Ennyi erővel és ennyi pénzért szerintem is.
@Natulcien Alapvetően nem a konkrét összeg szokott zavarni (bár ez a 70 ezres tétel kicsit húzós). A felesleges vásárlás zavar. Úgy érzem, rosszul vásárlok. Meglátom az akciót, és így kezdek el termékeket keresni az akciós kategóriában. A másik legalább annyira rossz szokásom, hogy nem veszem meg az xy palettát mert drága/sok a vám/a szállítási költség, helyette veszek 3 olcsóbbat, amit végül nem használok. Sajnálom az időt és az energiát amit a nézelőéssel és később a nem használt termékek eladásával töltök. Arról nem is beszélve, hogy a szívem szakad meg, mikor ki kell dobjak valamit, ami úgy romlott meg, hogy érdemben nem is használtam.
Jelenleg azt próbálom tudatosítani magamban, hogy csak olyasmit vegyek, ami igazán tetszik és ki is tudom használni. Ha ezt csak teljes áron tudom megtenni, akkor legyen úgy.
Köszönöm a biztatást, és tényleg nagyon várom a beszámolódat, bármikorra is érik meg a dolog .
@macooka Szerintem ez olyan mint a vizsgára készülés, mindenkinek más stratégia jön be. Én sajnos tuti megtalálnám a kiskapukat, hogy miért kellene még ezt vagy azt a dolgot megvenni (jó kifogás mindig van a tarsolyomban). Ha számodra ez a jó és nem érzed magad korlátozva, akkor ugyanolyan hatékony lehet, mint bármelyik számszerűsített vállalás.
@Vicus Nekem új még ez a kimutatósdi, de tetszik. Gyakran vásárolok külföldi webshopokból, ahol az adott euroban/dollárban megadott végösszeg elsőre nem tűnik olyan vészesnek. “Ó csak 10 euró egy szájfény?” - Egy drogériában sosem fizetnék 3000 forintot ilyesmiért…
Az alap/extra megkülönböztetés tök jó ötlet, mert így látja az ember, hogy mi az a minimum összeg amit ki kell adjon az alap rutinhoz. Ennek megfelelően lehet tervezni a büdzsét.
Tökéletesen átérzem, és mélységesen egyetértek veled. Ezeken a folyamatokon én is keresztülmentem. Szerintem egyre könnyebb lesz, ahogy belejössz, ennek a többsége egy rossz szokás ahogy te is írtad, és egy olyan viselkedésminta, amit felül lehet írni.
Nos az én low buy-om most kezdődik februárban. Az elmúlt időszakban sokat vásároltam, abszolút feltöltött készletekkel ugrok neki, de azért még most az utolsó napokban is megnézek minden akciót, amit írtok.
Én nem akarok túl sok szabály hozni magamnak, ezért csak annyi feltételt szabok, hogy mindössze 4+1 terméket vehetek egy hónapban. Ebbe nem tartoznak bele tusfürdők, fogkrémek, stb., csakis kizárólag sminktermékek, arcápolók, testápolók. A +1 termék a csúsztatást jelenti, azaz előző/következő hónapból max egy terméket hozhatok át.
Hát kíváncsi vagyok hogy fogom bírni. A 4 termék nem tűnik olyan kevésnek, de ha belegondolok, hogy ebbe az utolsó akciós rúzs vagy fátyolmaszk is beletartozik, annyira nem is sok.
Hajrá!
Azt gondoltam lefotózom a havi termékeket, de úgy néz ki, hogy a dolgok nagy része februárban fog csak megérkezni. Így marad a felsorolás.
Smink:
Sydney Grace Enduring Love paletta: Rég fogott meg ennyire paletta. Temptalianal is jó az értékelése, így bízok benne, hogy a minőségében sem fogok csalódni.
Sydney Grace The Scoop szemhéjfesték: Ha már rendelek, gondoltam kipróbálom ezt is. Milyen jól tettem! Iszonyatosan sok van a tubusban, egyszerre minimális mennyiség is elég belőle.
Pat McGrath Subliminal Platinum Bronze paletta: Ez impulzusvásárlás volt. Kíváncsi vagyok, mint tud egy luxus szemhéjfesték paletta.
Krémek:
Jordan Samuel Skin After Show Treatment Cleanser
Jordan Samuel Skin Matinee Gel Cleanser
Jordan Samuel Skin The Performance Cream
Jordan Samuel Skin Hydrate The Mist
Végre elérhető Európában is a márka. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg annyira jók-e a termékek, mint amennyire dicsérik őket.
Számomra februárban elindult a low buy. Jövök majd minden hónapban beszámolni.
Februári beszámolóm következik.
A hónap első 3 hetében nagyon koncentráltam. Azt gondoltam, hogy ha nincs impulzus vásárlásom, akkor majd a hónap végén úgy fogom érezni, hogy rám szakadt az otp, és könnyelműen befektethetek majd drágább termékekbe. Voltak terveim, pl. hogy ebben a hónapban vásárolok az inglotnál, de halasztgattam, hogy majd a hónap végén… Na, hát jövő hónapra nem tudom, milyen illúziókkal nézzek. Nem csak, hogy nem lettem egy csapásra milliárdos, de a hétvégén úgy alakult, hogy az anyagi forrásainkat amúgy is másra kell majd koncentrálni (sajnos tönkrement alattam az autó, és ugyan öreg volt, de mivel én vezettem éppen, kissé hibásnak is érzem magam). Mintha ez megadta volna a lökést, és olyan vásárlási kényszer tört rám, annyira szorongatott… Annak ellenére pedig, hogy volt újdonság élményem a hónapban, kaptam pár ajándékot, és vásároltam is. Na ezt a lufit ma kipukkasztottam… Kicsit megnyugodtam legalább.
Tehát miket vásároltam?
1 db Balea arcmaszk
2 db Garnier arcmaszk
1 db Zoeva Smoky paletta
1 db Inglot Duraline
1 db Pupa szemhéjprimer
Ajándékba kaptam egy szemhéjfestéket és egy púdert, de még jó, hogy erre nem volt kikötésem.
A fátyolmaszkokhoz hozzá tartozik, hogy januárban bevásároltam a Mizonnál, de csak miután megjöttek, láttam az inciben az alkoholt. Ráadásul igen előkelő helyen… Ezért ezeket a fátyolmaszkokat eladtam, és helyette vettem a többit. Így számolva benne vagyok az önmagamnak állított 4+1-es keretben. Sőt, még mindig vásárolhatok, ha rossz kedvem lesz a következő pár napban.
Képeket majd teszek fel az unboxingba egyszer, ha tudok napközben készíteni.
Konklúzió: A vásárlás számomra abszolút érzelmi dolog. Nagyon jó volt az elején racionálisan átgondolni, tervezni, hogy mit szeretnék a hónapban venni, mit szeretnék jövő hónapban venni, stb. Az akciók nem annyira hatnak meg szerencsére, de a rossz lelkiállapot annál inkább befolyásoló tényező.
Teljesen meg tudom érteni, hogy ha rossz a kedved vásárolsz. Sajnos én is ilyen vagyok, ezt igyekszem leküzdeni. Rájöttem, hogy nekem nem az a megoldás, hogy nem veszek semmit, mert ha sokáig csinálom utána átesem a ló túloldalára és sokkal többet költök, mintha kicsit hagytam volna magam kibontakozni a mindennapokban.
Azt tudom mondani, hogy idén nem volt semmi abszolút felesleges vásárlásom, ami csak azért volt, mert akciós, vagy mert de szép. Néha egy kis apróság belefér, vagy egy jól átgondolt szükséges dolog.
Az autó pedig biztos nem a te hibádból ment tönkre. Ami használva van az előbb-utóbb elromlik. Fel a fejjel.
Ma vettem át a Hourglass pirosítóm a postán. Erről teszek képet holnap a megfelelő csoportba.
A februári hónap érdekesen alakult. Mivel januárban vásároltam, így februárban korlátozottak voltak a lehetőségeim (2 arcápolási, 3 sminktermék). Számot vetettem, és azt kell mondjam, több mindent nem kellett volna megvennem. Például az arcápolási terméket. Nem azért, mert nem jók, hanem mert meg sem kezdtem még őket. Próbálom elhasználni a felhalmozott dolgokat, így egyetlen egy januárban vásárolt darabot sem kezdtem meg.
A sminktermékeknek örültem, egyik sem volt nagy csalódás. Mindenképpen szükségem volt rájuk? Nem. Viszont nem elhanyagolható tényező az érzelmi indíttatás. Egy paletta mindig megdobogtatja a szívem. Főleg ha valami kicsit extra (akár csomagolás, akár belbecs tekintetében). Ez nagy segítség akkor mikor az ember éppen problémásabb időszakon megy keresztül.
A fent leírt élmények alapvetően befolyásolták a februárt (valamint az, hogy jóval kevesebb lehetőségem volt). Így próbáltam megfontoltabban kiválasztani a vásárolt termékeket.
Arcápolás: Geek & Gorgeous Cheer Up - Nekem ez a nagybetűs hámlasztó. A hónap elején vettem észre, hogy a kétharmadánál járok, és konkrét pánik fogott el. Eldöntöttem, rendelek. Persze a kisördög megkörnyékezett, hogy ha már rendelek a Skinsmartról, ne tegyek a rendeléshez mást, hogy ne kelljen postaköltséget fizetnem? Végül meggyőztem magam, hogy jelenleg tényleg nincs szükségem másra. Így postaköltséggel, de egy hámlasztó lett a rendelés.
Smink: Hourglass Ambient Lighting Edit Ghost - Még az ünnepek előtt rendeltem meg a pirosító palettát, amit kifejezetten szeretek. Nem annyira értem a finish púderekkel kapcsolatos hypeot, de úgy éreztem a paletta hasznos lehet utazásokhoz. Ugyanis az utóbbi időben ugyan bepakoltam ezt azt, de a vége az lett, hogy nem volt időm használni a termékek nagy részét. Cserébe jó sok helyet foglaltak a csomagban. Így arra gondoltam, ez a paletta lehetne a mindenesem.
Elnézést, hogy ilyen hosszasan magyarázom mit miért vettem meg. De a döntési mechanizmus is a vásárlás része. Ez nagyon hasznosnak tartom, mivel így kisebb eséllyel vásárolok ad hoc jelleggel.
Szerintem nagyon jó, hogy a vásárlások “mögé” nézel Ez, hogy leírod, másnak is segítség lehet.
hát, én nem akartam low-buy-ra menni, de valahogy így alakult 2020 eleje. januárban vettem talán alapozót meg szemhéjpalettát (occsóért… de am használom is), februárban meg egy körömlakkot, és ennyi… jó, hajápolási dolgokat vettem még, de azt azért mert elfogytak, vagy nem volt elég tápláló télre. ráadásul online se vettem semmi szépségcuccot október óta. ja, és úgy tűnik, jó darabig nem is fogok, csak fényvédőt meg a cerave pumpás testápolót.
nem tudom mi történt, de az utóbbi időben nem mozgatott meg semmi, sőt, néha ide se jöttem fel napokig… mindenesetre egyelőre folytatom ugyanúgy ahogy eddig, aztán meglátjuk mi lesz
Vásároljunk kevesebbet…pont hétvégén fogadtam meg magamnak, hogy nem veszek semmi kencét, parfümöt, legalább addig még el nem fogy valami.
Erre ma a Dm- ben le volt akciózva, szinte féláron a Trend it up csillámos szemhéjtus…el is gurult egyből a gyógyszerem és repültem a pénztárhoz 2 darabbal(lila, zöld).
