Vásárolj kevesebbet - Low buy

Amúgy, hogy a mentségünkre legyen szólva, soha ennyire brutálisan nem nyomták még a “vegyél meg mindent-szükséged van erre is-költs-kuponozz” marketingeket. Tényleg egyre nagyobb önuralom kell, mert mindenhonnan ömlik ránk a reklám, az új bevezetések, az akciók (amiről lehet, csak mi hisszük akciónak)
Nyilván válságos időkben a cégeknek is még jobban kell a pénzünk.
És mióta két kattintás megvenni valamint, könnyebb a vásárlás.
Nekem sincs sok helyem, illetve igyekszem a lehető legtöbb mindent szem előtt tartani, hogy emlékeztessen, hogy ne vegyek többet. :slight_smile:

4 Likes

Olyan van, hogy rosszkedved van, és emiatt térsz be egy boltba?
Nekem igen. :yum:
Sajnos a közelben van egy Stühmer bonbonozó, veszek pár bonbont hazafelé menet, de simán megtörténik, hogy dm-ben kötök ki, és valami illatos dologgal térek haza. Habfürdő, fürdőgolyó, 26. testápoló. De jó, hogy bezárt a dm a Nyugatinál. :slight_smile:
A bőrápolás, smink a gyengém (meg a csoki :smiley: ) . Ruhában, cipőben, táskában sokkal tudatosabb vagyok, meg spéci méretem is van, szeretném átvinni ezt a tudatosságot a krémekre, sminkekre, de nem fog menni soha, már tudom.

Ha annyira szeretnél egy színes palettát, de félsz hogy nem használnád ki, akkor valami picit/olcsóbbat keress: ha a lovely tropical mifene palettája még kapható, az is pici, és színes, de inkább pasztell, az meg olyan középút.
Vagy tudom javasolni a zsibit, lehet kifogni jó alkukat. Nekem is így lett egy smashbox covershot bold-om, tenyérnyi, és érintetlen volt mikor megvettem, eléggé jóárasítva :smiley: és nálam is jó ha havonta egyszer előkerül, akkor is csak egy-egy szín erejéig, de azóta nem vettem semmi überszínes palettát, mert van színem, ha kell. (Monókat vettem ami színes, de azok célzottan keresett árnyalatok, és elég jól használom őket.)

Tudom, ez annyira nem low buy barát megközelítés, de ha tényleg annyira kíváncsi vagy, legalább letudod.

1 Likes

Igazad van!!!
A vicc az egészben, hogy marketinget tanulok és nem etetnek be, de mégis xD
Mármint nagyszázalékban tudom, mit csinálnak, de ugyan úgy vásárolok én is. Nem lehet teljesen kivédeni, maximum, ha internet nélkül az Alpok csúcsára költözünk. :rofl: :sweat_smile: :innocent:

2 Likes

Igen, vagy ha csak szimplán unatkozok, vagy arra járok akkor már nézzünk be címszóval. Szerencsére nekem is a make up és kencék ilyenek jelenleg. Még nem volt ez a vám izé, 1-2 havonta alliexpress aprosagokat is rendeltem, maszkok, telefon kiegészítők, kisöcsemnek, kutyamnak kissebb játék, stb, az anyagilag nem volt megterhelő, de környezet tudatossági szempontból nem volt valami jó :frowning:
Amúgy ami érdekes, amikor ottvagyok Pl egy rossmannban vagy dmben ott könnyebben mondok nemet, mint egy online akcióra. :sweat_smile:
lehet, mert nagyobb a választék, ott az idő limit, mint marketing fogás, könnyebben, gyorsabban jön az információ.

1 Likes

Lehet jó megoldás!
Kipipalhatom a szines palettát a listán és akkor nem fog fájni érte a szívem :smiley:
Nagyon nézegettem a kremmania eladó palettakat. Pl
A Mercury retrograde a huda beautytól nagy vágyam,de még a kicsit használt, vagy kipróbált is 15+, le volt árazva novemberben a honlapjukon, de glssel küldték volna azért 15000 + egy palettáért nekem sok. A dupe meg annyira nem jó elvileg a w7 total eclipse.
Mondjuk a színes alatt nem pont ezt a palettát értettem… Kicsit elkalandoztam. :smiley:

2 Likes

Az utolsó emagos rendelésem után kaptam 6000 ft értékű kupont, ami tök jó. De 3 megrendeléshez használhatom fel, 2000 ft-onként… 3 különböző hónapban. :roll_eyes:
És úgy állandóan jönnek az emlékeztetők, hogy ne felejtsem el, nehogy lejárjon…

1 Likes

Nekem is régóta fáj rá a szívem, de nagyon sokallom az árát. :grin:

1 Likes

Pedig a Mercury Retrograde paletta, ha a színei bejönnek, akkor pont az a kategória, amit érdemes megvenni. Nagyon jó minőségű, szerintem nem lehet benne csalódni.

