Vásárolj kevesebbet - Low buy

Jelentem, hogy ebben a hónapban (bár még nincs vége) nem vettem semmilyen olyan kozmetikumot, amiből van otthon, vagy amire nincs szükségem. Egyedül egy Deciem rendelésem volt az egész hónapban, mert valahogy most minden szérumom egyszerre fogyott el, ott meg egész hónapban akció vna most. Ezen kívül, amikor Dm-ben vagy Rossmannban voltam, csak mosószert és takarítószert vettem :smiley: Azt hiszem, működik a dolog, néha még elkap a sóvárgás, de már tudom kontrollálni :smiley:

12 Likes

Nagyon ügyes vagy, csak így tovább! Arcápolási termékekre nekem is be kell ruháznom legkésőbb januárban.

2 Likes

Na, hát nem mondom, hogy beszállok a kihívásba, csak átgondoltam, pontosabban kiszámoltam, hogy október közepe óta mennyiért vásároltam smink és arcápolás kategóriában. Nagy része KM zsibis másodkézből vagy vagy új, de olcsóbb, mint eredetileg, egy Rossmann kör és egy 50%-os Notino-s akció, ami a legdrágább volt az egy alkalommal kiadott összegek közül.
Szumma: 46.600 Ft.
Nincs benne a dezodor, testápoló és fogkrém meg a valóban szükséges e.ü. holmik, a férjemnek, gyerekemnek, magamnak vett sampon és hajápoló. Ezek mind voltak még a kamrában.
Tudom, hogy nem tűnik hatalmasnak az összeg, nem olyan régen (tavaly) még ennél jóval többet vásároltam havonta.
A magamra költött összeget tetézi a másfél hónappal ezelőtti, újra munkába állás miatt ruhára költött pénz (milyen mondat lett ez :laughing: ). Plus size vagyok, magyarul kerekded. Egy része fast fashion, másik része turi. A fast fashiont nem tudom kikerülni. Eskü’ megpróbáltam, de nekem nem jött be, amit a magyar gyártók kínálnak vagy a dundi-boltok dupla/tripla áron árult minőségibb darabjai. A f.fashionnál sem a legolcsóbb, persze, mert az tényeg gagyi, de itt legalább 20 alatt találok elég jó nadrágot és blúzt (kell a megjelenés,amúgy farmer-póló kombóban vagyok jól leginkább). Ez az összeg fejben összeadva is több, mint amit akartam költeni (mert jaj, ez kell, mert unalmas az 5 blúz és ez a fülbi kell, mert megy az xy cucchoz és különben is, ez a gyűrű meg… és a nyaklánc, ah…)
Hogy mit akartam ezzel mondani? :thinking: Nem tudom :rofl: De az biztos, ha számon tartjuk, felírjuk, applikációban vezetjük a költést, akkor látjuk, tudatosul, hogy mit művelünk. Így van esély kevesebbet költeni (nem csak ebben a kategóriában).

9 Likes

A helyzet az, hogy ugye én beharangoztam, hogy 2 terméket óhajtok megvásárolni még ebben az évben. Lisa E. rúzs, ami pipa, és ColourPop Going Coconuts paletta, mindkettő limitált. Ténylegesen nem óhajtok több mindent venni, mert nem látom át már a készletemet. A múlt heti mélyebbre hatoló kutatásom során találtam rá olyan színes palettákra, amiket még ki sem próbáltam, és nem is emlékeztem, hogy ilyenem is van. Ez több, mint katasztrófa!
A meglévő készletemet kell átláthatóbban rendszereznem, és kizárólag ebből építkeznem, mert bizony képes vagyok rácsodálkozni, hogy hoppá nekem ilyenem is van és, hogy ez mennyire szép, és hogy miért is nem használom???
Mindez oké, csakhogy korábban történt egy ecsetmosásnál egy végzetes katasztrófa, nevezetesen az én hibámból kettétörött a felső harmadban a nyele, illetve a fejtől nem messze a kedvenc alapozóecsetemnek. Tény, hogy rideg, merev nyelű és kialakítású ecset, tehát rendkívül törékeny, ráadásul túlárazva is, de eddig ez + a tesója a 2 leges-legjobb ecsetem alapozásra. Ha választanom kellene az összes közül, akkor ezt a 2 ecsetet választanám (az egyik sűrűbb, krémes állaghoz, a másik folyékonyabb, ill. más állaghoz), így nem igazán tudok választani közülük, mert mindegyik a maga nevében tökéletes számomra.
A szívem szakadt meg, ezért megpróbáltam összeragasztani, kicsit csorbán, és hiányosan, mert szilánkosra törött, és szerteszét pattogott a sok kis darab, de végül sikerült. Sok pihit hagyva a sztáradásnak, egy idő után megpróbálkoztam a használatával. Felüdülés volt az előtte használt ecsetekhez képest!
Ennyi bevezető után pedig a lényeg, hogy ma hatalmas ecsetmosást végeztem, ráadásul sietve, minden flottul ment, de a törölközőbe burkolás és fekvőhelyre való hurcolás után ez az ominózus korábban megragasztott ecset a ragasztás mentén újra elpattant, szétesett. Pár mosást és használatot kibírt, de most beadta a kulcsot.
Óriási dilemmában vagyok, hogy vegyek-e egy újat, (igazából szinte az összeset odaadnám érte és a tesójáért), de mivel ennyire sérülékeny ecset, esetleg az is elpattanhat. Na jó, azért jó tanuló lecke volt, hogy ezzel az ecsettel óvatosabban kell bánni.
Ja, és míg a ferdén vágott Zoeva alapozó ecsetét kb. 8x-i mosás után sem bírtam teljesen tisztára mosni, addig ezt 1 hetes többszöri egymásutáni használat után is szépen, tisztára lehet mosni (2x mosva).
Ez így leírva kifogássorozatnak tűnik, a párom szerint kb. olyan, mintha egy alkoholista fogadkozna, hogy csak még ezt az egy uccsót, és soha többet! Azt én nem mondom, hogy soha többet, ilyet biztosan soha nem ígérnék, de 1 éves időtartamú sminkvásárlási leállás nálam minden szinten indokolt, és a lelkemnek is és a pénztárcámnak is nagyon jót jelentene. Korábban már elkezdtem gyűjteni a kiürült, elhasznált termékek tokját, hogy lássam mik fogynak, és mennyi idő alatt. Az 1 éves kijózanító időszakomban is szigorúan vezetni fogom a készletem, és dokumentálni is tervezem, hogy miket és főleg mennyi terméket tudok ennyi idő alatt elhasználni, meg nem elhasználni, és miért. Én mindezt remek terápiának tartom az én esetemben. :slight_smile:

11 Likes

Melyik ecset az? Remèlem nem hakuhodo vagy vayne goss vagy egyèb dràgasàg :exploding_head:

Számomra pont ezért az az értelme a low buynak, hogy jobban átgondolja az ember a vásárlásait. Ha indokolt =elfogyott, eltörött, szétment stb., rendszeresen használod és nincs helyette otthon egy másik ugyanolyan akkor vedd meg. Épp ezért engedélyezett havonta néhány termék vásárlása.
A héten pl. észleltem, hogy megromlott a szemhéj primerem. Nincs másik, az én szememre kell a sminkhez, szóval vettem egy újat. Emiatt nincs lelkiismeret furdalásom. Ha egy rúzzsal történik meg ugyanez, akkor nem biztos, hogy újra vásároltam volna. Abból van otthon 20, felesleges hanyatt-homlok rohanni beszerezni egy újat.

7 Likes

Úgy érzem a pozitív mellett igenis a negatívról is be kell számolni. Főleg, ha itt van az év legnehezebb időszaka vásárlási korlátozás szempontjából: egyszerre készül az ember a karácsonyra és a black fridayre (ha ez nem elég, nekem még a szülinapom is nemsokára lesz, szóval minden adott a költekezéshez…).
Voltak olyan vásárlások, amikkel számoltam: A Colourpop rendelésre már lassan egy éve készülök, ennek megfelelően hosszú volt a lista. Többek között ez volt az ami miatt biztosan tudtam, hogy decemberben fogok tudni csak kezdeni. Összértékben és termék számban is sok a vége.
A Makeup Geek rendelés is lógott már a levegőben. De nem bánom nagyon, mert nem volt összértékben és mennyiségben se sok (23 dollár szállítással 6 szemhéjpúderért).
Ami viszont egyértelműen zavar az a Beauty Bay. Az előzetesen írt listától eltérve több mindent vettem, és inkább impulzusvásárlás volt a dolog, mint megfontolt döntés. Lehet kifogásokat keresni, de felesleges.

9 Likes

Beszállok :slight_smile:
Megint szembe jött valami KM-en, amit régóta szerettem volna, lehetőségként értékeltem és lecsaptam. Felesleges, mert enélkül is képes lettem volna tovább létezni. De hasznosítható dolog és szép, de ez is kifogás.
Ruha: elvileg már van elég (eddig indokolt volt, hogy konzervatívabb iroda kompatibilis holmi kell visszatérő mamiként), de élvezem, ha többet variálhatok. Illetve barátnőm volt megengedő “megértem, hogy ki voltál éhezve a ruhavásárlásra” Kedves volt tőle :smiley:
Az a tervem magam legyőzésére, hogy a bankkártyámon csak minimális értéket tartok vész esetére, itthon lesz a kp készlet és valamennyi a tárcában, hogy max. eledelt vehessek. Amúgy is alig van időm bevásárolni munka és gyerekért rohanás között, ezért innentől az online vásárlás réme les énrám is :stuck_out_tongue: de majd nem lesz miből, mert elteszem a pénzt a matrac alá, hahaha! :sweat_smile:

6 Likes

Itt hagyom Lisa Eldridge egy régebbi videóját a low buyra törekvő forumozónkak :kissing_closed_eyes: nagyon témába vág főleg most, mikor nagy kihívást jelent helytállni a black friday leárazásokkal szemben :crazy_face: (Ne vásárolj semmit sminkvideó)
Na ezért IS imádom Lisat!! :heart::heart::heart::heart:

5 Likes

Nálam most indult a Low buy.

