Csak gondoltam leírom, mert otthon erről nem írhatnak.
Azt hittem ez a topic a coronavírusról szól, ezek szerint nem.
Hát, ez az! Értem én, hogy a Paksi atomerőműben az irányítóközpont 10 kollégája stratégiailag kiemelt, de ezek az elnagyolt kategóriák szerintem nagyon rossz vért szülnek…
De nézzük a dolog jó oldalát, végre sikerült megmérniük, hány szavazatba is kerül a tanárok be(nem)oltása és bejelentették, hogy mégis kapnak!
Ez nem oltàssal kapcsolatos, csak èpp nem èrtem a nèmetorszàgi magyar anyukàkat; nos, a sulikban lesz lehetősèg hetente 2 gyorstesztre a gyerekeknek!!! ès ehhez kèrik a szülők belegyezèsèt is- termèszetesen nem kötelező. A legtöbbje hàborog.??? Nèzek ki a fejemből ès nem èrtem a dolgot.
ÈN szemèly szerint nagyon örülök, hogy fizeti az àllam a heti 2 gyorstesztet, mivel asztmàs a gyerkőc, ès ha elkapnà, minèl koràbban derül ki, annàl jobb. Ezek meg teljesen kèszen vannak nehogy màr 2x belenyùljanak a gyerek orràba hetente, mert jajjj akkor mi lesz, hogy bìrnà ki . He? Nekem nagyon magas ez a gondolkodàsmòd
…
Hát, nem tudom, mit dolgoznak ezek az anyukák, de sajnos a dolgozóink között mi is állandóan belefutunk abba, hogy csak nehogy teszteljenek, mert mi lesz, ha pozitív, és nem engedik dolgozni… Tudom, nagyon nehéz kérdés és sokan nélkülöznek, de fel nem foghatom, hogy kockáztathatnak inkább… ha stroke-ról vagy bármi egyébről lenne szó, akkor is ragaszkodna hozzá, hogy ha bevonszolhassa magát? Ez egy fertőző betegség, az Isten szerelmére! A kollégáit nem félti, az egy dolog, de a saját családját sem?
Itt idáig köpéses teszt volt, húsvét után PCR-teszt után vehetnek részt az oktatáson.
A munkahelyeken is kötelező lesz heti 1 teszt, már mindenhol.
Pontosan. Agyrèm, főleg, amikor elkezdik az àltalànos oltàsokat szemezgetni hogy melyiket adassa be ès melyiket nem. - Németorszàgban nem kötelező a kanyaròn kìvül egyik sem csak ajànlott!!! A kanyaròt is 2020ban tettèk kötelezővè, mert ugye a sok okos tojàs nem oltatott ès màr iskolàkban egèsz osztàlyok fertőződtek meg tanàrokkal együtt. El nem tudnàm kèpzelni hogy ne oltassam a gyerkőcöt ès utàna elkapja vmelyiket. Mèg a kullancs okozta vìrusos agyhàrtyagyulladàs ellen is be vagyunk oltva.
Én úgy örülnék az ingyen teszteléseknek!
Ehelyett veszem sorra az antigén teszteket, nem kicsi pénzért.
Igen , menni fogok èn is hetente 1x ingyenes a felnőtteknek is.
Ebben mondjuk azt nem értem, hogy az olyan fiatal, egészséges irodista, aki tudna otthonról dolgozni 100%-ban, az miért kap prioritást az oltási listán? Össze-vissza megy ez az egész…
Antigén teszt 12 Euro a Hofernél (Aldi). Megy le az áruk, máshol 20 Euro. Lesz ez még olcsóbb is, főleg, hogy csak önellenőrzésre alkalmas, nem fogadják el pl. a határon.
Ó, most látom, már van 7,95-ért is.
Egyre több helyen van már színes FFP2-es. Jövő héten veszek én is, kék színűben fogok fulladni fehér helyett. Sokkal jobb lesz.
Sziasztok! Mesélek egy történetet, ami engem nagyon elgondolkoztatott. A héten Bulgáriában jártunk és este elmentünk vacsorázni. Tudom, jelenleg ebben a mondatban a “Bulgáriában jártunk” és az “elmentünk vacsorázni” egyaránt szürreálisnak tűnhet… de ez van, Bulgáriában vacsoráztunk
Pontosan ez az, ami miatt gondoltam, hogy elmesélem ezt az élményt ebben a topikban, mert számunkra nagyon megdöbbentő volt a saját érzelmi reakciónkkal szembesülni. 2 beoltott (több hete, így már elvileg tejesen védett) ember bemegy egy teltházas étterembe, leül egy asztalhoz, rendel és fogyaszt, mint a “régi világban”, leszámítva a pincér maszkját, mintha “mi se történt volna”. Mégis nagyon furcsán éreztük magunkat, megdöbbenten néztük azt a sok-sok embert, akik - olvasva a híreket - nyilvánvalóan nem lehettek mind több hete beoltva. Magunkkal szemben meg csak ott volt a kétely, meg a kis ördög, hogy vajon tényleg biztonságban vagyunk? Vajon félnünk kéne még? Vagy ennyi volt az egész, rándítsuk meg a vállunk és élvezzük az életet? Ne is gondoljunk egy percre se bele, hogy esetleg a másik 100 emberből talán páran itt és most kapják a betegséget?
Én mindebből azt szűrtem le magamnak, hogy most a legtöbben tűkön ülve várjuk, hogy visszakapjuk a régi életünk, de vajon mennyi idő múlva lesz ez majd tényleg a régi? Meddig fog ennek az egésznek a “mentális lenyomata” elérni? Meddig tekintünk majd gyanakodva és félve a másik emberre? Vajon nem volna-e tényleg szükségünk valamiféle fokozatos “visszaszoktatásra”, hogy ne legyen ennyire éles a kontraszt?
Elismerem, hogy én egy elemző, tépelődő, gondolkodó típus vagyok, és sokan vannak, akik biztos, hogy könnyebben átlendülnek majd mindezen, de bennem ez a rövid este nagyon sok kérdést felvetett a jövővel kapcsolatban…
Nem kötekedni akarok. Ha egy oltott ugyanúgy elkaphatja a vírust, mitől lenne teljesen védett? Pont emiatt nem ér semmit az oltási kártya a határon. A beoltott ember ugyanúgy elkaphatja és ugyanúgy fertőz, mint aki nincs beoltva. Van aki tavaly 2x volt beteg, 2x is elkapta. Már annyi mutáció létezik. Bizonyos oltásokat pár ország nem is kért, mert nem elég hatékonyak.
Ez egy borzalmasan nehéz kérdés. Valószínűleg sok idő lesz, míg visszatérhet az a “régi” életünk, amire emlékszünk. Sajnos, ami most van és lesz még -akár itthon akár külföldön- még nem a régi.
Emlékszek arra, milyen volt anno étterembe menni. Jókat ettünk, élveztük a -gyakran élő- zenét, beszélgettünk egymással, és esetleg a kedves személyzettel. Ez több okból sem tud működni a közeljövőben.
Hiába van beoltva az ember, sajnos a vírust elkaphatja. Értelemszerűen a zárt térben evés fokozottan veszélyes, így teljesen érthető, ha az ember “gyanakodva” néz másokra. Főleg, hogy tudja, hogy egész biztos, hogy a teremben nincs még mindenki beoltva.
A fokozatosság jegyében a nyitott teraszok engedélyezése szerintem jó ötlet (az egy másik kérdés, hogy mikortól legyen ez az “engedmény”). Szerintem lélektanilag sokat jelent mindenkinek, és viszonylag biztonságos lehetőség arra, hogy találkozzanak az emberek.
De innen is nagy lépés még a normális. Koncertek zárt térben? Színház? Mozi? Elég ha egy ember benn van, aki fertőz… Nem tudom mikor fogom ezeket biztonságosnak érezni.
igen, sajnos az oltás nem garantálja, hogy teljesen védett lesz az ember, csak ha elkapja, remélhetőleg könnyen átvészeli. (ismerek több embert is, aki be volt oltva, aztán mégis elkapta. de legalább nem kerültek kórházba, max. náthásak voltak egy hétig. ilyenkor arra gondolok, mi történhetett volna, ha nincsenek beoltva… lehet, hogy lélegeztetőgépen végezték volna.) mondom ezt úgy, hogy nekem sem tetszik az, hogy semmit nem tudunk az oltás esetleges hosszú távú mellékhatásairól, mégis oltakoztam (de utálom ezt a szót).
a védettségi igazolványtól viszont az agyam eldobom, többek közt azért is, mert melyik volt az az agyatlan grafikus, aki odarakott dísznek a háttérbe egy DNS-molekulát? (a kettős szálú spirál) minek? nincs már épp elég konteós maszk- és vírustagadó, aki azt hiszi, az oltással az emberek DNS-ét fogják átprogramozni a gyíkemberek? minek kell erősíteni a téves asszociációkat?
Tökre igazad van, @Montelino.
Most azt mondják, hogy az oltottak is ugyanúgy elkaphatják (enyhébb a lefolyása), fertőzni is tudnak.
