Parfümök világa

GCMS vizsgálattal molekulákra lehet szedni egy illatot, elég belökni egy olyan gépbe és % pontosan kiadja, hogy mi van benne.
Gondolom azért nem pont ugyanazok a dupeok, mert egyrészt nem olyan minőségű alapanyagokból készülnek, másrészt egy pici eltérés kell, hogy legyen , a bünti miatt.
Ha az illat zene lenne már pár akkord miatt is perre mennének a szerzők, ahogy teszik is.

3 Likes

Miket tudsz! Még sosem hallottam erről a GCMS vizsgálatról! :hushed:

Sziasztok!

Szerintetek hogy lehet az, hogy a parfüm.hu-n elérhető a Christian Dior J’ adore L’ absolu, pedig azt már nem gyártják? Lehet még neki készleten? Megbízható ez a bolt? Azt esetleg nem tudjátok véletlenül, mióta nem gyártják?

Szerintem maradt belőle náluk.
Én többször vásároltam már tőlük, minden rendben volt, az illat 2018- ban jött ki, ha az első gyártásból maradt még annak sem nagyon kellene, hogy baja legyen.
Mivel netes rendelésről van szó, ha nem megfelelő az illat vissza tudod küldeni és kifizetik neked.

2 Likes

Ma 25%-os kupon van a francia Sephora oldalán!

Végre sikerült megrendelnem a Soleil Blanc csomagot csillámos testápolóval (tudom, a vélemény nem a legjobbak róla, de sajnálom, engem akkor is eltántoríthatatlanul hajtott a vágy, hogy legyen egy ilyenem). Egyszer az életben nem sold out és a kupont is elfogadta rá! Ami nagy szó, mert ugyanaz a Soleil Blanc edp-ben már piros pöttyös kategória, amire nem érvényes soha semmilyen akció… rés a pajzson :smiley:

Ééés: úton az Acqua di Parma Arancia La Spugnatura is! :star_struck: :star_struck: :star_struck: nyár végére meg is tudom, mit rejtett ez a csoda üveg. Ez sajnos nem volt akciós, de legalább kapni :sweat_smile:

2 Likes

Sziasztok!

Kérdésem azokhoz szól, akik vették 100 mles kiszerelésben Mobtale parfümöt.
Az én üvegem nincs tele. Vivantis oldaláról rendeltem, és érzete az üveg jó, ha félig van. Tudom, hogy csalóka más üveghez hasonlítani, Falvastagsága, forma meg minden, de azért fura. Barátnőm is ugyanekkor rendelt, az övé is ilyen. Ez normális?

Azt hiszem én be fogok törni ide :rofl:

4 Likes

Ez egy elképesztően csodaszép hely :heart_eyes:

2 Likes

Hozd a zsákot , indulunk!
Amúgy elképzeltem magunkat, ahogy pakolunk, tekerjük az üvegeket bubis fóliába és összeveszünk, hogy mit vigyünk :face_with_hand_over_mouth:
Én is beleszerettem, ide egyszer jó lenne eljutni.

3 Likes

Hát a cseh, meg a szecessziós üvegeket, de még a bontatlan ókori parfümökön is elmarakodnék veled :sweat_smile: :grin:Én is olyan szívesen elmennék megnézni élőben ezt a csodahelyet :blush:

2 Likes

Meg leállnánk érmét dobálni a parfümös néni automata előtt :slight_smile:

2 Likes

Az is mekkora találmány volt!

2 Likes

megyek én is. :laughing: :sunglasses:

1 Likes

Oké, beveszünk a bandába , @Alsace tedd csak le a zsákot majd a @Szilaj hozza :rofl:

5 Likes

Így így, mindig elkél egy erős parfümbolond ifjú a nagy rablásba :rofl:

5 Likes

amit elbírok az elég nekünk egy ideig. :raised_hands: :rofl: :sunglasses:

4 Likes

A kereső szerintem azért hozza ki az utánzatokat is, mert az utánzatoknál a leírásban megvan említve az eredeti parfüm neve is. Szerintem ez szimpla informatika, nincs mögötte semmi mögöttes szándék, évekkel ezelőtt is már így volt emlékeim szerint.

Azt se gondolnám, hogy minden utánzat “gagyi” lenne, érdemes megnézni egyes utánzatok fragrantica-s értékeléseit is. Ott mintha nem lennének cikinek tartva a dupe-ok.

