Vásárolj kevesebbet - Low buy

Nagyon jó vagy. :slight_smile:
Velem most szeptember elején kicsit elszaladt a ló,de azzal nyugtatom magam, hogy több dolgot is leselejteztem és a palettáimbak lett például új gazdája.
Most az a terv, hogy év végéig minimum én is csak azt pótolom, ami elfogy, remélem most összejön.

4 Likes

Tudatosan nem vágtam bele ilyesmibe, de nyár eleje óta sokkal kevesebb dolgot veszek, mint azelőtt. Igen, néha egy-egy apróságra elcsábulok, de azok tényleg olyan dolgok, amiket nem bánok.
Arra én is rájöttem, hogy megvan minden, amire szükségem van, megnézegetek palettákat, de végül okosan nem veszem meg őket. Szeretem használni, amim van, és több dolgot nem tudnék már használni.
Ráadásul eldöntöttem, hogy jövőre szeretnék több országba is eljutni, úgyhogy most arra spórolok, hogy világot lássak. :slight_smile:

7 Likes

Írtam már erről régebben , hogy nálam ez hogy működik, nagy vonalakban annyi, hogy nincsenek impulzus vásárlásaim mindig mindent alaposan ( néha már túl alaposan is ) átgondolok. Ami elfogy azt pótolom , ha nem vált be akkor váltok másra.
Az akciókat figyelem, ha ez egybevág az éppen tervezett vásárlással akkor élek vele. Nem csak szépségápolásra vonatkozik, hanem ruha, cipő , könyv … mindenre.Mindenből igyekszem a pénztárcámhoz mérten a legjobb minőséget választani és nem egy szezonra/ az aktuális divatot veszem, hanem évekre vásárolok használati tárgyakat vagy ruhát, cipőt.
Lehet, hogy úgy tűnik, de egyáltalán nem vagyok szigorú magammal, legalábbis én úgy érzem, a dolog eredete az, hogy gyerekkoromban mi nagyon szegények voltunk ,már akkor megtanultam örülni mindennek amit kaptam, esemény volt egy új cipő… és meg is becsültem, szerintem a mostani attitűdöt innen hozom.
Amit pedig a csak pozitív topicba is legszívesebben beírnék, az az, hogy ha már megvettétek akkor ne
bánjátok, örüljetek neki , ne vesszen el a boldogság, annyiszor látok unott arccal és teli kosárral sétáló embereket, tessék örülni, hogy szép és szépítő dolgokat tudtok vásárolni :slight_smile:

12 Likes

Szeptember hónapban egy szempillaspirált, egy rúzst és egy ajakápolót vettem.

4 Likes

Azt figyeltem meg, ha szarul vagyok lelkileg, akkor rendelgetek eszeveszetten… Nagy felismerés… :blush:

7 Likes

@blessed Köszi! :blush: Ezt meg tudom érteni, egy gyönyörű csomagolás még akkor is vonzó tud lenni, ha maga a termék nem feltétlenül érdekel. :smiley: A MAC őszi kollekcióból a paletta volt az első olyan termék, ahol nagyon meginogtam és elgondolkodtam a rendelésen. :smiley:
Aztán rájöttem, hogy gyönyörű, de rengeteg nagyon hasonló vagy azonos színem van, csak más csomagolásban.

@Gloria Biztos vagyok benne, hogy amikor majd valóban úgy érzed, hogy erre van szükséges, sikerülni fog. :slight_smile:

@Nita Köszi szépen! :slight_smile: Kitartást kívánok, biztos ügyes leszel :slight_smile: Az valóban jó érzés, amikor szelektálás után jó helyre kerülnek a termékek és nem mennek kárba.

@Brunettee Ez nagyon jól hangzik, kívánom, hogy minél több helyre tudj eljutni és teljesüljenek a vágyaid! :blush: Nagyon jó, ha van egy komolyabb cél. :slight_smile:

@Luiselotte Nagyon jó tippek, most már én is hasonlóan gondolom, de nem volt mindig így. Az utolsó mondatod pedig különösképp tetszik! :heart:

@Szandika124 Ügyes vagy! :slight_smile:

@koalace Nagy igazság :slight_smile: Ez nálam is “trigger” volt mindig, és gyanítom, hogy nagyon sokunkra igaz. :expressionless: Simán tudna visszaesést is okozni egy nagyon rossz időszak, de remélem a következőt okosabban kezelném. :slight_smile:

8 Likes

Minden mondatoddal egyetértek :heart: :slightly_smiling_face:

2 Likes

Egyszerűen szuper vagy :fire::+1::ok_hand: A legjobb, hogy felismerted, hogy nem a 100. palettára van szükséged, hanem az arra szánt pénzt sokkal értelmesebben (bocs, a hülye kifejezésért) tudod használni és átirányítottad a vágyaidat más dologra.

6 Likes

Tudatosan nem fogadtam meg, hogy nem veszek annyi mindent, de az utóbbi hónapokban én is a no buy mozgalomhoz csatlakoztam észrevétlenül :grinning: Azt én is tudom már, hogy ha valami nincs rendben az életemben, akkor kattanok rá a vásárlásra, és akkor jön ez a mohó vágy, hogy ezt is meg azt is szeretném, mert mi van ha pont életem legjobb xy termékét hagyom ki ami nélkül élni se érdemes.
Ha arra figyelek, hogy mi bajom is valójában, és a csalàdra, baráti kapcsolatokra koncentrálok, el is múlik ez a vágy és már nem gondolom hogy örökké boldogtalan leszek mégegy nude szemhéjpúder paletta nélkül, vagy hogy egy hét alatt száz évet öregszek ha nem veszem meg azt az új szérumot.
Szóval azt veszek, ami elfogy és bevált, ezért pótolni akarom. Továbbra is megnézem a szép sminktermékeket, de a vágy pár percig tart, és rájövök, hogy nincs új árnyalat amit ki is használnék, tehát megleszek nélküle.
Figyelem a bőrápolásban is az újdonságokat, de a bevált dolgaimmal is elvagyok, nem rendelek azonnal.

7 Likes

Én is csatlakozom a no buy-hoz!! Persze csak smink és arcápolás fronton, a parfümök tabu, abból sosem elég :crazy_face:
Célom, hogy mindent elhasználjak és lássam végre a polcokat üresen! Kíváncsi leszek, meddig fog kitartani, most október 1-gyel indítom a stoppert. Ez alól egyetlen kivételt a fényvédők jelentenek, annak ellenére, hogy az egyik leghasznosabb termék, ezekből sosem halmozok fel, kb., mindig csak az az egy tégely van, amit éppen koptatok. A mintáimat is szeretném elhasználni, tényleg annyi minden van, amit jó lenne kipróbálni, így ezeken is szépen szisztematikusan végig fogok menni. Szerintem, ha már tégelyes nem is lenne, csak a pár millis mintákon kibirnám hónapokig… :roll_eyes:

13 Likes

Olyan ügyesek vagytok! Én szégyenkezve olvaslak titeket. Nagyon sokat költöttem sminkekre az utóbbi időben. Főleg szemfesték palettákra. Volt olyan hónap, hogy akár 6-7 db-ot is vettem: Pat Mcgrath, ND, Charlotte Tilbury, By Terry érkeztek szeptemberben. Kész vagyon. Bár mentségemre legyen mondva, jó pár palettát eladtam, hogy ellensúlyozzam a vásárlásaimat. Amikhez valamiért nem olyan örömmel nyúlok mint ahogy vártam, azok mind mennek. Már sokkal könnyebben szelektálok mint régen. Lassan eljutok oda, hogy már egyik meglévő termékemtől sem szeretnék megválni, mert mindegyik nagyon jó minőség és szeretettel nyúlok értük (bár a meglévő 60-62 db paletta még mindig irreálisan sok) Októberben még érkezik a Charlotte Tilbury Instant Look in a Palette egyik változata, de most eljött az az érzés, hogy elég. Rengeteg kívánságlistás termék volt amit az utóbbi fél évben sorra beszereztem, be kell látnom hogy nincs szükségem semmire. Nem fogadok meg semmit, de sminket tényleg nem szeretnék vásárolni. Arcápolás terén eddig sem vettem felesleges dolgokat, nem halmoztam semmit (meg másban sem) Parfümre szükségem lesz még idén mert elfogy a Sí. Szóval én is használgatom amik van, ami nem okoz örömet az megy a zsibire. És ha új paletta jönne akkor valaminek menni kell amit nem használok. Egyetlen olyan van amire még szívesen beruháznék: az ND Retro.

