Nekem az a furcsa az egészben, hogy egyelőre egy gyermekem van, de van, hogy az alapvető háztartási tevékenységeket is nehezen tudom elvégezni mellette. Persze, ha nagyon szükséges, és nincs más mód, én is elindítok neki egy videót youtubeon vagy lejátszok egy mesét. De attól kifejezetten rosszul érezném magam, ha a sminkelés vagy más “hobbi” programok miatt tenném ezt. Persze lehet, hogy én csinálok valamit rosszul.
Nekem nincs még gyerekem, de sógornőméknek hasonló korkülönbségekkel van 4 gyerkőcük (csak már nagyobbak, a legkisebb 7, a legnagyobb 13).
Azért náluk sok mindent látok, többek közt azt is, hogy azért ahol sok gyerek van mennyivel egyszerűbb sokminden, mint 1 gyerekes családoknál (legalábbis bizonyos területeken). A gyerekek tök jól eljátszanak együtt, lefoglalják magukat, kevésbé vannak “rászorulva” a szülő folyamatos figyelmére. Felnézek a sógornőmékre, mert iszonyatosan jó szülők, rengeteget foglalkoznak a gyerekekkel és meg is van az eredménye. De náluk is volt olyan, hogy valami miatt a gyerkőcöket 1-2 órára otthon kellett hagynia (bár nem 1 éves volt a legkisebb, amikor ez történt tény és való). De olyan felelősségteljesek és kis önállóak, hogy sosem volt gond.
Nem szeretek senki fölött pálcát törni, főleg hogy pár videó alapján nem látunk bele teljesen valaki életébe. Nekem általában pont az szokott lejönni a videóiból, hogy annyira türelmesen áll hozzá a gyerekneveléshez és olyan szeretettel, amire nem tudom, hogy én például képes lennék vagy sem…valószínűleg ezért nincs még gyerekem sem.
Nekem is az jött le eddig, ezért ütötte meg most a fülem amit láttam.
Hú és nálam is 1 gyerek van és matrica, a tesós családoknál meg eljatszanak, nekem állandóan játszanom kell, mert egyedül nem talalja fel magát. Pedig én próbálkozok.
Nem követem, de most ennek kapcsán ránéztem. Hát ez azért egy másfél órás stream volt, a legtöbb kisgyerekes családban luxus, ha a szülőnek ennyi ideje van kvázi “csak” videózgatni meg sminkelgetni, és mondjuk nem arról van szó, hogy alszanak a gyerekek…
Nyilván abban is van valami, amit te mondasz.
Nem tudom, nekem csak kettő van, oké, egyedül vagyok rájuk, de néha úgy érzem, hogy szét kell szakadnom, és az éjjelt nappallá tennem, hogy boldoguljak mindennel.
Viszont mindig is azt mondtam, hogy nem a nagyobbik fiamnak szültem a kisebbiket. Nyilván van, hogy el kell mennem boltba (most pedig nem viszem őket magammal), és olyankor azt mondom, hogy addig a nagyobbik a főnök. De alapvetően soha máskor nem bízom rá ezt, hiszen én ezért vagyok (többek között). Meg pl. emlékszem, nővérem hogy utálta, amikor anyukám a nyakába sózott engem (bár köztünk 10 év van).
Ugyanakkor viszont, szerintem természetes, hogy a nézőinek van véleménye, gondolnak “valamit”, amit ő azzal, hogy ennyire megoszt mindent az életéről - ha nem is tudatosan, de - vállalt.
Hiszen bőven vannak olyan youtuberek, akiknek a magánélete az magánélet.
Nekem volt olyan osztálytársam, akik talán heten voltak testvérek, a két idősebb tesója már nem lakott velük, és gyakorlatilag nem volt saját élete, mert a nyakán lógott a három kicsi folyamatosan…Ő vitte őket oviba, ő ment értük az oviba, ő vigyázott rájuk suli után, stb. Közöttünk öcsémmel 3 év van, de soha nem volt elvárás felém, hogy abajgassam, ha a szüleim épp nem értek rá, pedig mindketten dolgoztak.
