Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

Igen, én is azt látom, hogy sok embert nem érdekel a korlátozás, főleg a veszélyeztetett korosztályt nem. Én azt hittem jól megleszek itthon, mert sosem voltam az a túlzottan “menős”, gondoltam ez maga lesz a kánaán. Ehhez képest érzem, hogy napról napra kezdek becsavarodni. Főleg a home office miatt, ami rosszabb így heti 5x, mint képzeltem. Heti 1-2x kimegyek sétálni a párommal, ha jobb idő van, nyilván mindenkitől tartjuk a tisztes távot, bár nem nehéz, mert falun lakunk. Ha ez nem lenne, akkor már rég megbolondultam volna, de így is közel vagyok.

4 Likes

Nyilván, a bezártság sem tartható fent állandóan. És egy kis egészségügyi sétával nincs is gond. Muszáj kimozdulni, ha lehet olyan helyre ,ahol nincsen sokan.
Baromi nehéz ez, de bicskanyitogató, mikor egyértelműen nem családokat, hanem baráti társaságokat látok így együtt.

2 Likes
2 Likes

Na, basszus, eddig azt hittem, csak 4 nap a maximum :roll_eyes:

2 Likes

Ma voltam Hoferben. Összeszedték az eldobált kesztyűket, nem volt semmi a betonon. A bejáratnál egy alkalmazott maszkokat osztogatott (1/kocsi azt mondta az embereknek) és kötelező volt kocsit használni, amit kifelé lefertőtlenített. 1 hét alatt változtattak. A maszk a sima műtős és ingyen volt. Gondoltam lezavarom a heti bevásárlást. Az utcán rengetegen voltak, az utakon is.
Jövő héttől kötelező a maszk a (nem fertőtlenített) buszokon is.
Jövő héttől rengeteg üzlet nyithat. A fagyizók nyitva vannak már, de még csak elvitelre vihetnek haza a vevők fagyit dobozban, előrendelés után.

2 Likes

Egy orvos aki nem kertel.

3 Likes

Jó kis video, de már kezdenek megőrjíteni ezzel a szájmaszkkal. :mask:
Eddig az volt, hogy nem kell hordani, felesleges. Most már hordani kellene, de nem kötelező.
A miénk kisváros (40ezer fő) látok maszkot az utcán, de nem a többségen. :exploding_head:

1 Likes

Az imént mondta a tisztifőorvos asszony a sajtótájékoztatón, hogy a rúzsok és szemceruzák is fertőtlenítendőek, töröljük át őket. Azt hiszem, ez volt a leghasznosabb tanácsa, a többi annyira szürreális volt, hogy be kell vallanom, hangosan nevettem. Aztán elszomorodtam, hogy ez a legfontosabb dolgunk, hogy takarítási tanácsokat adjanak nekünk.

1 Likes

Én azt nem értem miért kell naponta újabb “tippeket” adni. Legyen egyértelműen leírva a honlapon, egy külön tájékoztatóban. Vagy legyen ilyen Q&A jelleggel. Ne másfél héttel a kijárási korlátozás után derüljön ki hogy az 1 év alatti gyermeket csak “szellőztetni” lehet. Az embereket ez csak összezavarja.

2 Likes

Jajj, ezeken az életvezetési tanácsokon én is szétröhögöm magam… az egyik kedvencem volt, mikor javasolta, hogy “az idősek rekvirálják maguknak az egyik fürdőszobát a házban!” LOL! Mert az olyan általános, hogy minimum 2 fürdőszoba meg 3 WC van egy magyar háztartásban… De ma is kitett magáért ezzel a konyhatakarítós résszel.

A héten, gondoltam stratégiát váltok a húsvéti bevásárlás okán: a fertőzöttek 2/3-a Budapesten és Pest megyében van, ezért gondoltam, ok, akkor menjünk el egy jóval kevésbé fertőzött megyébe, így esett a választásom Tatabányára. Hát, leesett az állunk, hogy mennyire nem hordanak az emberek maszkot! Ha eddig ezt gondoltam, hogy a pesti 20-30% körüli arány szar, akkor a vidék egy siralomvölgy! Jó, ha tízból 1, de inkább 0.5 emberen volt bármi! Az Intersparban úgy tolakodtak egymásra, mintha még sosem hallottak volna a szociális távolságtartásról járványhelyzetben. Az eladók halálra röhögték magukat a szerkómon. Na, ez hat meg a legkevésbé, ki, mit gondol, de az tényleg siralmas, hogy az összes ajánlást láthatólag telibe szarják. Úgyhogy megfogadtuk, hogy mégis maradunk a fertőzöttebb régióban :slight_smile:

A maszk nem kérdés. Orbán Viktor is megmondta, hogy csak azért nem teszi kötelezővé, mert egész egyszerűen nincs! Ha mindenki mindig hordaná a maszkot, jóval kisebb eséllyel terjedne a vírus, ez nem lehet kérdés, hogy kell-e maszkot viselni. Minden olyan mismásoló szöveg, ami a maszk ellen buzdít, merő propaganda. Minden normális orvos, a világ számos országából lenyilatkozta már, hogy kell valami/bármi a szád és az orrod elé. Nem kell gondolkozni rajta, hordani kell a bármit! (Egyébként ezt józan paraszti ésszel is fel kéne tudni fogni szerintem, nem azért, mert ki, mit mond…). Ahányszor ez az ostoba nő bemondja, hogy nem tartja fontosnak a maszkot, a saját mondatait hazudtolja meg. Ez a vírus aeroszollal is kitűnően terjed és közel két hétig tud tünetmentesen fertőzni. Ha ezek után bárkinek kételye van a maszkot illetően, az egy másik orvosi probléma…
Aki hordja a maszkot az nem tud a szájához/orrához érni, nem tudja utána megfogni a kapaszkodót/kilincset/bevásárlókocsit és nem tud tovább fertőzni.

Az a legnagyobb probléma, hogy az európai ember nincs a maszk viselésre szocializálva, és mérhetetlen arroganciával áll ellen neki. Ázsiában nem hiába évtizedek óta hagyomány, hogy bármilyen légúti betegséged van, azonnal felveszed a maszkot. Nem azért, mert ők annyival okosabbak, hanem mert sokkal nagyobb népességű és - hagyományosan - szegényebb országok, és már jó ideje tudják, hogy beláthatatlan következményei lennének, ha bármilyen járványt hagynának elterjedni, ezért sokkal szigorúbban trenírozták erre a népet. Ez Európában sajnos elmaradt, most isszuk a levét.

3 Likes

Igen, sajnos állandóan ezt csinálják. Lebegtetve vannak az infók, változtatgatják őket, még a saját sajtótájékoztatójukat sem bírják soha egyidőben elkezdeni. Múlt hét óta mondják, hogy szerdán jelentik be a kijárási korlátozást érintő döntést. Hát, nem sikerül, majd ma délután talán…
Az értettségiről sem adtak pontos infót, csak elkezdték csepegtetni, hogy majd lehet, hogy mi lesz… ennek mi értelme, nem tudom.
A “gyerekek szellőztetése” teljesen jogos sajnos. Nem életszerű, hogy egy ennyire pici gyerekre maszkot adjanak - még nagyobbakra se szerintem - viszont kitűnően meg tud fertőződni, és utána meg körbefertőz mindenkit a családban. Aggódni nem kell miatta, Kínában egy éves korig nem viszik ki a gyereket, mégis felnő mindegyik :smiley:

2 Likes

Brutális tanácsokat osztott. A hipó kontra gyerekjátékok résznél éreztem úgy, hogy oké, ez nem lehet komoly.

Tatabányán dolgozom, ezáltalán a vásárlásokat is zömmel ott ejtem meg. Katasztrófa. Röviden. A maszk hiány, a távolságtartás hírből sem ismerése. Tegnap reggel elmentem a Lidl-be, muszáj volt a heti dolgokat begyűjteni, meg az ünnepre tekintettel egy kis rétest is sütök. Na de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a parkolóban reggel 7 óra előtt egyetlen hely sem volt. Bent boldog, boldogtalan. Az ajtóban egy fiatal srác kérdezgette az idősebbek korát, de 90%-ig biztos vagyok benne, hogy találkoztam 65 évnél idősebb vásárlóval. És nem a nyuszika miatt vásároltak. Nem, megint kilószám vitték a lisztet, cukrot és a méltán híres wc papírt.

Maszkot én is hordok, igaz egyelőre csak házilag varrottat, de olvastam tanácsként, hogy a kávégőző papír viszonylag nagy hatékonysággal szűr, így a két anyag közé azt is beteszem, ami így cserélhető, az anyag meg mosható.

Nem lepődnék meg amúgy, ha ma szigorítanának. Vérzik a szívem ezt mondani, de muszáj. Felelőtlenek az emberek, és egyre lazábbak.

1 Likes

Alapvetően nem a szellőztetés javaslásával van gondom (bár véleményem van róla, de ha az ez ajánlás, akkor kész, ez van). Inkább azzal, hogy egy szabálykövető anya másfél hét múlva szembesül azzal, hogy eddig akkor rosszul csinálta a dolgokat. Itt nem arra gondolok, hogy bevitte a játszira a többiekhez, hanem pl. egyedül sétált vele a parkban a megfelelő távolságot tartva mindenkitől és mindentől.
A tojás hypozásnál felvontam a szemöldököm. Először is, a hypo nincs már minden háztartásban. Tehát menjen el a szerencsétlen flótás venni, ami plusz kör, újabb esély a fertőződésre. Keverje ki az oldatot (ha valaki nem jegyezte a százalékos arányt akkor elég komoly gondok lehetnek). Mindezt azért, hogy fertőtlenítse a tojás felületét. Amiket feltörve az esetek 90%-ban hőkezelni fog, ergo így is úgy is elpusztítja a vírust. De legalább kevesebb szalmonellás eset lesz :smiley:.

3 Likes
2 Likes

Erdeklodve olvasom a magyar torteneseket e topicban es az indexen, es egnek all a hajam.
Most peldaul ezt: ‘Müller Cecília csütörtök délután bejárta az intézményt, és nem talált mindent megnyugtatónak a higiénével kapcsolatban’ (idosek otthona az intezmeny)
Miert nem lehet peldaul az idosotthonat, hospice-okat, veszelyeztetett emberek lakohelyeit lezarni a latogatok elott?! Miert a tisztasagot kell eroltetni a hypo arnyekabol?
Ez a no az orszagos nagytakarito asszony? Hypo ajanlasa mar tojas fertotleniteshez is 2020-ban, szemceruza fertotlenites, gyerek szelloztetes… wtf?!
Miert nem lehet elmondani, hogy MARADJ OTTHON husvetkor is. Lehet elni husveti sonka nelkul is vagy ehhez vajon napi 100+ halaleset kellene orszagon belul?
(Megertem, hogy nagyon nehez lehet beszorulva egy lakotelepen.)

Lattam egy modellezest, hogy ha valaki maszk nelkul kohog a boltban, azzal a parhuzamos sorra is atszall a virus. Futasnal pedig 10 meteres tavolsag ajanlott.

Bocs a puffogasert. A csaladom fele itthonrol tud dolgozni, a masik fele meg epp kenyszerszuneten van. Szerencsesek vagyunk, mindent meg tudunk rendelni online. Negy hete voltam vasarolni utoljara fizikailag. Errefele napi egyszeri edzes/seta engedelyezett a nelkulozhetetlen ugyleteken kivul. Az iment olvastam hogy errefele eszakon a rendorok birsagoljak az embereket miutan ellenorzik a bevasarlasukat. Ha chipset vagy bort talalnak naluk kapjak a £30-as birsagot, mert nem letszukseg.

De hogy fertotlenitsd a sminkcuccod, amikor mondjuk hetek ota utcara sem leptel az eros ajanlas.

3 Likes

A hölgy nincs a helyzet magaslatán. Egyszerűen felesleges dolgokat mond el, ráadásul felháborító a stílusa is. Engem kiakaszt. És ezek után várjuk el, hogy fegyelmezettek legyenek az emberek. Hát persze…
Az idősek otthonában valami nagy gáz lehet, bár ha tippelnem kéne, nem bevitték a vírust a látogatók, mert tilalom van azt hiszem egy hónapja ott is, hanem elképzelhető, hogy a kórházba szállított idősek vitték be. Aztán fene se tudja. Amég nem tesztelnek eleget, nem is fog kiderülni.
Viszont ma nagyot ment a takarítási tanácsaival a néni, ez kétségtelen.

2 Likes

Hiába van lezárás. Egyrészt, mindig van egy indok, hogy valaki bemenjen (nehéz dolgot hozott a hozzátartozó, amit az ápoló nem fog felvinni, hisz nem ez a dolga). Másrészt, ha nem hordtak folyamatosan maszkot, kesztyűt állandóan az ápolók, akkor ők is bevihették (ezért veszélyes a tünetmentes hordozás). Harmadrészt, a szociális otthonban fekvők egy része fennjáró, és ha nem is feltétlenül behozni, de terjeszteni ők is tudják.

1 Likes

Teljesen igazad van. Nehéz kérdés, és ezek után még nehezebb ott kordában tartani a helyzetet.
Azt viszont jó hírnek tartom, hogy a városok/falvak lezárják a forgalmas parkokat, látnivalókat az ünnepek alatt.

2 Likes

Én őszintén szólva úgy gondolom, hogy Magyarországon tök hamar és gyorsan felfogták az emberek, hogy baj van. Még alig volt beteg, már aki csak tudott, otthonról dolgozott. Rengeteg cég küldte home office-ba a dolgozókat. A betegség terjedését eddig minden jóslat nagyon durván felülbecsülte ahhoz képest, amilyen ütemben valójában terjed. A betegek száma sem nő exponenciálisan. Sokan hordanak maszkot, tartják a távolságot, már amennyire lehet. Máskor is tömeg van húsvét előtt a boltokban, most sem számíthattunk másra. De pl a Garayban 9 előtt 10 perccel már őrök állnak a bejáratban, nem engedik be a 65 év alattiakat. Ma pedig sorban álltak az emberek, egy ki - egy be alapon lehetett bemenni. Én büszke vagyok a kis országunkra! :slight_smile:

8 Likes