15 Likes

Nagyon jó ez a téma! :slight_smile: Én ahhoz kötöm a halmozásom kezdetét, hogy nem sokkal azután kezdték elárasztani a beauty guruk az internetet, miután jobban elkezdett foglalkoztatni a sminkelés. Addig alig volt valamim, ráadásul olyan termékeket láttam, amiknek a funkciójáról nem is hallottam korábban. A bőség zavara beszippantott és mivel nem volt viszonyítási alapom, hogy mi az ami minőségi, utólag visszanézve sok gagyi cuccot vettem. Mára úgy érzem, szépen letisztáztam a készletemet. Így sem kicsi, de nem irreális és nincs benne “nemszeretem” termék. Viszont szeretném majd tovább kisebbíteni. Ez elsősorban a tartalékos fiókom felszámolása lesz. Amikor volt egy imádott színezett krémem és láttam, hogy kivonják, feltankoltam. Aztán féltem hozzányúlni, mert nem lesz több utánpótlás. És ez ami baj és nem egészséges. A Nyx hidratálónál már nem követtem el ezt a hibát, mert szépen végig gondoltam, hogy annyi újdonság és olyan gyors ütemben érkezik a piacra, hogy kizárt, hogy ne legyen hasonló, akár jobb, mint a megszűnt kedvenc.
High end/Luxus termékem nagyon kevés van, arra viszont régóta figyelek, hogy ne essence/lovely/Revolution és egyéb márkákból építkezzem csak azért mert olcsó.
Most ott tartok, hogy mindenből van jól bevált, ezeket veszem újra, kivétel a 2 utolsó tétel a kívánságlistámról: Morphe 35xo + Too Faced Born this way paletta.
Egyébként nem csak sminkek, de ruhák terén is igyekszem a változtatásra ilyen téren. Sajnos vásárolni jó és gyakran veszem/ vettem észre, hogy önjutalmazásra vagy önvígasztalásra használom.

11 Likes

Parfüm mission:
A felgyűlt illatmintákat fújkodom ezerrel.
Nagyon ritkán járok vásárolni, a járvány óta meg aztán tényleg minimális ,mindent kiszállíttatok amit csak lehet, így aztán nehéz illatolgatni. Találtam egy weboldalt ahol lehet gyári mintákat rendelni és a rendelés értékének a fele levásárolható a következő rendelésnél. Idén 3 x rendeltem 5-8 mintát , most azon vagyok , hogy ezek is eltűnjenek , mert csak pakolászom őket jobbra- balra.Meg ahogy elnézem itt még tavalyról is van Nerolis mintacsomag, úgy őrizgettem, mintha kincs lenne …. Mindig azt gondoltam, majd ekkor meg akkor jó lesz , ha ide- oda megyek…aha… ezek az alkalmak sosem jöttek el.
Az üvegek alján lévő maradékokat is szépen fogyasztom. Elfogyott a nyárra vett Moschino: Funny, egy régebbi Versace : Yellow diamond és Dior: Miss Dior EDT 2017 .
A célom egy letisztult parfüm gardrobe 5 -6 üveges illattal és az esetlegesen bekerülő minták mihamarabbi elfújkodása.
Év végéig , vagy legkésőbb tavaszig ez befutható ahogy elnézem, majd felteszem őket az “ Elfogyott “ topicba, gyűjtögetem az üvegcséket, fiolákat.

7 Likes

Én ugyanezt csinálom a felgyűlt fújósokkal. Sajnos egy rám is romlott azóta inkább fujkodom magamra, mert végül is azért vettem, mert jó érzés viselni őket. Sajnos nekem sincs feltétlen hová az az igazság :frowning:

Nagyon ügyes vagy, hogy elfogyasztod a maradékokat is! Nekem nem menne a letisztult illatgardrób, de fújósokat már nem igazán szeretnék az nálam már no buy lett. Az üvegeseket úgyis behatárolja a hely szűke :sweat_smile:

4 Likes

Sziasztok!

