Nagyon jó volt olvasni a válaszaitokat! Megnyugtató dolog látni, hogy nem csak én kezelem lazábban ezt a dolgot, mint amit a gyártók szeretnének elérni. Válaszolok végre én is
Régebben féltem a feltüntetett lejárati időtől (főleg ennivaló esetében), de ma már abszolút lazán kezelem, és inkább más jelekre figyelek oda tudatosan - sosem volt még problémám belőle. @Kinga79 idézete szuper, és egyetértek: a német, és főleg az angol kifejezés sokkal jobban kifejezi a lényeget, és jobban is hangzik, nem ijeszti meg a felhasználót.
Én élelmiszerben és sminktermékben is az állagot, szagot, és ezek esetleges változását figyelem, ha ezekben nem tapasztalok változást, tovább használom/megeszem a terméket. Batch code-ot sosem néztem még, bár valahol mindig kíváncsi voltam, hogy hol, hogyan ellenőrizhető ilyesmi, ezt ti hol, hogyan csekkoljátok?
Kaja-téren nekem szerintem adott egy adag bátorságot, amikor teljesen kiiktattam az állati eredetű termékeket, egyszerűsítés ez persze, de mindig arra gondolok, hogy egy teljesen növényi cuccban mi romlana meg olyan hamar? Nagyon sok könnyebben romlandó összetevő pont az állati eredetű alapanyagok közül kerül ki. Bevallom, én simán ettem már meg egy hónapja lejárt növényi joghurtot, miután konstatáltam, hogy a szaga és az állaga is teljesen a megszokott, száraz termékeket pedig simán hosszú hónapokkal a szavatosság után is megeszek/felhasználok. Az egyetlen, amire a saját pozitív tapasztalataim ellenére igyekszem szigorúan odafigyelni, az az, hogy pl. a baráti összejövetelre sütött sütibe ne rakjak lejárt cuccot, mert másokkal nem szeretnék játszani. Férjemet meg szoktam kérdezni a közös kaják esetében, de neki se szokott ezzel gondja lenni
Kencéknél se a lejárati időt, se az “x hónapig lehet kibontva”-piktogramot nem szoktam túl komolyan venni*, ha szag-vagy állagváltozás nem társul hozzá, itt viszont van azért, kivétel: a C-vitaminról pl. azt olvastam, hogy megromolva akár kárt is okozhat (ezt valaki meg tudná erősíteni?), így (olyan típusú C-vitamint tartalmazó) C-szérumnál odafigyelek a 3 hónapra, szerencsére azonban nem is nagyon szokott tovább tartani egy 30 milis szérum.
*A legfurábbnak azt tartom, amikor légmentesen lezárt, pumpás termékekre is ráteszik a piktogramot, pedig ezeket szerintem technikailag sosem bontod ki attól még, hogy használod
Amivel viszont gondban vagyok kicsit: én eddig a szempillaspirált egy év után dobtam ki mindig (mert nemhogy sosem használtam el, de állagváltozásig se jutottam el soha fél év alatt), és úgy látom, ezzel azért egységesen szigorúbb mindenki. Mit gondoltok, akkor is vigyázzak inkább ezzel, és dobjam ki fél év után, ha én kéthetente jó, ha egyszer használok spirált, szóval nemhogy nem fogy el, de alig tízszer nyitom ki fél év alatt?