Spórolási tippek, hogyan, miért, mivel, mennyiért. Jöhet mindenféle szemlélet

Én úgy döntóttem azon fogok spórolni ami a lakhatás és az élelmiszer mellett a legtöbbe kerül nekem, a fodrászon. Nem vagyok hajlandó 47 ezret otthagyni nála, mert babylights néven a fejem tetején bekeni a hajam tövét, az oldalán, az alján alig van melír. 2,5-3 havonta menni kell, hogy valahogy kinézzen, az út is elég messze volt, mivel itthon csináltattam és a jegy se olcsó, kint pedig 200 Euro felett lenne a művelet. Engem már a lenövés jobban zavar, mint az ősz hajszálak a “normális” szálak között.
2-3 hete eldöntóttem, hogy henna keverékre váltok. Van belőle szőke, ami a nem annyira szőke szálakat nem fedi, csak a világosabb ősz szálakat. Most már hónapok óta nem lett melírozva a hajam és csak a tövére fogom kenni.
Ami gondot jelent, a vegyszeres fodrászkellékes samponokat hanyagolnom kell majd, pedig végre találtam jókat. A hajam hosszára és végére felhasználom majd a (hatalmas) hajápoló készletet amit felhalmoztam, amíg le nem nő teljesen. Csak vágatni megyek majd egy másik fodrászhoz. A henna porok már megvannak, karácsonyig ráveszem magam a hadmûveletre, de lehet már halottak napjáig nekiállok.

4 Likes

Hm, lehet, akkor addig nyúzom ezt a laptopot, amíg bírja :slight_smile: Igazából azokra a tevékenységekre, amikre használom, még mindig jól funkciónál.

Fú, évekig hennáztam a hajam, aztán lenövesztettem, mert nem tetszett, hogy az ősz hajszálak miatt egyre vörösebb lett az összhatás. Egy időben ilyen előre kikevert dobozos hennaporokat használtam, aztán testfestő hennát.

Október 14 után meglátjuk. Addig mindent menteni kell ami fontos valamilyen másik adathordozóra.

1 Likes

Ez előre kevert, de nem olyan dobozos, mint egy hajfesték. Van szőke árnyalat is, indigóval lehet rajta hamvasítani. Az enyémben cassia is van bőven, nem az a csak hennából álló por ami kizárólag vörösre fest.

Olyat én is csináltam, hogy cassia port és henna port kevertem össze, nekem az is vöröses eredményt hozott. A cassia önmagában egyébként sárgásra fest.
Itt van erről fotó (3. és 4. oldal):

Itt egyébként rengeteg info van:
https://www.hennaforhair.com/freebooks/

Szerintem érdemes próbatincset csinálni vagy gyűjteni a hajkeféből a hajakat, és azokat megfesteni először. A hennát nem igazán lehet lerobbantani a hajról, csak lenöveszteni.
Nekem az ősz hajszálakat ezek az előre bekevert növényi festékek szinte nem is fogták meg, azért tértem át később a testfestő minőségű hennaporra.

Én a hennahaj.hu oldaláról rendeltem, ott volt 4 fajta szőke árnyalat. Egy fodrász üzemelteti az oldalt, 10 év tapasztalata alapján maga keverte ki a színeket. A legszebb szőke eredmény teljesen ősz hajon lesz, az még odébb van, de ha melíros eredményt kapok, az nekem elég.
Néztem az oldalon a képeket, egyáltalán nem vörösek a szőkék, gondolom az indigó miatt. Írja az oldalon a hölgy, hogy nem mindegy a keverék hőfoka, minél magasabb, annál vörösebb lesz az erednény és a hatóidő se mindegy. Rendeltem folyadékhőmérőt is, ezen ne múljon.
Egyébként nekem a saját hajszínem lenne az ideális, de mivel ott a vegyileg szőkített rész is, arra nem kenhetek rá sötétebb színt, mert zöld lenne. Világosabb hennás keverékre lehet sötétebb keveréket kenni utólag, de a sötétből nem lesz világosabb.

1 Likes

Igen, ezekkel világosítani nem lehet.

Majd beszámolnál hogy vált be? :slightly_smiling_face:

Még várok vele, utána egy nagyobb fürdőtakarítás lesz. Zuhanytál van itt, nem kád, nehéz lesz lemosni, főleg első alkalommal. A jó samponokat nagyon fogom hiányolni, viszont a henna vastagitja optikailag a hajat, az hiányzik a vékonyka hajamnak.

1 Likes

Esetleg magadnak megcsinálni a balayage/ babylightsot? :slight_smile: Nem annyira bonyolult, amíg nem volt majdnem a tövemig felhozva a szőkém addig tövet simán kentem magamnak, még a fóliás leválasztás is megy.
Nyáron morcultam be, mert a fodrászom által használt Subrina márka festék az én hajammal nem produkálta azt a szőkét amit az Alfaparf festékek tudnak.
Nyaraláskor bepipultam, hogy nem azért vagyok szőke, hogy barna legyek, vettem egy dobozos drogériás festéket gyöngyszőke árnyalatban és belehúzkodtam a melír mentén a hajamba ezzel a világossal.
Szép lett így is, pedig aztàn ennél 5x ügyesebb vagyok odahaza jó világítással, meg fóliával.
Próbatincset csináltam alul előtte, az jól sikerült, ezen felbuzdulva ültem neki és ecsettel óvatosan, vékonyan víve a festéket húzkodtam bele a szőkéket az arcom körül.
Azóta már inkább viszem neki az Alfaparf festéket, így nincs panaszom kivéve az, hogy havonta 2,5 órát ülök ott, az előző lány sokkal gyorsabban dolgozott, de ő egyelőre babázik, így maradok itt.Árban pedig 17-18 ezer környékén szoktam fizetni.

