Nagyon sok mesélni valóm van! Már megcsináltam a fotókat is a szerzeményeimről.
Nagyon sok a bepótolni valóm itt a fórumon mind az olvasás, mind pedig a posztolás terén. Remélhetőleg a jövő héten mindenre sor kerül!
Remélem, Neked is kellemes élményekben volt részed!
Nekem is szoktak ilyen no-smink napok lenni. Ezeket arra használom, hogy pihentessem és kényeztessem a bőröm pakolásokkal, maszkokkal Utána pedig amikor újra sminkelek pár nap után, még nagyobb örömet okoz
Egyébként nekem mindig jót tesznek ezek a smink nélküli napok, mármint a bőrömnek, ezt határozottan észrevettem. A körömfestésben is mindig tartottam (és tartok is) heti legalább 1 napos pihenőt, olyankor 24 óráig nincs lakk, éjszakára gazdag krém (kék tégelyes Nivea vagy a Lush Lemony flutterje, ez utóbbi örök kedvenc a körömágyakra). Tényleg jót tesz a pihentetés, én ajánlom mindenkinek
Szerintem ettől függetlenül is fogok turkálóban vásárolni, amíg nincs keresetem, mert nem nagyon tehetek meg mást. :/. Persze a párommal h and m, New yorker, Taccoban szoktunk vásárolni :). De ha jó áron szeretnék jó ruhákat amik viszonylag egyedik is, akkor előbbit választom. Egyébként imádom a Tacco ruhákat . Majd egyébként szeretnék később 1-1magyar tervezői táskát, ruhát is :). Jó lenne ha tudnék varrni :D.
Lakk sincs rajtam.
Akkor teljes a detox Rajtam sincs most
Már az elvonási tünetek is jelentkeztek. Na nem baj, holnaptól újra tolom.
A legutóbbi blézert amit a H&M-ben vettem Törökországban gyártottak, nem Kínában, csak mondom.
Ezt úgy érted, hogy nem olyan vacak minőség és talán nem kizsákmányoltak készítették?
Igen, van a fastfashion üzletekben török, indiai és néha egyiptomi vagy európai országban gyártott is. Szóval nem minden szar, ami onnan jön.
Csak a cég saját dolgozóihoz való hozzáállásával és a környezet felé tanúsított nemtörődömségével van baj.
A török munkásokat annyira használják ki ott, mint Európa nyugatibb felén. Az Audi se emberszeretetből gyártat Győrben, csak olcsóbb a munkaerő, ennyi.
@Fiorentina imádom ezt a dalt
@anon46483502 teljesen megértem a turis élményeid, ezelőtt nekem is főleg negatív tapasztalatom volt. De ennek meg kell változnia a jövőben, mert én nem szeretnék többet fast fashionben vásárolni. Szerintem fontos, hogy tegyünk valamit a Földünkért, és úgy gondolom, mindenkinek annyit kell csak tennie, ami nem megterhelő, kényelmesen kivitelezhető. Én sosem adnám fel az arcápolást pl a környezetért, semmi értelme csomagolásmentes szappant használnom, ha tönkreteszi a bőrömet… De nem érzem álszentségnek, hogy a bulgurt mindig a ligetiből szerzem be, és nem vásárolok több ruhadarabot.
@umpalumpa Szerintem jobb így, hogy a karitatív szervezetek el tudják költeni a bevételt arra, ami valóban szükséges, mintha az a tömérdek mennyiségű ruha rajtuk maradna. Én úgy tudom a szelektálásból jut vissza hozzájuk is, itthoni viszonylatban legalábbis úgy emlékszem. Kicsit off, de gyakran előfordul, hogy nagyon adni akarunk, és nem olyat sikerül, amire szükség van. Pl. a kéregetők nagy része kajára kér, de nem biztos, hogy előrébb vagyunk, ha veszünk nekik banánt és péksütit. Találkoztam már olyannal, aki lisztet szeretett volna, és valszeg többre is megy vele. (Más eset, aki alkoholra költi, sőt aki már kimondja, hogy arra kér, de nem is mennék bele.)
@Kokapu nagy respect, hogy észszerű ruhamennyiséget vásárolsz, ráadásul magyar varrónőktők! Az is igaz, hogy a cégek csak rákényszerítés útján gyártanának környezetbarát módon ruhákat. Szerintem ha tényleg észszerű mennyiségű ruhát vásárolunk, az már egy jó út ahhoz, hogy ne adjuk alájuk a lovat (ergo nem fejezzük ki az igényünket a “fast” fashionre). Ez szerintem a legkönnyebben megvalósítható végfelhasználói lépés. De ha őszinte akarok lenni magamhoz, bőven több ruha van a szekrényemben, mint amit használok, még az idei 3 szelektálás után is.
Nekem is van némi lelkiismeret-furdalásom, de azzal igyekszem kompenzálni, hogy nagyon keményen tartom magam a készleten lévő smink mennyiségét illetően. Vagyis nem gyűjtögetek a szó szoros értelmében. Szeretnék valamit végre elhasználni, hogy lássam egyáltalán, hogy nem lehetetlen…
Visszacsatolás a fast fashion-höz, néhány éve volt hír, hogy a h&m és más cégek is az el nem adott ruhákat égetőbe küldik. Egy tv riporter járt utána az ügynek, a h&m egy ideig védekezett, hogy elázott vagy hibás ruhákat küldtek el, erre a tv riporter még rá tudott cáfolni, de valahogy leült az ügy, nem emlékszem hogy lett volna komoly végeredmény. Engem mindenesetre ledöbbent: Távol-Keleten gyerekek és nők éhbérért dolgoznak a mi hétről hétre megújuló ruhákínálatunkért, amit aztán a cég nem tud értékesíteni, és elégeti.
A h&m-nek vannak kifejezetten előremutató kollekciói, de elborzaszt, hogy mindezekre a lépésekre azért van szükség, mert ők maguk generáltak egy problémát az emberiségnek. Most meg megpróbálnak úgy tenni, mint akik jófejek, hogy milyen sokat tesznek. Na ez álszentség.
Na, jól kibeszéltem most magam… Összességében, szerintem semmi baj nincs ezekkel az üzletekkel, ha mi tudunk annyit és úgy vásárolni, ami észszerű. A ruha közvetít rólunk, öltöztet, kifejezi a stílusunk. A te ruhatárad mit közvetít? És mi az, amit szeretnél közvetíteni? Szerintem ha ezt meg tudjuk fogalmazni, jó úton járunk.
Most csak egy nagyon egyszerű példa: emlékszem, gyerekkoromban egyáltalán nem volt pet palackos üdítő, még a kicsik sem azok voltak. Mit vettünk? Visszaváltható üvegest. Eleve palackos vizet sem vettünk, jó volt az, ami a csapból folyt. Esetleg szifonnal szódát csináltunk, szörppel ízesítettük.
Ezzel gyakorlatilag nem volt műanyag szemét. Mondjuk azon el lehet lamentálni, hogy az üvegek mosása mennyire terheli a környezetet, de a mondandómnak csak annyi a lényege, hogy az ember mindig azt veszi, ami van.
Nagyon sok mindenben egyetértünk az ésszerű vásárlással kapcsolatban @dunaimano .
Annyit tennék hozzá, hogy szerintem már az pozitívum, hogy ha vásárláskor az ember észben tartja a kérdést. Értelemszerűen ha a gyereknek kell egy nadrág, akkor meg fogom venni. De ha magamnak nézelődök, akkor kétszer meggondolom, szükség van-e a 3. ballonkabátra vagy sem.
Azokat a ruhákat, amiket én nem használok, és elfogadható állapotban vannak, el szoktam vinni olyan helyre, ahol tudom, hogy örülnek neki. Anno gyerekkorunkban mi is így kaptunk ruhákat a családtól. Szerintem nagyon jó példa, és örülök, hogy folytathatom a dolgot. Emellett olyan helyre viszem ahol tudom, hogy biztos használni fogja az új tulajdonosa.
@Kokapu: Engem nagyon zavar a palackos víz téma. Magyarország majdnem teljes területén a csapvíz teljesen biztonságos. Ehhez képest, bárhova megyünk, ásványvízzel kínálnak minket. A múltkor észrevettem, én is ezt csinálom, ha hozzánk jönnek. Miért? Nehogy a vendég megsértődjön, hogy csapvizet kell igyon? Mintha félnék attól, hogy bevalljam, márpedig én tényleg azt iszom.
Ez engem is zavar. Az pedig főleg, hogy sokan még arra sem figyelnek, hogy a falkonokat összenyomva a megfelelő gyűjtőbe tegyék. Hanem fog mondjuk 4 flakont, beleteszi egy műanyag szatyorba és úgy a szemétbe…nehogy összenyomja kicsi kezeivel és esetleg férjen még a konténerbe…Ez a mi lépcsőházunkban rendszeresen előfordul.
Hát igen, tulajdonképpen Magyarországon az egész ásványíz ivás a marketingeseknek köszönhető szerintem. Mi a bubis vizet szeretjük, van Sodastream gépünk, azzal csináljuk csapvízzel. Néha veszünk bele szörpöt is, de ásványvizet már nagyon régen nem vettünk.
Üdítő az mondjuk elő szokott fordulni, az Apentának van mangós meg nem tudom mi ízű üdítője, az nagyon finom.
De ez már nagyon nem a ruha téma, de hogy legyen az is, itt egy példa, hogy hová fejlődtem ruhavásárlás terén.
Múlt héten bementem a kedvenc butikomba, mert végre van olyan felsőjük, amilyet már nagyon régen szerettem volna. Semmi extra, csak egy egyszínű, csinos szabású, V-nyakú felső, amilyet már régen szerettem volna. Közben az eladók (akik már elég jól ismerik a stílusom) ajánlották az egyik fekete őszi kabátkát, hogy az milyen csinos. Felpróbáltam, tényleg az, ráadásul nagyon jól is állt rajtam. Már éppen meginogtam, de aztán elgondolkodtam, és eszembe jutott, hogy tavaly vettem egy műbőr dzsekit a Vögelében, ha ezt megvenném, akkor valószínűleg ahelyett hordanám. Viszont azt is szeretem, szabásuk is hasonló, ráadásul műbőr lévén az nyilván nem örök darab, ha nem hordom, akkor is tönkre megy a szekrényben. Szóval végül képzeletben a vállamat megveregetve, visszaadtam a kabátot, és még a szívem sem fájt érte.
De idáig el kellett jutnom a tanulási folyamatban, mert két évvel ezelőtt még simán megvettem volna, egyszerűen csak azért, mert jól áll.
A blúzt azért megvettem, igazi hiánypótló darab.
Ügyes vagy! De komolyan. Főleg, ha leárazaskor sem mész érte vissza Én így tennék, valószínűleg. Hiszen olyan ritkán kapok olyan darabot, ami tényleg jól áll és tetszik.
Egyik nap azon gondolkodtam a buszra várva, hogy el kéne menni kabátot venni őszre. Aztán beugrott, hogy vettem egyet, lassn két éve és alig hordtam. Ráírtam viberen a páromra, aki otthon volt, hogy írja ki nekem egy cetlire, hogy fekete bőrzeke, hogy eszembe ne jusson másikat venni.
Nagyon jól csináltad a kabáttal
Nekem nem lett volna ilyen lelkierőm, ügyes vagy
A blúz is nagyon csini,de nekem azon akadt meg a szemem milyen szép őszi sminkje van a modellnek
Mire leárazzák, már valószínűleg nem lesz a méretemben.
Egyébként ismerem az érzést, nagyon sokáig megvettem mindent, csak azért, mert feljött rám. Aztán szerencsére találtam néhány jó üzletet, akkor meg már azért vettem meg mindent, mert jé, ez is jól áll, meg végre színes felső, de jó, nagy méretben is vállkidobós blúz, stb. És el kell mondanom, rengeteget köszönhetek abban az üzletben az eladóknak is, akik lebeszéltek arról, hogy mindig 1 számmal nagyobb ruhát vegyek, csak úgy megszokásból, hanem inkább a méretemnek megfelelőt.
De most már beálltam egy szintre, most így jó.
Nagyon ügyes vagy, remélem én is eljutok idáig egyszer! Habár egy ideje mellőzöm a vásárlást, de a hétvégén rájöttem, hogy igenis kell egy őszi kabát, mert a 7 évvel ezelőtt vásárolt már kicsi, a másik kettő (egyáltalán minek egyszerre 3?) nem praktikus és nem tudom hordani. Így kötöttem ki a Swappis ruhaforgóban, ahol elképzelés híján 5 perc alatt találtam egy nagyon menő kabátot, de egy farmering is hazajött, mert jól néztem ki benne… Azt hiszem még mindig jobb ha távol tartom magam a boltoktól, akkor van rá esély hogy nem vásárolok fölöslegesen.
Jó, hát mondjuk a teljesség kedvéért van ez a fekete műbőr kabátom, egy olyan nagyon vastag, félig kardigán, félig kabát jellegűm, egy piros és egy fekete rövid ballon, egy bézs és egy fekete térdig érő ballon, egy steppelt dzsekim, és egy olyan, ami belül polár, kívülről szélálló, de még nem téli, inkább olyan késő őszi (bár januárban Londonra is tökéletes volt). Szóval éppenséggel így is túl sok már az őszi-tavaszi kabátból… Hozzá teszem, hogy ezekből kettő turkálós, és a többit sem teljes áron vettem, ráadásul úgy 5-6 év szívós munkája van benne, hogy ennyi összegyűlt.
Egyébként nekem mindegyiknek megvan a funkciója.
Rövid fekete ballon: ilyen kell az embernek, ennyi.
Rövid piros ballon: mert piros (és 2ezerért turkáltam).
Fekete hosszú ballon: ezt akkor, ha szoknyát vennék fel.
Bézs hosszú ballon: sajnos a fekete nem volt túl jó vétel, mert eléggé kemény az anyaga, ez viszont nagyon kellemes, hát ezért van.
A fekete-szürke félig kabát, félig kardigán: a múlt heti időjáráshoz tökéletes.
A műbőr: a mostani időjáráshoz.
A steppelt: ha még hűvösebbre fordulna az idő, de még nem akarok télikabátot venni.
A belül polár kívül szélállót pont egy korábbi, őszi londoni út előtt vettem, mert oda tökéletes, de itthon is jó, amikor szeles az idő, plusz kapucnija is van, nagyon szeretem.
Szóval igenis van jogosultsága több őszi kabátnak.