Piactéri furcsaságok

Tényleg így van, ahogy @silver írja! Én világ életemben szókimondó ember voltam, vagyok és leszek is. Fiatal koromban virágnyelven, kihímezve, illedelmesen, az emberek lelki világát megóvva fogalmaztam, de nem működött. Aztán egyre határozottabban, egyre lényegre törőbben kezdtem el fogalmazni, de ez sem volt jó. A felelős pozíció pedig megköveteli az egyenes, közérthető, lényegre törő, percíz megfogalmazást, így én nevén nevezem a dolgokat, semennyire nem szépítem, és igen olykor kifejezetten keményen fogalmazok, ami másokat kellemetlenül érint, de pont az a cél, hogy érezzék a helyzet súlyosságát, fontosságát. Tapasztalatom szerint, aki mindezt felfogja, megérti, az el is fogadja, sőt. Persze vannak akik felfogják, megértik, de csak azért sem…stb.

Mindebből pedig mi következik? Nekem sincsenek igazából barátaim, régen is és most is a férfiakkal jöttem ki jobban, és ott van hosszú évre visszatekintő baráti kapcsolatom, és nem, nem a férjem az! :joy: :wink:

10 Likes

Én is ugyanígy érzem, nekem is bunkóságnak jön le. Őszintén az ilyen eladókat élből kerülöm, mert az súgja az ösztönöm, hogy ha már a hirdetés is ilyen sarkos, akkor nem sok jóra számíthatnék később sem :slight_smile: Én is a “cserélni nem szeretnék” vagy “csere köszönöm nem” fordulatot érzem udvariasabbnak.
A személyes átvétel számomra tabu. Most már nem is lakunk a belvárosban, nem volna megoldható, de engem inkább az tart vissza, hogy nekem jóval drágább az időm, mint az a pár száz forint, ami a szállítást illeti. Őszintén nem nagyon értem, mikor a vevői oldal úgy dobálja magát egy postaköltségen, mintha az élete múlna rajta. Engem ezzel nem tudnak meghatni :smiley: Meg bennem is ott van a gyanú, hogy ha nem utalja el előre a vételárat, akkor majd a helyszínen találja ki, hogy meg szeretné nézni/szagolni, aztán még sem kell… Postázásnál ezt az opciót eleve kifékezi az eladó.
A posta vs. foxpost jó kérdés… azok után, hogy több postán is megerősítették ebbéli félelememet, hogy a csomag nem mindig talál célba, én nagyobb értéket csak foxposton küldök. Aztán, ha ez nem megfelelő valakinek, nem kell leütni a hirdetésem… Pedig egyébként igencsak lekopoghatom, sosem volt gondom a postával, de mégis jobb félni, mint megijedni, van egy összeghatár (kb. 10.000 Ft), ami felett inkább a foxpost.
Az emberekkel is szerencsém van, még senki nem állt neki utólag alkudozni például, sokaknak adtam fizetési haladékot, mindig előkerültek, még hálásak is voltak. Egyszer “lépett le” valaki - meglepő módon ezer 5 csillagos értékeléssel - de abból se lett sárdobálás, a termék újra felkerült, mi meg kussoltunk kölcsönösen.

5 Likes

Az első, amit írsz, azért nem feltétlenül van így, mert kövezzetek meg, de simán leírnám, hogy csere nem érdekel, ugyanakkor személyes kommunikációban soha nem volt panasz arra, hogy bunkó vagy túl nyers lettem volna.

4 Likes

Érdekes, hogy mennyire más az emberek tűrésküszöbe.Változik a világ: ami tegnap sértés volt, ma már semleges dolog, csak az a (költői) kérdés, jó-e ez így, és hová tartunk.

Bennem mindenesetre egy “köszönöm, nem” még mindig sokkal jobb érzést kelt, pedig ugyanannyi szó, mint a “nem érdekel”.

7 Likes

Vagy ha azt írná valaki: tartsd meg a parfümöt te mocskos állat! :slight_smile:
Amúgy ez a “csere nem érdekel” köszönöm nélkül olyan, hogy finoman a tuttodra adja, hogy nincs apelláta.

8 Likes

Sajnálom a kellemtelen élményeid a személyes átvétellel :frowning: Én nagyon szeretem, szívesen alkalmazkodom az eladóhoz és olyan jó biztonságban kézbe venni a terméket :slight_smile: Nem is a postaköltség szokott zavarni, inkább, csak félek, hogy meg se érkezik :smiley: Pár száz forintos terméket őszintén se személyesen se postán nem venném át, csak ha olyan, hogy nagyon kell :slight_smile: Bevallom és szeretek csevegni is az eladókkal ha épp ráérnek annyi klassz dolgot tanultam tőlük is :slight_smile: De zsibizés közben látok olyan sztorikat egyes emberkéknél, hogy totál leakadok pedig nem is velem esett meg. Tök érthető, ha a sok rossz tapasztalat miatt valaki nem akar ezzel sz.rozni.

5 Likes

https://kremmania.hu/elado/bernadett94-aurelia-the-probiotic-concentrate

Szerintetek a tejkivonatoknak lehet rossz hatása kívül is, ha valaki tejérzékeny? Ezt az érzékenységet nem csak az elégtelen emésztés váltja ki, mert a tej bizonyos részeit nem tudja jól feldolgozni az illető? :face_with_raised_eyebrow:

1 Likes

Húha, jó kérdés :slight_smile: Én is úgy emlékszem, hogy az emésztésnél jelent problémát, hiszen sokan tudnak tablettával tejes ételeket fogyasztani. De nem vagyok benne biztos, hogy a tejérzékenység, laktózérzékenység, tejallergia ugyanazt jelenti. @Vicus, mint dietetikusnak, mi a véleményed erről?

1 Likes

Az én ismereteim odáig tejednek, hogy van a tejcukor-érzékenység és a tejfehérje-érzékenység. Eddig csak emésztéssel összefüggésben hallottam.
Az allergia pedig más tészta, mint az érzékenység.

2 Likes

Tejfehérje érzékenységnél lehetnek különböző szintű allergiás tünetek. A gyerkőc miatt vagyok egy tejfehérjés csoportban. Ott van, akinek krémek is okoznak tünetet. Gondolom arcról azért elkerülhetetlen (babáknál meg akár a testről is), hogy valamennyi bejusson az nyálkahártyára, emésztőrendszerbe.
A laktózérzékenység teljesen más tészta, ott nem hinném, hogy okozna gondot az amit az ember magára ken.

4 Likes

Jajj, basszus valahol olvastam erről, de sajnos nem fog eszembe jutni, hogy hol! De az volt a lényege, hogy a kettőt összekeverni nettó baromság, semmi köze az emésztéshez :smiley: nagyon sajnálom, hogy nem tudom előkeresni, valami bőrgyógyász nyilatkozta. A kozmetikusokat cikizte, akik ezzel riogatják a vendégeket.
Én is tejérzékeny vagyok - az már csak apróbetűs rész, hogy anno vérvételből kiderült, hogy nem vagyok tejcukor érzékény… ehhez képest a tapasztalati tény szerint viszont rohadtul az vagyok, bármilyen fagyi/túró/tejszínes sütemény sírba tesz gyomorilag - igyekszem tájékozódni, de sajnos nem sokra jutottam a belgyógyászati vonalon. Az nagyon érdekes tapasztalatom viszont, hogy mióta probiotikummal kezelem magam, teljesen megszűnt a rozáceám. Nagyon szeretem a süteményeket és a fagyit is sajnos, ilyenkor Mill&Joyt veszek be, nekem bevállt, de illúzió azt gondolni, hogy ez bármit megoldana, csak a tüneteket nyomja el, az az igazság, hogy kerülnöm kell ezeket az ételeket, és kész. Ez csak önfegyelem kérdése.

4 Likes

Na, most már kezd derengeni: azzal érvelt, hogy az ilyen készítményekben a savról, mint hámlasztóról van szó, akkor is, ha “tejsav” a neve, és semmi köze az emésztéshez.

3 Likes

A tejcukor èrzèkenysèg - laktòz- intolerancia - a laktòz- tejcukor a vèkonybèlben nem tud felszìvòdni, görcsöket ,puffadàst, hasmenèst okoz. Semmi közel a tejsavhoz. A tejsav a szàjban is megtalàlhatò, a lactobacillus nevű Bakterium termeli, es nem ugyanaz mint a tejcukor. :see_no_evil: keresztallergia viszont előfordulhat, ha vki pl. Pollenre allergiàs, akkor kialakulhat bizonyos èlelmiszerekre . Sőt intim lemosòkban is sokszor jelen van a tejsav, ph hàztartàs stb.

3 Likes

Én sem vagyok szakember, de a húgomnak kiskorában tej- és tojásfehérje allergiája volt (szerencsére kinőtte nagyrészt), és neki ha a bőrére került bármelyik, attól is ugyanúgy jelentkeztek a kiütések. Nem is emésztési gondjai voltak, hanem nagyon durva viszkető ekcémaszerű kiütései lettek, rosszabb időszakokban úgy nézett ki, mint akit megnyúztak :frowning:

1 Likes

Ez a gluténnal is így van egyébként, aki érzékeny rá, sokszor a kozmetikumokban sem tolerálja.

1 Likes

Durva dolog ez az allergia, főleg a kiütések, amiket agyon vaker az ember.
Sajnos volt részem belőle nemrég.
Étkezzünk egészségesen, oké…egyik barátnőm javaslatára vettem ezt a csoda chia magot, szórtam bele joghurtba, zabkásába, smoothie-ba, aztán éreztem, hogy egyre rosszabul vagyok.
Lassan tele lettem csalán szerű kiütéssel, szinte az egész testemen.
Jó pár kört futottam dokikhoz, szuri meg miegyéb, kiderült allergiás vagyok rá.
Nesze neked egészséges cuccok.:confused:

3 Likes

Nálam akkor okozott/okoz problémát a gliadint és glutenint illetve több E-Vitamin-t tartalmazó smink, vagy bőrápoló vagy egyebek, ha szembe, szájba, orrnyálkahártyába kerültek/kerülnek. Az én tüneteim nem felszíni problémák, kiütések, puffadás és társai, hanem kifejezetten súlyosak. A kozmetikumokban bizonyos keményítők is problémát okoznak sajnos (a gluténmentesek is). Én is azt szoktam mondani, hogy jobb inkább elkerülni, nekem gluténmentes búzakeményítő is okoz tüneteket, a babban is hasonló fehérje van, ezért extrém esetben ez is válthat ki tüneteket, meg a gluténmentes zab is…stb.

2 Likes

Attól függ, hogy mit ért tejérzékenység alatt. Pontos megfogalmazásban tejfehérje-allergia lehet, ez esetben külsőleg is allergizálhat a tejszármazék. Tejérzékenység alatt érthetik még a laktóz intoleranciát, de mivel itt csak az emésztéssel van gond, ez nem szokott kozmetikumoknál gondot jelenteni.
Ja de már látom leírták előttem.

4 Likes

Ma vettem észre hogy aki megvette a Zoeva palettám még rá is tett, úgy árulja. Nem írtam neki csak nem értem… Írtatok itt páran arról mi van amikor valaki vásárlás után drágábban eladja. Ez van.

Bunkó az ilyen, a helyedben többet nem adnék el neki semmit.
Pénzhajhász.

3 Likes