Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Nem emlékszem! Lehet, hogy voltunk, de olyan régen volt!
Azt tudom, hogy voltunk a duzzasztónál, és Békésszentandráson egy szövőműhelyben, ahol mondták, hogy az Orszagházban is van egy szőttesük.

2 Likes

Bevallom, mostanában Békésszentandráson a sörfőzdébe szoktunk bemenni (útközben családlátogatásra) :joy:

5 Likes

Azok nagyon jó sörök, most is van egy szilvás a hűtőben!

2 Likes

@Niko: én sajnos nem férek el egy egyszemélyes takaró alatt, több kell :smile:
És akkor még nem is említettem az olasz kultúra csúcsát: az aperitivo-t :star_struck:

2 Likes

Igen, az aperitivózás és úgy általában a nap
bármelyik órájában való laza, kellemes, csevegős, (tavasztól őszig kint üldögélős) nézelődős kávézás/italozás egy igen kellemes, tipikus olasz “szocializációs”, kapcsolattartási forma, még a legkisebb városkákban is. Itt minden kisvároskának van egy fő tere, így az én városkámban is (ami egyetemváros lévén, különösen pezsgő életű) pl. csak a kicsi “fő terén” 4 bár, 2 fagylaltozó, 3 gyors pizzeriás vonzza a tipikusan sokat dumáló olaszokat egy kis vidám csevegésre. A génjeikben van a laza, vidám, mindennapos apró “életélvezet” iránti igény és képesség is. Ja, és ezekben a presszókban nyugodtan eldiskurálhatsz, elnézelődhetsz az italod elszürcsölése után is, nem néz ki se a pincér, se a tulajdonos: mindig, mindenütt “kedves” vendégként kezelnek.
Ezt a vevőhöz, fogyasztóhoz, vásárlóhoz való mindig kedves, türelmes hozzáállást itt már annyira megszoktam, hogy bizony otthon (nagyon) gyakran ennek az ellenkezőjét tapasztalva úgy érzem magam, mint “hal a vízen kívül” :neutral_face: sajnos, pontosan ez az én mo-i tapasztalatom is, ahogy leírod :face_with_raised_eyebrow: :

5 Likes

@Niko , mikor kint voltam Olaszországban szintén vagy Franciaországban ugyanezeket éreztem :smiling_face_with_three_hearts:. Hihetetlen a hangulat, boldogság van ezekben az országokban. Nekem a sok látnivaló, gasztronómia hihetetlenül tetszett :heart::heart:.

1 Likes
2 Likes

Talán már az is sokat jelentett volna, ha nem péntek este jelentik be, hogy hétfőtől digitális oktatás, hanem azt mondták volna, hogy pár napot adnak az átállásra, és rá lehetett volna készülni.
Akkor valamennyire lehetett volna egységesíteni, legalább egy iskolán belül.

6 Likes

Teljesen egyet értek!
Én ugyan befoghatom a legtöbb szülőhöz képest, mert csak 1 gyerekem van és nem ilyen hülye rendszerekbe töltögettük fel a megoldottakat, de a munka és házi-rabszolgaság megvolt itt is. El sem tudom képzelni mennyire lehet kimerült az a szülő, aki ezt úgy csinálta, mint a cikkbeli és Te is Kokapu. Én most vagyok kipurcanva, hogy elkezdődött a teljes munkaidős bejárás, sőt még 2 órát ráhúzatnak velünk hetente. Eleinte nem értettem mi bajom, miért alszom el, ahogy hazaérek. Most már sejtem.
Te hogy vagy most @Kokapu ?

2 Likes

Mi szerencsére még mindig itthonról dolgozunk. Asszem ez a főnök jófejségének köszönhető, irányomban.
Most már valamivel jobb egyébként, mert a nagyobbik már a héten alig kapott leckét. A kicsinek viszont megírta az osztályfőnöke a Krétában, hogy 15-ig van iskola, addig tanulás van… És tényleg, minden napra van legalább egy oldal matek, kedden pl. két teljes oldal volt nyelvtanra, stb. Persze mivel a nagy hamar kész van, így a kicsit nem győzöm motiválni…
Kedvencem a múlt pénteki technika feladat volt: papírhajtogatott pillangó, aminek a teste zseníliadrótból van. A környék összes boltját bejártuk, mire sikerült venni zseníliadrótot (és @Isabelle - nek köszönhetem :blush:, mert a foxpost automatánál van egy Pepco, ott tudtam venni). :woman_shrugging:

Szerintem én várom a legjobban a tanév végét a családban. :grinning:

Jó lenne még egy kicsit itthon lenni, mielőtt visszamegyek az irodába, hogy végre én is átéljem, amit mások. De azt sem bánnám ha már jövő héten mennénk, jó lesz végre a városban járni, emberek között lenni.

5 Likes

Micsoda elvetemült feladatok! Ezt “békeidőben” is nehézkes összehozni!
Remélem sikerül kicsit pihenned még a kezdés előtt! Kitartást és erőt kívánok!

Ma kint voltam 2,5 órát a Dunánál (fényvédő nélkül, igen tudom…) sétáltunk. Az a rész a parton ahol grillezni is lehet, tele volt kizárólag barnább családokkal. 10-12 fős családok, ill. nagyobbak is voltak, távolságtartás sehol semmi. Barátnőm aki iskolásokat felügyel, csak rázta a fejét. Az iskolában még tartani kell a távot (itt július elejéig tart a tanév). Hatalmas focizások voltak mindenhol. Nagy kört tettünk meg, a többi részen is sok fiatal volt a szabadban, rengeteg ember volt. Láttunk a szabadban élő nyuszikat is a Duna másik oldalán. Ők is tudják merre nem szabad járni, ha nem akarnak a vacsora részei lenni.
A tömegközlekedésen még kötelező a maszk.

3 Likes

Elsősorban Olaszországban élőktől szeretnék információt kérni.
Hétfőn indulok két hétre munka céljából Umbertide-be. Mire készüljek? Van valami extra amit vigyek magammal?
Köszönöm előre is.

1 Likes
1 Likes

Bocsánat @BlackXentric, de csak most olvastam kérdésedet, ui. ma egész nap csavarogtunk és jó későn értunk haza.
Nem tudom, milyen infó érdekelne? Mivel utazol, kocsival?
Az időjárás meglehetősen változékony, e hétvégén várható nyugatról a hónap 3. hüvösséget és csapadékot hozó ciklusa:
C_109_articolo_18655_lstParagraph_paragrafo_5_upiImg
Szóval hétfőn esős időre lehet számitani kozep-Italiaban, de azért mikor kisüt a nap, kellemes, de nem forró melegre lehet számitani. Hozzâl magaddal kardigánt, eső esetére vmilyen dzsekit, vizálló cipőt is a szandi mellé.
Amúgy én ezt a meteo honlapot szoktam használni.

Ami a koronavirust illeti, emiatt egyàltalàn ne aggódj, Umbria tartományt szinte alig érintette. Zárt helyeken mindenki maszkot hord, viszont a szabadban, ha nincs kifejezetten nagy tömeg, akkor mi levesszük. Mindenhol ki vannak têve a fertőtlenitők meg a kesztyűk is.
Ha lenne vmi egyêb, konkrét kérdésed, szivesen válaszolok.

5 Likes

Köszönöm szépen. Pontosan ezek az információk érdekeltek. Mikrobusszal fogunk utazni, vagy autóval. Én is ilyen időjárásra számítottam. Köszönöm a honlapot amit linkeltél.

1 Likes

Szia Niko! Ez egy friss cikk:

Nem szokták pedzegetni, hogy Lombardiát kéne csak lezárni? Bár a gazdasági ereje okán kétlem, hogy ezt meg mernék lépni…

Sajnos a 10 miliós (~ Mo.) Lombardia tartományban még nem sikerült teljesen “eloltani a Covid tüzet”. A most diagnosztikált betegek a tünetmentesektől kapták el, ui. azt mondják a virológusok, hogy az un. “vírusterhelés” nagyon legyengült, azaz a megfertőzöttek szervezetében a legtöbb esetben kevés ill. olyannyira legyengült a vírus, hogy vagy tünetmentesen meggyógyul a fertőzött, vagy oly’ enyhe tüneteket okoz, ami lehetővé teszi az ottoni kezelést.
Eddig nem volt szó Lombardia lezárásáról, a szakertők szerint a nyári meleg tovább fogja csökkenteni a vírus erejét. A kormány most már teljes erőbedobással a gazdaság “talpraàllitásàra” koncentrál, különben az emberek nem a vírustól, hanem munkanélküliségtől fognak éhen halni.

@asianlover, ma voltam a Coin -ban (a szokásos szombati nagy nyüzsgés helyett ma teljes pangás volt, az emberek egy ilyen szituáció után nem 2-szer, hanem 10-szer is meggondolják, mire költsenek), a 3. emeleten (intenzíven) gondoltam rád :wink:, igen sok, különleges lakás szépítőt láttam, de én is megvárom a leárazást, ugyan már tányérokat nem újítok fel, de a textiliàk a gyengéim.

2 Likes

Hát igen, sajnos, amit Nyugat-Európa produkált az pontosan a gazdaság agyonvágására volt hatékony megoldás, nem a vírus elleni védekezésre… Mi ez ahhoz képest, amit Kínában csináltak/csinálnak? Ismerősünk mesélte, hogy Kínában (Pekinng, Shanghai) mindenkinek kötelező volt letöltenie egy alkalmazást, ami minden reggel üzenetet küld a telefonodra, hogy zöld (egészséges)/sárga(jártál fertőzött közelében, azonnal tesztelj)vagy piros (cividos, karantén) kategóriában vagy. Ha behúztad a pirosat, nem kell gondolkodni, hatósági zár alá veszik a lakást/házat, amit úgy kell érteni, hogy ha kinyílik az ajtó, az a rendőrségen csönget…
Többieknek szabad a mászkálás, de boltba/étterembe, egyéb nyilvános helyekre csak úgy engednek be ha felmutatod az aznapi zöld üzenetedet. Ez azért kissé hatékonyabbnak tűnik, mint amit a világ nyugatabbi fele produkált…
Az is elég megdöbbentő, hogy az USA-ban is bejelentették már, hogy függetlenül attól, hogy lesz-e második hullám, soha többé olyan gazdasági leállást nem fognak csinálni, mint elsőre, mert egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak…

Ó! Ott lenne a helyem! Nekem az asztalterítők a fétiseim :slight_smile: eddig könnyű dolgom volt, mert fehér volt a konyhabútor, amit minden szezonban könnyen kombináltam mindenféle színekkel/mintákkal. Most viszont a költözés után kikerült az asztal a hallba, ami sokkal kötöttebb színvilág, kénytelen leszek venni egy-két új darabot :grin: meg mostanában többször hívtunk vendégeket is, a 4 személyes kerek asztalt szét kellett nyitni 6-8 fős oválissá, ez megint egy újabb indok, hogy legyen legalább 2 db nagyobb, ovális terítőm is :stuck_out_tongue: ezzel mondjuk sokkal szélesebb horizontok nyílnak, mindig sokkal nagyobb a választék az ovale fronton, mint a rotunde!

1 Likes
  1. hullám folyamatban.
    Az osztrák oldalakon erről semmit se olvastam.
    Hétfőtől már nem kötelező a maszk az üzletekben, a tömegközlekedésen igen.
3 Likes