A szabályaim:

  1. Havonta két smink termék és két arcápolási termék vásárlása engedélyezett.
  2. Elfogyott termék pótlása beleszámít a vásárlásokba. Ez alól kizárólag az kivétel, ha a terméktípusban az utolsó darabot fogyasztottam el.
  3. 1 év alatt 1 beauty box engedélyezett.

Havonta igyekszek jelenteni.

Kiegészítés:
Testápolás, hajápolás téren nincs korlátozás. (Úgy érzem a készletem és vásárlási szokásaim reálisak.)
Ha nem használtam el a lehetőséget egyik hónapban, akkor az átvihető a következő hónapra.

11 Likes

Én máris megbuknék az arcápolásnál :((( De szuper ötlet, hajrá azoknak, akik komolyan veszik ezt és belevágnak!

2 Likes

Nem baj, ha csatlakozom :upside_down_face:? Tetszenek a szabályok! :slight_smile: :blush:

2 Likes

Nyugodtan! Örülök, hogy van sorstársam!. :slight_smile:

2 Likes

Rövid összefoglaló a 2018 decemberi vásárlásaimról: 7 sminkterméket, 4 arcra való terméket, valamint két boxot vettem (ebben 2 sminktermék és 1 arcápoló volt). A havi vásárlások összértéke 53600 ft volt. Fun fact: 2 terméket használok rendszeresen.

Azt hiszem én 2-2 arcápolási és sminkterméket írtam korábban, szerintem ezt tudom tartani is. Talán egy +2 testápolási termékkel egészíteném ki. De szerintem én csak januáraban vagy februárban kezdem. Mondjuk már így is jól állok, nem vásároltam semmit egy ideje. :slight_smile: (Leszámítva a skinsmart rendelésemet, de azok “hiánycikkek” voltak. :innocent: )

4 Likes

Tehát mivel csatlakoztam Zala kihivásához 1 arcápoló és egy sminktermék ezzennel kilőve Garnier sminklemosó tej+ Essence HoHoHo highlighter.

3 Likes

Én így vagy 10x szoktam le, most érett bennem meg a 0 tolerancia hozzáállás, másképp nem lehet egyszerűen. Én is ez az önutálós típus voltam, ennek tényleg semmi értelme. Idén nyáron átküldött egy videót egy barátnőm, ahol az én szemtípusomra adtak arany tanácsokat, na akkor jött a sminkőrület. Mondjuk mindig is akartam sminkelni, csak nem tudtam, hogy kell és sehol se találtam az én szememre való tutot. Azóta nagyon szeretem halmozni a szépséges dolgokat, de a körömlakk vásárlással pl. le tudtam állni, 80-90 db van :sweat_smile: úgy éreztem ez tényleg elég lesz. A paletták és a duokróm cuccok a gyengéim, de szerintem előbb utóbb azzal is képes leszek leállni. Te mióta hoztad meg a teljes leszokásos döntésed? Hogy kezelted az ivós estéket? Én attól parázok, mindig ott véreztem el… :cold_sweat: tudom akarat, de az elég szelektíven van meg bennem :joy:

3 Likes

Jelentem, eladtam :slight_smile: Akármennyire is szeretném, ha így lenne, de én nem fogok az élénk színek után nyúlni. Népszerűségét mutatja, hogy feltettem zsibire és rá 1-2 napra már le is ütötte valaki.

2 Likes

Én meg az új Essence karácsonyi palettát raktam fel tegnap, mert nem állnak jól rajtam azok a színek. Többen megjegyezték, hogy milyen fáradtak a szemeim, mindkétszer ezzel a palettával volt elkészítve a szemsminkem. Egy óra alatt el is vitték.
Ma pedig a Nabla Poison Gardent tettem fel. Nem tudtam megszeretni. Marad a Soul Blooming és Dreamy, azok nagy kedvencek.

1 Like

Vettem egy Garnieres matchás maszkot is, úgyhogy 2 arcápolási termék kilőve. :). Őszintén múltkor vettem egy ferdeecsetes szemhéjtust, úgyhogy ebben a hónapban már semmit sem vehetek. :D.