Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Köszönöm :relaxed:

A kórházban 65+ orvosok nem lehetnek és hiány van belőlük. Ahol én voltam sok orvostanhallgató jelentkezett önkéntesen segíteni. A nővérkékből iszonyú hiány van, hát én csak a saját benntlévő időmről tudom mondani a tapasztalataim. Az idős ott fekvő betegekről kell sokat gondoskodniuk szinte inkább idősek otthona érzésem volt. Éjjel hallottam mennyiszer kell új huzat, teljes mosdatás mert hasmenés és hányás ment. Ellenőrizni a cukrot stb. Velem volt a legkevesebb bajuk. Persze nem kívánom én egy velem egykorúnak, hogy itt kössön ki, de mi privátba járunk orvoshoz csak a húzós vizsgálatok (MR és társai) mennek államiba (ha már fizetem a TB-t), mert kétlem, hogy amúgy komolyan venne a rendszer mert jaj elmúlik, fiatal vagyok stb. Így lett évekkel ezelőtt olyan ínhüvelygyulladásom ami miatt nem tudtam többé varrni mert annyira lassan sok pihenővel tudtam csinálni, hogy jobb új szakmát tanulnom. A kezemmel Angliában szenvedtem. A magyar EÜ-vel illetve egy specifikus kórházzal semmi bajom (ahol vizsgálnak és most segítettek), és igazából jó élményeim voltak (már amennyire ezek azok lehetnek :slight_smile: ) Hálás vagyok a nővéréknek és az orvosoknak és az orvostanhallgatóknak is, de én mindig tiszteltem azokat akik lelkiismeretesen dolgoznak a szakmájukban. Az EÜ-t kéne rendesen támogatni nem pedig kretén stadionozni meg 200000000 millió lélegeztetőt venni, mert PARAAA van. Szerintem van millió más műszer ami kellene, vagy rendes párna és matrac az ágyakra. Na csak morgok… Tényleg abbahagyom :smiley:

4 Likes

Köszönöm és neked is kitartást és jobbulást! :heart:
Atyaég amit írtál hát nem is tudok erre mit írni :exploding_head: Ez nagyon durva és sajnálom, hogy te is így szívsz emiatt, borzalmas lehet ez a kettős látás! Ráadásul dolgozol, tanítod a gyerkőcöt is, le a kalappal. Tudom, nem tudsz mit tenni, muszáj, de nagyon aggasztó ez az egész :frowning: Szorítok, hogy mihamarabb ellássanak.
Pont ezen vagyok felpaprikázva, hogy ki tudja hány ellátásra szoruló ember vergődik otthon, romlik a helyzete ahelyett, hogy őrájuk is tekintettel lenne a rendszer nem csak erre az sos vészhelyzetre. Elképesztő amit írsz a kórházról is, aki bekerül oda oka van, nem nyaralni lóg ott, szüksége van a vizsgálatra, kezelésekre stb… én úgy félek, hogy le akarják építeni az eü-t és kösd fel a gatyád ha beteg vagy és fizess a magánszektorba, ami nyilván úgy jár mint minden más, megy egy bizonyos zsebbe…

1 Likes

Ez igaz, én 4 napot töltöttem el a klinikán, és bár ott viszonylag sok nővér volt, de dolguk is volt rendesen, igen, főleg az idősekkel hiszen a neurológián sok a demens. :frowning:
Emellett én is pozitív élményekkel távoztam. Pedig az én ágyam olyan volt, hogy a fém vázon konkrétan volt egy deszka és azon a matrac. De kényelmetlen nem volt volt, csak időnként csúszkált össze-vissza, meg nehéz volt rá felülni (ez főleg a gerincsapolás után volt kényelmetlen). De az orvosok, nővérek előtt le a kalappal, tényleg csak jókat mondhatok róluk.

2 Likes

Amúgy magán úton mentem volna a szemész orvoshoz is, de hát ő sem rendelhet most.
Ezt a műtétet nem sokan csinálják Magyarországon, mert a szemész orvosok inkább a szemüveg hívei, de szerencsére van még olyan orvos, aki ebben a problémában nemcsak a kettős látást látja, hanem a kancsalságot is, vagyis a dolog esztétikai részét.

1 Likes

Ó akkor már értem :frowning: Én is a neurológián feküdtem.
Az első szobában volt rettenetesen kifeküdt matrac és párna, de átettek másnap egy másik szobába ott rendben volt. De ugyanaz amit írtál. A 60 éve megvett fémváz és a legolcsóbb matrac, de azt se tegnap vették. Az új szobában jobb volt, de nem irigyeltem aki a helyemre került :frowning:
Nem is értem miért zárták le a magánt, ha az államiba se mehetsz kb…az is levenné a terhelést, ha mehetne a magán. Ha a Lidl és a dohányüzlet mehet, miért nem számít a magánpraxis is ilyen fontosnak legalább?
Jó, hogy az orvosod figyelembe veszi az egészséged mellett az esztétikai szempontot, főleg, hogy nő vagyunk, ez nekünk számít :slight_smile:

Sajnálom, hogy ennyien küzdünk valami “vacakkal” mert leállt az egészségügy :frowning: Kitartást mindenkinek! :heart:

1 Likes

Hát ugye, a magán orvosnak is közel kell hajolnia pácienshez, közelebb, mint egy bolti eladónak, pláne szemvizsgálatnál.

Megértem, csak sajnos ez nem változtat azon, hogy sz@r. És nekem még nincs is tulajdonképpen nagy problémám, ez csak kényelmetlenség tulajdonképpen…

1 Likes

Fúha tényleg kitartást és jubbulást mindenkinek!! :exploding_head:
Belegondolni abba elég para, hogy már rég itt van a vírus és rengetegen átestek rajta. De már nálunk is családi körből és baráti körből is jöttek ilyen infok. Ez alapján mi már szilveszterkor átestünk rajta, mivel egy barát munkatársa előtte Kínában volt, és a barátunk “influenzásan” jött velünk szilveszterezni. Múlthéten lett biztos, mivel kimutatták az antitesteket a munkatársnál. Majd eldobtuk az agyunkat! Ehhez én ezt a cikket találtam hasznosnak: http://otszonline.hu/cikk/mit_mutatnak_a_koronavirus_tesztek_es_hol_erhetoek_el
Sőt, Anyukáméknál a fél tanári kar lebetegedett februárban… ott is kiderült, hogy az egyik gyerkőc apukája volt is Kínában. Persze itt nem tudunk biztosat, mivel senkit se teszteltek.
De azért a család “megegyezett”, hogy már rég átestünk rajta :smiley: Tartjuk a karantént, persze, de már olyan sötét gondolatok is eszembe jutottak, hogy a svéd hozzáállás nem is hülyeség. Szerintetek elment az eszem?? :smiley:

4 Likes

Én is csatlakozom a szenvedőkhöz: január elején kaptam március közepére időpontot szájsebészetre, el is mentem, mert telefonban azt mondták, hogy az időpontos műtéteket megtartják. De mivel előző héten antibiotikumot szedtem, mert gégegyulladásom volt, megnéztek, azt mondták, hogy még mindig gyulladt egy kicsit a torkom, úgyhogy nem csinálják meg a műtétet, a vírushelyzet miatt meg előreláthatólag még 1-2 hónapig biztosan nem, majd utána telefonáljak… Nyilván mivel semmivel nem lett jobb a helyzet, egyelőre feleslegesnek érzem a telefonálgatást, de ha normál állapotban is két hónapra előre tudtak időpontot adni, el tudom képzelni, mi lesz, ha majd mindenki egyszerre akar menni… És persze tudom, nem életmentő beavatkozás, de folyamatosan be vannak gyulladva a bölcsességfogaim, időnként feldagad tőle a fél fejem és napokig nem tudok enni, úgyhogy azért egész kellemetlen…
Május elejére van időpontom neurológushoz, azt még nem tudom, hogy ott fogadnak-e, de remélem, hogy igen. Folyamatosan gyógyszert szedek a migrénemre, ezért pár havonta kell mennem kontrollra, mert hát csak kell a gyógyszerhez folyamatos orvosi felügyelet, nem tudom, mi lesz, ha nem mehetek… :confused:

2 Likes

Nekem is többször eszembe jutott a svéd módszer. Így, ahogy most haladunk rengeteg beteg lesz, de a járvány görbéje laposan marad és remekül elhúzódik időben. alán szabadjára kellett volna engedni nekünk is a vírust és az időseket bezárni :stuck_out_tongue: Ez persze csak ábránd…

Kicsit más:
Olvastam olyan cikket, amiben azt írják, hogy a lélegeztetőgépek lehet, hogy inkább ártanak, mint segítenek a koronásoknak, mert a tüdő oxigénfelvevő kapacitása csökken, nem pedig a légzésben részt vevő izmokkkal van baj (amire igazából segítség a lélegeztető gép). Lehet, h elég lenne oxigénmaszkban lenniük a betegeknek, ami plusz oxigént ad és segíti a tüdő-szövetek gyógyulását.

6 Likes

Nálunk a melóhelyen rengeteg kínai járt januárban és februárban. Már jöttek a lesúlytó hírek, hogy lezárták Kínában a többmilliós várost, de a kínaiak zavartalanul érkeztek a bőröndjükkel. Mondtam is a munkatársamnak, hogy nagyon nem tart az ország vezetése a vírustól. Olaszok is voltak még az olasz határok lezárását megelőzően nálunk. Februárban voltam otthon, de csak nagyon kicsit. A Flixbuszon egy magyar csaj ült mellettem, aki síelni volt (gondolom Tirolban), beszélt is velem. Február elején 1x voltam beteg, 5 napig Neocitránon, azt hittem megfáztam. A tüneteim olyanok voltak, mint aki megfázott. Évente 1-2x van ilyen nálam.
Úgy gondolom ez a vírus jött már szembe párszor. Miért került volna ki?
Ha lenne teljesen megbízható antitest-teszt én megcsináltatnám.

1 Likes

Uh sajnálom :frowning: Nekem is menni kellett volna bölcsifog műtétre de el se jutottam addig, gondoltam majd márciusban, mert előtte a vizsgáim miatt nem lehetett utána meg csak sok nehézség volt :frowning:
Én még a nőgyógyászhoz tudtam menni márciusban, pedig minden mást lemondtak, de ő magánkórházban dolgozik, lehet emiatt mehettem még.

Hát azért szerintem ez elég durva ami veled van én próbálkoznék az ambulancián, de hát én se tudok se okosat se jót mondani :frowning: Csak kitartást tudok kívánni nagyon szívás ha fáj az ember foga, az egyik legrosszabb fájdalom.

@Katouche nekem is eszembe jutottak a svédek :slight_smile: Legkésőbb 2022-ben úgyis hirtelen eltűnik a vírus itthon :crazy_face:

3 Likes

Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek @Alsace, @Kokapu. És nagyon örülök, hogy a személyzettel kapcsolatban pozitív volt a tapasztalatotok. A tárgyi feltételeken pedig nehéz javítani… Sajnos szinte biztos, hogy ha lemegy ez a víruskészültség, káosz lesz az ellátásban. Az eleve nagy torlódás csak fokozódni fog… Ettől függetlenül remélem, hogy minél hamarabb sikerült megoldani a problémákat, amikkel jó ideje küzdetek!

A jelenlegi helyzet a kórházakban elég felemás. Egész biztos vannak olyan osztályok, ahol kisebb a terhelés. Ilyen lehet egy szemészet, bőrgyógyászat.
Viszont vannak olyan osztályok, ahol legalább ugyanakkora a terhelés, mint korábban. Még akkor is, ha aktuálisan nem fekszik ott beteg. A koronavírusos betegeket ellátó osztályokat fizikálisan is át kell alakítani. Zsilipelés, megfelelő izoláció kell. Elméletben természetesen minden megvan, de a gyakorlati dolgok helyben derülnek ki (ez függ az épület korától, alaprajzától, megközelítési pontoktól, stb.). Van olyan hely, ahol új bejáratot kellett készíteni az osztályra… Másrészt, teljesen át kell alakítani a betegellátást. Olyan most nincs, hogy van egy kórtermes (kezelő-) orvos vagy nővér. Vannak “tiszta” és “beöltözött” orvosok, nővérek. Aki beöltözik, egy darabig nem jön ki. Viszont a konkrét betegellátás mellett vannak adminisztratív dolgok is, amit a bentiek nem tehetnek meg: kórlap, lázlapvezetés, gyógyszerrendelés, és kiadás. Vagy például kapcsolattartás a hozzátartozókkal (beöltözött ember nem nyúlkál a telefonhoz). Így kintre is kell ember. Tehát hiába van az adott osztályon kevesebb beteg mint általában (főleg, hogy próbálják átalakítani azokat, hogy minél kevesebb beteg legyen egy kórteremben az izoláció miatt), végeredményben nagyjából ugyanannyi ember fog dolgozni.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban: A lélegeztetőgép egy eszköz, de nem kizárólagos megoldás a problémára. Ameddig lehet, megpróbálják oxigénmaszkkal megoldani a légzéstámogatást. Vannak olyan maszkok és beállítások ami mellett lehet ezzel is javítani az oxigén ellátottságot. De egy idő után nincs más választás, és akkor jön a lélegeztetőgép. Hasznos, mert tudja támogatni a légzést, mikor már a beteg már nem tudja. De megvannak a maga hátrányai: például az altatás miatt olyan egyszerű, a tüdőgyulladás leküzdése szempontjából hasznos dolgokra, mint a köhögésre nem nagyon képes a beteg. Vagy hogy jóval nagyobb eséllyel szed össze bármilyen más fertőzést az ember, mert szívókat dugdosnak le a légútjába.
Szerintem azért vannak tele a hírek azzal, hogy hány beteg igényel lélegeztető gépet, mert ez alapvetően jellemzi az állapotukat. Másrészt ez egy kritikus pont az ellátásban. Ha valaki igényelné a gépet de nincs (ld Olaszország) az majdhogynem felér egy halálos ítélettel. Szerencsére a kórházba került betegek nagy részének az állapota nem olyan súlyos, így kelljen támogatni a légzésüket.

A “már átestem rajta” hozzáállás szerintem nagyon veszélyes. Vegyük az A opciót, hogy tényleg így történt. Egyre több hivatalos beszámoló szól arról, hogy a negatívvá vált betegek újra fertőzőképesek lehetnek. Tehát hiába esett rajta túl az ember, azért még lehet tud fertőzni. B opció, mégsem fertőződött meg, és elkaphatja a betegséget. Mindkét esetben egy hamis biztonságérzet alakul ki az emberben, hogy őt nem érheti baj. Pedig fertőzhet / fertőződhet.
Tesztelni ettől függetlenül hasznos, és jó lenne ha minél több ember számára elérhető lenne. :slight_smile:

Bocsánat mindenkitől, ha kicsit túlzottan belementem a témába… Csak nehéz leállítani, ha előkerül a szakma. :smiley:

9 Likes

Szerintem nem baj, hogy ilyen részletesen leírtad, mivel nekem személy szerint nincs ezzel tapasztalatom, úgyhogy ma is tanultam valamit. Tök jó ilyesmit olvasni, mert erről nem nagyon hallunk, és aki nincs benne, lehet nem is tudja, mennyi mindennel jár ez. :slight_smile:
Az átestem-nem estem kérdéssel tényleg óvatosan kell bánni. Én is maximum tippelni tudok, de ettől függetlenül igyekszem figyelni magamra. Maszkban megyek-jövök, ha muszáj, csak boltba, dolgozni járok, takarítok mindent. Engem valahogy ez nem nyugtat meg, attól ez még itt van, és jelen állás szerint újra lehet fertőződni. Tanulnunk kellene ebből, és a jövőben is alapos odafigyeléssel élni.

2 Likes

A németeknél+egyre több országban a már a betegségen átesett és újra egészséges emberek vérplazmájával gyógyítják a kórházban landolt beteg embereket. Egy ilyen ember 10-12 másikat megmenthet. Ez alapján úgy gondolom, hogy nem tartanak annyira a visszafertőződéstől.
Szerintem sok ember jelentkezne vért adni, ha ezzel másokat megmenthet. De tesztek nélkül sokan nem is tudhatják, hogy ők már átestek rajta.

3 Likes

Jó volt olvasni a szakmabeli véleményedet is, köszi, hogy így leírtad :relaxed: :heart:
Az orvos is hasonlóan reagált az örömömre, mármint még elkaphatom, szóval nincs parkban piknikezés. Nekem amúgy se lehet sokáig sehova se menni orvosi utasításra, a kezelés megrúgta az immunrendszerem és kerülnöm kell mindenféle kontaktolást. Amadea kolleginát idézve totál szobacica lettem immáron :smiley: Nem mintha félvakon parkozni vágynék, örülök, ha nem vág fejbe még egyszer az ajtó és megtalálom a kaját a hűtőben :smiley:

5 Likes
6 Likes

Ez jó döntés!

1 Likes

Nem tudom pontosan hogy zajlik a plazmalevétel, de szerintem csak egy meghatározott csoporttól veszik le egy meghatározott időszakban. Ami biztos, hogy a fertőzés után idővel az ellenanyagok szintje a szervezetben csökkenni kezd. Elvileg vannak olyan sejtek, amik az immunrendszer memóriájaként működnek, és újra el tudják indítani az immunválaszt, ha megjelenik a szervezetben a vírus. De sajnos az immunrendszer aktuális állapotától is függ a reakció mértéke. Így sajnos megtörténhet, hogy valaki egyszer átvészeli a fertőzést, de újra megbetegedhet tőle.

Mindenképpen több teszt kellene szerintem is, már csak azért is, mert így lehetne találni olyanokat, akik alkalmasak a plazma adásra. Emellett a fertőzések felderítése miatt is nagyon hasznos lenne.

4 Likes

Azt mondják az okosok, hogy évente mutálódik majd és hosszú évekig velünk lesz, ezért egy oltás nem oldja meg, ahogy az infulenza ellen is évente oltat aki hajlamos rá, vagy nehezen viseli. Idáig nem írták sehol, hogy 2x megkapta volna valaki idén. Biztosabbat a kínaiak mondhatnának tavaly óta… .
Amerikában is alkalmazzák a plazmás gyógyítást. Nekem ez nagyon kézenfekvő, sokkal szimpibb, mint egy oltás aminek a mellékhatasai évek után is előjöhetnek+várni kell rá, min. 1 évet.

5 Likes

Nèmetoban is bajoroknàl kötelező ugyanìgy 27- től. Nekem vegyes èrzèseim vannak a vìrussal kapcsolatban. A nagyobbik fiam főnöke pozitìv legt, ìgy a fiamnàl kèszìtettek tesztet. Köhögött, gyenge volt, a pàrom is ,aki soha nem beteg 3 napig feküdt, köhögès ,fejfàjàs, gyengesèg. Mi a kisebbikkel csak enyhèn köhögtünk es fejfàjàsunk volt. Fura volt, mert a 10 èvessel mindketten asztmàsak vagyunk, hogy nàlunk olyan enyhe a lefolyàs. Azutàn ràjöttünk, amikor a teszt negatìv lett. A kicsi es èn be lettünk oltva Influenza ellen, szòval ez csak egy Influenza volt. Egyèbkènt asztmàskènt vannak rossz napjaim, amikor belegondolok, hogy mi van, ha… de a gyerek tüdőgyògyàsz megnyugtatott, hogy nem lenne semmi komolyabb- tüdőgyulladàs- lèlegeztető stb. De azèrt nem győzött meg teljesen. Mivel nàlam minden car megfàzàsbòl hörgőgyulladàs lesz, es akkor ott a rizikò, hogy
vagy tüdőgyulladàs lesz belőle vagy nem. Màs: Pont ma volt a tvben erről szò, az àtesettek vèrèből nyert antitestről. Mivel se oltàs,se gyògyszer, ez lenne a leggyorsabb megoldäs. Dràga @Alsace ès @Kokapu, mielőbbi gyògyulàst kìvànok nektek ! :heartpulse::sparkling_heart::rose: Èn hùztam a fogorvost is, belgyògyàszt is, nem tudom , mi van most itt, rendelnek- e, majd utàna nèzek.

3 Likes