Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Update:

December 19 és január 10 között lesz az utazási korlátozás az Ausztriába visszatérőknek (az osztrák oldon), 10 nap karantén, 5 nap után önköltségen lehet tesztet végeztetni és akkor hamarabb vége lehet a karanténnak.
Az ingázókra más szabály vonatkozik.

2 Likes

Bejelentés: holnaptól felfüggesztik az idősek vásárlási idősávját (metropol.hu)

2 Likes

Szerintetek mikor nyitnak ki az éttermek?

Itt kint 24-ig hosszabbították a 24 órás kijárási korlátozást, jelenleg elvitelre lehet vinni vagy házhoz rendelni. Gondolom otthon is hasonló lesz ha Ausztria a “laboratórium”. 2 hetente mondanak valamit, hogy mi lesz.

1 Likes

Nekem van vendéglátós ismerősöm, ők nem számítanak nyitásra.

1 Likes

Szerintem egy hónapig még biztosan nem.

1 Likes

Köszi csajok, akkor szerintem nemsokára megyünk az Ikeába, nem várok arra, hogy kinyisson az étterem :smiley:

Soha :joy: :joy: :joy:
Őzintén szólva én egyre kilátástalanabbnak érzem ezt a helyzetet. Pedig itt a vakcina a küszöbön, mégis csak a szigorítás mindenhol. Még kész szerencse, hogy nálunk a vezetés igazából sz***ik az egészbe. Borzalmas látnom, hogy mindenki mindenhol csak szájkosárban járjon (lehetőleg a mezőn meg a tengerparton is), max. 1 embert láthasson vendégül, de leginkább egyet sem, ki se mozdulj az utcára… úgy érzem, már régen meghaladtuk azt a szintet, hogy nyitva-e a mozi vagy az étterem…
Kénytelen vagyok betartani a szabályokat, miért ne tenném, de mérhetetlenül frusztrál, hogy semmi teret nem adnak a racionális vagy ha nem is racionális, de egyéni felelősségen alapuló mérlegelésnek. Legyen már vége ennek!

3 Likes

Lehet venni náluk mirelit húsgolyót. :wink::grinning:

3 Likes

Január 25-től kötelező lesz a FFP2-es maszk a tömegközlekedésen és a boltokban. Elvileg beszerzési áron kell adniuk a boltoknak ezt a maszkot, de még a héten döntik el, hogy ez mennyi is legyen. Jelenleg 2-3 Euro egy ilyen maszk (szelep nélkül), a gyógyszertárban 4-5 Euro.

4 Likes

Ajjaj, ez ránk nézve sem jó hír. :thinking:

1 Likes

Itt a boltok az élelmiszer és a drogériák kivételével zárva vannak, otthon nem. Itt a testközeli szolgáltatások (pl. fodrász) zárva vannak, otthon szintén nem. Nem biztos, hogy otthon is ez lesz. Ha mégis, gondolom ugyanazt a maszkot hordja majd hetekig a többség, mert nem tud/akar rá sokat költeni.

6 Likes

Nálunk mátòl közelező. Ugyanùgy mint Ausztriàban, itt is üzletek zàrva. Orvos, gyògyszertàr, èlelmiszer üzletek, drogèria , benzinkùt, autòszerelő van nyitva.

2 Likes

Itt mától ajánlott, 25-től kötelező, ezt tegnap közölték, kell ennyi idő, hogy mindenki beszerezze ill. tudjon az új szabályozásról. Szerintem Ausztria Németországon orientálódik, Magyarországnak pedig Ausztria a “laboratórium”.
Nyáron majd nem lesz járvány megint… majd a magasba csapnak a számok és kezdődik elölről.

1 Likes

Ezzel pont az a baj, amit leírtál. Miért lenne jobb egy agyonhasznált FFP2-es maszk, mint egy tiszta (megfelelően rövid ideig használt) textil…

3 Likes

Én már így is gyanúsan nézem az eldobható maszkot viselőket. Úgy érzem stabil az anyagi helyzetünk, de nem engedhetem meg magamnak, hogy én vagy a párom nap mint nap 170-500 ft-ért egyszerhasználatos maszkot viseljünk. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy Mari néni az Aliról rendelte olcsóért a sebészi maszkokat, vagy a nyugdíjából telik arra, hogy újat használjon minden nap.

3 Likes

Erre nagyon kíváncsi lennék, hogyan tervezik ellenőrizni, hogy FFP2-e tényleg az a maszk…

Ez is egy nézőpont; nekem ez fordítva csapódik le. Nálunk a munkahelyen papírmaszkot használunk, napi 2 db, vagyis 4 óránként cseréljük. De nem is lehet hosszabb ideig elviselni, mert egyszerűen elhasználódik, evidens, hogy kuka. Annyira megszoktam, hogy itthonra is sebészit vettünk pár dobozzal (30-40 Ft -nál nem több darabja) Ezzel szemben sajnis sokszor látok az utcán világos színű, szemmel láthatóan is koszos textilmaszkot… :nauseated_face:

5 Likes

Ami nekem van itthon azon szerepel az FFP2 vagy a KN95 a másikon. A sebészeti vagy a textilmaszktól azért eltér nagyon az FFP-s maszk, szerintem majd a színét/formát nézik, nem vizslatják, hogy mi szerepel rajta.
Az ár érdekes lesz. A kínai maszkok nem annyiba kerülnek, mint amit helyben gyártottak vagy Németországban. A bolt biztos nem a kínai beszerzési áron akarja majd adni.
Itt a fővárosban nem kötelező kint maszkot viselni, csak az állomáson. Amikor otthon voltam a szomszédos nagyobb városban mindenki viselt kint is valamilyen maszkot. Itt ilyen nem lesz valamiért.
Az emberek közötti táv viszont 1 méterről 2-re nő terveik szerint. Boltban 2 méter, amikor az 1 se érvényesül. Szombaton voltam élelmiszert venni, nem lehetett elmenni az emberek között.

3 Likes

Hol tudsz most ennyiért sebészi maszkot venni? Én ma vettem a Rossmannban 170-ért darabját, és örültem, mint majom a farkának, hogy jó lesz majd tartaléknak. :smiley:
Sajnos az a baj, hogy nem lehet igazán megmondani látás alapján melyik maszk “jó” és melyik nem. Még a korona előtt viseltem kék sebészi maszkot munka közben. Nem igazán lehetett róla megmondani 4-5 óra után, hogy már nem véd.
Lehetséges, hogy én a textilmaszkkal kapcsolatban vagyok elfogult. Ha azt használom, akkor úgy érzem becsülettel be tudom tartani a szabályokat (maximum 2 óráig viselem, utána megfelelő módon mosom és fertőtlenítem). De elképzelhető, hogy nem mindenki gondolkozik így. :frowning:

4 Likes