Igen, ez van a patikában is.
Nem, ne haragudj de ez nem igaz. Ne hagyd hogy az ilyen “hírek” tovább nyomasszanak ebben az amúgy is nyomasztó helyzetben
A covid-19-et számtalan labor vizsgálja folyamatosan, a szekvenált genomja nem titkos. Egymástól független kutatók értenek egyet abban, hogy a vírus a természetes evolúció terméke. Senki nem talált génszabászatra utaló nyomot.
Az a Nature cikk amit (hibásan) idéznek, épp arról szól és arra hívja fel a figyelmet, hogy a kínai denevérpopulációban MÁR természetes módon jelenlévő vírusfajták pár mutációs ciklusra vannak attól hogy galibát okozzanak ha esetleg átterjednek más fajokra is. Nem volt szükség emberi beavatkozásra ahhoz hogy ez megtörténjen.
Ezen kívül, ha én egy csilliárdos összegekbe kerülő kutatólabort tartanék fel, hogy aztán homályos indítatással, nulla nyereséggel random helyeken fertőzési gócokat alakítsak ki egy másik kontinensen, nem egy sérülékeny koronavírust választanék. Olcsóbb és hatékonyabb lenne visszahozni felütött formában valami régi klasszikust: pestist, feketehimlőt, akár egy ellenállóbb ebolát…
Nem haragszom, szerintem valaki előidézte ezt a járványt. Biológiai fegyvert nem szabad használni háborúban sem, nem fogja senki bevallani, hogy tőle ered. Nagyon aranyos a történet a denevérekről, nekem az a hihetetlen, főleg, hogy évszázadok óta minden állatot megesznek. A kínai gazdaság túl erős volt, a világválság is valakinek hasznára lesz.
Dean Koontz: The eyes of darkness c. 81-es könyve, pont egy ilyen járványt ír le. Valakinek forgatókönyv lehetett, pár évtized eltelt, megvolt hozzá a tudása is. Nem hiszek a véletlenekben. A biológiai fegyverekkel szemben védtelenek vagyunk.
Itt hétfőtől 2 hatalmas épitőipari cég kezd újra munkába állni. De előző héten is dolgoztak még épitőipari munkások máshol. Nem tudom miért gondolják, hogy a járványnak vége lesz, így nem lesz. Vannak ágazatok amelyek tényleg fontosak most is, de az új lakóparkok építése szerintem várhatna 3 hónapot. A szegény vállalkozókat nem sajnálom, kapnak az államtól pénzt és a munkásaikat is megtarthanák. Itt a karantén annyira gyenge, hogy a kirándulóhelyek mellett lezárták a parkolókat, tele vannak/voltak kiránduló, grillezgető emberekkel.
Én két részre választom ezt a jelenséget: a fertőzés kialakulására és a társadalom reakciójára.
Talán furcsának fog hangzani, de az első, a fertőzés kialakulása, számomra megnyugtató jelenség. A ‘történet a denevérekről’ nem alaptalan, az utóbbi ötven év legaggasztóbb új járványai (pl. sars, mers, marburg, de sokak szerint még az ebola is) bizonyíthatóan denevérektől ered. Amikor azt mondom bizonyíthatóan, akkor azt úgy értem, hogy egymástól független, különböző nemzetiségű alapkutatások értenek egyet ebben akkor is, amikor sok másban nem ezekkel kapcsolatban. A denevérek szervezete lenyűgözően alkalmas arra, hogy a vírusmutációk kis keltetőedénye legyen, ha érdekel miért, írhatok egy kisregényt róla, de az a lényeg hogy gyorsan gyógyulnak, optimális iramban szaporodnak és könnyen fertőznek egymás között. Ezért még az élelmezési kérdésekben nem túl finnyás afrikában sem szívesen fogyasztanak denevért, mert tapasztalati tény hogy megbetegszik mindenki aki, hogy fogalmazzak, denevérevővel érintkezik. Nem tudom mi a kulturális háttere az ázsiai denevérevésnek, nem hinném hogy a nyomor mert Vuhan nem éppen a legszegényebb régió, dehát a kutyaevésnek is van tradíciója és azt sem értem, szóval ezt elengedném. De a denevérfogyasztás nem urbán legenda, és a kínaiak a Sars után igazán megtanulhatták volna hogy szigorúan tiltsák az ilyesmit.
