Rendelés külföldről

Azt így fejből nem tudom. Szerinted nem volt jogos?

Fogalmam sincs. De a styalevana pont azt csinálja, hogy összeállítja a csomagot Keleten, aztan behajóztatja az EU-s raktárba, ahol tesznek rá új címzést, úgy már az EU-ból küldik neked közvetlenül. Persze biztosra nem tudom mondani, de másképp nem élte volna túl az elmúlt 3 évet…és az is furcsa, hogy nem vámot szabnak ki 150 euro alatt hanem csak az afat kell megfizetni, akkor is, ha közvetlenül Koreából rendelsz. Es ebben az esetben egy nyilatkozatot küld a kiszállitás előtt a cég, aki kiszállít hozzád (dhl dpd posta stb), és csak azt követően jelez, kell-e fizetned, és mennyit, ha azt kitöltve visszaküldöd a rendelés igazolójával. Es ha azt találja hogy áfát kellene fizetned, miután befizetted, akkor szállítja ki, egyéb esetben visszafordítja. Szóval ezért nézd meg, mire hivatkozva kéri ezt az irdatlan összeget, mert az eddigi gyakorlattól, mint látod, idegen ez az eljárás.

3 Likes

Megnézem. Arra emlékeszem, hogy a 30000 mulasztási bírság a többi az áfa. Vám nem volt. Valakinek ki kell fizetni az áfát, és ez nem történt meg.

Ez még úton lévő csomagra, vagy a már megérkezettre?
Amit még nem értek, hogy soha nem kellett, még a régi rendszerben sem nekem bejelentést tenni, hogy csomagot várok, ami EU-n kívülről érkezik. A vámeljárást mindig a szállítócég végezte, legyen posta vagy futárcég.

2 Likes

Nekem kicsit visszás, hogy a címzettet büntetik meg olyasmi miatt, amiről nem is tudhat. Mit tudja ő, hogy fizetett-e áfát vagy sem? Az átlag ember nem nézi szerintem fizetésnél, hogy van-e külön sor az áfának. És ha a DPD hozza, ami egy futárcég, akkor főleg azt várná az ember, hogy az majd tudja, hogy kell-e vámeljárást lefolytatni vagy sem.
Nekem elég furi, és ha mást nem, én a helyedben írnék a Stylevana-nak. Annak idején a Strawberrynet külön kiírta az oldalára, hogy ha áfát/vámot fizettél, akkor küldd el róla nekik a papírt és visszafizetik neked. Ha mást nem, a Stylevana talán az áfát visszafizeti, de persze erre nincs garancia. Viszont esetleg a válaszlevélben kiderülhet, hogy mi az álláspontjuk ezzel kapcsolatban.

3 Likes

Én tudtam, hogy kellene fizetni áfát, csak mivel eddig nem nagyon panaszkodott senki, bíztam benne, hogy nekem sem kell majd. Arra viszont nem számítottam, hogy meg is büntetnek. Majd írok nekik.

Amíg pontos infót nem tudsz adni arról a bírságról, milyen csomagra, honnan, ki gozta ki mikor, mire hivatkozik a nav stb, addig csak találgatni lehet. És fentebb is írták, hogy a futár cég szokta ezeket intézni. Ha ők nem kérték tőled elég fura, hogy a nav nem őket, hanem közvetlenül teged keres. Nem egy adathalászos dolog ez?

4 Likes

Ez nekem is megfordult a fejemben. Jó lenne tudni, pontosan honnan érkezett a megkeresés. E-mailben, vagy levélben? Milyen címről?
A vevő az utolsó szereplő ebben a történetben akit én a hatóság helyében megbüntetnék, főleg ha magánszemély az illető.

1 Likes

Nem kell találgatni semmiről, ezek tények. Egy hónappal a csomag megérkezése után a NAV-tól kaptam postán egy levelet erről az egészről. Csak panaszkodni jöttem egy kicsit. Legközelebb inkább bejelentem a NAV-nak az biztos ha így hozza ki a futár, nem akarok még egyszer bírságot fizetni.

Engem is érdekelne, hogy milyen jogszabályi hivatkozás volt a NAV határozatában. Gondolom, nem sima átiratot küldtek. Megírnád?

1 Likes

Céges címre rendelted a csomagot vagy otthonra? Cégek esetében lehet van valamilyen bejelentési kötelezettség, főleg ha azt gondolják, hogy tovább fogod értékesíteni amit rendeltél.

2 Likes

Sziasztok!

Egy kérdés. Ha a Fedex szállítja a csomagot Amerikából az is a postán landol vagy házhoz hozza cég? Ilyenkor átvételkor kell fizetnem az áfát és a többit?

Nekem kihozta a futár a címemre, viszont az áfát utólag át kellett utalnom, ha jól emlékszem a csomagban volt a papír róla.

A Fedex mindig házhoz szállít, semmi köze (szerencsére) a postához. Azt nem tudom, magánszemély esetében a vám és ÁFA fizetés hogyan történik, mi cégnél a vámkezelés után kapunk egy határozatot, ami alapján elutaljuk közvetlenül a NAV-nak ezeket. De amennyire a vámkezelési nyilatkozatra emlékszem, sokfélre mód lenne nekünk is felajánlva.
Jah, parancsolj, meg is van :slight_smile: :

2 Likes

Köszönöm a segítséget!

Sziasztok, tudtok valami jó oldalt, ahonnan Opi lakkokat lehet rendelni külföldről? Az egyik idei kollekcióból szeretnék rendelni, de itthon sehol se találom.

Köszi!

Kaptam a posta vámkezeléses számáról egy SMS-t:

PBY8154xxxxx csomagjàt letétbe helyeztük. Küldeményét 6180 Ft àrufizetéssel, 2023.10.10-ig itt àtveheti: 2475 Kàpolnàsnyék, Fö utca 26. MPL

A csomag létezik, megnéztem a posta nyomkövetés oldalán. Viszont a címzett nem én vagyok.
Ismerős valakinek?

Nem hagyott nyugodni a dolog, beszéltem a postával, a küldő tévesen az én számomat adta meg értesítési számként. Szóval a csomagot visszaküldik a feladónak.
Szegény címzett :confused: