Ruha-Tár-avagy minden a ruhákról

Hú, ezek tényleg nagyon előnyös szettjei!
Szerintem is van egy nagyon erős kisugárzása, de ebben a korban sokkal jobban veszi ki magát, ha a karizmáját hangsúlyozza, nem pedig az elveszett fiatalságát…

1 Likes

Én örülök, hogy ezek a NŐK megmutatják, hogy igenis nemcsak a 20 éveseké a világ. Minden így kezdődik el, amikor ismert emberek ki mernek állni az emberek elé, és tesznek a véleményekre.
Lily Collinst is sokáig ekézték a szemöldöke miatt, és tessék! Végre nem a nagyon vékonyra szedett a divat. :slightly_smiling_face:
Ettől még nem fognak a hetvenesek ezentúl így járni, de talán van rá esély, hogy őket is elsősorban NŐ-nek tekintsék, ne nagymamának, akinek csak a kötögetés és az unokákkal foglalkozás marad.
Egyébként a képeket elnézve Helen Mirren remekül érezte magát, és ez a fontos. :slightly_smiling_face:

8 Likes

Nekem ő kifejezetten tetszik, általában nagyon jól öltözködik - mondjuk a cannes-i pont mellényúlás volt- ami egyébként nem is feltétlenül a ruha miatt, sokkal inkább a hátrafésült haja miatt. Bizonyos kor felett szerintem iszonyúan öregít a “hátranyalt” haj, bárki is viseli.
Itt egy összeállítás a ruháiról, szerintem túlnyomó többségben stílusosak, nekem tetszenek:

2 Likes

Szerintem 75 évesen már őt nem zavarja, hogy nem 50-nek tűnik. :slightly_smiling_face:

1 Likes

Szerintem az hogy bátor és bevállal dolgokat nem jelenti azt , hogy jól is áll neki.
A szemöldök pont jó példa erre, most divat lett 2 hernyóval mászkálni, nekem nem tetszik , főleg ha 2 ujjnyi vastagra van kifestve , teljesen leuralja az arcot nem látok mást csak a szemöldököt belőle.
A lényeget jól megfogtad, ha Helen jól érezte magát Beyoncenak/ Lady Gaganak öltözve akkor minden rendben van. :slight_smile:

1 Likes

Nagyon szeretem ezeket a lookbook műsorokat, SJP volt a kedvencem eddig, de most hogy platina évfordulót ünnepelnek Angliában, gondoltam megosztom veletek II. Erzsébet királynő ikonikus ruháit :slightly_smiling_face:

8 Likes

Beszámolok mai élményeimről :slight_smile: Eljutottam egy ún. showroom-ba, ami mindig is érdekelt, mert többektől hallottam, hogy egyedi ruhák, hozzáértők ajánlanak, egyedi fazonok, színek stb alapján. Pozitív összbenyomás maradt meg, mert tényleg sokféle szín, árnyalat, fazon volt egy kellemes légkörrel elegyítve és egy csodaszép kabáttal tértem haza :slight_smile:
Ugyanakkor megint azzal kellett szembesülnöm, mint mindenhol máshol. Hiába ruhatervezők, stylist-ok és színtanácsadók dolgoznak ilyen helyen, fogalmuk sincs róla, hogy mit kezdjenek a az erőteljes körte/homokóra alkatommal és a 45 cm-es aránykülönbséggel a csípőm és a derekam között. Furcsa számomra, hogy akinek ez a szakmája még csak megközelítőleg sem tudja eltalálni a fazont, ami nekem jól állna és totál amatőrként jobban belövöm a színt és árnyalatot, ami engem öltöztet. Holott az én olvasatomban pont az lenne ennek a lényege, hogy az egyedi dolgokra találjanak megoldást, mert az átlagot mindenki tudja öltöztetni, ahhoz nem kell segítség.
A másik ami külső szemlélőként megint csak szemet szúrt, hogy valami titkos mániája a nőknek, hogy két számmal kisebb/rövidebb/hozzájuk nem passzoló szerkóba próbálják belepasszírozni magukat, ráadásul valami olyan színbe, ami egyáltalán nem az ő színük.
Nem jövök rá, hogy sokat várok és nekem ennyire eltolt/maximalista elvárásaim/ízlésem van vagy a világgal van gond :slight_smile:
Mindenesetre egy kört megér, semmi nem kötelező, élménynek szuper és egy menő kabáttal lettem gazdagabb :slight_smile:
Kezdem belátni, hogy @Luiselotte -nak van igaza, amikor szépen elhúz a textilesbe, majd átviszi a varrónénijének a kupacot és varrat magának olyat, ami neki megfelel :slight_smile: (csak az a gond, hogy ezt már próbáltam és a maximalizmusomat itt sem tudják kielégíteni)

9 Likes

Örülök, hogy sikerült találni egy kabátot! :slightly_smiling_face:

Szín ügyben nincs tapasztalatom, de fazon téren nekem is volt pár élményem.
Pár évvel ezelőtt kicsit aktívabb voltam, és igyekeztem utána járni a “de miért nincs az alkatomnak/méretemnek megfelelő a boltban” kerdésnek. Az esetemben nem extrémek az eltérések. Azt mondanám, hogy erős homokóra alkatom van.

A szabványok, ami alapján dolgoznak nagyjából fix arányokkal rendelkeznek. Ettől eltérni tömeggyártásban nem lehet, mert nem éri meg. Természetesen más a standard Európában és Ázsiában (ezért nem jött fel a kínai farmer sosem a lábamra :smiley:), de valószínűleg a fő arányok nagyjából ugyanazok. Ez vonatkozik a nagy cégekre, de a kisebb, pl. magyar tervezőkre is.

Viszont az egyedi gyártást is bonyolítja egy extra kérés. Egy merevebb anyag mellett egy derék szűkítés a szabásmintában felvehetetlen felsőt vagy extra cipzárokat/kivágásokat/gombokat eredményez. Vagy pl. egy nagyobb melltartó kosár mellett a pántok vastagságát, tartóerejét is növelni kell, különben hiába jó a kosár, nem fog tartani. Az a tapasztalatom, hogy ebben csak az jártas akinek 1) hasonló problémája van 2) évtizedek óta problémás esetekkel foglalkozik, pl. egy varrónö vagy szabó.

A stylist megint kicsit más kérdés, mert ő valószínűleg foglalkozik egyedi esetekkel, tehát tudnia kell, hogy nagyjából milyen fazon áll jól bizonyos alkatra. De őt rendszerint kötik a standard ruha fazonok és szabások.
A kérdés számomra az, akivel találkoztál ki volt: Stylist? Tervező? Maga varrja a ruhákat, vagy kiadja varrónőnek…? Nagyon nem mindegy mi a fő profilja.

Ha pedig mindez nem lenne elég a szolgáltatói/eladói vonalon, ott a vevő is. Mi az ő elképzelése az esztétikus öltözködésről? Én nagyon szeretem pl. a derekamon megkötős ruhákat, mert áthidalja a nagy mell, kisebb derék, széles csípő problémát. Más viszont kivan tőle, mert szerinte olyan, mintha köntöst kötnék magamra. Van aki szereti a homokóra alkatnál hangsúlyozni a dekoltázst, hogy elterelje a figyelmet a csípőröl. Na ezzel meg engem lehet kikergetni a világból.:laughing:

Itt kellene valami tanulságot megfogalmazni: Nincs tökéletes szolgáltató…? Amiben viszont sok stylist/tervező fejlődhetne, hogy ne mutassak magukat mindenhatónak.
Lehet azt mondani hogy ne haragudj, nagyon különleges az alkatod, nem tudom, hogy ez megoldható-e az adott fazon, utána nézek. Vagy nem tudom tudjuk-e számodra megfelelő módon igazítani a ruhát, beszélek xy-al. Szerintem így lesz igazán személyre szabott egy tanácsadás.

9 Likes

Beszélek itt arról, hogy az tudja mi kell, akinek személyes tapasztalata van, erre szembe jön ez:

Egy ilyen melltartó pánt ilyen méretben nagyjából 1 ujjnyi mélyen fog bevágni az ember vállán… El nem tudom képzelni, hogy lehet ezt egész nap hordani.

4 Likes

Ez nagyon szomorú, hogy még a “felkent” helyeken is ennyire értetlenül állnak az “ideáltól/szabásmintától” eltérő alkat előtt… Pedig azért, ha most összefogdosnék 10 ember a Moszkva téren, kb. 4 biztos, hogy eltérő lenne (az, hogy hány lenne túlsúlyos, azt hagyjuk…), de rendkívül sok ember teste nem arányos. Vicc, hogy erre egyáltalán nem reflektál a ruhaipar.
Tavaly ősszel voltunk Mexikóban, hát ott is aztán csak pislogtunk, hogy szó szerint minden második ember súlyosan elhízott, mégis egyetlen boltban sem árultak nagy méreteket :upside_down_face: rejtély, hogy ők honnan öltözködnek…

1 Likes

Pontosan! Ekkora melleknek sùlya van, ilyen vékony pànttal látszik is, hogy épp hogy csak tartja a melleit de nem emeli meg ,vagyis majdnem lelòg a derekáig. Én szeretem ha szépen kiemeli. De ahhoz dupla vastag pànt kell vagy push up. Egyszer ùgy jártam a vékony pánttal, hogy az állandó bevágàs miatt a vàllam mögött egy 5x5 centis területen ùgy elnyomta az idegeket, hogy nem éreztem, zsibbadt 24 órában
Miután lecseréltem ez megszűnt. :flushed:

3 Likes

Szintén zenész a G kosárral.
Nekem csak az Anita. Nem mondom, hogy nem drága. Az. De már el is felejtettem, hogy milyen volt régen, amikor a nap végére véresre vágta a melltartó a vállam.
Biztosan van más márkának is hasonlóan jó terméke. De valahol látszik az, hogy náluk egészségügyi melltartókat (protézishez) is lehet kapni. Nagyobb méretben más a vállpánt, szélesebb a hátsó rész, stb., nemcsak a kisebb méret nagyobbra szabva.

Tudom, hogy unalmas, hogy mindig az Anitával jövök… :slightly_smiling_face:

7 Likes

Nem unalmas, ha egyszer az vált be, kényelmes, jól tart és csinos, nyilván azt fogod preferálni.
Nekem is volt még régebben egy szettem tőlük és szerettem :slight_smile:

2 Likes

A túlsúly az sajnos nálam is játszik. Tudom, divatos azt mondani manapság, hogy egészségügyi okból, de nálam tényleg ez az ok :slight_smile: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem már a túlsúly előtt is igen nehézkes volt öltözködni, tehát az esetek jelentős részében nem méret problémám van.
A csodák csodája, hogy a duci hölgyeknek való üzletben sem kapok semmit, mert minden túl nagy rám és totál alaktalan zsákfazonok vannak. Valamilyen, számomra teljesen érhetetlen okból azt látom ott is, hogy a V-formájú hölgyekre, az oszlop és az alma testalkatra mindenhol van ruha, de a körték, akik vastagabb lábúak vagy a homokórák, akik arányosan domborúak, küzdenek, mint disznó a jégen, ha nem 36-38-as a méretük.
Olvastam valahol, hogy a ruhák méretének növekedésével azok arányain is változtatnak varráskor. Nekem viszont pont az lenne jó, ha az arányok maradnának, de ilyet még sehol nem tapasztaltam :slight_smile:

Nem marad más, mint a varrónő :roll_eyes:

1 Likes

“ VarróKati” szokta mondani, hogy ő Optikai valamint Plasztika- esztétikai szabóságot üzemeltet :slight_smile:
Ezt akkor állapítottuk meg amikor csinált nekem vállat egy őszi kabáttal. Ugyanis hiába a 6 év heti 3 alkalom úszás olyan kicsi vállam van, hogy nem maradnak meg rajta a táskák :smiley: csak kézi vagy átdobós darabokat tudok hordani mert minden más is azonnal kézitáska lesz.
Ezt sikerült kiküszöbölnie, addig tűzögette, hajtogatta rajtam az anyagot amíg rá nem jött, hogy hol kell balanszírozni vagy óriás Amidala gallérokkal vagy válltöméssel.
Szeretem és tudom hordani az extrém darabokat, alig várom, hogy kész legyenek a neon átmenetes felsőim, már nála az anyag , csak eddig gála ruhákat csinált azt írta sms- ben :slight_smile:

8 Likes

Lehet, hogy pm-ben elkérném az elérhetőségeit és árakat is kérdeznék miheztartás végett, ha neked nem gond :slight_smile: ugyanis eldugni semmit nem akarok (nem is tudnék), de legalább azt emeljük ki, ami előnyös :wink:

1 Likes

Írj nyugodtan, szívesen oda adom a számát, versenytáncosoknak , szinkronúszóknak is varr, csoda dolgokat láttam már nála engem is egy ismerősöm vitt el hozzá vagy 15 éve, ha nem több. :slight_smile:

1 Likes

Nem mertem addig írni róla, míg nem láttam, mi a felhozatal, de: Ha szeretitek a szépen szelektált (és nem turkáló szagú) használt ruhát és a designer darabokat akkor nézzétek ki a Lakásbutikra.
Iszonyatosan jó ruhákat találtam. Blézer, farmerdzseki 3 ezer, nadrág 5, hosszú ruha 10 ezerért. Vannak nagyobb méretek is.
Holnap délutánig vannak a Széll Kálmán tér mellett egy stúdióban. A Facebookon fenn van az esemény.

5 Likes

Lányok az Oltai Kata boltjában voltatok már?
Konfekció a neve :slightly_smiling_face: