Ez a topic elsosorban azoknak ad motivaciot, akik felismertek hogy nekik az erzelmi alapon vasarlas terhet is okozhat a fuggoseg kialakulasa mellett. Akiknek fontos, hogy meghuzzak a hatart havi x termeknel, mert mar tul vannak az oromteli vasarlasokon es ismerik a kovetkezmenyeket.
Senki sem tartozik magyarazattal! Ez egy tamogato topic, ahol egymast erositik a lanyok. Melyen tisztelem oket a donteseik miatt, meg ha ennek nem is adtam eddig hangot. Csak igy tovabb mindenkinek, aki a kevesebb vasarlast tuzte ki celul! Ugyesek vagytok!
Tudom, viszont sajnos én is azon “súlyos” esetekhez tartozom sokszor, akik kaja helyett is parfümöt, kencéket vettek.
Felismertem,tudom ez nem jó, de az ilyeneket jobb helyen kezelni szokták, boltkóros diagnózissal.
Mindannyiunknak vannak demonai, amiknek nehez ellenallni.
A boltkoros diagnozist nagyon gyorsan eszreveszi jobb helyeken a bankod, es ajanl is ra a havi fizetesed 5-10x-esevel felero limitet. Aztan ha ez lemerul, - mert van mindig eggyel dragabb kategoriaju illat/kencefice es mindent megerdemlunk -, akkor jon mas bank ajanlata, hogy valtsd ki a hitelkartyad keretet az o ajanlatukkal, es adnak hozza egy kis plusz koltopenzt is (ujabb nehany havi fizetesek osszege). Sok embernek oriasi adossaga van nyugaton, amit csak ertektelen ingosagokra koltott es felette leng az egyeni csod intezmenye. Ez pedig kemeny szakemberekbol allo garda, akik kontrollaljak a kolteseket, ami a napi minimum… de arra mar senki sem emlekszik hogy mi a napi minimum, mert csudaszep es csudajo cuccokkal halmoztuk el magunkat. Mert megerdemeltuk.
A lanyok itt idoben felismertek a spiral melybe huzo erejet es ellenallnak neki.
Ha csatlakozni szeretnel, biztosra veszem hogy orommel tamogatnak.
Es hogy egy kis szemelyes dolgot is belevigyek: engem nagyon inspiralt @Natulcien tavalyi nem vasarlos kihivasa es a heti smink kihivasai, amivel a keszletet hasznalta naponta, igy ertekelte a regebbi termekeit is.
Sajnos tavaly belsoleg pocsek evem volt, es ugy ereztem mindent megengedhetek magamnak. Belefert anyagilag, de evek alatt osszejott annyi sminkem, hogy az szegyenteljes.
Idenre kituzott celjaim vannak, amiket eddig tudok tartani. Nem vasarlok impulzusbol, szerelem elso latasbol es nagyon meggondolom, hogy kell-e nekem az az uj valami.
Vettem kb. 4-5 sminkcuccot eddig iden es egyet kaptam a lanyomtol. Arcapolasban feliratkoztam egy amerikai es angol elerhetosegu weboldalra, ahol havi valaszthato osszegert (£5/10/15) kapok egy keretet es csokkentett aron vasarolhatok barmit az oldalrol. Ezt elvezem, mert ujdonsagokat probalhatok ki, es nagyjabol lefedi a szuksegleteimet. Illatot nem vettem.
Vannak mas jellegu celjaim, es azokra gyujtok. Illetve ha valamit vasarolni akarok, akkor elgondolkodom azon, hogy az osszeget inkabb eladomanyozzam valami altalam erdemesnek tartott celra egy charitynek vagy kozossegi finanszirozasu bankba toljam be, ahol harmadik vilagbeli emberek celjait fedezik ezekkel a kolcsonokkel. Es volt hogy emellett dontottem, mert nekem csak egy ujabb ‘akarmi’, mig adni orom.
A gyujtemenyem atneztem, atrendeztem es kivalogattam amit szeretek, megtartom oket, hiaba nem hasznaltam evek ota. Amit pedig nem, azt el akarom juttatni a KM talalkozora, mert lehet hogy valaki orulne neki.
(A valaszomban nem szemelyesen rad szabtam a szarkazmust, egyszeruen ilyen vagyok.)
Én nem bánom ha nekem szántad, kell egy-két ostorcsapás a hátsómra néha.
Hétvégén szembesültem vele, hogy jó esetben van hátra még 2-3 évtizedem. Ha azidő alatt nem sikerül elhasználnom a szebbnél-szebb sminkjeimet, végrendelkezni fogok, hogy tegyék mellém őket a koporsómba és velem együtt legyenek eltemetve.
Nincs olyan sok időm már itt, e földi létben, hogy még a bűntudattal is egyfolytában mardostassam magam.
Sziasztok, Eszti vagyok, vásárlásfüggő. Sokszor kapok támadást, mert próbálom megfékezni magam. Csak egyszer élünk, megérdemlem, örömet okoz, egy ember nem oszt nem szoroz, nem fogom megmenteni a világot, stb. Mind a sminkelés, mind a gyűjteményem tényleg örömet okoz, ezért döntöttem úgy, hogy ez az a hobbi, aminél elengedem a klímaszorongást. DE! Bármilyen oka lehet, hogy szeretném megfékezni a vásárlást, úgy gondolom, hogy ez a döntés tiszteletben tartandó. Ha nem tudod támogatni, akkor nem kérem a véleményed. Lehetne, hogy a klímaszorongás miatt. Lehetne, hogy az elhatalmasodott gyűjtemény miatt. Lehetne, hogy a gyűjtögető szenvedély legyőzése céljából. Lehetne, hogy a felesleges, nem kihasznált termékek felhalmozásának megelőzése végett. Lehetne, hogy nem tudok kijönni anyagilag, mert nem bírok ellenállni a vásárlás okozta örömnek (ehhez nem is kell feltétlenül csak a smink…) És még számtalan oka lehet. Kérlek titeket, hogy ez a topik maradjon meg annak, ami: támogassuk egymást céljainkban. Aki úgy érzi, eleget vásárol, aki nem tudja megérteni, hogy valaki bármilyen okból szeretné visszafogni a vásárlást, leépíteni a gyűjteményt, aki nem tud minket támogatni, kérem szépen, hogy más topikban nézelődjön. Mindenkinek máshogy alakul az élete, más körülményeink vannak, más a szemléletmódunk, más döntéseket hozunk. Fogadjuk el egymást, és béke.
Már elnézést kérek, de ha ezt nekem szántad, akkor elmondanám, hogy azért ide írtam, mert itt lettem megszólítva, és kizárólag magamról beszéltem. Nem személyeskedtem és nem általánosítottam.
U. i.: Akkor a jövőben talán a többi topikot se kellene szétoffolni…
Nem, nem neked szántam. Általánosságban írtam, mert az elmúlt időszakban többször előfordult már, hogy itt kaptuk az egyébként nem rossz szándékú kommenteket. Nem a szétoffolással van bajom, csak nem szeretném itt azt olvasni, hogy ki hogyan nem ért egyet a topik témájával. Nincs senkivel semmi bajom, végképp nem az életmódjával, vásárlási szokásaival, vagy felfogásával.
Tőlem soha nem kaptál rossz szándékú kommentet!
Nem is írtam ilyesmit!
Hú de megijedtem, mikor bemutatkozásod első sorait olvastam. Már azt hittem valaki más új ember bemutatkozott, aztán meg nem értettem a profilképed hisz ez @dunaimano :D, nekem még nagyon reggel van . Az Eszter zavart meg :).
Örülök hogy létrejött a Low buy, jó hogy elkezdtem én is csinálni :). Örülök mikor rólatok is olvasok, hogy mennyire tudtátok az adott hónapban visszafogni magatok vásárlás terén, nagyon ösztönzően hat rám :). Ezt csak azért írom, mert ha nincs, talán el se kezdem az egészet :).
Egyszerű példával élve: kitalálod, hogy diétázol, mert nem vagy elégedett az alakoddal. Odafigyelsz, hogy mit eszel, mennyit, de nyilván a családod melletted a megszokott norma szerint étkezik. A férjed melletted boldogan eszi a rántott húst sült krumplival, miközben te a salátádat puffasztott rizzsel fogyasztod ebédre. Közben a férjed gyanakodva odasandít a kajádra, nem érti, hogyan tudod megenni, hogyan bírsz ennyivel jóllakni, hogyan bírod megállni. Magában azt gondolja, hogy ugyan, minek csinálod a diétát, hát jól nézel ki így, soha nem mondta, hogy bármi baj lenne a kilóid számával. De pontosan tudja, hogy te megfogalmaztál egy kritikát önmagaddal szemben, változtatni szeretnél, és tiszteletben tartja a kitartásodat.
Nincs semmi személyes abban, amit írtam, egyszerűen csak annyit szeretnék kérni, hogy ne ebben a topikban beszéljetek arról, hogy miért gondolkodtok másképp. Olyan, mintha a diétámban a férjem mellettem hangosan nyammogva megjegyezné, hogy hmm de finom ez a rántott hús, nyugodtan lehet belőle lelkiismeret furdalás nélkül enni. Neki igen, de én másképp döntöttem.
Tudom, hogy semmi rossz szándék nincs bennetek, nem kérdőjelezitek meg az én döntésemet, és még csak nem is személyesen nekem szánjátok.
@Szandika én is örülök neki, hogy @zalla létrehozta. Előtte nem ismertem ezt a kihívást. Azért kezdtem el, mert hajlamos vagyok impulzusból mindent összevásárolni, a hőn áhított drágább termékekre meg sajnálom a pénzt. Most inkább nem vásárolok meg impulzusból mindent, és nem csak a sminkre, igyekszem más területen is. Pl. nagyon szeretek tisztítószereket is venni Tervezve vannak az erre szánt kiadásaim, és megveszem a drága hőn áhított terméket fejfájás nélkül.
Csajok, egyszer élünk, mindenki éljen a lehetőségekkel az életben amíg csak lehet, legyen bármi is.
Nyitni kéne egy YOLO topicot inkább
Azmiaz?
Az nem olyan oldal ahol vásárlásra buzdítják egymást az emberek? Csak egy tipp.
you only live once