Vámkezelés - mit is kell tenni?

Többször felmerült már ez a kérdés, vannak akik már rutinosak a témában, és van, akinek görcsbe rándul a megkereséstől a gyomra, hogy akkor most mit is kell tenni?
Segítsünk egymásnak ebben a kérdésben is!

4 Likes

A más topic-okba már bemásolt cikk, ami @Gloria -nak is segített:

@Amadea szerint:
“Célszerű követni a posta rendszerében a csomagot, így hamar észreveszed, ha vámeljárás alá vonják, a borítékban küldött vámkezelési megbízás relatíve soká érkezik meg.
Elvileg már ki van rajta töltve a legtöbb adat, be kell ikszelni, hogy a postát bízod meg a vámkezeléssel stb., és beszkennelve elküldeni nekik a rendelés-visszaigazolással együtt (én printscreenelni szoktam). Utána ismét sasolni kell a nyomkövető rendszerben a csomagot.
A posta.hu/vam oldalon van az e-mail cím, ahova a nyilatkozatot küldeni kell, de talán a nyomtatványon is rajta van.”

@Kokapu is megerősíti:
“Kitöltöd a vámkezelési megbízást, kinyomtatod pdf-be a megrendelés visszaigazolását és a paypal kifizetés bizonylatát (ezzel igazolod, hogy mennyi az értéke). Ezt a hármat így egyutt küld nyugodtan e-mailben, én mindig úgy szoktam. Rajta az e-mail cím a megbízáson: postaimport@posta.hu

6 Likes

A Magyar Posta nyomkövetési felülete - egyszerű és jól működik!
https://posta.hu/ugyfelszolgalat/nyomkovetes

a vámkezelési infók/nyomtatvány pedig innen érhető el:

3 Likes

De ezt semmiképpen ne felejtsétek el, tesztelt dolog :slight_smile: Nekem mindig elfogadták eddig. Ha 43$ alatt vagytok.
https://www.google.hu/amp/s/cinnamon4x.cafeblog.hu/2018/01/17/a-43-dollaros-vamhatar-kiskapu-avagy-ezt-tedd-ha-jogtalanul-vamolna-a-posta/amp/

A 43 USD nem állandó határ, változik az árfolyam függvényében. Most éppen ez kb olyan 40 dollár körül mozog.

2 Likes

Illetve ehhez még fontos tudni, hogy a Posta ebben az esetben a vámkezelési díjat is elengedi.
A DHL (amikor a “rendes” DHL hozza Magyarországon is) viszont nem, tehát hiába nem kell kifizetni az áfát, a 6ezer (vagy 7 már nem tudom) forint vámkezelési díjat igen.

2 Likes

Illetve még azt is fontos tudni, hogy a szállítási költség vámérték növelő tényező!

3 Likes

"Jelenleg az Európai Unión kívülről rendelt termékekre 22 euró (kb. 7700 forint) érték alatt sem vámot, sem áfát nem kell fizetni. A NAV szerint, főleg Kínából rendelt termékek esetén többször előfordul, hogy a feladó nagy értékű telefonok, számítástechnikai eszközök esetén is 22 euró alatti értéket tüntet fel, ezzel elkerülve az adófizetést.

Jövőre (a tervezett január 1. helyett július 1-jétől) ez a kiskapu bezárul, minden termékre kell majd adót fizetni, bármilyen kicsi is legyen az értéke. Emellett, mivel minden termék behozatalát be kell jelenteni, nő a lebukás veszélye, ha valaki alacsonyabb érték feltüntetésével próbál trükközni."

1 Like

Ha a postaimport-ra elküldött dokumentumok teljesek, innentől nagyon gyors az eljárásuk - tapasztalatom szerint. :+1:

1 Like

Valaki tudja, hogy végül változott valami most július 1-gyel?
Szívesen rendelnék egy amerikai webshopból, shippinggel együtt ~35USD értékben, de nem találtam semmit a gugliban arra vonatkozóan, hogy életbe léptek e valamilyen szigorítások, vagy hogy ez a ~40-43USD “kiskapu” használató e még.

1 Like

ez a cikk viszint nem írja, hogy mi lesz a 10 eurónál kisebb áfa- és vámköltséggel, amit meg el szoktak engedni. vajon azt is eltörlik? vagy csak kifelejtik ebből az online csodarendszerből?

1 Like

Egyelőre az erre vonatkozó jogszabályi pontok még hatályosak a jogtár szerint, rákerestem. Szóval elvileg él, hogy 10 EUR alatti költségeket nem kell kifizetni.

1 Like

Plusz infó, amit kiegészítésképp érdemes elolvasni a Cinnamonos blogbejegyzéshez:
Úgy számolnak, hogy a 37.037 EUR-t egy 2019 októberi fix árfolyamon váltják (334,79 HUF/EUR) idén végig, ami kb 12399 Ft. Dollárra váltásnál már a cikkben is szereplő vámprogramos linken lévő árfolyamot kell alkalmaznunk.
Tehát nem úgy kell számolni, hogy a cca. 37 EUR-t váltom forintra a vámprogramos árfolyammal, majd azt USD-re a vámprogramos árfolyammal, hanem a fix árfolyamon kell forintra váltani, majd a vámprogramossal USD-re.
Erre nagyon figyeljetek, mert kb 2 USD a különbség augusztusban is és aki nem vigyáz, az megütheti a bokáját sajnos. :frowning:

1 Like

Elhalasztják a 22 EUR-os vámhatár eltörlését 2021. július 1-re: https://meijburg.com/news/postponement-e-commerce-eu-vat-package-1-july-2021-confirmed

Vannak országok, akik tovább halasztanák 2022-ig, reméljük hallgatnak rájuk.

8 Likes

Jaj, de jó!
Már megérte felébredni :grinning:

2 Likes

Jaj és ha már itt tartunk, a szeptemberi határ 42,346 USD :relaxed:

3 Likes

Köszi :slight_smile: bár én azért igyekeztem 40$ alatt maradni a rendeléssel, 39,74$ sikerült :smiley: remélem azért nem kell szenvednem a vámmal, bár mostmár sokáig nem kerülgethetem, még egyszer sem kaptam ki…

2 Likes

Éljen, tisztára karácsonyt érzek! Köszi!.:smiley:

1 Like

@dunaimano , köszönöm szépen! Átolvastam a segítségkérés előtt a topikot, de kérdéseim maradtak. Már töltöm ki a vámkezelési megbízást, de ott olvastam, hogy ennek a díja 3500 forint.
@macooka sikeresen megküzdött a postával, arra voltam kíváncsi, hogy hogyan megy ez. Konkrétan, hogy egy 5150 forintos küldemény esetén is be kell-e fizetnem az eljárás díját.
Kezdők szerencsétlensége vagyok most. :smiley: