Vásárolj kevesebbet - Low buy

Nem vagyok édesszájú, sőt egyre inkább nem, de nálam meg az szokott hihetetlen súllyal rámtörni, hogy úgy ennék valami finomat, valami tényleg finom ételt. Lövésem nincs, hogy mit, meg elkészíteni sincs kedvem semennyire, de valami finomat akkor is, azért is. Ez jó ideje megmarad vágyakozás szinten, persze képes vagyok emellett mindenféle szirsz@rt összeenni, és közben vágyakozni valami ínycsiklandó után. Nonszensz :laughing:.

1 Likes

Jaj Excel táblavezetésem nekem is volt, illetve van is, csak már nem vezetem. Túl sok vezetni való volt, külön könyveltem mindent, de én annyira súlyos eset voltam, hogy még grafikonokat is csináltam belőlük, meg összehasonlításokat, becsléseket, előrejelzéseket, szóval súlyos eset voltam, nem is tudom mikor volt minderre időm, meg energiám :upside_down_face:.
Amióta nem csinálom, azóta borultam el a valóságban, tehát az Excel táblás erőfeszítés még mindig jobban megérte, mert azt kb. senki nem tudta, csak én :rofl:.
Tudod hány évre visszamenőleg vannak táblázataim, kimutatásaim, grafikonjaim?
Nem tudsz olyat mondani, amit nem vezettem! :sweat_smile:

4 Likes

Wow! A grafikon az már haladó szint tényleg! :ok_hand:

Imádom az ilyen Excel embereket :slight_smile: van egy ismerősünk, aki 20 éve minden nyaralás teljes költségvetését vezeti táblázatban :smiley:
De a legtöbben talán a rezsit tartják számon. Összességében nem sok értelme van, de néha azért praktikus lehet, például ha el akarod adni a lakásodat, és szuper naprakész adatokat közölhetsz a leendő vevőkkel :slight_smile:
Én szeretem az ilyen kis statisztikázgatást, de azért ezzel inkább saját magunkat szórakoztatjuk, mint amennyi gyakorlati haszna van ennek a tevékenységnek :slight_smile:

2 Likes

És akkor mi történik ha csak nézegeted az excel táblázatot?

Nálam ez úgy kezdődött az ókorban, hogy a főiskolai kolesz helyett albérletbe kerültem, ahol meg ugye nagyon nem volt mindegy sem a fogyasztás, sem semmi. Ösztöndíjból nem futja mindenre :laughing:. költséghatékonyság miatt hozzám csapódott még 4 csajszi, így meg aztán főleg kellett mindent vezetni. Persze, hogy ferde szemmel néztek rám az elején, de amikor minden éppen kibújni készülő kérdést még a feltevése előtt megválaszoltam, amikor azért jól jött ez a stikli. :innocent: Persze ez nem főiskolai találmány, ez nálam genetika, mert a legelső (nem hivatalos) munkahelyemen (12 éves voltam), már a négyzethálós füzetecskémben is szépen könyveltem mindent. Ja, de ha még előbbre megyünk, akkor bizony a leges-legnagyobb, legkedvencebb társasjátékom a gazdálkodj okosan társasjáték volt. Saját magam is készítettem magamnak egy példányt belőle, vérprofin űztem akkor is már a dolgot. Hú, mindezt leírva azért elég húzósnak tűnik mindez. :cold_face: :rofl: :upside_down_face: Na jó, hát mindenkinek van valami stiklije ugye?
A grafikon pedig technikai fejlődés eredménye, de mondhatnám a prezentációkat is pl. powerpoint :sweat_smile:.
Ja, hogy értelme van-e, ameddig csináltam, addig teljesen véresen komolyan vettem, rezsinél jól utána lehet keresni kérdéses követeléseknek, és sok egyéb másnak is, szóval valami kis haszna azért volt :laughing:.

6 Likes

Köszönöm szépen mindenkinek, úgy érzem már az is segít, hogy virtuálisan tudtam veletek beszélni a problémáról és elláttatok jótanácsokkal, meglátásokkal :slight_smile:

4 Likes

Bármikor :smiling_face_with_three_hearts:

Esetleges “bűnözés” elkövetését pedig megvallhatod az Egyszer élünk testvércsoportban :sweat_smile: :rofl: :rofl:

5 Likes

Szia! A tragédia alatt a most fennálló helyzetet, vagy személyes történetet értesz? Ha a keletkezett űrt egy szép új rég vágyott termék be tudja tölteni, szerintem nem szükséges ellenállni.
Viszont a saját példámat is leírom, hátha segít, Mióta komoly változások léptek életbe, egy csomó minden háttérbe szorult, pedig egyelőre nem vagyunk érintettek. Imádom a parfümöket és rengeteget foglalkoztatott a téma az utóbbi hónapokban, tényleg örömöt okozott egy-egy jó illat. Most viszont nem nézegetem a Fragranticat, még a jelenlegi parfümjeimet sem használom, a rengeteg egészségügyi dolgozóra tudok gondolni, azokra, akiket hazaküldtek a munkahelyükről és az idősekre, akik elszigetelve várják, hogy elmúljon az életveszély.
Plusz ennek az egész történetnek a gazdasági következményeire, mert ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Még ha biztonságban is érezzük magunkat és a munkánkat, jól jöhet később az a kis plusz pénz, amit most nem költünk el luxuscikkekre :slight_smile:

4 Likes

Személyes, de úgyérzem kezdek úrrá lenni a problémán, köszönöm szépen. :slight_smile:
Nálam azthiszem pótcselekvésként/figyelemelterelésként lépett most fel, hogy addig is másra gondoljak és a vásárlásba kapaszkodjak, mint mentsvár, ami persze nagy butaság, hiszem a vásárlás nem ad olyan érzelmi megnyugvást mint amire most szükségem lett volna.
Egyetértek veled, jobb is most inkább tartalékolni,a jelenlegi gazdasági kilátások szörnyűek, a recesszió itt van a nyakunkon :frowning:

2 Likes

Kívánom, hogy mielőbb sikerüljön! Egyébként az az érdekes, hogy belőlem éppen ellenkező hatást vált ki a tragédia. És ha neked sem ad megnyugvást, akkor tényleg nem érdemes.

Én most kicsit megszivattam magam azzal az elhatározásommal, hogy elég annyi termék, ami a fürdőszoba polcon elfér, és csak akkor veszek valamiből újat, ha kifogyott.
Nekem állandó kellék a Bradoman nagy kiszerelés a mosdóban, kicsi a táskában.
Emlékszem, február 7-én, ekkor voltam kontrollon, ezért emlékszem pontosan, az egyik Rossmannban egy néni nagyon sok fertőtlenítős kendőt vett. Akkor még félig volt a nagy pumpás Bradomanom, ezért nem vettem, csak gondoltam rá, hogy kéne, pedig még volt belőle az üzletben. De ugye tartottam magam ahhoz, hogy nem tárazok be feleslegesen.
Eszembe nem jutott volna, hogy egy hónap múlva már hiánycikk lesz…
Még van benne olyan 3 ujjnyi. Remélem, mire elfogy, újra kapható lesz.

És ezentúl igenis megveszek dolgokat akkor is, ha éppen van még bőven belőle vagy per pillanat nincs is rá szükségem :smiley:

6 Likes

Nekem az arcálpolóimnál alakult így. Minek az, még vehetek :slight_smile: Hát igen, most már kicsit bonyolultabban.
De a kéz és egyéb fertőtlenítő meg lehetetlen küldetés :confused:

2 Likes

Két hete hétfőn, amikor még bementem dolgozni, előtte reggel beszaladtam az Auchanba. Kérdeztem kolléganőmet, hogy kell-e neki valami?
Azt mondja poénból, hogy arcmaszk (nem kozmetikai, hanem a mostani kellék).
Visszakérdeztem (szintén poénból), hogy kézfertőtlenítő nem kéne? :grinning:

Tök durva, hogy mennyire kifogytak ezek.
Miközben láttam, hogyan használják őket, háát…
Pl. a kézfertőtlenítőt kétszer kéne használni, az első után 1 perccel megismételni.
Mondjuk ha hazamegyek valahonnan, én sem így szoktam, hanem az alapos, szappanos kézmosás után várok egy percet, és akkor a kézfertőtlenítő (de csak egyszer, szerintem kézmosás után felesleges azt is kétszer).

4 Likes

Ezt a hónapot nagyon nem így terveztem… Kezdhetném. Azt hiszem senki nem így tervezte. A hónap elején még azon gondolkodtam, hogy költsek-e arckrémre, vagy várjak. (Caroline Hirons tavaszi szettjét mindenképpen be akarom szerezni. Abban viszont szerintem minden benne lesz, ami egy rutinhoz szükséges. De csak májusban jön ki). A hónap közepére kiderült, hogy jobb is, hogy nem vettem arcapolási terméket. Ebben a helyzetben kicsit megváltoztak a prioritások. Be kellett rendelkezni a benti életre, ennek megfelelően olyan dolgokat szereztem be, amik ezeket segítik. (Nem, nem lisztet vettem, könyveket :smiley: .)
A kézfertőtlenítő történethez annyit fűznék hozzá, hogy pont odatettem egy kicsit a nemluxustáskába… Remélem jól jött annak, aki kiválasztotta az én táskámat.

Sminkek terén a Colourpop akciónak nem tudtam ellent állni:

Colourpop Making Mauves paletta: Nagyon hasonlít a Flutter by palettához, amit egy ideje nem lehet egy ideje beszerezni (plusz vannak benne glitterek is). Mályvás színvilágú palettám sincs még, gondoltam egy próbát megér.

Colourpop Come Thru szájfény: Nem vagyok egy nagy szájfényes, de a Fenty termékeiről ódákat zengenek. Viszont nem is olcsó és kicsit macerás beszerezni. A dupethat oldalán láttam, hogy ez az árnyalat a Fenty Glow dupeja.

Colourpop Going Coconuts paletta: Kakukktojás. Korábban megvettem már ezt a palettát, de kiderült, nem az én színvilágom. Viszont az ingyenes szállításhoz kellett még valami (vagy ez 12 dollárért, vagy a 10 dolláros szállítás). Gondolkoztam azon, hogy most vegyek valami olyasmit, ami ugyan tetszik de kérdéses, hogy használni fogom-e, vagy olyat ami nem tetszik és eleve továbbadásra szánom. Az utóbbi mellett döntöttem. A koronavírus előtt gondoltam, megkérdezem itt, hogy érdekel-e valaki beszerezési áron… De azt hiszem egy darabig inkább megőrzöm. :blush:

4 Likes

Nálam ugyanez a kézmosási rutin évek óta, amikor hazatérek valahonnan: körömkefés-szappanos kézmosás, aztán Bradomanos bedörzsölés. Amióta vírus van én összesen annyit változtattam az életemen, hogy felmosni hypot vettem, nem pedig illatos padlómosót, valamint home office és csak max. 3szor egy héten megyek ki sétálni/vásárolni.

Van még néhány pár egyszer használatos kesztyűm, ezeket is régen vettem takarítani. De most nem hordom.
Maszk vásárláson gondolkodom.
Itthonról dolgozom, ha nagy ritkán kimegyek, akkor az utcán kevés az ember, a Müllerben/DM-ben szintén. Egyedül az Aldiban állnak hozzám néha közelebb, mint 2 méter.

Egyébként sajnos látni ( Budapest )szétdobált maszkot, kesztyűt…vagy hogy az illető kezében van a maszk/álla alá húzva.

2 Likes

Én kézfertőtlenítőt korábban nem használtam. Volt nálam egyébként, hogy ha nincs lehetőség kézmosásra, akkor legyen valami.

De mondjuk mi most január végén már vettünk kézfertőtlenítőt, mert mondtam, hogy tuti hiánycikk lesz. Mondjuk azért nincs itthon literszámra. :slightly_smiling_face:

5 Likes

Én sokáig csak hordtam magamnál, de nem használtam kézfertőtlenítőt, ha nem volt muszáj, mert egy ismerősöm, akinek mikrobiológusok vannak a családjában mondta, hogy igazából a rendszeres használata többet árt, mint használ, mert a “jó” bacikat is elpusztítja. De hát ilyenkor tökmindegy…a szappan is kikészíti a kezem, szerintem kb. most fogom elhasználni a testápolóimat, ami eddig sosem sikerült. :smiley:

3 Likes

Úgy alakult, hogy márciusban csak 2 sminkterméket vettem. Az én szabályaim szerint 4+1 terméket vehetek, lehet arcápolási vagy smink is, a +1 pedig a havi maximum csúsztatást jelenti. Így tehát lett:

• egy ABH Riviera palettám, és
  • egy Nabla Party in Paris rúzsom.

Szerettem volna a Colourpoptól rendelni, de a koronavírus miatt nem postáznak, bár a rendeléseket fogadják. Nem tudom, hogy ez mit jelent, fogják-e valaha postázni őket, sajnos még nem válaszoltak az emailemre. Pedig az még éppen március lett volna…
Összességében eddig meglepően keveset szenvedtem a kihívással, pedig fejben folyamatosan stratégiázom. Pl. már azon gondolkodom, hogy ha válaszolnak a colourpoptól, hogy persze, azért fognak postázni, akkor megrendeljem, de még márciushoz számoljam - pedig ugye csak 1 termék csúsztatásom van, de meg lehet magyarázni…Szerintem nem lesz gond a következő időszakban sem. :slight_smile:

5 Likes

Érdekes, én is azt érzem, hogy egyre könnyebb. Lehet azért, mert megvan az adott szám a fejemben, és minden egyes vásárlást nagyon megfontolok. Vagy egyszerűen csak túl jól működik már a szelektálás. Vagy mert inkább sütök, és a heti főző és bevásárló listát tervezem inkább? :smiley: Nem tudom.
A bezárt webshopok mindenesetre tovább segíteni fognak, hogy “megtarthassuk” a vállalásunkat.

3 Likes

Hú, nagyon érdekes volt végig olvasni ezt a topic-ot, ki, miért vásárol és hogy próbálja visszafogni magát. :slightly_smiling_face: Nyilván én is ebben a cipőben járok… Most kezdem felismerni, miért is halmoztam fel ennyi kozmetikumot, ruhát, táskát, stb.

Velem akkor szaladt el a ló, mikor elköltöztem vidékről, önálló keresetem lett és végre meg tudtam engedni magamnak ezt-azt. Plázázás, stb… utána jött az online shopping az utóbbi időben. Rengeteg bontatlan piperecuccom van, most már néha fáj benéznem a szekrénybe. :tired_face: Szeretnék mindenképp átállni a low-buy-ra és csak akkor vásárolni, ha tényleg szükségem van az adott termékre.
Az ok nálam úgy érzem, önértékelési probléma, ami mögött mélyebb és komolyabb ok húzódik meg, olyan, amin változtatni nem tudok. Kicsit misztérikusan írtam le, de ennél mélyebben nem tudok belemenni. Talán azt hittem, a sok kencétől szebb és jobb leszek, még akkor is, ha az igazi fizikai problémámra nem nyújt megoldást. Lényeg a lényeg, már nem okoz akkora örömet egy-egy elérhetetlennek hitt termék megvásárlása sem, úgyhogy a felismerés megtörtént. :+1::slightly_smiling_face: Hajrá low-buy! :smile:

12 Likes