Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Utoljára innen: https://edigital.hu/szajmaszk-sebtapasz-kotszer/haromretegu-szajmaszk-keszlet-50dbcsomag-egyhasznalatos-kek-p786581

1 Likes

Köszi a tippet! :slight_smile:

Textilmaszknál nálam is ez az alapszabály. Max egyszer használom, időtartamtól függetlenül gusztusom nincs még egyszer felvenni. Mondjuk könnyű helyzetben vagyok, egyrészt én home office-ban dolgozom, másrészt varrtam magunknak minimum 20-at, folyamatosan körforgásban vannak, minden mosásban van pár. És folyamatosan varrok még, amikor kedvem tartja. A bejáratban vannak egy kosárkában, olyan része sajnos az öltözetnek, mint a sálak…
IMG_20210118_215711

17 Likes

De ügyes vagy, hogy tudsz varrni! :+1:

1 Likes

Nekem is beváltak a textil maszkok. Rengeteg van már itthon belőle, mert az egyetlen jó a maszkhordásban, hogy lehet különböző mintásakat hordani. :grinning:
Én is egy használat után mosom, már csak azért is, mert folyton beleizzad az arcom. :confused:

Amúgy értem, hogy jobb az ffp2-es, mert az már a viselőjét is védi. De tényleg kérdés, hogy ki fogja vajon azt is egy használat után lecserélni?

Szerintetek itt is ez lesz?

2 Likes

100%, hogy nem. Túl drága! Örülhettek neki, hogy arra sikerült ráidomítaniuk a népet, hogy hordjanak bármilyet…

Én a második hullám óta csak FFP2-őt vagy KN95-et hordok nyilvános helyeken, rendeltünk még nyáron is többet, amikor lement a pánik. De ezt könnyen megtehetem, mert tényleg minimálisat járok emberek közé. Ettől függetlenül a legtöbb ismerősünk sem kapta el a betegséget, aki “csak” textilmaszkban nyomja, nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez volna a vízválasztó.

4 Likes

sziasztok,

Én kb nyár óta 89 Ft-os darabáron vettem az egyszerhasználatos maszkokat az unpatikában, most ha jól láttam, már 49 Ft egy db.
FFP2-t is lehet már kapni 350-399 Ft (unipatika ill. patika24).
Ha valakinek van egészségpénztári kártyája, a legtöbb patikában elfogadják maszkvásárlásnál.

A textilmaszkokról: szerintem sokatmondó, hogy a WHO nem ajánlja 65 év felett… Ha jól tudom, vizsgálatok szerint jóval rosszabbul szűr, mint az egyszerhasználatos sebészeti maszk.
Elvileg, ha csak kis adag vírust nyelsz be, nagy az esély hogy nagyon enyhe lefolyású lesz a betegség (ezért nem olyan nagy baj, ha egy maszk nem szűr 100%-osan).

1 Likes

Szerintem se fogják bevezetni itthon.
Nem járok ki mindennap, mert home officeban vagyok, de valahányszor kimegyek, mindig találkozom az utcán elég sok emberrel, aki vagy egyáltalán nem hord maszkot, vagy kilóg az orra, esetleg az állán hordja.
Üzletben is még mindig látni ilyeneket…

1 Likes

wow, ez tök jó ár, köszi!

Köszönöm szépen a tippeket! Úgy látszik, tényleg nem vagyok otthon, hogy hol lehet jó áron maszkokat venni.

1 Likes

Elvileg 59 Cent egy FFP2-es (szelep nélkül), még nem találkoztam vele, pedig tegnap voltam a Pennyben.

IMG_20210122_141532

Azt írták egy cikkben, ha valaki a sütőben szeretné fertőtleníteni, akkor is egy napig hagyni kell magától száradni, majd 1 órára 80 fokra kell betenni, mikrózni nem lehet. Max. 5x lehet újra felhasználni, többször nem ajánlott.

2 Likes

Sipo patikában van orvosi maszk 39/db áron, én onnan rendeltem.

39ft/db akart lenni, egyébként többféle maszkot árulnak, szerintem elfogadható áron.

2 Likes

Hát még akár az is lehet, hogy itthon is bevezetik:

Index.hu: Orbán laboratóriumában a textilmaszkról FFP2 maszkra állnak át.
https://index.hu/kulfold/2021/01/23/textil_maszk/

Csak nem. Az osztrákoknak van saját gyáruk is, a németeknek is. Otthon nincs magyar gyára az FFP2-eseknek ha jól tudom. Kínából hirtelen nem tud milliókat rendelni belőle. Az osztrák még a helyieknek is csak a kínai maszkokkal együtt képes eladni, nem is biztos, hogy eleget. A boltokban nem csak én nem találtam az 59 Centes maszkot. Hamar elkapkodták ami volt. Nekem még az van amit tavaly vettem.

Hát ez az. Ha OV és ML ráállnak az FFP2 gyártására, simán lehet, hogy ha meglesz a kellő mennyiség, akkor kötelezővé is teszik, hogy piacuk is legyen.
Kinézem belőlük…

5 Likes

Kihagytad a portyázókat és fürkészeket - akik minden bizonnyal ezt is be tudnák cserkészni bármekkora mennyiségben…

2 Likes

Persze, nyilván. De nem ők fogják kötelezővé tenni.

Hetfotol szerdaig Sparban es Hoferben ingyen adnak maszkokat (1db per vasarlas), meg elvileg fel lesznek keszulve es fel lesznek töltve a boltok (gyakorlatban meg majd kiderul…).

1 Likes

Szerinted mennyit? Az első fél órában elfogy (a kasszánál átvehető azt írták, de be csak FFP2-t viselve mehet be), a többit eladják. Így volt ez a Hofer esetén tavaly is, ők osztogattak műtős maszkokat a pandémia kezdetén ingyen. Ez egy marketingfogás, egyik beharangozta, hogy ez lesz ismét, csatlakozott a konkurencia is, hogy ne legyen bevételkiesés. A Hofer kezdte, most csatlakozott a Rewe (Bipa, Merkur, Penny), majd a Spar is. Venni lehet 5db-ot fejenként, szombaton már kifogyott a legtöbb helyen, ezt írták a neten a vásárlók.