Bármelyik szemlelet érvényes. Akár “többért vásárlós, mert sokáig kitart” vagy “olcsón vevős, mert nincs rá több”. Azért, mert a környezetre is tekintettel vagy vagy azért, mert kicsi a keret. Mininálban nyomod vagy néha elszalad veled a paci. Meséljetek, adjatok tippet, kérjetek tippet.
Ruha terén nekem Vinted. Boltban már szinte nem is vásárolok, kicsit zokul esne megvenni egy 16 ezres Mohito ruhát teljes áron, amikor Vinteden 2-3 ezer. Eddig sosem volt vele gondom, és így egy csomó tök jó cuccra szert tettem.
Kozmetikumok terén nincs hirtelen vásárlás, nem veszem meg azt, ami tetszik, cuki, nem ismerem. Lecsontoztam a rutinom, és már csak ritkán és gondosan próbálok ki újdonságot, csak akkor, ha a meglévő már elfogyott, nem tartok vagy 6 krémet, és 8 féle pakolást. Már nem veszek külön zacsis maszkot, mert zavar, hogy azt nem tudom szelektivizálni, cserébe tégelyes krémes pakolást veszek, vagy 20 db-os szövetmaszkot tégelyben.
Kaja terén pedig az első, hogy nem megyek a férjemmel, mert akkor 50 alatt nincs meg egy bevásárlás. Nagybevásárlást sem tartunk, mert olyankor mindig azt vettem észre, hogy tényleg otthagyok 50-60 ezret, de utána még minden héten vagy 2x menni kell boltba még vagy 15ért. Most már megnézem, mi akciós a közeli boltban, ahhoz igazítom a főzéseket, és a raktárkészletet olyankor töltöm fel, amikor valami le van akciózva. Minden megvan otthon így is, mégis sokkal olcsóbban kijövünk, mert előre megtervezem.
Pipere cuccokat általában online külföldről rendelem, mert sokkal olcsóbb, vagy dm-ből akkor, amikor a gyakran használt cuccaimra pontsokszorozós kupon van. Ilyenkor összejön annyi pont, hogy 5-6 ezerért ingyen vásárolok, vagy glamour napokon kuponnal bevásárolok úgy egy évre való tisztítószert. Attól függ, hogy jön ki jobban.
Plusz helyi kisboltban sosem vásárolok, mert ot 1,5-2x-es szorzó van mindenen.
A DM pont rendszerét én is sokat használom, így elérték, h kb. csak ott vásároljak. Rossmannban egyáltalán nem és Mullerben is olyat, amiről tudom, h csak ott van.
Az az egy bajom van a DM-el, hogy nekem minden hónapban ugyanazokra a márkákra van pontszorzó kupon. Ez mindenkinél így van? Rexona, Colgate, Axe, Persil fixen van… Jó lenne, ha havonta változna. 🫤
Nekem is sok ismétlésem van, de néha másféle is belekerül.
Én is unni szoktam az állandóan ismételteket. Elviselnék nagyobb variációkat.
Lehet, hogy ezek a népszerű márkák?
Szerintem azokon van a legnagyobb árrés
Igen, sajnos én is a kb 25 kuponból csak párat tudok használni (Colgate, Signal, AXE, Old Spice, Listerin), de annak nagyon örülök, ha véletlenül van Alverde vagy Balea plusz kupon, mert akkor feltankolok.
Körmös, masszőr nálam nem játszik, fodrász maradt, de sürgősen váltanom kellene. Márciusban kiírta az oldalán, hogy 15%-kal árat emel, ezt meg is tette, legutóbb valahogy erbből +15% és még rá +1000Ft lett. Amit nyújt, az már régóta nem éri meg azt az árat amit kér, csak lehúz. A munkahelyen valahogy ki kell néznie a fejemnek, a fodrász marad, csak új kell.
Étterembe nem járok, felettébb ritkán, csak ha valakivel ott találkozom, mert az van félúton mindkettőnknek munka után. De a muszáj költeni vele kolléganőkkel emiatt ritkán találkozom.
Azokban a webshopokban ahol szeretek vásárolni általában van kedvences lista, oda gyűjtöm amit szeretnék és akció vagy -20% mindenre esetén, rendelek.
Én a profi hajápolókat sokkal jobbnak tartom, mint a drogériás társaikat. Azért látom amikor ugyanaz a technológia lecsúszik a drogériás kistestvéreihez, csak kevésbé koncentráltan.
Ha még egyáltalán nincs ősz hajszálad, eszedbe ne jusson festetni, szőkítettni, ezzel spórolsz a legtöbbet és a hajadra is teljesen elegendő lesz a drogériás termék. Nálam már ott virítanak az ősz hajszálak is sajnos.
Vannak kint meg gondolom otthon is, netes oldalak ahol összesítik az akciós újságokat, én ezeket nézem, de távolabbi boltokba nem mindig jutok el. Mivel az élelmiszer ára nőtt leginkább, így lehet a legtöbbet spórolni, ha van idő bevásárolni.
A rezsi és a bérleti díj is tőlem függetlenül nő, azon nem tudok faragni. Télen hősugárzóval fűtöttem, kint olcsóbb, mint a távfűtés.
Tömegközlekedem, haza is vonattal járok, ez a legolcsóbb, bár a leglassabb is. Régen telekocsiztam is, de sok a link sofőr ill. utas, már csak ismerős emberekkel utaznék.
Nézem az akciókat nyilván és a macsek se szemetet egyen, neki is igyekszem jó táplálékot venni. Ha valakinél nagy a tároló/pince/kamra, megéri raktározni. Nálam lent meleg van, de száraz, hűtést hem igénylő dolgokat nagyobb mennyiségben veszek.
Ruhát általában akciósam veszek, kivéve ha sürgősen kell valamit pótolni.
Nagyon szuper magyar receptes oldalak vannak, ha valaki ráér és nincs különleges diétán, főzzön. Vannak spórolós receptek is, ha mindenevő a család.
Nyaralós időszak van. Szerintem nem szégyen egy hûtőtáska, tele italokkal. Ha valaki talál szabadstrandot, a nyaralás felét megspórolja.
Netflix és egyéb előfizetésem nincs (kint TV-m sincs). Rengeteg oldalon lehet online filmet nézni, vannak magyar FB-os csoportok is, ahol a tagok linkelik a filmeket.
Kint működik a Too good to go app, a magyar megfelelője nem jut eszembe. Kint már elég elterjedt. Jóval olcsóbban lehet beszerezni élelmiszert. A jó értékeléssel rendelkező üzletek esetén nem csalódik a vevő.
Én azzal kezdtem, hogy megnéztem, mire költök sokat. Vagy legalábbis többet, mint kellene.
Ezek 4 csoportra oszthatóak.
- Szórakozás
Én elég sok jegyet veszek előadásokra, koncertekre. Egyelőre ezekről nem vagyok hajlandó lemondani, viszont olcsóbb kategóriás jegyeket veszek, illetve ha egy előadást megnéznék, de drágának találom, akkor figyelem, hogy esetleg valamikor felkerül-e a Ma este színház oldalára.
Moziba nem igazán járunk, a gyerekek sem igénylik, éves szinten csak 1-2 film érdekli őket.
TV előfizetésünk van, egyrészt a kisebbik gyerek szereti a történelmi dokumentumfilmeket, másrészt én online nem igazán szeretek filmet nézni, valahogy a hagyományos tévézés híve vagyok. - Ételek.
Korábban gyakran ettünk házon kívül (pl. bevásárlóközpontban, vagy a szomszéd kifőzdében), de ezzel rengeteg pénz elmegy, úgyhogy inkább főzni szoktam.
A környéken van Interspar, Penny, Auchan, Lidl. Figyelem az akciójukat, és általában így döntöm el, hogy mit fogok főzni.
Ha sikerül az Auchanban munchot kifogni, azt meg szoktam venni, mert bőven megéri. Illetve ha cukrászdai sütit ennénk, akkor vagy a Lipótiból veszek mignont, vagy szintén munchot szoktam venni, akkor legalább meglepetés faktor is van.
Ha kirándulunk, utazunk, akkor otthonról visszük a szendvicset, nem a vasútállomáson veszünk.
Üdítőt nem iszunk, szörp és szódavíz, legalább cipelni sem kell annyit. 1-2 éve voltunk a Vízműveknél nyílt napon, ott elmondták, hogy kiváló minőségű a csapvíz Budapesten. Én eddig is tudtam, de azóta a fiúk is szívesen isszák.
Kávézóba mostanában ritkán megyek, de ez részben azért is van, mert nem járok arra. - Ruha-cipő-táska
Ruhát kevesebbet veszek, mint régebben, bár úgy érzem, még van hová fejlődni ezen a téren. Sajnos felfedeztem a szári szoknyákat, igaz, még abból is csak egyet vettem akcióban, és eddig sikerült visszafogni magam. Illetve a Wannabee és társait hanyagolom, inkább a Hádát nézem meg.
A Shein applikációt letöröltem (Temu fent sem volt).
Cipő tekintetében is javult a helyzet, de 2 pár lábbelinek így sem tudtam nemet mondani (egy szandál féláron és egy adidas sneaker 8ezerért az outletből). Táskát viszont idén csak egyet vettem, ez igazán jelentős javulás. - Kozmetikumok, drogéria
Sminket nagyon keveset vásároltam, és inkább csak apróságokat. Hajamat itthon festem, évente kétszer megyek el fodrászhoz. Már egy ideje a fiam volt osztálytársának anyukájához járok, ő baráti áron dolgozik. Most sem ártana már vágni belőle, de mivel dús, mostanra lett olyan hosszú, hogy nem kell bele millió csat ha feltűzöm, úgyhogy szerintem a nyár végét még megvárom. Hajfestéket Notino akcióban szoktam venni, úgy bő egy ezressel olcsóbb általában, mintha a Rossmannban venném (DM-ben nincs az a márka).
Háztartási szerekből én is leginkább DM saját márkásat veszek.
Müller sajnos (vagy szerencsére) már nem esik utamba.
Így hirtelen ennyi jut eszembe.
Tényleg, a többiekről jutott nekem is eszembe még:
- Kaját nem nagyon rendelek, havonta talán egyszer rendezünk bent a munkahelyemen közös kajálást, és akkor rendelünk valahonnan, de alapvetően főzök és azt hozom magammal ebédelni, plusz a férjem is.
- Üdítőket nem nagyon szoktunk venni, plusz van kisebb méretű kulacsom, ha dögmeleg van, ne száradjak ki, míg hazamegyek. Plusz nálunk finom a víz, inkább szörpizünk.
- Tömegközlekedünk a férjemmel mindketten. Szerencsére neki is és nekem is az állomás munkahely közelében van, így szuper. Mindig rácsodálkozok, amikor valaki nem tud 200 m-t megtenni gyalog.
- A körmeimet magam csinálom már vagy 6 éve
- A fodrászkodásom sosem volt drága, mert extra dolgokat nem csináltatok a hajammal, de az most már tök ingyen van, mert egy kollégám hobbiból fodrászsulit végzett, és ő vágja a hajam
- Eddig nem festettem, de sajnos elkezdtem őszülni. Ha leengedem a hajam, nem látszik, de ha felcsurizom, akkor pont a halántékontól indul mindkét oldalon 1-1 ősz tincs, amitől rosszul vagyok, de magamnak festem
- Kozmetikushoz ritkán járok, magamnak karban tudom tartani a bőröm, viszont arra nagyon odafigyelek
- Nyaralásnál, strandolásnál én is a hűtőtáskás megoldásra szavazok, plusz hosszabb utazásra mi is szendvicset viszünk magunkkal
- Ha nyaralunk, azért ott többet járunk étterembe (Mondom ezt úgy, hogy kb most voltunk először tisztességes nyaraláson a férjemmel), viszont ott csak eszünk, max legurítunk egy meggysört. Az ilyen helyeken az italok nagyon túlárazottak, volt, hogy a számla kétharmadát az tette ki, nem az étel.
- Saját kert. Nyilván sokaknak nincs rá lehetősége, de aki teheti, kicsi erkélyen is simán ki lehet nevelni ládában 2-3 tő paradicsomot. Nekem otthon van egy kényelmes kis zöldségesem, plusz gyümölcsfák, főzök szezonban lekvárokat, teszek el befőttet, csalamádét, rengeteg lecsót és paradicsomszószt főzök ki, ami bőven kitart a következő szezonra. Plusz nyilván a friss zöldséget sem kell ilyenkor boltban venni. Én azért is szeretem, mert egész nap az irodában döglök, jól esik egy kicsit kint bogarászni.
Még egy:
Rengeteget olvasok, így korábban rengeteg könyvet is vettem. Most az a taktika, hogy letöltöm a könyvet, elolvasom, és ha úgy ítélem meg, hogy a polcomon akarom tudni, akkor veszem meg, és akkor is először használt netes oldalakon próbálom beszerezni másoktól.
(igen, tudom, hogy károsítom anyagilag az írói társadalmat, de én e könyvért nem vagyok hajlandó fizetni, továbbá az új könyvek ára amúgy is horror, de amióta vezérünk maximalizálta a rájuk adható kedvezményt, még rosszabb)
Nem szoktam minden technikai eszközlből a legújabbat venni és addig használom őket, amíg lehet. A telefonom évek óta megvan és nem rohanok újat venni, majd ha már használhatatlan. Előző hónapban csomagot váltottam egy jóval kedvezőbbre, ami mégis többet nyújt. A lapi is évek óta ugyanaz, bár már csak kábellel működik, az aksi gyenge.
Én is épp a kütyüket akartam írni. Ez mondjuk személyiség jegy is, hogy nem érdekelnek. Nem kell mindenből mindig a legújabb, kotyogósból főzöm a kávét és okosórám sincs. Nem érdekelnek a felnőtteknek szóló videó játékok se, elég ami volt gyerekkoromban.
Biztos klassz az időzítős mosógép, de ameddig csak kényelmi funkció, addig el vagyok okos eszközök nélkül. (Teló, laptop, Kindle persze van.)
Sokáig inkább Rossmann-párti voltam, mert tetszett a 10-15 %-os kuponrendszer, a Kaparj és nyerj játékban is ajándékokat lehetett nyerni gratis, nem csak 20-30 %-os kedvezményt adtak óvszerre és egyéb hasznos dologra, valamint volt két db 33 %-os kupon, az egyik saját márkára a másik bármire. Naaaa… ezeket a kedvezményeket szinte negyedévente szűkítik: 1.) Folyamatosan emelgetik a VIP tagsághoz szükséges költési keretet, jelenleg már 60ezer Ft az arany fokozat. 2.) Elvették a 2 db 33 %-os kupont, helyette öntik rám a Pampers és Libero kuponokat. 21 éves a gyerekem. A 20 db kuponból 16 db pelenka és egyéb babaápolási akármi jelenleg is. 3.) Kaptam mostanság egy újabb levélkét, hogy ősztől a 15 %-os kupont is megszüntetik. 4.) Mióta bevezették a központi árstoppot a kuponokat egyetlen olyan termékre sem lehet felhasználni, ami bekerült ebbe a körbe. 4.) A DM sem olcsó, de az utóbbi időben azt vettem észre, hogy sok termék olcsóbb ott, mint a Rossmannban. Példának mondanám a Jutavit Kollagén tablettáját, ami cca. 1000,- Ft-tal drágább a Rossmannban, mint a DM-ben.
Szóval nem kérdés, hogy én is visszatérek a DM-hez.
Téényleg a Rossmann milyen jó volt, amíg ilyen nagy akciók voltak. A Kaparj és nyerj-t nagyon szerettem, konkrétan full termékeket lehetett nyerni ingyen.
Így van. Most meg örülhetünk, ha ad valamire 20-30 %-ot, amit vagy nem vennél meg soha, vagy amúgy is kéthetente akciózzák maguktól is.
Úgy látszik, ma szómenésem van. Tetszik ez az új topik.
Kezdeném azzal, hogy mire nem költök:
Körmöshöz 2 éve nem járok. Nem dolgozott drágán, csak meguntam, hogy 3-hetente 2 órát nála ücsörögjek. Visszatértem a hagyományos lakkozáshoz.
Masszőr/kozmetikus egy ideje sajnos már szóba sem jöhet, fóbiás lettem: nem tudom elviselni, ha idegenek hozzám érnek. Kivéve fodrász, aki csak a fejemen matat. 4-5 havonta elmegyek hozzá, a köztes időben váll alá érő hajamat kedvenc férjem vágja (nem nevetni, elég ügyes). Festést szintén otthon kell megejtenem, mert kábé jelzálogot kellene felvennem a lakásra, ha fodrászra bíznám, olyan gyorsan nő a hajam.
Taxiban évtizedek óta nem ültem, egyéb fizetős fuvar dettó, igaz, van saját autóm.
Éttermeket az utóbbi időben hanyagoljuk: sokat főzök, a kenyeret is itthon sütöm, isteni (ha nem baj, fotóval is bizonyítom).
Moziba, színházba, koncertekre régebben sűrűn, mostanában már egyáltalán nem járunk. Hármunknak kb. 15ezer lenne egy mozilátogatás, ha a járulékos költségeket is beleszámolom (benzin, parkolás, popcorn stb.). Egy színházjegy - ha jól sejtem - 10ezernél indul fejenként, valamint nincs az az isten, hogy közel 50-100ezer forintot kifizessek egy könnyűzenei koncertért. Kitomboltam magam ilyen téren a húszas éveimben. TV és Netflix előfizetéssel beérjük, no és imádok hagyomás módon, könyvet tartva a kezemben olvasni, vagy zenét hallgatni régi CD-kről, jó nagy hangerővel.
Élelmiszert általában nagyobb áruházakban vásárolunk. Persze nézzük az akciós dolgokat, sokszor ezekhez igazítom a “mit főzzek” kérdést. Nálunk is hasonló a felállás, mint Shenzinél: ha férjemet otthon hagyom, hitelkártyám megkönnyebbülten mond köszönetet.
2.) Aminek nem tud ellenállni a pénztárcám:
Swarovski ékszerek. Törzsvásárlójuk vagyok, kuponokat, ajándékokat rendszeresen kapok, valamint évente min. 2x náluk is van leértélés. Ez 30-40 %-os kedvezményt jelent a hivatalos weboldalon. Évek óta tart ez a gyűjtőszenvedély, mostanság kivárom ezeket az akciókat, ugyanis régebben gyakran előfordult, hogy a teljes áron beszerzett ékszereim perszehogy mind bekerültek a leértékelésbe.
Cipő-táska: két márka vált be évek óta, ezek a Högl és a Gino Rossi (CCC). Mindkét cégnél szintén törzsvásárlóként jegyeznek, rendszeresen és néha velőtrázó akciókat hirdetnek - teljes áron náluk sem veszek már semmit. Egyelőre ragaszkodom ahhoz az elavult nézethez, hogy cipőt és táskát csak valódi bőrből, de ahogy az előbbiekben már írtam, egyre nehezebb ilyen kiegészítőkhöz hozzájutni, mindent elárasztanak a műanyagok. Hermesre meg nincs pénzem.
Ruházatot tekintve impulzus-vásárló vagyok, nagyon ritkán adódik olyan helyzet, hogy valamire feltétlenül szükségem van, ezért manapság sokkal ritkábban költök “rongyokra”, mint régebben. Az ún. old money stílust kedvelem, kevés kivétellel nem mennek ki egyhamar a divatból a meglévő gönceim.
A Swaron kívül akad még egy gyengém: a parfümök. Sajnos, itt spórolásról max. olyan tekintetben lehet szó, hogy fél havi átlagfizetést biztosan nem adnék egy 50 ml-es niche illatért. Ami általában nem is működik rajtam, tekintve, hogy majdnem az összes uniszex. Bevált weboldalakról szoktam parfümöket rendelni, folyamatosan akcióznak hol itt, hol ott.
Külföldről ritkán rendelek akármit-bármit, kivétel a Swarovski és néhány lengyel/szlovák parfümös oldal. EU-n kívülről kb. 10 éve semmit nem rendeltem. Shein, Temu, Ebay és társaik nem játszanak. Régebben nagy megszállottja voltam a Strawberry-nek, de ez már a múlté, mert nincs humorom vámmal, ÁFÁ-val és egyéb nyalánkságokkal bajlódni. És már nem is éri meg, jól megnyomták a ceruzát ők is.
Tényleg, a kütyük…
Telefont én is addig hajtok, amíg meg nem adja magát. De újat sem horror áron veszek, mert igazából nem érdekel, számomra ez sosem volt presztízs kérdés, mint masoknál
A férj itthonhagyás nálunk tényleg komoly spórolási pont, amikor egyszer egyedül ment vásárolni, felhívott, hogy akciós a búvár felszerelés. Gondolhatjátok, mennyire az életünk része a búvárkodás😅
Nekem lassan 12 éves a laptopom Aksi már rég nincs benne.
Hamarosan valószínűleg újat kell majd vennem.
Rossmannál az a jó, hogy gyakran (havonta?) le szoktak értékelni bizonyos márkákat. Pl. most a Neutrogena termékek le vannak értékelve, azt hiszem 30%-al, így most sokkal jobb áron vannak, mint a dm-ben.
Amiket még rendszeresen le szoktak értékelni: Pantene, Elseve és Fructis hajápolási termékeket, kb. minden hónapban. Ezeket figyeltem meg eddig, de biztosan van más is.
Van árfigyelő funkció is, érdemes lehet bizonyos termékekre beállítani az oldalon.
DM-ben akkor szoktam nagy bevásárlást tartani, ha van többszörös kupon. De általánosságban azt figyeltem meg, hogy a DM mintha olcsóbb lenne.
Kütyüzéshez csatlakozom, régebben gyakran cseréltem a telefonomat a mostani Iphone jövő év elején lesz hat éves és csak azért fogok újat venni, mert erre már nem jönnek 2026- tól a frissítések.
Okos órám nincs és nem is lesz, a hagyományosat kedvelem.
Laptopot a cégben idén újat kaptam a sajátom az ezer éves de amíg ki nem gyullad nem fogom lecserélni.
A tv az nekem teljesen mindegy lenne a páromét használjuk, valami nagy meg szép de azt sem tudom milyen márka és lusta vagyok megnézni.
Háztartási gépeket csak akkor cserélem ha muszáj, akkor viszont megveszem a legkorszerűbbet ami belefér a keretembe.
Akciókat vadászom itt is