Ráadásul olyat is olvastam, hogy már az enyhe lefolyású betegség is okozhat hosszan tartó hatásokat, szóval nekem ebből az jön le, hogy az oltás mellett is érdemes ugyanúgy védekezni.
A főnököm ismerőse be lett oltva a kínai vakcinával, utána lebetegedett (pedig sehol sem járt, mindent a család vitt neki, csak az oltás miatt ment el), és két hétig élt még. 70 fölötti néniről van szó.
A nővérem egyik munkatársa Pfizerrel lett oltva, 3 nap múlva meghalt. Valószínűleg már az oltáskor is fertőzött volt, csak ugye ezt nem ellenőrzik…
Félreértés ne essék, nem vagyok oltás ellenes, regisztráltam is, bár most azt mondom, a kínai vakcinát nem fogom elfogadni, egyébként meg ha kapok időpontot, előző nap csináltatok egy PCR tesztet.
Azt sincs ellenőrizve, hogy kialakult-e védettség? Nemrég olvastam egy cikket erről, ami igen érdekes volt (nem egyformán alakul ki a védettség, és nem a vakcinától függ, hanem az egyén szervezetétől), de most egyáltalán nem találom…
Huhh, a volt férjem régi munkatársa 45 éves, sportos, nem volt alapbetegsége, nem volt elhízott, és pár nap alatt elvitte. Borzasztó…
És persze mindeközben már a fél ország mentálisan ki van attól, hogy be vagyunk zárva, nem lehet menni sehová, maszkot kell hordani. Komolyan, már azon is vacillálok, hogy buszra szálljak.
@asianlover tulajdonképpen eddig is elkaphattál volna bármilyen egzotikus betegséget egy másik embertől. Ha vége lesz ennek a covid járványnak, akkor sem lesz nagyobb esély rá…
Muszáj visszatérni a régi életünkhöz.
Oké, kivéve az online bevásárlás. Ha volt valami jó ebben az egészben, akkor ez mindenképpen. Ma hozta a Roksh az Aldis bevásárlást (tőlem messze van Aldi, pedig nagyon szeretem). A pénztár előtt felhívott, hogy mit nem kapott, kérek-e helyette mást?
Miután elment, mondtam is, hogy olyan, mintha lenne egy autóval rendelkező férjem (az én volt férjemnek jogsija nincs), csak miután bevásárolt, nincs vele tovább nyűg.
A védettségi igazolványról azt lenne jó tudni, hogy kinek a kije gyártja. Szerintem sok mindent megmagyarázna.
Itt ebben a tartományban minden zárva, egész napos kijárási korlátozás május 2-ig és FFP2-es maszk kötelező. Burgenlandban holnap már kinyithat minden bolt.
2 rokont oltottak AstraZenecával, 1,5 napig mindketten nagyon betegek voltak azután, egy másikat az orosz vakcinával, egy hétig volt rossz állapotban. 2 mások közeli rokonom az első Pfizert kapta (nem észleltek semmi újat) egyik alapból nagyon beteg már. Aggódom is.
A teszt tényleg kellene. Több esetről olvastam, ahol az oltás utáni napokban halt meg valaki. Ha egy vírusosra még “ráoltanak” az biztos nem segít rajta.
Nekem írtak már fel olyan gyógyszert, ami 2 éve volt forgalomban, majd 2 évre rá maga egy orvos mondta, hogy sok nőnél mellrákot okozott. Nos, azt nem fél éve tesztelték, de ilyen hatása is van.
Ez alapján nekem be nem adnak semmilyen septiben összedobott oltást. Nem szeretnék problémákat évek múlva miatta.
Kint már van otthon elvégezhető antigén-teszt, a legolcsóbb jelenleg 5 Euro a Müllernél.
Ha megnyílnak az éttermek, kávézók, akkor sem szeretnék zárt helyre menni, tudom, hogy ez csak jó időben lehet opció, de ez van. Már nagyon régen beszereztem egy olyan “úti” evőeszközkészletet, amit mindig magammal viszek a táskámban - igaz, eddig az volt az oka, hogy utálom a műanyag evőeszközöket - de egy jó ideig biztosan csakis ezt fogom használni, gondoljon bárki bármit is. Nem olyan nagy kényelmetlenség, régóta gyakorlom.
Eddig, ahol papírpohárban szolgálták fel a kávét, inkább nem kértem. Mostantól ez is megváltozik, egy jó ideig biztos, hogy csak a papírpoharasban bízom.
Nyilván mindenki úgy áll majd a dolgokhoz, ahogy gondolja, ezek az én preferenciáim.
Hát, ez most úgy érzem, ide illik…
Ja, furcsa most az, ami nem is olyan régen normális volt…