Vásárolj kevesebbet - Low buy

Nekem segített a low buy-ban, amikor elhatároztam, hogy ezentúl csak cruelty-free termékeket veszek, habár most jobban belegondolva ez max. a mennyiségen segít a pénztárcámon nem. :smiley:
így kimaradok pár ikonikus Maybelline meg Loreal termékből, de legalább valamivel csökkenteni tudtam a felhalmozást

7 Likes

Kissé elmaradva, de jövök az augusztusi vásárlásokkal:

Smink:
Bite Beauty Scorpio és Liquorice (mini) rúzsok, Pat McGrath Vendetta rúzs.
Natasha Denona mini Nude paletta.

Arcápolás: Paula’s Choice BHA Liquid.

A sminktermékek esetében a low buyt feladtam. Ennek oka részben az, hogy nem tudtam tartani a limitet. Másrészt viszont rohamosan elkezdett fogyni az otthoni készletem (több, mint 10 rúzs megavasodott, 2 szempillaspirál és tus kifogyott). Így már nem érzem akkora bűnnek, ha egy hónapban 3-4 terméket vásárolok.

Az arcápolási termékek szépen fogynak, de még így is nagyon sok bontatlan darab van, így itt szigorúan veszem a havi 2 terméket. Jelenlegi állás 10/16.

6 Likes

Gondolom sírva dobtad ki a rúzsokat :frowning:

1 Likes

Nem örültem, az biztos. Főleg, hogy egy részük a Bite Beauty gyűjteményem volt. :frowning:

1 Likes

Nos, ebben a hónapban - bár még nincs is vége - rendesen kiköltekeztem magam. Tudtam előre, hogy megengedő leszek magammal, és ennyit a szabályokról, vásároltam is rendesen. Októberre is hasonló terveim vannak, de majd meglátjuk, hogy hozza az élet. :slight_smile:
Bővült a gyűjteményem:

• Colourpoptól az Elsa palettával, valamint egy blender ecsettel,
  • G&G BHA hámlasztóval és az új tonerrel (illetve az előbbi utánpótlás, de nálam ezek is számítanak)
  • egy tusecsettel (az előzőek tönkrementek :frowning: )
  • egy Essence szempillaspirállal
  • és végül néhány Yves Rocher ecsettel, amit ugyen ajándékba kaptam a vásárlás mellé, de nem tudom elmenni mellette, mivel a vásárlást mindig úgy időzítem, amikor valamelyik ajándék megtetszik (egyébként tusfürdőket és testápolókat vettem, amik nem számítanak nálam a low buyba).
    Az én “limitem” 4+1, de most elgondolkodom, hogy kiszálljak ebből. Vagy esetleg februártól tervezzem újra… A limitet is emelhetném, de míg vannak olyan hónapok, amikor 2 termékkel elvagyok, máskor rámjön a mindent azonnal akarok hangulat. Lehet alsó limitet is kéne állítsak? Február óta csinálom, azóta 3x léptem át a limitet, 2x voltam alatta, 2x maxoltam ki a lehetőségeket. Átgondolom minden vásárlásom, impulzusból már amúgy is ritkábban vásárolok, és legalább pontosan tudom, hogy mire költök. De a saját szabályaimmal szemben teljesen következetlen vagyok.
7 Likes

Ahogy telik az idő, én is azt érzem, hogy jók a szabályok, de inkább az a fontos, hogy átgondold, mit és miért szeretnél megvenni. Azt is érdemes lehet összehasonlítani, hogy mondjuk előző évben hasonló időszakban mennyi és milyen termékeket vettél.
Nálam nagyon látszik, hogy jóval kevesebb sminkterméket veszek, mint korábban, még úgy is, ha átlépem a limitemet.

4 Likes

Igen, ezen gondolkodtam, de előző évben nem figyeltem ennyire, hogy mikor mit veszek. Most hónapról hónapra vezetem, hogy mit szeretnék venni, és ezzel szemben mit sikerült. Összességében szerintem kevesebbet nem költök, de nem tudom megítélni. :slight_smile:

3 Likes

Én ebben a hónapban:
Catrice fixáló púdert vettem mert nem volt még ilyenem.
Illetve vettem egy arcpalettát, az érkezni fog hamarosan :).

Októberben is szeretném ezt így folytatni :slight_smile:

4 Likes

Októberben be sem számoltam. Igazi low buy volt, alig vásároltam, nemcsak sminket, mást sem.
Jött egy KM box, rengeteg termékkel és újdonsággal, amit nagyon szeretek.
A box-szal együtt érkezett a G&G Jelly Joker és az A-Game.
Éééés ennyi!
Nem volt tervezett, meg szándékos, egyszerűen így alakult. Sok tervem nincs a következő hónapra, hasonló alapon lesz ami lesz.

12 Likes

Aztaaaa! De ügyes vagy! :blush: :clap:

Én októberben vettem a Jeffree és a Tiu kis palettáját, Balea arclemosót, nagyjából ennyi :).

6 Likes

Úgy látom elkezdtem írni a szeptemberi vásárlásaimról, aztán nem küldtem el. Így most azzal kezdem:

Smink: Colurpop Matchmaker pirosító, Essence szemhéjtus, Essence vörös automata szájceruza, Charlotte Tilbury Red Hot Susan rúzs, It Cosmetics szempillaspirál.
A pirosítót a theBalm Desert helyett vettem. Nem teljesen ugyanaz a két szín, de úgy gondoltam nem árt egy kis változatosság. A filces szemhéjtusom megutáltam, ezért kerestem egy másikat. A Red Hot Susan a megromlott Colourpop Foolish helyett érkezett. Technikailag egyik termék sem utánpótlás, de nem is impulzusvásárlás. :smiley:

Arcápolás: Colurpop Hot Shot ajakolaj (hivatalosan smink, de ajakápolóként vettem szóval szerintem inkább ide való :slight_smile: ).

Amit látok háromnegyed év után, hogy célirányosabb vagyok a vásárlások során. Igen, még mindig becsúszik egy-egy olyan dolog, ami nem feltétlenül szükséges, de nem veszek már csak azért rúzst, mert akciós.

8 Likes

Október:

Smink: Catrice szájceruza, Natasha Denona 5-ös paletta, Lisa Eldrige Velvet Jazz és Dragon rúzsok és a Pat McGrath Celestial Divinity paletta.

Arcápolás: Medik8 C-Tetra szérum és Cerave szemkörnyékápoló.

A sminket már rég nem számolom, az arcápolás 13/20.

8 Likes

November, amikor az egész hónap egy nagy Black Friday volt.

Bőrápolás:
Medik8 Daily Radiance Vitamin C krém, Mutiny Lip Balm, Pixi Double Cleanse, LRP Toleriane Fluid. Geek&Gorgeous tonik.
16/24. (valahol elrontottam a számolást, de most telik le az egy év, szóval biztos 24 :blush:)

Smink: Pat Mcgrath szempillaspirál, rúzsok (3 db), Lethal Cosmetics szemhéjpúderek és pirosító, Oden’s Eye pirosító és folyékony szájfény/rúzs hibridek (3 db). Benefit korrektor. Sleek lila szemceruza, UD szempillaspirál. Colourpop szemhéjpúder paletta és Supershock szemhéjpúder.

7 Likes

Az a LRP fluid és a Medik8 kipróbálásra vár.:blush:

Azt hiszem ideje a számvetésnek. Egy éve nagy lelkesedéssel vetettem magam bele ebbe a kihívásba. Részben elbuktam (fél év után feladtam a smink termékek számolását), részben jól teljesítettem (az arcápolási termékek terén).

Az egész low buy évvel az volt a célom, hogy visszafogjam a felesleges vásárlásokat és csökkentsem a sminkes /krémes fiókok számát. Függetlenül attól, hogy jóval több sminkterméket vettem, mint amit szerettem volna, így is kevesebb fiókot töltenek meg a dolgaim.
Ennek az oka nagyrészt az, hogy a dolgok egy része megromlott. Itt érdemes elmondanom, hogy nagyjából 2013 óta gyűjtöm a sminktermékeket. Sok (főként por állagú) terméket rég ki kellett volna dobnom, de nem változott az állaguk/illatuk, ezért nem tettem meg. Ebben az évben viszont szerintem a sminktermékeim 30%-át kiszelektáltam.
Az arcápolási termék rövidebb ideje gyűlnek nálam, de sajnos hamarabb is romlanak meg. Több krém ugyan bontatlanul várta a sorát, hivatalosan korlátlan szavatossági idővel, de mire elkezdtem őket használni, megromlottak. Így dobtam ki több igen drága lemosót és krémet.
Ezek az élmények elég komolyan befolyásolták a vásárlási szokásaimat. Az arcápolási termékeknél mindig megkérdeztem magamtól, várhatóan mikor bontanám fel a terméket. Ha ez fél éven túl volt (a valóságban ez legalább háromnegyed évet jelentett), akkor inkább lemondtam róla, függetlenül attól, hogy milyen jó áron lehetett beszerezni.
A sminkek esetében is kicsit tudatosabb lettem. Rájöttem, hogy bár nagyon sok szép szemhéjpúder palettám van, de nagy részüket alig veszem elő. Így próbáltam inkább egy két érdekesebb árnyalatot beszerezni, mint egy komplett palettát. Vannak olyan termék-típusok, amikért egyszerűen nem szeretek (pirosító paletta, stick formájú szemfesték, folyékony matt rúzsok), azokat kiszelektáltam.
Sajnos el kell mondjam, hogy sminkek terén azért nem hagytak hidegen a nagy akciók (Pat McGrath, most rólad beszélek…). Így azért bőségesen kerültek új termékek is a készletbe.

A végére egy kép a sminkes fiókomról, amibe végre beleférek:

IMG_20201201_085145

Természetesen van egy utazó neszeszerem és néhány minim még külön. De egy éve nagyjából másfélszer ennyi volt a készletem.
Az arcápolási készletem is nagyjából egy polcot tesz ki. Egy éve szintén másfélszer akkora volt.

25 Likes

Dicseretre melto szemleletvaltas :kissing_heart: Csak meg lett a gyumolcse a projektnek! Nekem ez siker, gratulalok!!!

2 Likes

Gratulálok, nagyon ügyes vagy!
Bennem is egyre jobban érik az elhatározás, hogy 2021-ben kevesebbet költsek. Azt nem merem megfogadni, hogy egy évig nem veszek sminkterméket, mert ismerve magam, úgysem bírnám ki. De próbálok valamiféle gátat szabni a költéseimnek, és használni azt ami van.

1 Likes

Szuperjól néz ki a fiók! :heart_eyes: Mindenre rálátsz és azonnal megtalálhatod.
Jár a vállveregetés, hogy ilyen szépen megoldottad a rendezést és a tudatos vásárlásod is jó úton van :congratulations: (ez a gratuláló szimbólum) :clap:

1 Likes

Nagyon szépen “megreformáltad” és reorganizáltad a készleted, tök ügyes vagy!
Nekem is van egy ilyen nagy Ikeás tartóm, hát, öhm, csak jóval több cuccom van, mint ami belefér.:smiley:
Hála istennek a stickmániától berzenkedek, mindenféle termékkategóriában, ahogy attól is, hogy folyékony szemfestéket por állagúval társítsak, így legalább ezektől védve vagyok.

1 Likes