Gyerekkoromban mi szintén nem engedhettük meg a luxust magunknak. Nem nyomorogtunk, amire szükségünk volt, azt mindig meg tudtuk venni, és tellett kedvtelésekre is, de meggondoltan kellett beosztani, ami volt. Ez most is így van. Szóval az egyik dolog, ami az összevissza vásárlástól megóv, az nekem is a pénz hiánya.
Korábban azért megesett, hogy hirtelen felindulásból megvettem dolgokat. De most gyerekeim vannak. Nem viszem mìnuszba a családi kasszát azért mert felcsigáz egy high-end paletta, nem csak magamról van szó most már. És nemcsak ezért, hanem mert abban nőttem fel, hogy nem pazarlunk, így amikor felesleges dolgokat vettem, utólag ez zavart, hogy tök értelmetlen volt. Nálam a fő dolog az hogy átgondolom, mi is az, ami tényleg kell, és mi az, ami csak úgy tűnik, hogy kell.
Ahogy @anon21269124 is írta, ha venni akarok valamit, jól körbejárom előbb a témát. Mostanra tudom, mi áll jól, így lehet nagyon szép és csábító egy sminktermék pl, el tudom dönteni, hogy úgyse használnám.
Az impulzusvásárlást kizártam, és azért is igyekszem átgondolni mit veszek, mert gyengébb minőséggel ugyanúgy lehet pazarolni, ha használhatatlan, hiába olcsó. Tartós termékekből így megéri a kicsit drágább, pl egy jobb szemhéjpaletta jobb mint 5 vacak darabonként egy ezresért, de van az a határ, amit nem adok meg érte, mert ott már a hype-ot kell megfizetni.
A bőrápolás fontos nekem, és ahogy a bőröm igényei változtak, és kerestem az új termékeket, egy időben többet kísérleteztem, több dolgot vettem, melyek egy része nem vált be. Most jobban szeretem azt, hogy vannak bevált termékek és termékcsoportok, amin belül időnként kioróbálok új dolgot, de egy bevált rutin mentén és szintén a kioróbálni kívánt termékről tájékozódva előbb.
Illetve azt is tudom, hogy mi az, ami bár lehet jó, de úgyse vesződnék a használatával.
Mivel tudom, hogy milyen keretek közt tudok gazdálkodni, felesleges mondjuk egy húszezer forintos alapozóra vagy drága púderre, spirálra spórolni, mert nem fogok havonta fogyó termékekre ennyit költeni. Alapozó ötezerért teljesen jó. Ugyanígy kategóriánként nincs egy halom termékem, mert úgyse használom el, ezt alapból feleslegesnek tartom az én rutinomat/sminkelési szokásaimat átgondolva.
Többen említették más topicban is, hogy észrevették a rosszabb lelkiállapot és az összevissza költekezés közti kapcsolatot magukon, ezt én is észrevettem. Ezért ha úgy érzem, úristen most nem érdekel de veszek ezt meg azt is mert miért ne, akkor inkább átrágom magam azon, hogy mi is zavar igazából az életemben, amire a vásárlás úgyse lesz megoldás. Amikor minden rendben, akkor sose tör rám az érzés, hogy lemaradok valami nagyszerűről ha nem veszek meg x terméket.
Vicces és jó látni @zalla , hogy ezt a topikot Te indítottad anno. Közel 500 hozzaszóláson keresztül próbálunk kitartani a low buy mellett.
A költözés valóban remek alkalom a szelektalasra és készletcsökkentésre. Nekem is bevált plusz az ilyen olyan kategórizálas, hogy pl.: csak highendet veszek, vagy csak állatkísérletmentest és ezek a szempontok ideig óráig segítettek.
De legjobban a tudatosság, hogy igenis be kellett látnom, hogy szinte mindennapos használattal is milyen sokáig elég egy-egy termék és egy archoz évekre elegendő a készletem. Átrágom azt is nagyon, ha találok valamit, hogy tényleg kell-e hosszútávon vagy csak pillanatnyi fellángolás.
Nálam ez is ciklikus,mind kozmetikumok,mind ruhák terén.
Egyszer fürdőszoba takarításkor elegem lett a pakolásból és elhatároztam,hogy nem veszek új tusfürdőt ,sampont ,balzsamot ,testradírt,amíg a meglévő el nem fogy.
Egy ideig nem is vettem semmit,csak sampont és balzsamot, amikor elfogytak.
Ezekből tényleg csak 1 1 db van.