Nincs szükség krimiírókra egy vírusterjedés leírásához, elég visszanézni a történelemre és kombinálni az azóta fejlődött matematikai modellekkel. Nem a fenti Nature cikk az egyetlen ami évek óta figyelmeztet arra, hogy a sűrűn lakott városi régiók, a rossz levegőminőség miatt csökkent immunitás és a kétséges higiéniai helyzet, a nyomorközeli rétegek egyre szélesebb elterjedése olyan kombináció, aminek csak egy szikra kell hogy egy világjárványt robbantson be. Ennyi történt, ehhez nincs szükség háttérhatalomra és gyíkemberekre és új világrendre: ezért mondtam hogy számomra megnyugtató.
A másik rész az ahogy a társadalom reagált…nos ez aggasztó, minden részében. Itt én sem hiszek a véletlenekben. Nincs az a vírus ami ijesztőbb lenne annál ahogy letérdelt a gazdaság, és engem különösen megijeszt az, hogy kételkedem abban hogy ennek így kellett volna feltétlenül történni: kinek kellett volna lépni, ki akadályozott, ki járt el helyesen, ki tartott vissza adatokat…és mit fogunk tanulni ebből az egészből, ha egyszer vége lesz
Denevért is többszáz éve esznek, ahogy kutyát is, de nem lett belőle világjárvány. Ez a vírus érdekes módon a “nélkülözhetető” (igen, ez gonosz, embertelen jelző) egyedeket viszi el. Ha nem válogatna a vírus más szemmel nézném. A világválság után kiáltanak sokan hosszú évek óta, most megkaptuk.
Az a könyv a 80-as években íródott, az alapötlet adott volt.
Nagyon haragszom az osztrákokra, amit itt látok, minden, csak nem karantén.
Most egy maszkkal a fejemen ülök itt. Gondoltam csinálok képet, de vannak gyerekeitek. Nem ijesztgetek inkább senkit, hátha ébren vannak még.
Abban mi az érdekesség, hogy az időseket érinti rosszabbul? Ebben az életkorban csökken az ellenálló képesség, gyengül a szervezet immunállapota. Más fertőzéseket is könnyebben elkapnak, gyakrabban alakul ki szövődmény, pl. “sima” influenzánál is.
Egyébként sajnos 65 éven aluliakat is jelentős számban érint.
Szerintem ezt így komponálták meg. Nem csak az idősekre veszélyes. Aki gyengébb vagy csak akad mellette más komolyabb betegsége ugyanúgy veszélyeztetett. A válság eljött, valaki nélkülözni akarta ezt a réteget. A kínai kormány is hallgatott szépen sokáig, a gazdasági érdekeik fontosabbak voltak, mint az emberek. Majd a világ minden részére eljutott a hír, de ugyanúgy utaztak szerte a világban hónapokig.
Egy sima infulenza miatt nem fulladsz meg. Elég rémisztő napokról számolnak be ápolók, orvosok. Ez egy nagyon kegyetlen, fájdalmas halál.
Na jó, olyan mélyre szállt itt a hangulat, hogy küldenem kell rátok egy kis chillt!
Ezt most találtam Facebookon, az állandó nasizás ellen. Csúcsszuper ötlet szerintem:
Itt miattam kéne bevezetni
Ha egyszer visszatér minden a régi kerékvágásba, lehet, hogy bajban lesz a kereskedelem?
Jaj én ezt kipróbáltam gm sörrel és tényleg működik!
Akkor máris megoldva egy globális probléma?
Aztán majd a végén még sörhiány is lesz!
Na az nagyobb katasztrófa lenne, mint az élesztőhiány!
Szerintem is!
Hálás köszönet a tippért! Lelkes kovász nevelgető vagyok, de a vajas kifli receptembe élesztő kell, úgyhogy megpróbálom. De nem csinálok belőle rendszert, a sörre is szükség van
Ez ám az önzetlenség!
Szögezzük le, a legnagyobb katasztrófa a KÁVÉ hiány lenne én megmondom őszintén, látok benne némi rizikót, hogy ellátási gondok lesznek, ha Afrika és Dél-Amerika is lerohad, ezért berendeltem kb. 10 havi adagot infláció-biztosak a készleteink, ez tutira el fog fogyni bármikor is!