Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Kemény! Mi most jöttünk haza pár nap Sevillából, ott is mindenki rendületlenül hordta. Egyetlen rendőrt sem láttam a 3 nap alatt, viszont mindenki hordta mindenhol, mint a kis angyal és a kézfertőtlenítőzést is nagyon komolyan veszik. Bárhova bárki bemegy, azonnal nyomatja.
Őszintén szólva, azóta más szemmel nézek a magyarokra… itt iszonyatosan fel van lazulva a fegyelem. Mégsem beteg senki elvileg :stuck_out_tongue_winking_eye:
De a jövő héten alkalmunk lesz élesben tesztelni az olasz helyzetet is, kíváncsi leszek, ott milyen lesz a rend?

3 Likes

Hová lesz az uticél? A fiamék (idefelé pár nap Istria :beach_umbrella: , majd itthoni, helyi tengerezés :swimming_woman: és pihengetés után) épp ezekben a napokban csodálták meg a “Cinque Terre”-t, Toszkánában a Tirrén-tenger néhány gyöngyszemét, és végül Firenze lesz a programjuk. Szóval - a virus ellenére, természetesen maszkokkal felfegyverkezve, ahová szükséges/kötelező - teljes “full-immersione”-ben élvezik
az ország szépségeit, a nyár örömeit. :sun_with_face:

1 Likes

Szia Niko!!! :slight_smile:
Hát, erősen gondolkodtunk, hogy lemenjünk Rómáig vagy akár Bari-ig, de csak 1 hetünk van, én meg nagyon rosszul bírom az autókázást, kéne vagy 3 nap hogy lecsorogjunk Pugliába vagy Campagniába :sweat_smile: így most is megelégszünk Toszkánával.
Az első megálló mindig Trieszt, arra a távolságra vagyok kalibrálva és ott van a kedvenc nápolyi pizzázónk :star_struck: úgy szoktuk időzíteni, hogy a szállás elfoglalása után pont odaérjünk az aperitivóra :sunglasses: aztán kis séta után mehet a pizza vacsora :sunglasses:
Régen azt hittük, van egy kedvenc pizzázónk Tavarnelle val di Pesában, de aztán egy campagniai utazás után többé már szóba sem jöhet a hagyományos pizza, csakis a nápolyi stílus. Jajj, délen minden csodás, ott a legjobb a konyha és a legszebbek a partok!
Na, de idén jutni fog 3 éj Tavarnellében - az is csodálatos, esküszöm, kőrzővel van kimérve az a hely, mindentől ideális távolságban és a legszebb szőlőtőkék között - , aztán 2 éjszaka a parthoz közel Viareggio felé. Kinéztem egy beach club-ot, ott tervezünk 2 napot :star_struck: :star_struck: :star_struck: Levezetésnek meg még alszunk egyet Trevisoban. Még sosem mentünk be oda, pedig nagyon jókat írnak arról a kis városról is.
Várjuk már a dolce vitát meg a scontit :wink: Meg bízunk benne, hogy tekintettel a megcsappant forgalomra, egyszer tömeg nélkül be tudunk menni az Uffizibe!

5 Likes

Mindkettőben lesz részetek :star_struck::partying_face:
Szuper programot állítottatok össze :+1:, én sem tudtam volna ennél jobbat :clap:! Amúgy pedig Toszkánával nehéz melléfogni.
A fiamék ma Lerici- ben (ez még a La Spezia tartomány) lubickoltak, holnap pedig a soha ki nem hagyható Firenze az utolsó programjuk.
Nálunk a férjem él-hal Triesztért, nekem pedig egyik kedvenc városkám, egy kicsit Velencére emlékeztető Treviso :heart_eyes:, biztos nem bánjátok meg a rászánt időt, egy igazi cuki városka :ok_hand:. Ah, el ne felejtsd Trevisoban a Coin-t és a Sephora-t :money_mouth_face: :crazy_face:!

Amúgy mi, helyi viszonylatban, nem tapasztalunk sehol tömeget, persze Firenze azért más kategória, de sztem ott sem lesz az a szokásos emberáradat; ami az Uffizi-i sorbanállást illeti, talán érdemes lenne megvenni online a belépőjegyet .
Mi idén - ha a virus-helyzet is úgy akarja - Sziciliába készülünk, de nem a mostani afrikai forróságban, hanem szeptemberben.

Szívből kívánom, hogy legyen kellemes, élményekben/élvezetekben gazdag, vidám nyaralásotok! :sun_with_face: :beach_umbrella: :sunrise: :cocktail: :partying_face:

4 Likes

Nagyon szépen köszönöm a tippeket és a linkeket!
Nagyon pihenést akkor még a fiadéknak is! :sunglasses:
A belépőt akkor inkább megveszem előre, hogy még gördülékenyebb legyen a dolog!
Remélem, sikerült beszerezni a várva várt tányérkészletet :wink:

1 Likes

:it:

2 Likes

Elég sok magyar is járt így hétfőn. Ők inkább visszamentek Magyarországra, nem akartak karantént.

1 Likes

Szia Niko! :slightly_smiling_face:
Meg volt a dolce vita és megtaláltuk a scontikat is :laughing: az az igazság, hogy ordas módon beshoppingoltunk! :laughing: végre van 8 egyforma tányérunk :sunglasses:
Olyan jó volt újra visszatérni a bevált helyszínekre! Én nagyon beparáztam áprilisban, hogy jön a világ vége, és vajon mikor lehet normális az élet, elég sötéten láttam a dolgokat. Csodálatos érzés volt, hogy újra elmehetünk a kedvenc pizzázónkba, és napokig bámulhatjuk a kedvenc dombjainkat Toszkánában :heart_eyes:
Július utolsó hetében voltunk 3 napot Sevillában, most meg egy hetet Olaszországban, így sikerült egész közelről megfigyelni a járványhelyzetet :nerd_face: Azt kell mondjam, mind a két országban ugyanarra jutottunk: amit napközben felépítenek, azt este lerombolják… A spanyoloknál az utcán is mindenki hordja a maszkot, mint a kis angyal, az olaszoknál csak zárt terekben, de ott fegyelmezetten. Állandó kézfertőtlenítés bárhova bemész, sőt Olaszországban lépten-nyomon lázmérős pisztolyozás (például a Sephora bejáratánal, csak, hogy témánál maradjak :wink: ), már azt gondolnánk, minden csodás. De mikor leszáll az este… a mediterrán népek kijönnek az utcára, elárasztják a tapas bárokat, az éttermeket, az utcai talponállókat, a lépcsősorokat a tereken és, mintha mi sem történt volna ugyanolyan kedélyes kis csoportosulásokban, meghitt közelségben kvaterkálnak… Úgy láttuk, itt lehet a kutya elásva.
Lucca volt a legkellemesebb meglepetés. Hihetetlen, hogy még sosem mentünk be oda! Most egy középkori házban foglaltunk B&B lakást, őrült hangulatos volt. Na, ott aztán a hömpölygő tömeg este 10 után a kis utcákban… mint Firenze fénykorában… csak lestünk. Ilyenkor jön rá az ember, hogy tényleg komoly kulturális különbségek vannak a népek között.
A turisták 90 %-a holland és német volt. Érdekes párhuzam, hogy Toszkánát ugyanúgy a kínai és az angolszász vendégek hiánya sújtja, mint Budapestet.

9 Likes

Szia @asianlover, az elmúlt napokban többször is gondoltam rád, és most jólesett olvasni a mindenre kiterjedő beszámolódat: tökéletesen láttad az itteni helyzetet :+1::

igen, napközben mindenki betartja a szabályokat, de aztán este mindent legyőznek (főleg a fiatalok körében) a tipikus mediterán “az életet élvezni akaró és tudó gének”. :notes::partying_face::icecream::tropical_drink:
Akartam is ajánlani Lucca-t :ok_hand:, szerintem is kihagyhatatlan Toscanában járva; annak idején mi is egy különlegesen hangulatos, középkori ház B&B- jében szálltunk meg.
A turistákat is jól felmèrted, pontosan így van felénk (Adria) is: ma de. a piacon és most a tengerparton is német, holland + a szokásosnál több francia turistákat lehet làtni, ahogy élvezik a mediterán ételeket, shoppingoltak 1000-rel a piacon, most meg vidáman lubickolnak a már-már “leves meleg” tengerben.
A fiamék is maximálisan kiélvezték az itthoni nyaralást, ők a “Cinque Terre”-re ruccantak el, La Speziaban (Tirrén tenger) sikerült belelépnie egy tengeri :hedgehog: sünbe :hear_no_evil:, emiatt csak a sarkán sántikálva tudott járni.

Gondolom, nem csak a tányérokból állt a shoppingolásod :money_mouth_face: :crazy_face:, … mint a fiam barátnőjénél is, aki csak a lábbeliket illetően (gyönyörű, márkás csizma, 4 szandi (2 magas sarkú, elegáns, 2 un. “mindenapos, irodai”) egy jó időre letudta a 35-ös cipellők vadászásàt.

De ami a legfontosabb, hogy személyesen is meggyőződtetek az itteni korona-virushoz való hozzáálláshoz, és kiélveztétek a “dolce vita”-t :grin: :partying_face:

6 Likes

Jajj, szegény fiad! A tengeri sün benne van a top 3 tengeri parámban - a rám csavarodik egy medúza vagy megcsócsál egy torpedó cápa mellett :joy: -, kellemetlen élmény lehetett :frowning:
Hát, igen… a vesémbe látsz. Még befért a kocsiba 3 farmer, 2 ruha és 4 szandál is :laughing: van egy kedvenc boltom, a Scarpamondo, ott mindig nagy sikereket aratok :slight_smile: a bazsalikomos tésztaszószok és a tonhal konzervek mellett a szép bőr cipők is verhetetlen árakon vannak Nálatok, a cipőim 90%-a onnan van. Most a korall frontot is megerősítettem a ruhák terén. Azt a jó kis szalmakalapot még Sevillában lőttem a “mindent is” árusító koreai boltban, ahol a vírus második hullámára is megtaláltam a tökéletes védőfelszereléseket! :sunglasses: :crazy_face: :joy:20200812_103731 20200812_104035 20200812_100838

14 Likes

Huhú, jaj de szépek😍

@asianlover, a fotók alapján szuperul shoppingoltál :clap:, klasszak a szandik​:ok_hand:, mindegyiket ugyanabban az üzletben vetted?
Persze ha már van ismert és bevált üzletlánc, az megkönnyíti a vásárlást. Csinik a most divatos hosszú, korall színű :dress: rucik is az extrém divatos :womans_hat: -pal :+1:.
Ügyesen shoppingoltál :money_mouth_face:, bár a hőn áhitott tányérokról nincs “igazolás” :grin:, no meg a Sephorás garàzdàlkodàsról sem. :wink:

Én az idei “saldi”-kon csak egy szandit vettem, ugyan tegnap a piacon megtetszett egy ruha, de mivel az eladó 1 €-t sem volt hajlandó elengedni, mikor a legtöbb árusnál 50% is van (sőt, már olyanba is belefutottam, akinél már csak új őszi holmik voltak --> a külföldi turisták nagy örömére :money_mouth_face:), így elviek miatt nem vettem meg a rucit.