Tusfürdő téren visszaeső bűnöző vagyok,megint van talán 6 db + egy a tréning táskámban.
Kis szünet után mindig elkap a vásárlási láz és akkor nem fogom magam vissza.
Ez a poszt magamnak is íródik, megerősítésnek és emlékeztetőnek. Szeretnék idén is tudatosan, vagy még tudatosabban vásárolni, és problémák esetén nem vásárlással vigasztalódni.
A cél az, hogy a valóban szükséges és elhasználásra kerülő dolgokat vegyem meg, és ezért a már bevált termékeknél szeretnék maradni. Smink terén csak a fogyó dolgok, mint alapozó, spirál, púder újravásárlását jelenti ez, pirosító, szemhéjpúder, bronzer évekre elèg van itthon.
Bőrápolásban szintén, összeírtam magamnak, hogy mit szeretnék, mik a bevált hatóanyagok, formulák, és ezen belül melyik konkrét termékek azok, amiket szívesen is használok. Valamint ésszerű rutin kell, annyi amennyit kedvem/időm/energiám is van követni.
Szeretném jobban látni mi, mennyi ideig elég, ezért fel fogom írni mikor kezdek használni egy-egy terméket, így könnyebb lesz tervezni a vásárlást és a költségeket is.
Hajápolásban egyszerűsítenem kell. Van itthon több maszk, spray, balzsam, szérum, ami a szekrényben áll csak, mert sosincs kedvem pepecselni vele, esetleg szökőévente mégis, meg akkora hűha élményt se adtak. Ilyesminek inkább nem akarok elcsábulni, a bevált dolgokat szeretném csak megtartani.8
Igen, sajnos nehéz hosszú távon kitartani egy vállalás mellett (vö. fogyási stratégiák, diéták).
Épp ezért szoktam visszatérni ide. Bár az utóbbi időben sajnos szükségből is jóval kevesebb mindent vettem. De nem bánom, hogy a költözés rádöbbentett arra, mennyi mindent tartok otthon feleslegesen.
@Kinga79 : Ugyan én nem halmozom a tusfürdőket, de az tényleg fogyóeszköz. Szóval nem gond, ha van belőle több…
@LiliMae : A bőrápolási vásárlásokban tényleg nagyon sokat segít a bevált rutin. Anno sok mindent vettem, hogy “majd jó lesz”. De hiába szuper az adott termék, ha soha nem használom, mert nincs rá időm (pl. maszk, mist).
Ihletet adtál. Nekem is van egy szatyornyi cuccom ami elhasználásra vár (főleg hajápolás, -formázás és tusfürdők), illene elhasználni őket mielőtt beruházok egy újabb, csodát ígérő termékre.
Sminket mostanában nem nagyon veszek, még ha a kívánságlistám növekszik is - “szerencsére” majd’mind harmadik országból rendelős lenne, amiről mindig le tudom beszélni magam
Idén én is el kell kezdjek valami kozmetikai pszeudo-lowbuy dolgot tartani, ugyanis kénytelen-kelletlen fel kell újítanom a ruhatáramat. Az összes szép felsőmet és blúzomat rongyosra hordtam, a nadrágjaim meg vagy szintén elhasználtak, vagy kihíztam őket - ami maradt, az meg mind szimpla egyszínű farmer. És kell egy új cipő is, miután a négyből három pár év után hordhatatlanul tönkrement ezen a télen.
Nekem is vannak màs területek, ahova muszáj beruházni, szintén a ruhatár az egyik, pl. kabátot és cipőt már tényleg kellett venni, és a lakásban is van mit fejleszteni még.
A tegnapi Notino rendelésem alkalmával megfejtettem magamat.
Nekem azért megy jól a low buy , mert egész egyszerűen nem szeretek vásárolni. Két hete nyűglődök, hogy le kellene adni, olyan cikkek vannak benne amiket folyamatosan használok, pénzem van rá, mégis el kellett határozni magam, hogy vegyem meg a termékeket.
Plázázni sem szeretek, nekem az nem élmény.
Annak amit megveszek persze örülök, szeretem és használom, de maga a beszerzés folyamata nem okoz semmiféle örömet.
A sorsommal általában elégedett vagyok, ha stressz ér azt másképp vezetem le.
Gyerekkoromban mi nagyon szegények voltunk, sosem költekeztünk, nem volt miből, így azt szoktam meg, hogy ami van azt beosztom. A vásárlásokat mindig átgondolom.
Túlságosan is