Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Szerintem egyébként kapacitástól is függ az ellenőrzés. Gondolom 2 hete a hétfői BRFK eligazításon nem készültek plusz 1000 fő karantén ellenőrzésére…
A betegen közösségbe menetel szerintem nem oké, főleg nem gyerekek esetében, akik nem feltétlenül tudják betartani a távolságtartást. Sajnos az orvosok esetében is lehet olyan aki nem hisz abban, hogy súlyos tüneteket okozhat a vírus… Bármennyire is nem megfelelő szakmai hozzáállás a dolog.

1 Likes

Nagy felelőtlenség, amit a kormány csinál. Fél év alatt semmit nem találtak ki arra, mi van, ha egy gyerek karanténba kerül, de nem beteg, csak mondjuk ötször varrják be, mert éppen mindig másik osztálytársa lesz tényleg koronás… vagy ugyanennek a gyereknek a családja honnan kap táppénzt? Vagy ugyanennek a gyereknek a tanárai hol bejárhatnak, hol nem járhatnak be tanítani? Akkor menjen be a gyerek és vigyen magával egy laptopot is, ha az órák fele a tanár hiányzása miatt lenne online?
Könnyű azt szajkózni, hogy itt minden rendben, semmi nem állhat le, de pár héten belül eszkalálódni fog ez a probléma és akkor már nem csinálhatnak úgy, mintha semmi fennforgás nem lenne.
A dolog lényegi része, az, hogy mennyit tesztelünk, kihez hány nap alatt ér ki a teszt, annak az eredménye meg a különböző határozatok, az egy rohadt vicc. Jelenleg az egész világon, és ezt most nem a nagy szavak kedvéért mondom, hanem ténylegesen a Föld nevű bolygón csak fekete afrikai és dél-amerikai országok követnek olyan szigorú tesztelési gyakorlatot (értsd: csak tünetes személyt és tünetes kontaktot tesztelnek) , mint a magyar. Ennek ellenére ilyen magas az esetszám. Ez azt jelenti, hogy nem azért lett hirtelen annyi igazolt beteg, mert sokkal több az elvégzett tesztek száma, hanem éppen fordítva, azért végeznek ennyi tesztet, mert sok a beteg! Hatalmas különbség! Tessék rá odafigyelni!

4 Likes
4 Likes

Uramatyám! Nem is tudtam, hogy ennyi mindent képesek detektálni a kutyák! Az epilepszia előrejelzésről tudtam, de a többiről nem. Elképesztő lények! :heart_eyes: :guide_dog:

1 Likes

Nem vagy ezzel egyedül. Elképesztőek, de az is, hogy erre is kiképezhetők, bevethetők! És: élek a gyanúval, hogy soha nem tévednek. :100:

1 Likes

Erre nagyon kíváncsi leszek! Ha korlátlan kapacitáson pörögne a tesztelés, és kiderülne, hogy az a napi ezer már régen a többszörösen, nem vagyok biztos benne, hogy kitennék az ablakba…

1 Likes

Hátha ettől könnyebb lesz az élet!

4 Likes

Oh igen, bárcsak könnyebb lenne. Nem mintha nagy utazgatásokat szerveznék, csak a tudat, hogy lehetne menni, már jobban lennék…
Félek, megint majd sakkozás lesz a színekkel és követhetetlen lesz, hogy épp honnan hova lehet menni. :confused:

1 Likes

Szerintem nem lesznek mostanában könnyítések. A napi új fertőzöttek száma 1500 felett van Ausztriában, ezt írják. Hetente egyre több.
Most bevezették, hogy az éttermekben regisztrálni kell a vendégeknek. A személyzet nem rendőr, nem követelhet személyit. Gondolom mindenki azt ír amit a becsülete diktál… tehát a többség nem valós adatokat ad meg, hogy ne kelljen karanténba mennie ha 1 pincér lebetegszik vagy egy vendég aki aznap ott ebédelt.

Ezt most láttam:
IMG_20201015_170902

2 Likes

Hát ez így sokat nem ér, sajnos.

Ezt a katyvaszt! :face_with_raised_eyebrow:

Hát, ez intelligencia kérdése, én mindig az igazat diktáltam be, ahol kérték…

Jó volna, ha tényleg eltörölnék a karantént, ha zöld zónából jössz. Nagyon szívesen elmennénk például decemberben Las Palmas-ra feltölteni a napelemeket. Közröhej, hogy kiengednek PCR-teszttel, de egy fertőzetlen területről csak karanténba jöhetek haza a rakás megbetegedés közé!

Ha még évekig a Covid árnyékában kell élnünk, ideje volna logikus, egységes intézkedések mentén alakítani a hétköznapokat.

6 Likes
2 Likes

Vajon a szlovák szülők, akiknek önállóan nem tud meglenni az alsós gyerek hogy oldják meg az online oktatást és a pénzkeresést egyszerre?

2 Likes

Gondolom az egyik szülő dolgozik csak vagy rokonra bízza a gyereket. Esetleg lesz suli de csak azoknak akiknél a felügyelet nem megoldható otthon (ez működött Ausztriában is).

1 Likes

Az a nagyon szomorú, hogy bőven elég lett volna itthon is a felső tagozatot és a felsőoktatást átállítani online-ra, plusz meg persze nem megrendezni a Fitbalance-ot, a falunapot, a borfesztivált, a shopping dayst meg persze az összes lagzit. Bezár a színház, mozi, edzőterem. Ez lenne a társadalmi ára annak, hogy a kisgyerekes szülők járhassanak dolgozni.
Pontosan tudták, hogy júliustól kezdve Horvátországból hozta magára a bajt a magyar, ezt az egy határt (na jó, meg a szerbet és a Románt) kellett volna lezárni a p****ba, ehelyett szigorúan nem tették meg, nehogy már ne tudjon valaki lemenni az adriai nyaralójába…
Majd ezek után, mikor pontosan látták, hogy szeptembertől el fognak pattanni a számok, magunkra zárattak az ajtót - köszönje meg Európa, hogy legalább mi nem súlyosbítottuk szeptember első heteiben a helyzetüket - és úgy csináltak, mintha mi sem történt volna.
Párhuzamos univerzumban vagyunk ismét, azt se tudják már hetek óta, mégis mennyi lehet a fertőzött, de plakátkampány azért megy, hogy sikeres a védekezés az iskolákban… És a mai napig mehet az összes rendezvény. Az emberek meg mennek is… Amíg nem tiltják be, nem sok emberben látok annyi önfegyelmet, hogy valami “skandináv”, önszabályozó módon azt mondaná, hogy köszönöm, én nem veszek mozijegyet, nem járok ide-oda-amoda.
Nem tudom elképzelni, hogy nálunk nem lesz újra vészfék. Ha megfigyelitek a számokat, minden nap 10-15 emberrel több van intenzíven. 2.000 intenzív ápolás-képes szakszemélyzet van az országban (a Heti Napló mondta hétvégén az ATV-n). Lehet itt vezényelgetni, de könnyen kiszámolható, milyen hamar a végére fogunk érni a kapacitásainknak.

7 Likes

Férjuram sulijában pár hete egy egész osztály karanténba került az osztályfőnökkel együtt egy koronás kisgyerek miatt (az osztályfőnök is elkapta). A kissrác rosszul érezte magát, ezért nem ment iskolába többet, de Férjuram még pont találkozott vele az utolsó bent töltött napján egy helyettesítés alkalmával. A suli ment tovább, aztán a férjem lebetegedett… Pont kb. két hétre az a bizonyos helyettesítés után. Fájt a torka, nem volt hangja, kicsit köhögött. Algopyrinnel nem ment a láza 37,6 fölé, de nagyon lejjebb sem sikerült tornázni. Az orvos hétfőn már csak csütörtökre adott időpontot, addig itthon szenvedett. Csütörtökön mandulagyulladással diagnosztizálta, a koronás érveket (kolléga, osztály, stb.) szinte meg se hallotta, nem érdekelte. Pénteken saját költségen ment el PCR tesztet készíttetni. Az eredmény negatív lett.

3 Likes

Fura, az orvosok se mind normálisak, sajnos.

1 Likes

Hát sajnos a mi háziorvosunk nagyon nem. Amíg lehetett, mindenre homeopátiás gyógyszert írt fel. Unokahúgival történt, hogy nagyon rosszul lett a felírt gyógyszertől, és kórházba került. A szülők mutatták a kapott homeopátiás gyógyszert, a kórházban az orvosok meg röhögtek, hogy ebben nincs semmi hatóanyag.
Egyébként nem vártam volna most sem sokat, de mondjuk már hétfőn mondhatta volna, hogy kér egy tesztet neki, ha már volt kontakt… Végülis jó, hogy negatív lett, de simán történhetett volna másképp is.

2 Likes