1 Likes

Nyilván, nekem ezek fixen, évek óta használt termékek :slight_smile:

1 Likes

Ismerős helyzet. Engem leginkább akkor érint, ha úgy érzem, hogy megjutalmaznám magam és bár egyre tudatosabb vagyok, nem olcsó mulatság. Változó, hogy épp mire vágyok. Szeretek öltözködni, szeretek sminkelni, egyre többet foglalkozom a bőrápolással is.
Bizonyos dolgokból nekem is van tartalék, megvettem amikor megtehettem, mert idén nem sok lehetőségem lesz. Mi most gyűjtünk nagyobb volumenű dolgokra: esküvő, új autó és a remélt hőn áhított családalapítás is egyre közelebb kerül. Ezek mellett bagatell dolognak tűnik, teszem azt egy high end paletta vagy egy gyönyörű blézer. Másrészről fiatalként sosem voltam zsebpénzzel tömve és jó érzés, hogy most a munka által olyasmit engedhetek meg magamnak, amit régebben nem volt lehetőségem.
Rám rossz hatással vannak a social felületek. Csak hogy két példát kiragadjak, Zita vagy Zsófi videói mindig picit irigységet szülnek, persze nem rossz értelemben, de csak ámulok a szerzeményeiken. Pedig mindenem megvan, több is mint szükséges.
Ha úgy érzem, vennék valamit, leülök a sminkes komódom elé, vagy kinyitom a gardróbom és gyönyörködöm a dolgaimban. És bíztatom magam, hogy használjam, hordjam őket, ne pedig őrizgessem, mert úgy fognak igazán örömet okozni.
Az alap, fogyó dolgaimat biztosan újra fogom venni, ha jól alakul az év, talán pár “jutalmazás” is belefér. :slight_smile:
A szülinapi meglepimen pedig még gondolkodom :slight_smile:

5 Likes

Hú, végigolvastam itt mindenkit. Kövezzetek meg, de a leírtak alapján a legelvetemültebb időszakomban sem közelítek meg itt senkit :zipper_mouth_face: :see_no_evil: tudok alkotni, de alapvetően igen átgondolt és tervezős vásárló vagyok. Nyilván, ha valami elfogy, az egyértelmű. Most a dezodorommal jártam így, hogy nem tartalékoltam be, készlethiányos 3 hónapja…

1 Likes

Nem vagyunk egyformák :wink:
Bővítem egy kicsit: szerintem itt sokan bizonytalanságot leplezünk a sok vásárlással. Ha magamból indulok ki, akkor biztos így van. Ezzel adok egy kis dopamin-löketet magamnak és egy darabig úgy érzem enyém a legjobb dolog (smink, ruha, ékszer, izébizé, mindegymi) és szerencsésnek, többnek érzem magam, ami amúgy baromság.

Lehet, hogy Nálad a tudatos vásárlás a lelki egyensúlyodból fakad. Esetleg ezt a mintát láttad és a lényed része lett. :thinking: :slightly_smiling_face:

12 Likes

Pár gondolat , nekem nem vásárlási gondjaim voltak , de szerintem ide is illik.
1.) az már egy szuper dolog, hogy tudod , nem egészen hétköznapi a viszonyod bizonyos tárgyakhoz és elkezdtél ezen gondolkozni, hogyan lehetne ezt jobban kezelni.
2.) kis lépések- nagy tervek. Legyenek célok pl: idén elhasználom a felgyűlt dezodorokat , de ne két hónap alatt akard elkenni, mert porzani fog a hónaljad.
3.) nem baj , ha valami nem úgy alakul ahogy eltervezted, nem a hatályos jogszabályokat hágtad át, hanem vettél egy új szempillaspirált ez még nem katasztrófa.
4.) csendesítsd el a lelked, ha nyugodt vagy és kiegyensúlyozott akkor nem a vásárláson fogsz gondolkozni , hanem egyéb , örömet okozó dolgokon. Az én lelki békém a könyvekben lakik, minden nap ezzel detoxikalok, csodásan megnyugtat az olvasás. Ezen kívül Shangri- La még a Gellért- fürdő is de oda ritkán megyek.
5.) szorítsd vissza a digitális létedet, főleg azokat a platformokat amik vásárlásra buzdítanak, esetleg hírlevélről is le lehet iratkozni.