Én kívánságlistát vezetek annak érdekében, hogy csak azt szerezzem be, ami kell. Ez arra is jó, hogy keretet szabjak magamnak, illetve a pénztárcámnak. Ez az utolsó listám:

2 Likes

Kedves , hogy ezt írod még csak az út elején tartok.Bevallom , hogy az elmúlt idők sikertelen vásárlásai segítettek meghozni a döntést, ha úgyis elégedetlen vagyok akkor ki velük, fogyjanak csak el.
Amire még rájöttem, hogy több napos tesztelés nélkül nem vehetem meg az illatot. Nem elég 1x magamra fújni , napokig kell próbálgatni ezzel is minimalizálva a melléfogást.
Meg néha nem ártana megemelni a popóm és befáradni az üzletekbe, hátha olyan darabot lelek amire a net előtt ülve nem is gondolnék, hogy jó lehet.

2 Likes

Ó, ez olyan őszinte megfogalmazás! Igen, én is észrevettem egy időben, hogy azért vásárolok sminkeket/ruhákat hogy jutalmazzam magam/valami jó is legyen a napban stb. Azóta rájöttem, ha mértékkel és ritkán vásárolok és azt ami elfogyott/nagyon vágyom rá/ szükségem van rá, akkor sokkal boldogabb vagyok az új szerzeménytől :).

1 Likes

Egy időben én is sok mintát rendeltem, plusz még fújósokat is időnként. Ezek egy-egy alkalommal nem jelentenek nagy kiadást, de végül csak oda vezet, hogy felgyűlik egy csomó holmi, amit ide-oda pakolok. Később pedig mivel egy kolléganőm avonozik, avonos parfümmintákat meg miniparfümöket vettem, hátha óriási kincsre bukkanok… Van persze jó avonos parfüm, amit szívesen elfújkáltam munkába, de végül ezekből is lett egy halommal, amire már mindre ráuntam.
Szóval ezen a téren is no buy van, nincs szükségem egy huszadik szaladgálós illatra, inkább félreteszek arra, hogy legyen nèhány minőségi parfümöm.

2 Likes

Biztosan menni fog az elhasználás, az ilyen nem szeretem meh illatok nálam mindig jönnek a takarításhoz, piacolásra és főzéshez is tökéletes “viseletek” :grin: (Ugyanitt zárójelben kérdem csak meg, hogy ugye milyen nehéz még egy kis piszok gyári mintát is elhasználni? :astonished: )

Az üzletes illatolás nekem se igazán megy, valahogy zavarnak az eladók meg a többi ember, viszont egy barátnő által megismerhettem egy olyan parfümöt amitől teljesen elzárkóztam, mert csomó olyan illatjegy volt benne amivel általában vallatni lehet (pl. bőr) és totál szerelem lett! A fújósok jók voltak erre, hogy megtaláljam azért az ízlésem, és hosszabb ideig is ismerkedhettem a parfümmel, cserébe a nem beváltak is a nyakamon ragadtak vagy megromlott az ami meg tetszett csak elfelejtettem fújni…
Ugyanitt gyűjtöm az erőm egy Nerolis vagy Cherrys nézelődésre :sweat_smile: :see_no_evil:

1 Likes

Nagyon hasonlóan gondolkozunk ahogy olvasom. :slight_smile:
A plazakban nem szeretem a tolongást, hátamon érzem a biztonsági őr szemét is, plusz figyelni, hogy senki sem turkál- e a táskámban, nekem ez inkább nyomasztó mint kellemes élmény. Arról nem beszélve ha valami borzalmat véletlenül rám fúj mellettem valaki, mert nem figyelt merre áll a spray fújókája :rofl:
Minta elhasználás tud nehéz lenni már két napja rázogatom ( mert nem átlátszó) a Narciso For Her fiolát, hogy még mennyi lehet benne , sose fogy el, valaki éjjel újratölti vagymi ?!?
A Neroliban pedig vár rám a Hó színe és nem hagy nyugodni a Montale Starry Night sem.Össze kell szedjem magam és bemenni. Aztán ha már úgyis arra járok akkor a LeParfümbe is be lehet nézni, ott szuper kedvesek az eladók, nagyon szép kis ékszerdoboz a bolt. Utána pedig be lehet ülni egy jutalom sütire valahova a környéken :wink:
Én is úgy vagyok vele, ha már üvegest veszek akkor az legyen jó minőség és alaposan átgondolt.

3 Likes