Abban a faces csoportban ahol vagyok az a legnagyobb problémája a többségnek, hogy lemondja-e a nyaralását. A csehek lezárták a határt, az ingázók se mászkálnak.
Nyugodtan használd el, nincs semmi baja. A legjobb cucc sztem, mindenre is ezt használom.
Csajok egy kis testmozgás
Hú, ez kemény.
Honnan, melyik oldalròl? Nekem mindenhol kiìrja, hogy nincs raktàron, szàllìtàsi idő 9-12 hèt
Köszönöm ,kedves vagy ez csak antibakteriàlis de nem virucid, vagyis a vìrusok ellen sajnos nem èr semmit.
Írtam, hogy alkoholos. Az a fenti zöld dobozos B. Braun termék komolyabb. Abból vittem volna kettőt, de kiírták, hogy 1 per fő, meg az egyik vevő elkérte egyiket amikor látta a kezemben.
Elvileg ez is jó lehet, ha a sima szappan is megbontja a vírus szerkezetét, akkor a nagy mennyiségű alkohol is csinál valamit gondolom. Nálam elfogy… ha utazom mindig van nálam valamilyen fertőtlenítő. Remélem 5-6 hónap és szabadon utazgatunk ismét.
Azt olvastam egyik osztrák oldalon, hogy Ausztria teszteket vásárol Kínától, kétfélét. Az egyik azt ellenőrzi éppen beteg vagy-e, a másik az immunitást (utóbbiról azt írják, hogy otthon is elvégezhető 2 csíkos teszt ami hasonlít egy terhességi tesztre, csak máshonnan veszi a páciens a mintát). Valami 2 millió darabot vesznek, a lakossághoz képest ez szerintem kevés, vagy esetleg arra számítanak, mire ideér, már elég a 2 millió db.
A szokásaimon változtatva, míg régebben szívesen korzóztam az élelmiszer üzletek sorai között, most az önkéntes karantén alatt a tudatos vásárlás irányába is sikerül elmozdulni. Ami elfogyott, az azonnal bevásárlólistára kerül és amikor muszáj boltba menni, célirányosan keresem azt, amire szükségem van.
A személyes higiéniához nem igazán kapcsolódik, de praktikus lehet, és talán hosszú távon is alkalmazom majd, bevallom, eddig csak sátoros ünnepek előtti bevásárlás alkalmával írtam hasonló listát.
Én azóta se írok listát, de ritkábban megyek bevásárolni.
Amit régen nem tettem, de a vírus elterjedése óta igen, hogy lefertőtlenítem a telefonomat és a bankkártyámat is, ahogy hazaérek, nem csak a kezem. Pontgyűjtő kártyám is telóról csippantom le, a legtöbb üzletben kiírták, hogy az ott dolgozók védelmében kártyával fizessünk. Nos az én bankkarim ugyanoda érintem, ahova percenként más vevő akin nincs kesztyű, szóval a kártya is kap egy áttörlést. Nem nagy dolog, de ha már ügyelünk az 1 méter távra, akkor ez is megy.
Ma voltam pár percig Pennyben. Már van a padlón ragasztva távjelzés a kasszánál (amit nem mindenki tart be), plexi is van, kesztyű a kasszáson. A maszk szerintem a saját tulajdonuk, mert nem ugyanolyan van rajtuk.
Vettem Nutellát, lilahagymát, némi szárnyast. Annyit veszek ami elfér a kezemben, ne kelljen kosarat használni. Ma is vannak emberek bőven kint. Egy idős ember volt a sorban, 2 üveg töményért beugrott. Kinek mi a fontos.
Én többet vásárolok egyszerre, hogy ritkábban kelljen boltba mennem.
Amúgy régen én is mindig hozzáérintettem a bankkártyát a terminálhoz, nem is értettem miért ‘contactless’, de valójában elegendő, ha csak közel tartjuk hozzá a kártyát.
Ne aggódj, kézfertőtlenítő nélkül is meg lehet oldani mindent, egy rendes szappanos kézmosás is elegendő. Takarításhoz is bőven jók az alapvető tisztítószerek, azokat használjuk alaposabban, gyakrabban. A lényeg, hogy anélkül ne nyúlj a szádhoz, ne egyél stb., hogy ne mosnád meg a kezedet jó alaposan. Van olyan, aki túlzásba is viszi a kézfertőtlenítőzést, száraz, sérült bőrre viszi fel újra meg újra (‘juj de csíp’ - na ez már régen rossz), így szinte roncsolja a bőre természetes védőrétegét. Szóval nagyon fontos mellé a kézkrém használata is.
Persze félreértés ne essék, jó ha van kézfertőtlenítő, én is használom pl. boltba menetel után, de úgysem nyúlok a számba, egyéb helyre koszos kézzel, otthon meg úgyis megmosom.
Pluszban én még a gyakrabban történő körömkefe használatot tudnám javasolni, a köröm alatt is megbújhatnak kórokozók. Valamint ne feledjük azt sem, hogy a körömlakkon, géllakkon, műkörmön nehezebben tapad meg a kézfertőtlenítő. (Én ezt mindig is így tudtam és figyeltem rá, mert kórházban dolgozom, de kontaktlencsém van, szóval naponta belenyúlok a szemembe és az optikában mondták, hogy így már végképp tilos a körömlakk. Ugyanakkor őszintén szólva nem találtam erről semmit a neten. ) Lepattant lakkon, felvált műköröm alatt is megtelepedhetnek kórokozók. Ezért sem javasoltak ezek az eü-ben (+ gyűrű, karkötő, óra stb.)
25 Euro felett belerakom, ez a limit. De érinteni szoktam ha lehet, van amikor így se fogadja el és belerakom inkább a gépbe 25 alatt is. Nekem ez nem áldozat, ha a telót is áttörlöm 2mp sincs a kártya. Szerintem a válság végén is háttérben marad a kp majd.
Én csak magamra főzök, nem kell egy tele kocsi, felesleges. A friss dolgokért megyek boltba pl. szárnyas, az is elég több napig. Sajnos a fagyasztóm kicsi, csak egy fiók. Akinek nagy van az gyümölcsöt és húst is vehet egyszerre sokat és hetekig boltba se kell mennie. Nem vagyok egy nagy húsos, de most kell az energia. A Nutella a felesleges, de finom.
Bocsi, ez lehet kicsit kötekedősnek tűnhet, de nem a hús által lesz több energiád. Relatíve kevés benne a kalória, (nyilván ha zsírosat veszünk nem, de nem biztos, hogy előrébb van vele a szervezetünk) az emésztése viszont sok energiát igényel.
Hogy erősítsük az immunrendszerünket, én inkább ezeket javasolnám:
-
minél több zöldség-gyümölcs, minél színesebb, annál jobb! Aki megteheti, vegyen egzotikusabbakat is, pl. avokádó, áfonya, grapefruit. Bár márciusban nem tudom mennyi vitamin van bennük, honnan érkeznek stb., de antioxidánsaik (színanyagaik) is segítik az immunrendszerünket.
-
zöld leveles zöldségek is rendkívül egészségesek, csak sajnos most nehéz beszerezni őket, meg kérdéses a vitamintartalom itt is; zöldfűszerek
-
csonthéjasok, olajos magvak (energiatartalmuk magas)
-
extra szűz olívaolaj, egyéb hidegen sajtolt növényi olajok (energiatartalmuk magas)
Példa: sokat tettünk az egészségünkért, ha a salátánkba (vagy olyan ételbe, amit már nem fogunk hőkezelni) teszünk pár szem mandulát, diót, esetleg meglocsoljuk tökmagolajjal/lenmagolajjal vagy megszórjuk lenmaggal/szezámmaggal. -
zöldtea, gyömbértea vagy akár gyömbér nyersen, pl. mézzel összekeverve. Pár teáskanálnyi is nagyon jótékony, még ha nem is olyan finom.
-
teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek (magas energiatartalom, rost, vitamin, ásv. anyagok)
Plusz:
- Figyeljünk a bélflóránk egészségére (rostok, élőflórás készítmények; ha helyre kell állítani, akkor probiotikumok).
- Étrend-kiegészítők szedése esetén figyeljünk, hogyan javasolt szedni, hogy a lehető legjobban hasznosuljon (D- és C-vitamin szerintem a legfontosabb).
Amúgy húst én is eszem, de nem többet, mint a járvány előtt. Multivitamint szedek és pluszban C-vitamint, meg jelenleg probiotikumot is, de azt azért, mert nemrég antiobiotikumot szedtem.
Nem veszem kötekedésnek. Éltem teljesen hús nélkül, gyengébb voltam. Éreztem. Az első 3 hétben nem hiányzott egyáltalán, majd 1-2 hónapra rá fizikailag jóval gyengébb lettem, fáradtabb voltam. Azóta eszem néha halat vagy szárnyast. Ismerek sok embert aki egyáltalán nem eszik húst, a bőrük fiatalon nagyon szép, a fizikai állóképességük elég gyenge (született magyarok, románok). Most “gyúrok” a következő állásomra, kb. 5-6 hónap és vége a válságnak. Nem szeretnék a pocsolyaszinten lenni akkor.
Erre érdemes figyelni karantén idején:
Nem kimondottan koronavírus, de bármilyen felső légúti fertőzés esetén fontos, h a fogkeféket is fertőtlenítsük, erről sokan elfelejtkeznek. A protkótisztító tabletta teljesen megfelel a célnak ,anno a fogszabi utána akril izét kellett benne áztatni. Lehet még neomagnol oldatba is áztatni, esetleg a mikrós módszerrel (2 percre a legnagyobb teljesítményen vízben), bár azt csak konyhai szivacssal szoktam alkalmazni.
Na, nekem pont így száradt ki most a kezem :/. Tudtok valamit ami helyrehozhatná? A cien Sos kézkrémet használom, ami jó is, de még mindig nagyon küzdök a kézszárazsággal (már random vérzett kindenhol a kezem, a Mávos kézmosóktól :/.)
Én most a Mixa kézkrémet használom, nagyon szeretem. Időnként a Cerave pumpás lotiont használom, mert ebből nekem pici kiszerelés van, tökéletes táskábadobós. Mostanában nem nagyon veszem elő a táskám… De a februári szélben barom gyors segítség volt a vérző kezeimre, még ha nem is oldotta meg 100%-ban a problémát.
Itt már min. 5 hónapról beszélnek. Putin pedig azt nyilatkozta, hogy 3 hónap alatt legyőzik a vírust, ha mindenki szigorú karanténban marad Oroszországban.
Ma már itt is a július végét mondták…