Na erről ennyit, meg rólam is
Ezért se fogadok meg ilyeneket Bár a szemhéjpaletták most nálam parkolóban vannak, abból tényleg vettem eleget Nem baj annyi minden más van amit magamra kenhetek
Azt a Cerave pumpás testápolót én kb 2 éve éjszakai arckrémként használom és nagyon szeretem
Ha erre gondolsz Cerave pumpás testápoló
Pedig zsíros bőröm van
Én alig vásároltam valamit a februári hónapban (Himalaya fogkrém, arcmaszk, aknesol)
A többi szülinapi ajándék volt, illetve egy tusfürdőt a páromtól kaptam, mivel annyit nézegettem. Az számít :D?
Szeretném ezt folytatni majd március, áprilisban is. Nálam is mint sokatoknál az a probléma lépett fel, hogy már nincs is szükségem új cuccokra, csak ha szomorú voltam, akkor vásárolgattam . Mostanában úgy érzem jobban vagyok, és ezek a vásárlások is mérséklődtek 2-3 hónapja :). Most kiélvezem a kozmetikumaim :). Pár el is fogyott mostanában, majd csinálok egy olyan posztot :). Nagyon jó érzés elhasználni őket, talán annyira jó érzés, mint a vásárlás.
Ui: Kihagytam az Essences vásárlásomat a körömlakk, rúzs, köröm reszelőkkel
Még annyit a “vásárolj kevesebbet” témához, hogy eszembe jut amit itt Kamea írt, hogy mit magyarázkodjak valakinek, hogy mit vettem, hisz egyszer élünk, maholnap a fejemre esik egy tégla osz pássz, oda a sminkem is oszt csá.
Ráadásul ha pocsék napom van mindig vennem kell valamit, az a legjobb gyógyír meg a jó öreg Nutellácska.
Egyetértek veled, de nálam van egy DE itt fent a toronyban, ami ezt így nem engedi teljesen érvényesíteni.
Kezdem onnan, hogy a saját önértékelésemhez és lelki nyugalmamhoz kellenek a pozitívan lezárt eredmények. A célok adnak értelmét, számít az út is ahogyan azt elérem és nem csak a végeredmény. Az élet számomra fontos dolgaiban nincs és nem lehet apelláta. Aztán van a hobbi, vagy a kevésbé fontos dolgok, ahol az utóbbi pár évben nagyon nagy kikengéseket engedtem meg, amitől szenvedek. Egyrészt saját kudarcnak élem meg, és számomra minden kudarc egyforma és tragédia. Magyarázhatom, hogy de hát ez nem is számít, meg nem is fontos, de ez bizony nem így van. Világ életemben azt mondtam, hogy az az erős ember, aki nem csak lemondani tud az általa legjobban szeretett dolgokról, hanem következetesen be is tartja (nem csak ideig-óráig). Nekem van az életemben már általam nehezen kezelhető dolog, amiben többször kudarcot vallottam a magam számára, és ez rendkívül rossz hatással van rám. Aztán kb. 3 éve csúszott ki a kezeim közül a smink is. Azonnal észleltem, hogy függőséget okozott, pedig nagyon sokáig egészséges szintén tudtam tartani. Azt is tudom, hogy miért fordult a dolog át, csak azt nem gondoltam, hogy ennyire rosszul tudom kezelni a dolgot. Ez az év mondjuk úgy, hogy nem az én évem (nagyon-nagyon finoman fogalmaztam), de saját magamnak sem fogadom ezt el érvnek, csak egy hatalmas és rossz kifogásnak, meg nyafogásnak. Mindezt kifejezetten rosszul élem meg, azt meg pláne hogy elbuktam mások és magam előtt is.
Hosszan írhatnám még le az érzéseimet, gondolataimat minderről, de félek csak az jön le, hogy mennyire sarkos és szögletes vagyok, pedig nem, határozottan nem vagyok az. Az elveim tesznek mindazzá ami vagyok, nélkülük semmi vagyok.