Vannak bőven videósok, akinek szintén több gyereke van, de akkor készítik a videókat, akkor Instagram élőznek és társai, ha a gyerekek alszanak, vagy az apukájukkal, nagyszüleikkel vannak…
Nekem az az alapelvem, hogy szeretném, hogy ne a telefon, a youtube és a tesó nevelje a gyerekemet. Kis időre, ahogy Zalla említi, nekem is kell, hogy lekössem a kisfiam mással, mert épp home-office dübörög, de nálunk mielőtt nem jött be a digitális oktatás, addig a kisfiam rá se nézett a telefonra, nem látta, hogy anya nyomkodta, apa nyomkodta volna, még képeket sem csináltunk vele, mert bárhova mentünk, fényképezőgépet vittünk, és tanítottuk őt a használatára (én fotózom hobbiból, párom operatőr), szóval elképzelni sem tudom, hogy a gyerekem azt lássa, hogy másfél óráig …
nem is tudom mit csinál Zsófi őszintén, mert nem tartalomgyártó, hisz a tartalomgyártás nekem Michele Wang-nál és Tauz Nóránál kezdődik, nem azzal, hogy megmutatom, hogy mit vettem, és akkor is videózom, amikor láthatóan nem alkalmas a helyszín és az idő. Zsófinál ez 100 %-ban így van ezek szerint.
Persze, valójában itt is felteszünk egy képet az újonnan vásárolt dolgokról, azaz dettó, megosztjuk a tapasztalatainkat egymással, és sokat tanultam tőletek (hála ), de komolyan, hány percet vesz el a napomból? Nem összehasonlítható egy heti többszöri stream-mel másfél órában, a napi storykról nem beszélve.
Mindig az a kérdés motoszkál bennem, hogy megéri? Megéri pár Tom Ford palettáért, meg Tindigo termékekért? Influenszer akar lenni? Mert ahhoz még sokat kell fejlődnie, főleg minőségben.
Mert úgy vettem észre, hogy követői vannak, és azokat gyűjti. Szomorú, hogy a cégek a követők számához kötik a támogatást, és nem a minőséghez. A kevesebb meg itt is több.
Azért Módis Gabi ritkábban csinál videókat, de azokat láthatóan akkor készíti, mikor ráér a kislánya mellett. Vagy ott van egy - általam követett - szlovén lelkipásztor 3 gyerekkel, aki akkor csinál sminkes sztorikat, mikor nincs körülötte senki. Így is lehet.
Egyetértek Veled is, én sem úgy gondoltam, hogy folyamatosan a nagyobb tesó vigyáz a kicsikre, ezek ilyen különleges, ritka alkalmak (már amit a sógornőmékkel kapcsolatban írtam, Zsófiéknál nem tudom mi a helyzet).
Illetve nem volt szándákomban bárkit megbántani, hogy leírta a véleményét, sajnálom, ha így jött le, mindenkinek szíve joga azt gondolni amit szeretne. Én csak magamról nyilatkoztam, hogy nem szeretek senki fölött ítélkezni, úgy hogy nem ismerem valóban az életét (de még akkor sem igazán, hisz nem az én gondom).
Nekem 2 gyerekem van, 5 és 7 évesek. Az túlzás, hogy lefoglalják egymást, hiába vannak ketten, mert sokszor inkább összevitatkoznak… persze van hogy tök jól megértik egymást, és akàr fél órát is szépen játszanak Időm úgy van magamra, hogy közben is ott vannak ők is, pl amikor tornázom, ott jönnek-mennek, utánoznak is néha.
Én nem gondolom, hogy az rossz ha a gyerekeknek időnként a szülő közreműködése nélkül kell szórakoztatnia magát, persze attól is függ mekkora gyerekek, és nem arra gondolok, hogy egész nap lerázom őket magamról. Én nem követem Zsófit, fogalmam sincs hogy mennyi idő amit a videói készítésével tölt. De van a másik véglet, amit ismerős családnál láttam, hogy egyfolytában körbeugrálják a gyereket és anya éjjel főz meg takarít, mert a gyerek ne lássa, hogy erre is kell idő…
De ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek se egyformák, az én két lányom is más, a kisebb ha látja hogy dolgom van, akkor feltalálja magát vmivel, a nagy viszont nem, inkább nagyon látványosan unatkozik.
Egymásra én sem bíznám őket, pl a szomszédaink most az iskolazár alatt sokszor fél napra egyedül hagyták a 9 és 7 évest, amíg ők dolgoztak. De nyilván ők úgy gondolják, hogy megbízhatnak ennyire a gyerekekben, nem tudom.
Hát meg azért ha valaki szponzorokat szeretne, akkor alap dolog, hogy egy jó minőségű kamerával készítse a videóit, ne pedig (már bocsánat, de) egy krumplival. Amennyi pénzt havonta elkölt kozmetikumokra, már lehet venni egy alap fényképezőgépet, ha valóban bevételt akar ebből. Mert szerintem ez itt indul…
Igen, ezért motoszkál bennem folyton ez a kérdés, hogy mi a cél.
