Tippek, jótanácsok koronavírus idejére

:laughing: :joy:
@Kokapu , negyed órája röhögök rajta :rofl:

1 Likes

Hat, en annyira sok kulonbseget nem latok. Nekem Becs olyan mint Budapest, talan ezert is szeretem annyira, ott is nagyon szerettem lakni.

Na, azért örülnék én annak, ha Budapest Béccsel egy szinten lenne! :slight_smile:

2 Likes

Szépségben lekörözi, ha azt nem veszed figyelembe, hogy az állomásokon és megállókban nincs elég takarítás. Ezt egy ír tanár mondta nekem. Budapesten áthaladva (mint nem helyi lakos) én is így látom. Az infrastruktúra hasonló, sok a közös. Ha valaki csak pár napot nyaral Budapesten, nem fog csalódni (nálunk is akad sok nevezetesség) és árban olcsóbb, mint Bécs.

1 Likes

@Montelino , bocsi, ezt nem èrtem, hogy tele a kocsi kesztyűvel ès alatta is. Ezt hogy èrted? Mièrt van alatta is kesztyű? Bevàsàrlòkocsi vagy gèpjàrmű? :see_no_evil: osztràkiàhoz nem tudok hozzà szòlni, szeretek itt èlni Nèmethonban, de az tèny ès valò, hogy a külföldi, az külföldi. Szeretik kihasznàlni őket itt is a nèmetek. Ès az is igaz, hogy előbb elmennek munkanèlkülire, minthogy menjenek spàrgàt szedni, vagy öreg otthonokban àpolòkènt, vagy takarìtani. Több ezer ember hiànyzik most a spàrgaszezon elejèn. Az àpolòi szakmàban minimum 60 % külföldi, a maradèk a volt ndk- bòl ide nyugatnèmetbe àttelepedett nèmet.Bemondtàk tegnap, hogy a kelet euròpai dolgozòk nèlkül nem bìrja az egèszsègügy. Főleg az öregotthonok. Csak a vezetők nèmetek. Ès dolgozni kell, hogy pènzt kapjanak. Ami sokaknak büdös. Persze tisztelet a kivètelnek, nagyon sok szuper nèmet kollèganőm van, akik megàllàs nèlkül 100 %- ot teljesìtenek. De a rengeteg munkanèli közül aki jött pàr ember jelentkezni ès pròbanapra, , szerződèst alàìrni nem èrt el. Viszont ami itt a legjobb az euban, az az egèszsègügy. Egyik orvos sem tesz különbsèget , nagyon etikusak, es jòl dolgoznak.

1 Likes

Én 30 évet éltem Budapesten és azért döntöttünk tavaly a kiköltözés mellett, mert már elviselhetetlen volt a sok hajléktalan, folyik a kosz az utcán, az emberek büdösek és ápolatallanok, a BKV-n hányni tudnék. Külföldi szemmel pár napra jó lehet valóban, mert szép látnivalók vannak felújítva és sokaknak olcsó is, de akkor is észre kell, hogy vegyék, miben másznak például a bulinegyedben vagy egy-egy pályaudvar környékén.
Mi már évek óta offoltuk a belföldi turizmust, mert vidéken Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is jobb minőséget kapunk olcsóbb áron (legalább is a mi szubjektív igényeinknek megfelelően).
Nem vagyok egy lokálpatrióta, azt aláírom…

2 Likes

Bevásárlókocsi. A vásárlás végén nem a kukába dobja a kesztyűt/maszkot, csak le. Ma nem voltam kint, holnap majd fotózok.