1 Likes

Mivel hátul nem látom a hajam, ez teljesen kizárt. Szorosan a tőhöz kell tenni a fóliát (mivel az ősz szálak miatt mentem), ez nem menne egyedül. Azt se tudom idáig milyen szőkítőt kent rá és milyen színnel mosta be a tövét. 2x mentem máshova az évek alatt, 1x sárgás lett az eredmény és nem éppen vékony csíkok, de jól vágták, máskor világosabb lett az eredmény és meg is égett. 2016 óta jártam ide, ezt az árat irreálisnak tartom, mivel nem az egész hajamat csíkozza és nincs is sűrű hajam. 1,5-2 órát töltöttem itt, de ebben az ő cigiszünetei is benne voltak. Más helyeken látom az árlistán, hogy teljes fejes babylights ennyi és 4 órás művelet. Tavasszal emelt árat 40-ről 46-ra. Legutóbb kérdeztem mennyi lesz, mondta mindjárt kiszámolja, így lett 47 és nem történt semmi új a hajammal. A kért összegre szoktam tenni még borravalót, most még rakott rá magának is. Én oda nem megyek vissza. Nem mesterfodrász, az utóbbi években hanyagabb is lett. Tudja, hogy kint drágább minden szolgáltatás, de nekem ennyit nem ér meg a munkája, a hajam se úgy néz ki, mint amire ennyit otthagytam.

Ügyes vagy, hogy tudsz a saját fodrászod lenni.

1 Likes

Igen, a henna erősíti a hajat, az a hatás nagyon hiányzik.
Illetve nekem valamennyire egyenesítette is a hullámos hajam, kevésbé göndörödött, de ez a hatás nem mindenkinél jelentkezik.

A lemosás tapasztalatom szerint úgy a legegyszerűbb, ha első körben vízzel hígított nagy adag balzsammal mosod le, ezt külföldi hajas fórumokon is ajánlják (conditioner only wash). Így a szemcsés massza nagyját ki tudod mosni. Utána jöhet a sampon.

Wow, de ügyes vagy :star_struck:

1 Likes

Jajjjj én akkor félreértettem / rosszul tudtam a baby lightsot összekevertem a face light technikával az van csak az arc körül. Így értem, hogy nem állsz neki , mert hátulra is kell a szőke.
Én csak fejtetőn dolgoztam a kalapvonalig, mert nekem onnan hajhosszabbításom van, annak rendben volt a színe, inkább a sajátom volt az ami nem tetszett.
Hátul csak tövet tudtam magamnak kenni, szőkítővel ott én sem szórakoznék.
A póthajat pedig szemrebbenés nélkül vágom ha kell, azt nem sajnálom, a sajátom nem merem piszkálni nehogy a végén úgy nézzek ki, mint egy megtépett kakadu.
Nagyon drága már a fodrász, Pesten simán elkérnek 60-80 ezer forintot is ezekért a technikákért.

Csak egy tőmelír (nem is az egész hajon) nem kerül annyiba, mint egy teljes fejes, ennél a nőnél igen, pedig nem dolgozik 4 órát a hajamon. Egy 4 órás műveletnél értem a magas árát, mert annyi idő alatt befestik 4 ember hosszú haját.

Költséges dolog ez az őszülés. Ha most lenne “pandémia”, lenöveszteném a hajam és az eredeti színével azonos színt kennék rá.

1 Likes

Új felfedezésem az allegro.hu.

Korábban használtam egy “Marion” márkájú hővédő szérumot, ezt a makeup.hu-ról rendeltem. Ez egy lengyel márka.
Az allegro-ról újrarendeltem, pluszban még egy volumenizáló hővédő sprayt is, jóval olcsóbban, amint amennyi a makeup.hu oldalon lett volna.

MARION HŐVÉDŐ HAJSZÉRUM 30 ML - allegro: 825 Ft; makeup.hu mai ár: 3215 Ft
MARION HŐVÉDŐ hajspray - allegro: 920 Ft; makeup.hu: 3015 Ft

Ha van olyan lengyel kozmetikum, amit szerettek, például Eveline, Ziaja, stb, érdemes lehet megnézni az allegro-n is.

2 Likes

Még nem mertem innen rendelni. Gondolom rendben volt a szállítás/fizetés körül minden.
Többször is rendeltél már innen más holmikat vagy egyelőre kinézted a következőket?

Igen, többször rendeltem már innen, különböző eladóktól, eddig minden rendben volt.
Arra kell figyelni, hogy ez különféle eladók platformja, ha egyszerre több eladótól rendelsz, akkor annyiszor kell szállítási költséget fizetni, és külön csomagokat kapsz.
Minden terméknél meg lehet nézni, hogy aktuálisan hány eladó forgalmazza és milyen áron, itt most ezt a két terméket meg tudtam venni ugyanattól az eladótól.

2 Likes

Magyarországi raktárból szállítanak vajon?

Nekem eddig mindig Lengyelországból jött, olyan 3-4 munkanap volt a szállítás, azt hiszem.
A mostani csomagot kedden rendeltem, pénteken már a csomagautomatában volt.

1 Likes