Köszönöm, köszönöm!
A Sephorából üres kézzel távoztam! Sminkek terén kisigényű vagyok :smiley: annyi történt csak, hogy meg tudtam illatolni az új Gucci Bloom-ot, amivel szerelembe is estem. De teljes áron nem vásárolunk, ez axióma, így egyelőre az is csak kívánság listára került.
Azt a hosszú korall ruhát, képzeld el, a Coinban vettem! Véletlenül belekeveredett valami textil szalvéta szett a csomagunkba, este vettük észre, hogy ilyet nem is akartunk venni, ezért utolsó nap még bementünk a trevisoi boltba, hogy ki tudjuk cserélni, hát, ez lett belőle :laughing:
Igen, mind a 4 szandi scarpamondós. Na, persze, nekem se kéne 4, ha kint laknék :))) annyi jó cipő van Olaszországban, hogy szerintem már egy se férne be a szekrényembe. De még így is sikerült elérnem a gardróbom határára, most már valaminek ki is kell mennie legközelebb!
Sajnos vagy nem, de a vírus engem egyértelműen a carpe diem, amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra! oldalra billentett. Tartok tőle, hogy rövid időn belül megint komoly szigorítások lesznek az utazgatás terén, így most ki kellett használni a lehetőséget.
A tányérokról majd készítek egy képet, ha főzök valami olaszos jellegűt, de azt majd már a Konyhaművészet topikba teszem :wink:

Ami az utazást illeti: ki szavaz arra, hogy a határokat már nem fogják lezárni az Unióban, csak szépen bepirosítanak majd mindent, aztán fizessen, aki menni óhajt? Mi most erre tippelünk az elkövetkező hónapokra, illetve, amíg vége nem lesz ennek a járványnak.

Valamelyik nap csak érdeklődésből felmentünk nagy utazási irodák oldalaira. Hát, őszinte meglepetéssel láttuk, hogy még augusztusi indulással is hirdetnek utakat Thaiföldre, meg egy rakás karibi hajóutat… Most komolyan, még senki nem jelentette ezt a fogyasztóvédelemnél? Szerintem borzasztó etikátlan dolog. Hiszékenyebb/tájékozatlan emberek pénzével visszaélni, rohadjanak meg. Még egy Qatar Airwaysnek sem hiteleznék egy forintot sem, hogy majd 2021-ben utazzak valahova, nem, hogy befizetni miliós utakra Ázsiába. Borzasztó :rage:

4 Likes

Amúgy én is pont így gondolom: használjuk ki és élvezzük az adott lehetőséget, mert ki tudja, mit hoz a holnap.
Látod milyen jó döntést hoztatok, pedig még a nyár elején hezitáltál, hogy bevállaljátok-e az olasz utat az itteni tavaszi, extrém helyzet miatt. Így most élményekkel gazdagon, feltöltődve folytatódhat a - remèlhetőleg vírusmentes - hétköznapi szorgos (és néha szürke) élet.
Bevallom, drukkoltam nektek, hogy minden zökkenőmentesen menjen, ne legyen semmilyen kellemetlen, aggodalmat kiváltó élményben részetek (nekem sajnos volt Bp-en az utolsó alkalommal, júliusban …), és most veled örülök, hogy minden flottul ment, és ezúttal sem okoztak csalódást (remélem) ezek az izgága olaszok :grin:.

Csak egy szösszenet a vásárásról, mi is pontosan így teszünk:

Ami a várható őszi/téli vírusterjedést illeti, megérzésem és a szakemberek szerint is, lesz még részünk benne. Szerintem lesz határlezàràs ill. utazáskorlátozás is, emiatt júliusban gyorsan meg is csináltattam a magyar személyimet is (ha netán mennem kellene a fiamhoz, akkor a magyar dokumentumommal lépnék be, az olasszal meg vissza).

2 Likes

De aranyos vagy! :heart_eyes:
Hát, nem is tudom, mire számítottam. Vendéglátás terén nyilván nem voltak aggodalmaink. Covid kapcsán meg érthetetlen az egész. Ha igaz lenne, amit a járványról mondanak, már rég ki kellett volna pusztulni… persze közben tényleg vannak, akik meghaltak, de itthon annyira csekély ez a helyzet, hogy sokakat - beleértve magamat - elbizonytalanít, mi is az igaz, vagy fogalmazzunk inkább úgy, mennyit lehet erről tudni… Talán, ha előállna, aki megtervezte, pontosabb képet kaphatnánk róla, kire és hogyan is tud ez hatni… És ezzel rögtön el is árultam, én mit gondolok erről.

Azt is nagyon furcsállom, ami jelenleg itthon megy. Járványügyi szempontból egyáltalán nem igazolható, hogy áprilisban ilyen esetszám mellett full lezárások voltak, most meg egy hang nincs arról, hogy bármit másképp kéne csinálni, vagy, hogy egyáltalán terveznének online oktatást vagy bármit. Ez szerintem megint nem az óvatosság malmára hajtja a vizet. Az emberek kb. csak Pesten a BKV-n meg a plázában hordanak maszkot, bármerre megyek, senki semmit. Tegnap is például elmentünk egy tárgyalásra, fel se merült, hogy maszkozni kéne, utána elmentünk fagyizóba (a Patakiba Érden), tele volt a hely, senkin semmi… Mi mindig úgy állunk neki, hogy megyünk a maszkban, de, ha körülnézek és én vagyok az egyetlen, aki hordja, akkor azonnal le is veszem. Ha ők nem veszik a fáradtságot, hogy megpróbáljanak megvédeni, akkor minek törjem magam. A textil maszkom engem ugyan semmitől nem fog megvédeni, ha ők meg nem félnek tőlem, akkor hajrá. Persze ez - a vírusról elterjedt információink alapján - egy szörnyű, lefelé vezető spirál kéne legyen, mégis ez van itthon vagy 2 hónapja, mégis mindenki tök jól van. És itt vissza is jutottam a mondandóm elejére: kognitív disszonancia :roll_eyes:

2 Likes

Az áprilisi lezárások szerintem azért kellettek, hogy ne akkor robbanjon be itthon a járvány. Most már fel van valamennyire készítve az egészségügy, szabadabbra lehet engedni a gyeplőt.
Pl. barátnőm egy megyei kórházban dolgozik, mondta, hogy márciusban még összesen 3 (!) darab lélegeztető volt az egész kórházban. Most már van 150 darab…

3 Likes

Jajj, imádom ezt a lélegeztető gépes történetet! Azt is mondja már meg, hány hadra fogható szakképzett kolléga van mellé, akik ezeket egy időben tudnák működtetni…? Remélem, nem lesz rá szükség!
Azt várnám, hogy álljon ki valaki és mondja azt, hogy “népem, ezt benéztük, mégsem olyan veszélyes ez”. Kezdek meggyőződve lenni, hogy nem a zsidó, hanem a magyar a kiválasztott nép :laughing:

2 Likes

A baj az, hogy mindenkinél más erőssègű szimptómák jelennek meg. Volt olyan 96 éves aki több krónikus betegséggel túlélte, és olyan középkorú ,aki egészségesen majdnem belehalt. Nem ebola az tény, de egyszerűen nem akartak tömeges halálozást, mint ami Amerikában és Olaszországban zajlott, ezért voltak a megelőző intézkedések, ami teljesen jogos volt sztem. Ha belegondolok, hogy iskolákban, öregotthonokban, kórházakban hogyan söpört volna végig… Ha ezek nincsenek… Én várom az oltást mint a messiást, a gyerekemmel együtt asztmásként, szörnyű volt belegondolni, hogy bármikor elkaphatjuk és mindketten belehalhatunk. Egészségesen és fiatalon én sem lennék pesszimista , de a tudat, hogy talán ennyi volt …és a 10 éves fiamnak is… No comment

5 Likes

Az oltás lesz a másik téma, ami majd nagyon megosztja az embereket. Én biztos, hogy nem oltatom be magam legalább egy évig, szeretném látni, hogy vannak-e mellékhatások. De lehet, hogy még tovább várok majd. De tökéletesen megértem, hogy például az asztmások pont, hogy nagyon várják, biztos én is így lennék vele, ha érintene.

2 Likes