Mert ugye azt is látom, hogy 4 gyerekkel bezárva egy lakásba rehab alatt (jaj, bocs, karantén) boldoggá teszi, hogy népszerű. Fürdik a népszerűségben, és őt ez most feltölti. Mentálisan szüksége van rá. Ez szuper, hisz boldog anya-boldog gyermek.
Ezért gondolom, hogy neki ez inkább elfoglaltság, öröm, és követőket gyűjt egy későbbi karrierhez. Vagy lehet, hogy nem, csak próbálom őt megfejteni.
Jaj, nem is gondoltam, hogy bárkit megbántani akartál volna. Pláne, engem nem, aki addig a témához sem szóltam.
Szerintem végtelenül becsülendő, hogy nem szeretnél ismeretlenül ítélkezni.
Belőlem most azért kívánkozott ki ez az egész, mert egy influencer viselkedése jó vagy rossz, befolyásolhat másokat is. Az egy dolog, hogy én felhúzom a szemöldököm arra, hogy 4 gyerekes anyaként valakinek hogy van majd két órája élőzni, de más lehet azt szűri le, hogy ennek így kellene lennie minden háztartásban.
Ne ertsetek félre, én itt nem azon akadtam fenn, hogy honnan van ideje, hisz a férje is segíthet, más is és a 4 gyerek fel is találhatja magát.
De ebben a videóban a nyűgös kisfiú többször szól neki, bújik, fáradt, kérdezi mikor végez, azt mondja mindjárt, de még utána fél órát élőzik, aztán nem veszi komolyan a kicsi panaszát, de beszél tovább a rúzsokrol. Nekem itt nagyon nem volt szimpatikus, annyira nem volt fontos ez a videó. És a múltkor már volt itt téma, azért írtam csak ide róla
Szerintem nem kell mentegetőznöd a véleményed miatt, sőt! Aki bármilyen szinten nyilvánosságra pakolja az életét, az vállalja, hogy véleményeket fog kapni, ami lehet negatív is.
Meglátásom szerint azzal, hogy szülővé válunk, sokkal jobban fogékonyabbak leszünk, ha igazságtalanságot (vagy bármi negatívat) látunk egy kisgyermekkel szemben, ez lehet ösztön szinten kialakult.
Kész vagyok.
Megőrülnék, ha így kellene tárolnom a sminkjeimet. Jó, az új házban lesz nekik külön hely, de akkor is, nem is értem, hogy bírta eddig.
Sziasztok!
2019 szeptemberében a Krémmánia engedélyével megoszthattam egy kérdőívem az oldal több platformján, így nagyon sokan hozzájárultatok a szakdolgozatom elkészüléséhez, melynek a témája a Krémmánia oldalon megjelenő negatív kommentek hatása a fogyasztói magatartásra volt. Most egyelőre csak csapatmunkámhoz, de szintén krémmániás szakértői segítségeteket kérném, így ha van maximum 5 percetek, kérlek töltsétek ki az alábbi kérdőívet, melynek témája az alternatív szépségápolási termékek megítélése
Előre is nagyon köszönöm mindenkinek aki kitölti!
https://limesurvey3.gti.elte.hu/index.php?r=survey/index&sid=635866&lang=hu
Én nagyon kedvelem Karint, de ezen a videón én is lesokkolódtam enyhén szólva. Főleg amilyen becsben és rendezetten tartom a saját cuccaimat, kicsit kontrasztos volt
Kitöltöttem.
Csak egy kis észrevétel, én nem írnám azt, hogy “arctisztító tonik”, mivel a tonik nem arra van kitalálva, hogy arcot tisztítson, maradnék a sima toniknál. Továbbá szerepel külön, hogy “arcradír”, majd az is, hogy “hámlasztó (fizikai/kémiai)”, de az arcradír a fizikai hámlasztás egyik formája, ergo vagy kivenném az arcradírt, vagy csak kémiai hámlasztót írnék külön.
Véleményed szerint mennyire jellemzők az alábbi terméktulajdonságok az alternatív (b io / natúr / öko / vegán) arcápolási termékekre ? - Ez a kérdés nekem baromira nehéz volt, mert egy tudatos bőrápoló tisztában van vele, hogy nem attól függnek az arcápolási termékek ilyen jellegű tulajdonságai, hogy bio, natúr, öko vagy vegán-e az adott termék, hanem hogy mik az összetevők és milyen a formulázás.