Ruha-Tár-avagy minden a ruhákról

Tőlem követ nem, csak teljes egyetértést kapsz. :slight_smile:

Manapság dívik az a szemlélet, hogy mindenkinek mindent szabad, ezzel viszont mélyen nem értek egyet.

A világ úgy működik ahogy, és bár igaz, hogy sokkal jobban is működhetne, és igen, mindig az áldozattal érzek együtt, de azért ne legyünk már komplett hülyék és ne kínáljuk fel a beteg lelkű embereknek magunkat tálcán. Igen, beteg, igen, rossz és bűntetendő amit csinál, igen, el kéne zárni, és a legtöbb esetben szerencsére börtönbe is kerül az ilyen, de attól még egy csomó hasonló szaladgál az utcán (mert mindig van utánpótlás), és talán nekem is oda kéne figyelnem kicsit, hogy ne essek áldozatul nekik.

Meg aztán van olyan (vagy régebben legalábbis volt), hogy közízlés, és én például tényleg nem szívesen nézem egy másik nő fenekét vagy mellét az utcán. Nem fogom aktívan bámulni értelemszerűen, de valóban, ha előttem áll a mozgólépcsőn, akkor nehéz ezt kivitelezni, és idegesít… (Az önfeledtem csókolózó párokról és nem kapaszkodó alvajárókról már nem is beszélve, de ez már egy másik téma…)

5 Likes

Szerintem ha Mancika tangát/ kisnadrágot/ toppot akar felvenni, had vegye .
Kit érdekel?
Neki tetszik ? Hordja.
Nem vagyok tökéletes, de én is azt hordok ami nekem tetszik , ha valakinek ezzel gondja van , akkor ne nézzen rám, ilyen egyszerű , a lényeg, hogy én jól érzem magam, nekem kényelmes és szeretem az adott ruhát.
Semmi de semmi , egy pohár víz sincs vagy egy fehér A/4 - es papír ami mindenkinek tetszene a világon, én nem fogok a “ki mit gondol rólamon “ szorongani egy percet sem,mert nem visz előre.
Minden reggel elégedetten nézek az előszobatükörbe amikor elvonulok otthonról. :slight_smile:

9 Likes

Persze, ezt senki nem is vonta kétségbe és magam is így gondolom. Félreértés ne essék, nem a szorongásokról meg a másoknak megfelelésről beszélünk. De feltételezem, amennyire itt a fórumon olvasottakból kitűnt számomra, nem egy tangának is kevés nadrágban szoktál elmenni otthonról nyáron :slight_smile:

Reggelente az Örs vezér tere esik útba és főleg nyáron szoktam vele összefutni. Egy transz csaj szokott jönni velem szemben. Jellemzően lila melltartó, rajta piros spagettipántos top és fekete miniszoknya van rajta tangás, tűsarkú arany papuccsal és pink tollboával. Általában hasonló színű és stílusú összeállításokkal fut, amivel max annyit szoktam megállapítani csendesen magamban, hogy ez ma nem sikerült, de mivel nem lóg ki semmi sehonnan, pont ennyiben vagyok vele.
Azt viszont állatira nehezen tolerálom, amikor a 15 éves kislány meztelen szeméremajkai néznek farkasszemet velem a mozgólépcsőn és nem azért, mert bámulom, hanem mert felfele néztem véletlenül.
És nem, nem érzem magam atomkonzervatívnak, csak egyszerűen mindennek megvan a helye és az ideje. Ugyanezzel a szerkóval én az ajtóig nem jutottam volna otthon, mert a szüleim visszazavartak volna átöltözni (nem is volt igényem rá, hogy így öltözzem) :slight_smile: megjegyzem, helyesen.
A mozgólépcsős 15 éves kislány esetében pont magasról leszartam volna hogyan van felöltözve, ha mondjuk hosszabb a szoknya/rövidnadrág.

@Izar ennyi. Teljes mértékig egyetértünk :slight_smile:

4 Likes

Én viszont vitatkoznék ezzel. Tengernyi bizonyíték és szakirodalom áll rendelkezésre, ami azt mutatja, hogy az öltözet igen kevés kapcsolatban áll a nemi erőszakkal, sokkal inkább a “rosszkor rossz helyen” a jellemző. Nem azért lesz valaki szexuális abúzus áldozata, mert túl rövid a szoknyája, hanem mert épp ott és akkor “kínálkozott” lehetőség az elkövető számára. Akár bundás kabátban is lehetett volna…

Az ízlésesség viszont már más kérdés, azzal abszolút egyetértek. Én sem szeretem mások csupasz intim területeit nézni. A tanga fürdőruhától a hideg ráz, egyszerűen nem szeretnék a medencében vagy akárhol véletlenül más csupasz s*ggéhez érni :sweat_smile: A kifittyenő szeméremajkas rövidnadrágoknál akaratlanul is eszembe jut, hogy de nem szeretnék utána leülni bárhová is a kánikulában :smiley: Mondom ezt úgy, hogy rám egyébként nem jellemző a nagyon konzervatív öltözködés, kb egész nyáron viszonylag rövid (fenék alá nem sokkal érő) rövidnadrágban létezem a combomon egy tetovált combfixszel :face_with_hand_over_mouth:

6 Likes

Erről jutott eszembe, hogy pár éve Belgiumban volt is egy kiállítás. És hát, leggyakrabban farmer + póló volt az áldozaton, és persze legszomorúbbak a gyerekruhák. :frowning:

A túl rövid ruhákkal kapcsolatban: nekem csak egyszerűen ahhoz nem lenne gusztusom, hogy a bőrőm (pl. a combomon) a bkk-n az üléshez érjen. Mondjuk termetemből adódóan a túl rövid ruhák eszembe sem jutnak, szóval én könnyen beszélek.

3 Likes

Na tudtam, hogy ide fogunk kilyukadni, hogy zsákruhában is meg fognak erőszakolni, ha olyan az illető és így-úgy :smiley:

Tisztázzuk. Sosem mondtam, hogy nem így van, sőt életemben nem egyszer történt meg, hogy illendően felöltözve voltam és jött utánam a fél városon át a delikvens (télen, nagykabátban, sapiban, smink nélkül voltam, kb az orrom hegye lógott ki), illetve simogatták a lábamat még gyerekként a buszon.

DE! Amit @Izar is írt, az elmebeteget ne triggereljük már azzal, hogy még ki is pakoljuk olyan mélységig magunkat, amit optimális esetben a partnerünk vagy a nőgyógyászunk lát. Nem arról van szó, hogy tógát kell viselni, csak ne ruhának csúfolt bélyeget viseljünk az utcán. Egyszerűen józan paraszti elkerülő technika, hogy amit lehet, azt megteszek azért, hogy ne legyek egy villogó felkiáltójelként célpont az amúgy is beteg elme előtt. Megjegyzem, ha pucér az illető sem jogosít fel senkit arra, hogy bármilyen módon bántalmazza.

A másik, és ebben nagy indulatokat kiváltó, de kriminálpszichológusi véleménnyel értek egyet, egyszerűen vannak az áldozattípusok, akiken mindegy mi lesz, meg fogják találni az elmebetegek. Az már más kérdés, hogy az elkövető fejében létező kis világban ő mit visel és ténylegesen valójában milyen ruha van rajta.

3 Likes

@anon21269124 leírta a kulcsszót: józan ész. Sok esetben ezt hiányolom az emberekből.

Azzal nem vitatkozok, amit írtál, mert nem tudok, és igazából a kutatásnak igaza lehet abban, hogy a helyzet is nagyon sokat számít. Viszont nem feltétlenül csak konkrét erőszakra gondolok, hanem akár arra is, hogy a tömegközlekedésben mihez fér hozzá egy elmebeteg és mihez nem. Vagy arra, hogy mit lát(hat) egy fiatal lány testéből egy zakkantabb agyú perverz és mit nem.

Őszintén örülök, hogy sokkal szabadabban élünk, mint akár pár évtizeddel ezelőtt, kevesebb a korlát, kevesebb talán az előítélet, szabadabban mutathatjuk meg és fejezhetjük ki a személyiségünket, és ez jó. Az is nagyon jó, hogy meghalljuk a bántalmazott ember segítségkiáltását és együttérzéssel fordulunk felé, támogatjuk, sokkal több segítség áll a rendelkezésére. Így is kell legyen, nem vitás, bár van még hova fejlődnünk ebben és gondolom, mindig lesz.

Az viszont nem jó, hogy kiskorúak öltöznek úgy, hogy szinte semmi nem marad takarva, és az elmebeteg szabadon bámulhatja, adott esetben a csupasz bőrét fogdoshatja (mert ugye nincs ruhanemű ami takarna, értsd védene). Nem ugyanaz, amikor a buszon egy ilyen alak egy fiatal lány csupasz bőréhez simul hozzá, vagy mondjuk a farmernadrághoz amit a lány visel.

Senkinek nem akarom megmondani, hogyan öltözködjön, és nem akarok erkölcscsősz sem lenni, csak némi józan észt lenne jó látni az emberekben néha. A higiéniai aspektusról már nem is beszélve, ezzel teljesen egyetértek, én sem szívesen ülnék arra az ülésre, ahol előtte a lányzó intim területei voltak.

