Nekem csak egy tippem van: iratkozz le a maradék hírlevelekről is!
Amúgy abszolút megértelek, én jövőre akartam kezdeni a megszorításokat, és van egy olyan érzésem, hogy ez február lesz, hogy még a januári akciókból is dézsmálhassak. De már a decembert is igyekszem kihasználni. Persze a naponkénti szembesülés a mennyiséggel nekem is rengeteget segít.
@zalla, tapasztalatból mondom, hogy nagyon nehéz kicsi baba mellett megállni a vásárlást. Ahogy @dunaimano írta segithet a totális leiratkozás és valami más felé fordulás. Több olvasás, séta, minden, amihez nem kell (annyi) pénz. Estleg csinálj egy pénzalapot valaminek, ami később jól jön, pl. gyerek taníttatása, lakásvétel, akármilyen hülyén hangzik ilyen korán, és a vásárlásra szánt “manit” tedd az alapba.
De, ha a gyerek nyűgös, nem alszik és mindig szórakoztatni kell . Csak esténként kell lefogni a kezemet, vagy lelőni az internetet.
A viccet félretéve igyekszek gyűjteni (többek között azért is kezdtem el ezt az egész kihívást, mert szerettem volna kicsit félretenni). A brexit miatt tartottam meg pár hírlevelet, de lassan azokat is meg fogom szüntetni. Egyébként nagyon aljas a “feliratkozás”, mert a Pat McGrath esetében határozottan emlékszek, hogy nem kértem hírlevelet és nem is regisztráltam a vásárláskor a honlapjukon, mégis kapom a reklámokat.
Valamivel jártam én is így. Kéretlenül jött a hírlevél. Leiratkoztam, mint a huzat. Szemétség így rászabadítani valakire az ördögöt
Túl vagyok az első hónapon, egyelőre semmit sem vettem. Ennek egyrészt örülök, másrészt azt érzem nem volt olyan nagy truváj, mert naponta új termékekkel találkoztam az adventi kalendáriumban. Emellett folyamatosan érkeztek a black friday alatt vásárolt termékek (én ezt követően kezdtem).
Ennek ellenére a kísértés megvolt. Mintha versenyeztek volna az online boltok, ki csinál több akciót karácsonyig…
Amik segítettek átlendülni:
-
A bőrápolási termékek esetében megszámoltam, hogy az adott típusból mennyi vár még otthon és mikor tudnám elkezdeni az adott terméket: volt, hogy ez egy év lett volna!
-
A smink termékek esetében azt néztem, mit tudna hozzátenni a tekintélyes készletemhez: az esetek nagy részében semmit (hiába gyönyörű az xy pirosító, ha csak a megszokott 3-at használom).
-
Megnéztem, mivel érem el a free shippinget: ha felesleges termékekkel akkor inkább kihagytam a rendelést.
-
Vártam a nagyobb akciókat (természetesen mire bekövetkezett, a kinézett termék elfogyott)
-
Elfoglaltam magam a karácsonyi készülődéssel.
-
Kerültem a drogériákat.
-
De talán a legfontosabb: tudatosítottam magamban, hogy el kell számoljak a vásárlásaimmal: Mit szólnátok, ha én aki itt nagy mellel elkezdtem a low buyt, az első hónapban máris megszegem a szabályokat?!
Néhány szó arról, hogy hogyan változtak eddig a vásárlási szokásaim:
-
Észrevettem, hogy olyan dolgok miatt keresgélek a neten, amik miatt sosem szoktam. Pl. hajápolási dolgokat nézek (végtelenül igénytelen vagyok ilyen téren, szerintem a férjem több mindent használ a hajára, mint én). Szerencsére ezt hamar észrevettem, és sikerült lebeszélni magam a vásárlásról.
-
Megnőtt az ajándék termékek értéke. Biztos mindenkivel megtörtént, hogy kapott egy ajándékcsomagot karácsonyra, de nem szerette a márkát, termékeket, így félre tette. Aztán persze sosem vette elő, rá romlott, stb. Low buy helyzetben az ember nem válogat, mindent kipróbál . Így megismertem egy-két olyan terméket, amit magamtól biztos nem próbáltam volna ki.
Összességében nem bánom, hogy elkezdtem. Nem tudom meddig fogom tudni tartani, de igyekszek. Nagyon.
Szerintem ezek azért is jó kezdeményezések, mert kimozdítanak egy megszokásból, és egy rossz szokásrendszerből. Sokszor tényleg csak erről van szó. Ha pedig kicsit nyitottabb lesz az ember új dolgok irányába, akkor sok újdonságot lehet ám felfedezni. Én pl.vásárolhatok mától és képzeljétek nem estem neki a webshopoknak, sőt. Folytatom a kihívást ami inkább már egy megváltozott vásárlói attitűd lett, nem is egy teljesítendő dolog. Tudom miket fogok majd venni, ha valami elfogy, de van már pár szent grálom amiben jelenleg nem éri meg kísérleteznem mert nincs kihívójuk. Szóval nem vásárolok össze-vissza, sőt, idén már azt is el szeretném érni, hogy spóroljak sminktermékeken. Szeretnék belőni egy x összeget, amibe kerülnek a kiválasztott, szeretett termékeim és ahhoz tartani magam. Természetesen megengedek magamnak egy-egy ellágyulást ha úgy adódik, de bevallom semmi nem üti meg jelenleg az ingerszintem. No meg a másik dolog a már sokat emlegetett inci kritériumaim. Számomra ez a legnagyobb segítség. Az is új irány, hogy inkább költök többet arcápolásra, de ha szép a bőröm akkor tényleg bármilyen sminkcuccot használhatok rá szinte. Így azt is észrevettem összességében én a kihívás után a project panning irányba indultam el, ami a teljes elhasználása egy terméknek. Megjegyzem, ha valami túl régi, vagy állagromlást látok, vagy már nem használom bizalommal a szavatossági idő lejárta után akkor nagyon nyugodt szívvel dobom a kukába.
Szóval @zalla csak így tovább, szuperül csinálod:).
@zalla nagyon jó tippek, ez a kedvencem:
Szerintem én ezt a jelenlegi készleten is meg fogom ejteni, bár én mindig azt érzem, hogy nincs olyan sok cuccom, de mégis nagyon nyomasztónak érzem, és közben szeretek vásárolni is. Szóval ez nagy segítség lesz nekem is. Én ugyebár a low buyt “csak” februárban tervezem elkezdeni, de addig is igyekszem mérsékelni magam.
Én hajápolási termékekből szálltam el nagyon, legalább 5 flakon bontatlan samponom és balzsamom van itthon, viszont még múlt évben kitűztem, hogy szeretnék megvenni egy drágább, professzionális termékcsaládot, előtte viszont a meglevő termékeket el kell használnom. Így ha kísértésbe esnék valamilyen újdonság kapcsán, akkor az jut eszembe
Hajrá, hajrá! Ha eddig kibírtad fog menni még 1 hónapig!
Sajnos ebben a hónapban már nem állok olyan jól, már 3 sminkterméket vettem (áthoztam a decemberben kihagyott lehetőségeket, így még egy terméket vehetek januárban).
Épp ezért gondoltam, kimutatást csinálok, mire és mennyit költöttem korábban. Néhány bejegyzéssel ezelőtt már írtam egy összeget az egy évvel ezelőtti decemberi költéseimről. De most volt időm átnézni az összes számlát: A végösszeg több, mint 70 ezer (!) forint volt. Ez 14 smink és 10 arcápolási terméket takart. A dolgok nagy részét nem használtam el. Biztos, hogy sok mindent eladtam a zsibin, de azon nem kerestem, maximum visszahoztam az eladási árat. Tehát kiadtam egy rahedli pénzt olyasmire, amit végül nem is használtam. Borzalmas.
A félreértések elkerülése érdekében, nem azért írom ezeket le, hogy sajnáltassam magam. Hasznosnak találom, hogy szembesítem magam a problémáimmal, és motivál, hogy folytassam a dolgot. Ezen kívül jobb elfoglaltság táblázatokat gyártani a webshopok böngészése helyett.
Irtó büszke vagyok rád, nehéz leírni a gyengeségeinket és összegesítve látni még nehezebb, viszont szerintem ez nagyon jó irány. A szembesítés és az elkerülés. A magam helyzetében én azt tapasztaltam ez nem a pénzről szól. Azaz nem arról van szó, hogy hiányzik 70 ezer a hónap végén, hanem hogy olyan dologra megy el, amit az ember nem élvez, és nem használ ki. Jól gondolom, hogy ilyesmi van nálad is? Számomra inkább a tudatos vásárlási attitűd kialakítása a lényeg a smink és arcápolás területén is. Ez nem önsanyargatás, hanem optimalizálás illetve “nem pocsékolás”. Mint ahogy élelmiszert sem vesz az ember azért, hogy megkóstolja egy harapással és hagyja magára romlani. Még én is érlelem amúgy a kísérletem eredményeit, úh.még egy darabig várat magára az összefoglaló.
Még nem írtam ide, pedig én is elkezdtem januárban a low buy-t. Novemberben és decemberben nagyon sok mindent vettem (aminek ráadásul még a nagy része nem is ért el hozzám ) Én szándékosan nem szabtam magamnak semmilyen szabályt, hogy miből mennyit és hogyan, mert tudom, hogy minél több szabály, annál jobban utálom és annál kevésbé tartom be. Inkább magamnak igyekszem bebizonyítani, hogy vissza tudom én fogni magam, ha akarom! Igyekszem főleg csak olyat venni, ami elfogyott, de ha veszek 1-2 terméket a hónapban, ami nem túl nagy értékű, akkor a vásárlás öröme is megvan, és mégsem sír annyira a pénztárcám (pl. Catrice kiárusításon vettem egy szájfényt 500 Ft-ért, plusz Nivea dezodorokat 350 Ft körül).
Én is szoktam írni a kiadásaimat, valahogy szórakoztat, így papír alapon csinálom, de gondolom majd modernizálom, ha nem lesz rá majd elég időm. Kategóriákra vannak osztva a kiadások, így hát van szépségápolás kategória, ezen belül alap/extra. Alapba tartozik pl. a micellás víz, arckrém, amit így is, úgy is megveszek és alap dolognak tartom, de a sminkek az extra kategóriába tartoznak. Nem vásárolok túl sokat, így nem szoktam hanyatt esni a végösszegtől, de azért nagyon jó hónapról-hónapra áttekinteni a kiadásokat.
Januárban nem vettem semmit, nem is esik nehezemre
Még január van…
Én úgy voltam vele, hogy nem veszek több palettát húsvétig. De egy (3) Lorac palettát szeretnék már 4 éve, lehet megrendelem az iherb oldaláról otthonra. Ha otthon vámolják meg még mindig kevesebbet fizetek, mint kint.
Decemberben vettem még ecseteket meg 2 dolgot is a rég kiszemeltekből. Még várok egy csomagot és akkor nyugi lesz egy darabig.
Igen, tudom de valószínű a hátralévő napokat bírni fogom. Igyekszem a meglévő dolgaimat használni :).
“Denn wir liefern jetzt auch nach Österreich.”
(7,95 Euro és szállítanak, korábban nem)
Végem van!
Ez melyik Sephora?
A német.
Na akkor jöhetnének errefelé is lassan.