Sok erőt és kitartást kívánok mindenkinek!

8 Likes

Én tavaly is vettem dolgokat, főleg online, mivel a legtöbb boltba oltatlan nem mehet be, pár havonta mindenkire vonatkozik a lock down, akkor eleve zárva vannak (kint). Az átlagos drogériás termékek már annyira nem érdekelnek, a kicsit extrább dolgokat csak megrendelni tudom. Ha csak a DPD-vel dolgoznak és csak haza szállítanak (a bolti átvétel pedig nem megoldható), akkor nekem tárgytalan a vásárlás. Én a DPD-t nem segítem bevételhez. Ez azért spórolt tavaly elég sok pénzt. Lehet, hogy a legolcsóbban dolgoznak, de a legrosszabb tapasztalataimat általuk szereztem.
Ma voltam kicsit itthon vásárolni, de csak egy fekete pulcsit kerestem, nagy nehezen találtam egyet, vidéken a választék elég szűkös, úgy láttam a boltok sincsenek teljesen feltöltve még a karácsonyi roham után. Esőben annyira nem az igazi, de hiányzott már, hogy élőben lássam a ruhákat, ne csak online.
A hajamra még mindig nem sajnálom a pénzt, jövő héten érkezik egy hajas adventi kalendárium, amit csak most fedeztem fel a héten. Összességében tavaly kevesebbet költöttem pl. ruhára, csak a munkához vettem ruhát ill. többnyire úgyis feketében járok (még). Nyáron tervezek beszerezni majd színesebb darabokat.
Smink túl sok van itthon, idén majd kevesebbet veszek. Van amiből raktároztam korábban, pl. tusi. Ezekből egyáltalán nem veszek idén majd amíg elfogy a készlet.
A legtöbbet tavaly FFP2-esre költöttem, agyrém.
A legdrágább költésem a maszkokon kívül egy zajszűrős fejhallgató volt (magamtól magamnak karira, mert nem élet az élet zajban).

4 Likes

Látod, ebből a szempontból még nem vizsgáltam a kérdést. Köszönöm ezt a megvilágítást is :slight_smile: egyébként mindenki máshogyan kompenzál :wink: lehet, én ezt máshol/máshogy élem ki, csak még nekem nem tűnt fel :slight_smile:

Azért én sem szeretnék nagyon szigorú lenni magamhoz. Sok sikert a projekthez.
Szerintem ma mindenkitől olvastam hasznos gondolatokat, tanácsokat.
Sikerült kitartanom is ma :innocent:
Köszönöm.

1 Likes

Végigolvasva minden hozzászólást én is magamra ismertem több dologban is. Azt már korábban felismertem, hogy én is használom jutalomnak, vigasznak, kompenzációnak a vásárlást amikor rossz időszakom van, bizonytalan, túlstresszelt vagy dühös vagyok. Illetve ahogy @umpalumpa ìrta, ha valami extrább dolgot veszek, attól olyan mintha egy kicsit valami menő klubhoz tartoznék mert nekem is megvan xy termék.
Ezért amikor nem érzem jól magam, emlékeztetem erre magam, hogy más módot keressek saját magam jobb kedvre derítéséhez. Mert közben meg a felesleges felhalmozás vagy felesleges költekezés is bosszant, tehát végső soron inkább csak rontok a helyzeten ezzel.
Illetve szintén szokott segíteni a halogatás is. Nem veszem meg azonnal, ùjra megnézem másnap, harmadnap, átgondolom, utánanézek, van-e olcsóbb máshol, és már nem is akarom annyira azt a dolgot.

5 Likes

Kicsit csendes a topic, pedig sokan írnak más témáknál arról, hogy kevesebbet vásárolnak, low buy címke nélkül is. Gondolkodtam rajta, azt hiszem én is így jártam.

Az év közepén költöztünk. Ennek megfelelően jobban számon tartottam mi van otthon, és körültekintőbben vásároltam.

