Ruha-Tár-avagy minden a ruhákról

@anon21269124 Christina Hendricks tényleg észbontóan jól néz ki a sorozatban, bár szerintem az ő alakja pont olyan, minta amit megrajzoltak/festettek, annyira szép vonalai vannak, persze a rafinált ruháknak is köszönhetően. Nálunk nem volt soha senki vékony, de az öltözködés segítségével nagyon jól tudtak kinézni. Kár valóban, hogy nincs már kultúrája a szabónak, varrónőnek, bár értem, hogy változott a világ, sok minden más most, mások a prioritások. Az a kevés szabóság sem nyűgözött le eddig ami még üzemel. Van a belvárosban egy elég nagy forgalmú ruhajavító, akikhez kétszer mentem eddig kabátujjat rövidíteni, mindkét alkalommal elrontották: egyszer a mandzsettát az ujja aljára varrták fel (nem is értem), második alkalommal talán 1-2 centit vettek le, és amikor felpróbáltam, a kabát ujja még mindig az ujjaimon túl ért. Mondanom sem kell, nem megyek hozzájuk még egyszer.

@zsazsi1 Pont ezt néztem én is: Apunak van jópár képe ami még a háború előtt készült a Csepel Művekben az inas éveiben, és hát na. Jól néztek ki azok a férfiak, pedig egyszerű kétkezi munkások voltak. :slight_smile: (Apum már nem él, 1922-ben született, és 61 éves volt amikor én születtem. Csak ha valakinek furcsa lenne amit leírtam. :smiley: )

@Luiselotte és @kokapu Szerintem van közös pontunk, ahol egyetértünk. :slight_smile: Amit írtál arról, hogy nincs semmi kőbe vésve, hatalmas a választék, és szabadabban öltözködhetünk, ez szerintem is szuper, én sem adnám semmi pénzért és nem vágyom vissza az említett korokba. Szeretem a mai kor szabadságát, és szerintem engem is nagyon frusztrált volna a régebbi idők merevsége. Igazából nem arról van szó, hogy öltözzön mindenki egyféle módon, nem ezt szeretném sem én, sem a hozzám hasonló véleményű hozzászólók szerintem. Nem akarom senkinek sem megmondani, hogy mit vegyen fel és mit ne. Tiszteletben tartom mindenkinek a jogát, hogy azt hordjon amit akar, és jó ez így.

Én még mindig csak a józan észt hiányolom egy picit az emberekből, amibe beletartozik amit Zsazsi is írt, éspedig, hogy nem sok értelme van olyan dolgokat hordani, amik teljesen előnytelenek. Valamint ahogy a közösségi médában sem teregetjük ki az életünket ha van egy kis eszünk, úgy a való életben sem kéne mindent megmutatni magunkból. De lelke rajta, én teljesen biztos, hogy nem ez alapján fogom megítélni, hiszen millió és egy oka lehet, hogy miért ezt vette fel, azon túl, hogy ehhez volt kedve (anyagi okok, élethelyzet, hozzá nem értés, stb…) Megvan a saját véleményem a dolgokról, tudom, hogy mi tetszik és mi nem, de ettől még mindenki azt vesz fel amit akar. Isten ments, hogy visszajöjjenek az idők, amikor kilógtál a sorból egy kicsit eltérőbb öltözék miatt. Volt részem gyerek- és tinikoromban elég bántásban és kiközösítésben az öltözködésem miatt ahhoz, hogy soha ne akarjak senkit ezért bántani vagy megítélni. (Igaz, én azért kaptam, mert nem voltunk jó anyagi helyzetben és nem engedhettük meg azokat a dolgokat, amiket az osztálytársaim nagy része, nem pedig az extrém ruházatom miatt. Bár ki tudja, lehet, nekik extrém voltam a turis cuccaimmal…)

Nem a ruha teszi az embert, hanem a tettei, a viselkedése, ez mindig is igaz lesz.
Én most leginkább csak lelkesedek a századfordulós divat iránt, de én sem úgy öltözöm, mert kicsit nehéz lenne kiviteleznem, és mástól sem ezt a stílust kérem számon. :slight_smile:

5 Likes

Itt is szerintem az a lényeg, hogy vannak persze szélsőségek, de amellett van egy skála amin ki-ki választhat, hogy elegánsabb vagy lazább, kényelmesebb akar lenni ma, és ez nagyon jó. Én szintén nem szeretnék csak kiskosztümben meg szalagos ruhában járni, bodorított hajjal, kösz de nagyon nem. Imádom a farmert, az egyik legjobb dolog a világon és egyáltalán nem akarok folyton full elegánsban lenni. Aki szerint ez nem elég nőies, hát, oké. Ugyanaz mint a magassarkú cipő, megőrülnék ha mint nő csak az lenne számomra opció. Én járok tornacipőben is, sokáig volt bakancsom is, szerintem vagány darabok. Én nem gondolom, hogy ma minden fúj, de régen meg hűde jó és szép volt.

4 Likes

Utolsó mondatodra reagálva: én sem. :slight_smile:
Van a régi időkből is rengeteg dolog, ami rettenetes és fel nem venném. (Például magassarkút: ha holnaptól nem szól hozzám senki sem mert nincs rajtam, akkor sem veszem fel. :grinning_face_with_smiling_eyes: Nem azért mert nem tetszik, éppen ellenkezőleg, hanem mert nem bírja a lábam.)
Egy sima farmer és fehér póló is tud über-elegáns lenni, és fordítva: a bodorított haj és magassarkú is tud közönséges lenni, csak az a kérdés, hogy van tálalva. Azt hiszem, a részletekben van a dolog nyitja.

2 Likes

Nagyon sok mindenben értünk egyet :slight_smile:
Ruházkodás terén (is) borzasztóan kettős vagyok. Egyrészt a “mindenki azt vesz fel és úgy, ahogy akar és ezért nem vegzáljuk” és a “rém konzervatív, kiskosztüm, tökéletes smink-haj-köröm, magassarkú” elvét is vallom :smiley:
Ebben is, mint nagyon sok minden másban, generáció “tévesztő” vagyok. Bőszen állítom, hogy az Osztrák-Magyar-Monarchia időszakában kiválóan éreztem volna magam a szép nagy ruhákkal, fűzőkkel, legyezőkkel. Ugyanakkor hatalmas gondjaim lettek volna azzal, hogy nem vagyok egy visszahúzódó, csendes, halkszavú virágszál és eléggé “emancipunci” felfogásom van sok mindenben.
Nem gondolom, hogy régen minden szép és jó volt, de valamiért visszanézve talán egy picit jobb és picit szebb, de semmiképpen nem tökéletes. Emberléptékűbb, inkább így fogalmaznám meg.

Nekem a dédszüleim voltak egyidősek édesapáddal :relaxed:

3 Likes

Igen, ez szépen hangzik, ha úri családba születik az ember lánya, de a parasztok nem hiszem, hogy sokat legyezgették magukat, ha egyáltalán lett volna mivel. A fűzőben meg a munkát nem bírták volna.
Az emberek többségének kemény világ volt az, és valószínűleg én a kevésbé szerencsések tömegéhez tartoztam volna, tekintve, hogy nincs nemesi vér a családunkban.
De kétségtelen, hogy az úri kisasszonyok ruhái szépek voltak.

4 Likes

Igen, ez a kettősség bennem is megvan: imádtam volna a viktoriánus kor ruháit és lassú tempóját (mert egy csomó más korszakét is). (Mértékkel még a fűzőt is, mert a mai kor felfogásával szemben egyáltalán nem volt az egy rossz dolog, sok előnye volt, tartotta a törzset és a melleket, támasztotta a gerincet, és normál hordás mellett nem lehetett elájulni tőle. Falra mászok, amikor a patriarchátus kegyetlen elnyomó eszközének titulálják, és hülye színésznőcskék sopánkodnak, hogy elájultak benne forgatás közben. Ha igen, akkor az nem egy korhű fűző volt.)

Másrészről az akkori korszellemtől szerintem a folyóba gyalogoltam volna én is. Rettentően nehezen viselem, amikor egy ember, vagy egy közösség meg akarja mondani nekem, hogy mit gondoljak, érezzek, csináljak, és azt is, amikor (főleg férfiak) készpénznek veszik, hogy nő vagyok, tehát hülye és gyámoltalan is, akinek nincs és nem is lehet saját véleménye és szabad akarata. Imádok tanulni, új dolgokat felfedezni, világot látni, önálló lenni, és ha belegondolok, hogy akkoriban erre nem nagyon lett volna lehetőségem, sőt, férjhez kellett volna mennem és gyereket szülnöm, akkor inkább köszönöm, de megfelel a mai éra minden hülyeségével együtt. :smiley: (A félreértések elkerülése végett: csodás dolog a férj meg a gyerek is, csak én nem vágytam soha rá.) Így aztán nehéz is tartoznom bármilyen közösségbe, azt hiszem, mindig kívülálló leszek mindenhol egy kicsit, még ha adott esetben nem is tűnök annak. Az nem megy, hogy átvegyem egy csoport minden gondolatát és véleményét kérdés és gondolkodás nélkül. A konzervatívoknak túl haladó vagyok, a liberálisoknak túl maradi. Ez van. :grin:

2 Likes

Ó, figyelembe vesszük ám ezt is, és inkább csak álmodozunk. :slight_smile: É például valszeg pár napig éltem volna születésem után, antibiotikum hiányában, de ha túl is élem, akkor sem sokáig húztam volna. Ha nincs a genetikai nyavalyám, és megérem a felnőttkort, akkor én sem habos-babos ruhákban jártam volna, hacsak el nem vesz egy tehetős úr. De akkor meg rövid úton megbolondultam volna azt hiszem. :slight_smile:

2 Likes

Egyetértek :blush: és nemcsak az öltözködés, divat terén, de ahogy többen is írtátok: igen, voltak romantikus dolgok vagy olyasmik amiket most visszanézve oly szépnek látunk, de amellett minden korban bőven volt marhaság is, voltak rossz elméletek, hibás nézetek, mindig voltak akik szépen éltek másokkal és ugyanúgy voltak rossz kapcsolatok is. És valóban, több korszakban a kedves dolgok az előkelőbb rétegeknek adattak meg csak, ahova én sem tartozom.
Én a magam részéről ha mindent összevetek, nem szeretnék máskor élni :slightly_smiling_face:

3 Likes

Ma csinibb kedvem volt magassarkúban voltam meg kis pöttyös ruhában, de délutánra amikor már suliba mentem kénytelen voltam egy balerinát felvenni, mert nagyon megfájdult már a lábam a másikban. Én is meghalnék ha mindennap így kéne járnom, imádom, hogy hangulatom szerint öltözhetek fel. Egyik nap csini másik nap lezbis (pasi ing, leggins valamilyen random cipő, wesko mondjuk) és így tovább :smiley:

Nekem volt alkalmam 1800-as évekbeli ruhákat hordani, korhű fűzővel, imádtam, de még inkább, amikor levehettem :smiley: Nagyon kötötté teszi az embert, már fel is hagytam ezzel a hobbival, de sokat adott, hogy végre szépnek érezhettem magam, eléggé múlt századi arcom van és mindig lecsúnyáztak addig. Most már inkább modernebb ruhákat szeretnék varrni, csak rohadtul nincs rá időm :frowning:

A ki mit viselről nekem egy gondolatom volt. Ilyen téren én imádtam Londont. Tényleg AKÁRMIT felvehettél, senkit se érdekelt, itthon meg tudjuk mennyire elfogadóak az emberek. Régen egy szebb, fekete kalapom alá rendszeresen alábámultak, kellemetlen érzés volt.

10 Likes

Megint én, megint táska kérdés :sweat_smile:

Találtam egy szuper webshopot. Pontosan ilyen táskák tetszenek, ráadásul mind bőr, és számomra megfizethetőek (max kb 30 ezer ft). Tudtok hasonló boltot Magyarországon? Ahol meg is tudnám nézni őket és ilyen stílusúak.
Amúgy vajon ezeknek a táskáknak milyen anyag lehet a szélein? Értem ezalatt, hogy a műbőr táskáimnak is sokszor csak az a baja, hogy lejön az a fekete gumicsík és azzal nem tudok mit kezdeni.

4 Likes

Talán a Mammutban. Via Pielle,de fogalmam nincs, milyen árban vannak.

Ezt már én is elmentettem, követem is őket, gondoltam, hogy rendelek. Simán szállítanak Magyarországra, lengyel cég. Jó minőségnek tűnik.
Nekem ilyen a táskám széle (bár nem ettől a márkától van), nekem egyik táskámon sincs gumicsík, szerintem bőrre nem tesznek. Vagy csak nekem nem ilyenek vannak.

20230508_083710

Ha gondolod, nézd meg a “Megjelölve” címszónál lévő képeket, hátha látsz közelebbi képet a táskákról.
Hazai boltot én nem tudok, szerintem nagyon drágák a táskák. Néha vannak szép bőrtáskák a prémium kollekcióból a Zarában, H&M-ben, Mango-ban, Reserved-ben. Mondjuk most elég vérszegény kínálatot láttam, de szokott lenni.

1 Likes

Köszi a tippet. Igen, mindig nézem a fast fashion kínálatot, de a mostani fazonok nem igazán jönnek be.
Még ezt az oldalt ismerem, itt is vannak szépek, már-már bőség zavara: https://www.vera-italy.hu/
Csak kicsit fura az oldal, ezért még nem mertem rendelni.

Óóó, de szép dolgok vannak itt, szinte érzem az orromban a finom bőr-illatot.

Ennél a táskánál jó véleményeket írnak az oldalról is.
Óóó, de szép dolgok vannak itt, szinte érzen az orromban a finom bőr-illatot.

Rendeltem a Vera Italytól, megbízható cég, szuper táskákkal. Rendelés után felhívtak, hogy pár nap késés várható, mert nincs raktáron a táska, megrendelik Olaszországból. Kicsit törte a magyart a hölgy és a hírlevelük is fura néha, gondolom, nem magyar anyanyelvűek.
Jó szívvel ajánlom őket! :slight_smile:

1 Likes

Igen az egy idő után leválik. Van ebayen javító készlet, csak beírod hogy leather repair .
És kisebb kopàsokra vagy átfestésre folyékony bőrfesték. Ezt én is csak nem régen tudtam meg. Nekem coconix van.

1 Likes

Életemben nem jártam még így. Megtaláltam a tökéletes nadrágot fazonra, minőségre stb. Van méret, boldog vagyok, mint állat. Felpróbálom…2 centin múlott, hogy fel tudjam húzni a cipzárt. Ezenkívül, mintha rám öntötték volna. Ha összébb fogtam a cipzárnál, akkor is tökéletesen állt. Nem mertem jobban meghúzni, mert ez a gagyi cipzáracska volt és nem akartam tönkretenni. Most 2 órája puffogok.
Körömcipő-szemlén is voltam. Megtaláltam azt a cipőt, ami stabil, jó a sarok, pántos, lábfeje is korrekt, fekete, olyan én meg minden. Felhúztam, hercegnőnek éreztem magam 30 másodpercre, amikor is kiderült, hogy túl magasra ér a sarokpánt és töri az achilleszemet.
A csodálatoslila felsőt, amit kinéztem és teljesen a stílusom, az utolsó darabot vitte el egy nő az orrom elöl.
Hazajöttem.

8 Likes

Annyira együttérzek veled, 10-ből 8 vásárlásom ilyen! Sajnálom. :pensive:

1 Likes

Alapból nekem is, csak ez most túl szépen indult ahhoz, hogy igaz legyen és már pont beleéltem magam, mire pofára estem :smiley:

1 Likes

A farmer milyen anyagból van? Nem lehet tágulással számolni? Nálam általában egy nap hordás után kicsit lazábbá szoktak válni.