Rendelés külföldről

Bennem is ez merült fel. Mennyire mennek bele a kategóriába? Pl. a női pólónak és a férfi pólónak nem azonos a vámtarifaszáma, legalábbis, ha mind a 8 számjegyet nézzük. 6105 férfi ing, 6106 női blúz, aztán a következő 2 számjegy már attól függ, milyen anyagból vannak. Vagy a lényeg a 60-as árucsoport?

Az, hogy mi alapján vámolnak, az nagyon egyszerű: ezentúl ráíratják a csomagra a tartalmat, vagy kérik mellé a számlát. Ugyanakkor felveti a kérdést, hogy most akkor a 3-3 euróhoz pluszban még vámkezelési díjat is kell fizetni majd? És mi van azzal, hogy többféle futárcéggel dolgozik a Shein és a Temu is, de nem tudom, hogy az Expressz One, vagy a Packeta a vámolásban is közremüködik majd? Vagy minden a postán keresztül jön majd?
Ezért nem rendelek egy darabig: túl sok a kérdés, és kevés a válasz.

2 Likes

Na, megkaptam néhány kérdésre a választ a fosbukon (val.színű egy ezzel foglalkozó illetékes hölgy írta a hozzászólást, melyből idéznék):
1.) Honnan fogják tudni, hogy mi van a csomagomban?
Eddig is tudták! Vámterületen nem mehet tovább úgy csomag, hogy nem tudják mi van benne és milyen értékben. Korábban volt szokás és még ma is használják, hogy a csomagoláson van egy külön zacskó ragasztva, abban a szállítólevél, ma pedig ez már online megoldott. Kínában rögzítik a rendszerben, itthon megnézik csomagszám alapján és ennyi - szúrópróba-szerűen ellenőrzik csak.(Saját megjegyzésem: erre magamtól is rájöhettem volna. :-D)
2. Ki fizeti és hogyan a vámot?
A NAV hivatalos írása szerint a vámnak a termék árában már szerepelnie kell, mint minden más adónak, pl. az Áfá-nak is, tehát a vásárlónak a végső árat már a kosárba helyezés előtt látnia kell. Befizető tehát az adott kereskedő, vagy a platform lesz.
3. Majd a Temu „okosban megoldja”.
Igen, megoldja, folyamatosan emelik már az árakat. Tegyél a kosaradba pár terméket és nézd meg néhány nap múlva, látni fogod.

1 Likes

Bocs, hogy belekotyogok! Ugyan az AI nem tévedhetetlen, de azzal néztem meg a kategóriákat néhány cuccra. Ha ruhanemű, akkor elvileg mindegy kinek, miből van, egy kategória lesz. A 3 db póló az egy kat. lesz. A fehérnemű, fürdőruha talán már külön.

Bezony, a Temu már legalább megduplázta az árait és van, ami minimum 3x-osára nőtt :unamused: Erre még fizessek kategória-adót is? Wtf?

Hát Csajok, nem akarok senkit elkeseríteni, de a Temu egyelőre egy vaskos áremelést talált ki a 3,- Eurós vám/termékfajta megoldására, úgy tűnik, valóban nekik kell bepengetni az eus kasszába.
Kíváncsiságból a legutóbb rendelt összes tételt ismét bepakoltam a kosárba. Június 16-án 14.932,- Ft-ot fizettem értük + árkorrekcióval még jóváírtak 660,- Ft-ot. 16-féle kütyü, apróságok, mikroszálas törülköző a göndör hajamra stb. Jelen pillanatban a vége 32.991,- Ft lenne. :scream:
Gyakorlatilag majdnem mindenre rápakolták a 3,- Euro vámot (nem termékfajtánként, hanem minden termékre, átlagban 1000,- Ft-tal kerül minden többe, mint 8 napja).

1 Likes

Pont ma néztem, ugyanezt tapasztalom én is. Ami 600 volt, az most 1600 forint. És kipróbáltam, ha a két azonos árucsoportú terméket teszek a kosárba, akkor is rajta marad mindkettőn a plusz összeg.

2 Likes

NEM. Nem kell már fizetned. A vámot ugyanúgy a Temu fizeti be, mint az ÁFÁ-t.
A kasszánál annak az összegnek kell megjelennie, ami a vége.
“Ki fizeti és hogyan a vámot?
A NAV hivatalos írása szerint a vámnak a termék árában már szerepelnie kell, mint minden más adónak, pl. az Áfá-nak is, tehát a vásárlónak a végső árat már a kosárba helyezés előtt látnia kell. Befizető tehát az adott kereskedő, vagy a platform lesz.”

2 Likes

Köszönöm az infót, csajok! :hugs:
Vajon a Yesstyle, Stylevana is ezt teszi? Nem böngészem mostanában az oldalaikat.

De legalább a capybarás kulcstartóim aranyosak és még jóárasítva érkeztek. :rofl:

4 Likes