A szépséget írtam, nem az hogy tiszta. :slight_smile:
A metró (nem az állomás) otthon tisztább volt, majd tavaly jött a rendelet, hogy nem lehet enni, azóta tisztább kint. Konkrétan itt kint olaj, hamburger, egyéb szemét volt a padlón és az üléseken korábban. Nem győzték takarítani. De a 6-os metrón, 6-os villamoson pl. nyáron alig lehet megmaradni, annyira büdösek az emberek (ők nem hajléktalanok).
Itt a népesebb bevásárlóutcákon 15 méterenként odamegy hozzád egy hajléktalan vagy a földön könyörög, ez nem sokban más, mint otthon.
Pár hajléktalan ember bekattant már, leköpte az utasokat és azt kiabálta, hogy beteg. A legutóbbit bevitték a rendőrök, azt nem tudni beteg-e. Akkor fertőtlenítették a kocsikat, viszont leállt az a vonal pár órára.
A tavalyi munkahelyem egy állomás közelében volt. Ha az osztrák munkatársam volt ott köptek egyet az üzletnél, ahogy elmentek mellette, valamelyik az átlátszó üvegajtót köpte le, felvette a kamera. Gondolom nem adott nekik cigit (sokat dohányzott kint munkaidőben). Ha most köpköd valaki mindenki megijed.

Azt gondoltam a többség Horvátországba megy nyaralni (az én ismerőseim oda szoktak), azt mondják balatoni áron jobban nyaralnak a horvátoknál.

1 Likes

Engem Németországban elküldött az egyetlen nőgyógyász azon a településen ahol laktam. Mondtam, hogy konkrétan dől belőlem a vér. Magyar vagyok, de van E-Cardom és tudok fizetni is. Nos, azt üzente a doktornő az asszisztensével, ha nagyon vérzek keressek egy klinikát, nem vesznek fel új betegeket. Magánrendelés volt, de az egyetlen. Úgy volt vele, hogy nem érdekli… dögöljek meg, esetleg vetéljek el (nem az volt).
Rá fél évre az osztrákoknál fél év után kaptam volna időpontot egy specislistánál (a németek után már játtam otthon 2 orvosnál) végül otthon műtöttek. Otthon se ment gyorsan, de nem fél év volt. Gondoltam itt kint talán jobb az ellátás, ezért próbáltam itt kint… itt dolgoztam akkor már.
A kolumbiai kolléganőm elvetélt (pár hetes terhes volt a tesztje szerint), hazaküldték vizsgálat nélkül. Azt mondták neki, csak pár hetes terhes volt, mit akar itt.
A kórházak jobban felszereltek, több a személyzet. Az emberséget hagyjuk. Igen, nincs hálapénz, kifizetik a túlórákat, jobb a dolgozók bére.
Műtötték egyik csajt a házból a térdével, azt mondta a kórház egy hotelre jobban hasonlított. A szakértelemről nem tudok saját tapasztalatot írni. A csaj térde azóta se egészséges.

Nagyon sajnàlom,ami törtènt veled, èn csak sajàt tapasztalatomat , ìrtam le, es a 10 èvesemmel màr a terhessèg alatt gondok voltak, azòta is, ès mindig nagyon jò ellàtàsban rèszesült/ ünk. Rizikò terhessèg , a napokat szàmoltam szò szerint , 5 hònap fekvès. Asztma, csìpőficam, gègecső beütès, bevèrzès, asztmàs roham, izom zùzòdàs, fej- làb összevarràs. :see_no_evil: Ok, èn bajoroknàl èlek, azèrt nagyon màs lehet a volt ndk- s , sőt szomszèd tartomànyokban is hatalmas különbsègek vannak. Szòval jò pàr dokit vègig jàrtunk. Akàr sima ,akàr Notaufnahme, ügyelet, mindig tüzetesen ès türelmesen megvizsgàltàk . Persze van biztos kivètel, de az èn esetemben is csak a legjobbakat tudom mondani. Igen sajnos ha nem vagy a betegük, akkor egyből kòrhàzba küldenek, a nagyon akut eseteknèl egyből oda èrdekes menni, ott több a lehetősèg is, ha hirtelen műteni kell.

1 Likes

Nem kérdezték terhes vagyok-e. Lehettem volna akár. Azt gondoltam az emberi élet védelmére esküszik fel egy orvos. Ultrahang és vizsgáló minden magánrendelesen van, engem orvos se látott. Ha most rá 10 percre elvérzik valaki, akkor így járt. München mellett (de nem pár percre) volt a település amúgy.
Kint azért nem panaszkodhatnak túlterheltségre, ha éppen nincs járvány.

Az FB-csoportunkban éppen leteremtette egy ápolónő az embereket akik még mindig a karanténon háborognak. Leírta, hogy lehet, hogy 2500 ágy van az intenzív osztályokon, de ennek a 75%-a foglalt más betegséggel küzdőkkel, szóval mindenki maradjon otthon.

Én az életem első 24 évét éltem nagyon vidéki és nagyon kis városban, utáltam. 20 éve Budapesten lakom, az elején nagyon nehéz volt megszokni, de mióta megszoktam, semmi pénzért nem költöznék vissza.
Imádom, hogy van lehetőségem színházba, operába, koncertekre menni. Otthon a legközelebbi színház a megyeszékhelyen van, ahova egyszerűen még ma is képtelenség eljutni tömegközlekedéssel, mert nincs haza se busz, sem vonat. A szüleimnek nem volt autója, amíg fel nem költöztem ide, nem is voltam színházban, csak egyszer, amikor a gimiből különbusszal elvittek (talán ezért is hordom most a gyerekeimet).
Utáltam, hogy mindenki tudott mindenkiről mindent, előbb tudták, hogy ki kísért haza a diszkóból, mint én. :smiley: Ja, mert nekem még szerencsém volt, mert akkor még legalább volt diszkó, ahova heti egyszer el lehetett menni (ráadásul egész messziről, másik megyéből is jöttek), már jó tíz éve nincs, mert a csávó, aki csinálta, átnyergelt a zöldséges bizniszbe.

Mondjuk Budapesten viszonylag jó helyen élünk, itt mellettünk van egy tó, meg elég sok a zöldterület is, és mivel nem a csúcsidőben közlekedem, én a tömegközlekedést is szeretem.

4 Likes

Igen, mondjuk ilyen esetben felelőtlen egy orvos volt, mert mondjuk hìvhattak volna ők egyből mentőt ès addig is megvizsgàl ultrahangon.

Adhatott volna vérzés csökkentőt és az UH-n látta volna, vagy akár tapintásra is tudta volna mi a baj, de nem érdekelte. Nekem ez akkor nagyon ijesztő volt, korábban 2x voltam beteg, 1x általánosban (infulenza) és 1x gimiben (torokgyulladás). Féltem akkor hazautazni is egyedül (nem vagyok valami félős). Szerintem ha elájulok vagy valami, hamarabb lopják el a táskámat pénzestől, mint hogy mentőt hívjanak. Utóbbi monjuk otthon is hasonlóan zajlana bizonyos országrészekben.

Furcsa, nem tudlak elképzelni nagy partyarcnak, de ezek szerint az voltál, te kis huncut. :slight_smile:
Amit a vidékről írtál mind igaz. Kevesebb inger éri az embereket ezért folyton a másikkal vannak elfoglalva. A gyermekkor viszont felhőtlenebb szerintem vidéken. Simán átment az ember a kis társaihoz játszani, vagy haza 6 évesen az iskolából, mert szinte az egész település tudta ki vagy és hol laksz. Nagy városokban néha a szomszédot se ismered igazán.

1 Likes

És itt már előrendelhető a kéz és a felületfertőtlenítő, valamint a gumikesztyű és szappan is - hírlevélben értesítettek.
Meg is lepett, de örültem is, hogy virágfölddel együtt legalább ezt is rendelhetek.

https://webshop.oazis.hu/

2 Likes

200db kesztyű 13900Ft? Wow. 100db itt 6 Euro, inkább küldök haza nektek, futárral is olcsóbb.

A kézfertőtlenítő viszont teljesen korrekt áron van.

2 Likes

Igen, a gyógyszertárban is 75Ft/db áron vettem.

Komolyan írtam, hogy küldök kesztyűt, ha valaki szeretné. M-mes méretet tudok rendelni. DPD hazaviszi.
Fertőtlenítőt itt sokáig üldöztem, abból max. a flaconis alkoholos spray érkezne meg biztosan.

3 Likes

IMG_20200402_214604

1 Likes