Először is, az otthoni sminkek: a fél év során volt az utazós neszeszerem (ceruza, spirál, paint pot, egy mini szemhéjpúder paletta, pirosító, púder, 2-3 rúzs, ajakbalzsam) tartalma elég volt a hétköznapokban. Nem mondom, hogy nem hiányzott néha egy színesebb szemsmink. De rájöttem, hogy ezért teljesen felesleges 20 palettát otthon tartani. Persze más lenne, ha lenne időm ráérősen sminkelni. De a realitás az, hogy még két évig nem lesz. Ki tudja addig megváltozik-e a preferenciám, megromlik-e a termék mire elő tudom venni…
Így a szemhéjpúder paletták egy részét eladtam. A rúzsok száma a szavatossági idő miatti szelektálások mellett szintén csökkent.

Az arcápolási termékek mennyisége sokkoló volt. Minden zugban találtam valamit. Volt olyan, amit még a brexit idején vettem, mert “ki tudja mikor tudom beszerezni”. Ehhez képest a szülés után minimális lett a rutinom. Rontotta a helyzetet, hogy egy halom szettben, kalendáriumban érkezett termék eleve nem felelt meg a bőrtipusomnak. Így dönthettem, hogy vagy eladom vagy elajándekozom a kencék nagy részét, mielőtt megromlanak. Utóbbi mellett döntöttem, a közelemben lévő anyukák legnagyobb örömére. :grinning:

A hajápolási termékek 80%-ától megszabadultam. Ez volt a legkönnyebb. Az alap sampon, balzsam kombón kívül az olaplex bond smootherét használom. Felesleges bármilyen extra maszk, formázó termék.

Mit vettem az elmúlt fél évben?
Fogyó termékeket (spirál, korrektor, mini rúzs), pirosítót és egy tust.
Egy nagyobb G&G vásárlásom volt nemrég (lemosó, hámlasztó, hidratáló) és fényvédőt vettem a km piacon.

Mi segített, hogy ne vásároljak össze mindent?

1. A pénz (és annak a hiánya).
  2. A tudat, hogy úgyis rám romlik minden arcápoló, amiből 2-nél több van otthon. Ebben segít az, hogy egy nagyobb tároló dobozban van minden tartalék termék. Így könnyen átlátom a készletet.
  3. Nincs időm sminkelni, a túlélős neszeszerem újratöltésén kívül felesleges beruházni másra.

Nálatok mi segít abban, hogy tudatosabban vásároljatok?

17 Likes

Nagyon érdekes felvetések és leírás. Ennek kapcsán gondolkodóba estem. Az én sztorim ebben a témában is (máshol is kifejtettem már) az, hogy gyerekként nem volt elengedve a család és emlékszem, hogy voltak termékek, amik nekem kifejezetten “létfontosságúak” voltak szépség-és bőrápolás terén és valahogy mindig az utolsó, kifogyás előtti percben sikerült megvásárolni, amitől nekem mindig gyomorgörcsöm volt. Ezért, amikor már megtehettem, a szokásos dolgokból tartottam itthon 2-3 darabot tartalékba és ez a gyomorgörcsömet és a pánikomat megszüntette.
Ezt követően volt 1-2 pánikvásárlásom, mondjuk nem olyan mértékű és felhalmozós jelleggel, mint ahogy némelyeknél előfordul, de a magam jól megfontolt, egyébként fél-1 éves gondolkodási idejéhez képest az volt.
Végül most tartok ott, hogy összeraktam egy alap, de jó minőségű, átlátható termékcsomagot, amiket mindig használok (legalább heti 2x) és van 1-2 olyan termék, amiknek mindig, minden körülmények között kell lennie itthon. Jellemzően ezekből van az aktuálisan használt darabon kívül 1 db tartalék. Tehát már nem 2-3 darab és a pánik-és impulzus shopping megszűnt. Tudom, hogy mi áll jól, mit szeretek, mi az, amiért mindig nyúlok és ahhoz képest próbálok reális mennyiséget reális áron megvenni és tartani itthon, hogy azért ne rohadjon rám, de ne is váltson ki a régi beidegződések nyomán pánikot. Amit esetleg nagyon megkívánok (most épp a fényes pirosítóval vagyok így), azután hónapokig nyomozok, olvasom a véleményeket, leírásokat, hogy a nekem leginkább megfelelőt tudjam megvenni.
Ugyanígy tartom magam ehhez a tisztítószerrel, mosószerrel és egyéb, a háztartásban használt alapanyaggal is. Nekem ez vált be.
Így nem költöm túl magam, megvan a biztonságérzetem és az akciókat is próbálom figyelni, ez utóbbi nem mindig sikerül.

7 Likes