Nem fogok soha egy áldozatot sem hibáztatni, velük vagyok 100%-ig bármit is viselt, és soha nem bocsátok meg egy zaklatónak sem, csak azon kéne elgondolkodni, hogy mit és mennyit mutatunk meg magunkból a világnak, mert egyszerűen nem minden porcikánkhoz kéne hozzáférnie a világ szemének és fantáziájának.

4 Likes

Szerintem nem azt mondta bárki, hogy kizárólag az elcseszett öltözet miatt talál meg vkit egy zakkant agyú elkövető. És igen, persze felvehet mindenki azt amit akar, és ahogyan akar, de van különbség a simán ízléstelen meg aközött, hogy valaki nem szorong állandóan a mások véleménye miatt. Akkor is ha mostanság elvileg minden is gyönyörű.

3 Likes

A józan ész kihalófélben van,ez sajnos, nem csak az öltözködés terén figyelhető meg.

Néha elszörnyedek,hogy mekkora túlsúly mellett vesznek fel fiatalok pl.haspólót… de ha neki így jó,viselje,neki lesz rossz a túlsúlyból eredő problémákkal küzdeni,én max.néhány percig látom és átértékelem a 5-6 kg plusszomat.

A túl rövid szoknya/rövidnadrág valószínűleg nem marad meg emlékeimben,mert nem dereng,hogy valaha sokkolt volna.

Ha viszont kirakott aránytalanul nagy szilikon mellek jönnek szembe, mindig kitör belőlem a röhögés. Lehet ,hogy ez bunkóság,de ez nálam ösztönös.
Nem tudom értelmezni. Ha valakinek nagy a melle,az bundában is látható,minek kirakni?

G80 melltartóim mellé talán 2 mélyebb kivágású felsőm van, nem érzek késztetést jobban mutogatni :slightly_smiling_face:

Ha pedig a nagy szilikon mell mellé plöttyedt fenék és kar tartozik,az szerintem az igénytelenség jele. Ha arra volt pénze,főleg fiatalon,akkor tartsa karban a többi testrészt is,ha már jól akar kinézni.

A valódi sexappeal belőlről jön,egy igazi Dög nő után akkor is megfordulnak,ha melegítőt visel.

2 Likes

A témához hozzászólva: antikvárból rendeltem régi Ez a divat évkönyveket, 1978-83 évjáratokat. Volt már egypár gyerekkoromból és imádom őket nézegetni. Lapozgatva őket, két dolog szembetűnő: 1. a neves divatházak akkor még hordható ruhákat hoztak ki. 2. nyilván az utca embere nem így öltözött az akkori Magyarországon, de mai szemmel nézve mintha lordokat és ladyket látnánk a divatlapokban, ellentétben a mai minélszakadtabbannáljobb divattal. Összességében hihetetlenül elegánsnak, hordhatónak tűnnek az akkori ruhák és viselőik úrinőnek. Sajnálom, hogy egy kifordult ízlésű (?) világban élünk és a jólöltözöttség eltűnt a mindennapokból. Ja, és a modellek szépek, de legalábbis helyesek voltak, ellentétben a mai szörnyellákkal.
És hogy tényleg a témához is egy gondolat: magát értékeli le a nő, aki mindenét kirakja :roll_eyes: Szabadnak képzeli magát, pedig csak szánalmas.

3 Likes

A “minél szakadtabb” margójára:
Ez a hirdetés FB-n jött velem szembe. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy erre van igény…

received_177761935193887

5 Likes

nevetek :laughing:

Pedig milyen jó áron van! És melegíti a veséket is! :grinning: :rofl:

Na pont erről van szó. Valami cikk kapcsán, azt hiszem, a miniszoknyáról volt szó, hogy itthon hogy viselték és különböző utcai fotókat is csatoltak a cikkhez. Azt néztem, hogy sokkal nőiesebbek voltak a nők. Egyszerűbbek és a mai kornak megfelelően nem biztos, hogy az arckarakterek stb az olyan, amit ma szépnek látunk, de mégis egyszerűen, csinosan és a nőiesen öltözködtek. Persze, néha megjelentek a szélsőségek, de én nőt azokon a fotókon pl. bakancsban vagy tornacipőben nem láttam. Letisztult vonalak, nem szakadt/foltos lebernyegek meg szőnyegek lógtak rajtuk…

2 Likes

Minden szavaddal egyetértek, az utolsó két mondat pedig megy az idézetgyűjteményes füzetkémbe, annyira frappáns. :slight_smile:

Nagyon szeretem a negyvenes, ötvenes évek stílusát, ruháit, és a sorozatokban mindig elámulok, hogy milyen zseniális ruháik voltak. Tisztában vagyok vele, hogy egy Queen’s Gambit vagy a Mad Men azért erősen szépíti a valóságot, de akkor is lenyűgöz az az elegancia ami az akkori öltözködésre jellemző. De ha a való életet nézem, a régi családi fekete-fehér fotókat amik abban az időszakban készültek (meg egy kicsit később): csinos, elegáns rajta minden nő és férfi, pedig nem gazdagok, még csak nem is középosztály (vagy csak alulról közelítve), és persze nem Amerika hanem Magyarország, és mégis… Képesek voltak úgy öltözködni, hogy tényleg azt érzed rajta, becsüli saját magát és megtiszteli a környezetét. Nem szakadt, nem piszkos, nem túl kicsi vagy túl nagy, és szép, elegáns vonalvezetésű az az öltözék, illik a viselőjére és kihangsúlyozza az előnyös tulajdonságait.

2 Likes

Nem néztem Mad Men-t, de Christina Hendricks-et egy-egy 1-2 perces bejátszásig igen :wink: Pont elgondolkoztam ezen is, hogy régen a “nem rajzolt alkatú/alakú” nők is milyen csinosan és “dögösen” tudtak úgy öltözni, hogy voltaképpen nem lógott ki semmi és mégis mindenkinek kocsányon lógtak a szemei :slight_smile:
Nézegetni szoktam én is a régi családi fotókat és visszatekintve, hiába volt mindenki vékonyabb, az adott kornak megfelelően a nagyim és anyu is töltött galambnak számított :slight_smile: Mégis olyan jó fazonú szoknyákat, nadrágokat, ruhákat és felsőket/blúzokat, cipőket láttam rajtuk, amiket ma keresve sem találni, pedig azokat szívesen viselném.
Más kérdés, hogy a Váci Kötöttáru Gyár és a Május 1 Ruhagyár, valamint a tényleg normális és hozzáértő, megfizethető varró-szabó nők megszűnésével/kihalásával a minőségi ruházkodás lehetősége is megpusztult itthon.

2 Likes

Oh, Mad Men… :heart_eyes:…Férfiak FÉRFI és nők NŐI ruhákban… :blush: :innocent: Nekem is kedvencem annak a korszaknak a divatja. A régi (főleg háború előtti) filmeken meg még a munkások is elegánsabbak voltak, mint ma az “elit”…pantalló, ing, mellény, zakó, még ha viseltes is. És érdekes módon senki nem vetkőzött trikóra-gatyára pedig akkor is volt nyár :thinking:

2 Likes

Jöttem megvédeni a jelent, én nagyon szeretem, hogy semmi sincs kőbe vésve, felvehetek szinte bármit, rengeteg anyag, szín, fazon elérhető, a lehetőségek tárháza végtelen.
Amikor anyukám volt fiatal, volt 3 szabás meg 5 féle anyag és teljesen mindegy milyen alkatod volt azt hordhattad és kész, mert különben kilógtál.
Minden korból van ami tetszik , ami megragad, de őszintén szólva megőrülnék tőle, ha minden nap marcell hullámban kellene lennie a hajamnak és csak ejtett derekú ruhát viselhetnék, púdert és piros rúzst , mert ha nem akkor, kilógok a tömegből.
A divat mindig lekövette az adott kort, jelenleg a nők dolgoznak, háztartást és autót vezetnek, gyereket nevelnek, nincs szobalány aki befűzzön, mint Scarlett O’ Harát az Elfújta a szélben.
Akkoriban egy kivillanó boka volt világbotrány, ma fröccsöntött elfolyó mellvértben mennek a lányok a Coachellára és szerintem így van ez jól.

12 Likes

Igazad van. 47 éves vagyok, ha 30 éve lettem volna ennyi, akkor már

1. olyan ruhákba kellene járnom, mint egy “meglett asszonynak” (aki akarja, az érti)
  2. rövidre kellett volna vágatnom a hajam.

Semmi sem tiltja az elegáns öltözködést ma sem, viszont van választási lehetőségünk.

És hogy mások miben vannak az utcán? Őszintén: kit érdekel? Attól nekem nem lenne jobb a napom, ha holnaptól fél Budapest kiskosztümben és öltönyben járna, és attól sem lenne rosszabb, ha a másik fele meg a fent berakott szakadt pulóverben.
Attól viszont jobb lenne, ha az emberek elfogadóbbak és kedvesebbek lennének egymással.

12 Likes