Amúgy igen, nagyon sok ember sajnos nem engedheti meg magának a magasabb árfekvésű parfümöket, de mégis szeretné valamivel illatosítani magát.
Vannak, akik simán megengedhetnék maguknak, de nem akarnak ennyit kiadni egy üveg parfümre.
Van, aki nem szereti az erős szillázsú parfümöket, és emiatt inkább dupe-ot vásárol, mert azok általában gyengébbek.
Van, akinek bejön az eredeti, de nem tartós a bőrén, ezért inkább töredékáron megveszi az utánzatot.
Van, amikor a dupe valamiért jobban tetszik, hiszen egyes esetekben a dupe inkább csak egy variáció az eredeti illatra. Például én nagyon szeretem a mézes illatokat, de a pacsulit meg nem. Néztem a JPG Scandalt fragrantican, de az értékelések szerint eléggé kiérezni belőle a pacsulit. Aztán láttam, hogy van egy La Rive-s utánzat, amiből az értékelések alapján nem nagyon érezni ki a pacsulit. Megrendeltem, és tényleg, szerencsére nem érzem ki belőle a pacsulit. Szóval pár ezer forintért lett egy kellemesen mézes parfümöm számomra zavaró pacsuli jegy nélkül :slight_smile:

Az etikai része: én bevallom, ez engem nem izgat túlzottan. A hamisítás az tényleg gáz. De az utánzás szerintem szinte törvényszerű. A nagy parfümgyártó cégek így is szépen megélnek, hogy léteznek utánzatok. Azok, akik bármilyen okból alacsonyabb áron szeretnének parfümöt vásárolni, azt fogják tenni, tök mindegy, hogy vannak-e utánzatok vagy sem.
Ráadásul ez tényleg olyan, hogy hol húzod meg a határt? Kijön egy parfüm, és ugyanazzal az illatpiramissal más gyártó már sose dobjon a piacra parfümöt?

3 Likes

Amíg nem volt pénzem tini/tanuló koromban addig én a Bruno Bananai, Vanderbilt, Mexx vonalon mozogtam, eszembe nem jutott volna kimérős parfümöt venni, pedig azok már akkor is elérhetőek voltak. Megszaglásztam őket, mert érdekelt, hogy milyenek lehetnek, nem tetszettek.
Nekem ezek a dupeok továbbra is az eredeti illatok silány , nem olyan minőségi alapanyagból készült faék egyszerű üvegben lévő másolatai , engem nem fognak meg.
Szerintem a parfüm az varázslat, kell hozzá a jó alapanyag, a szép csomagolás, az orr aki megalkotja és egy jó történet is, ezt a “Hjuan Csang” nem tudja megadni nekem a kínai/indiai üzemből.
Akinek ez tetszik vegye, azért árulják mert van piaca, én maradok az eredeti illatoknál és termékeknél.

Az itthon kapható dupe márkák többsége az EU-ban készül, nem Kínában vagy Indiában.
Mellesleg nem lennék meglepődve, ha a nagy parfümgyártó cégek is bizonyos alapanyagokat Kínából vagy Indiából szereznének be, úgy, ahogy sok gyógyszergyártó cég is teszi.

A kimért parfümök szerintem teljesen más kategória.

Parfümválasztásnál a saját orrom után megyek: tetszik-e az illat, illetve mennyire tartós. Ha tetszik, de mondjuk 1-2 óra múlva már elpárolgott a bőrömről, nem fogok kiadni rá még 20 ezret sem.
Az, hogy ki az orr, aki megalkotta az adott parfümöt, számomra nem faktor a választásban, mint ahogy az is hidegen hagy, hogy a parfümgyártó cég marketing csapata milyen sztorit kreált az adott parfüm köré. Érdekességnek jók ezek, de ennyi.
Az üvegek design-ja se érdekel választáskor, minden parfümöt sötét helyen tárolok, mivel elvileg nem tesz jót nekik a fény.
Ettől függetlenül léteznek tényleg gyönyörű parfümüvegek :heart_eyes:, persze nem a dupe-ok között.

Természetesen általánosságban elmondható, hogy ami drágább, az általában jobb minőségű, de akadnak kivételek is.
Mindenkinek mások a preferenciái. De azt gondolom, kicsit árnyaltabb ez a téma annál, hogy automatikusan igénytelenségnek minősítsük azt, ha valaki dupe-ot vásárol. Ez kb. ugyanaz, mint amikor valakit sznobnak titulálnak mert niche parfümöt vásárol.

Fragrantica-n olvastam egy olcsó parfümökről szóló topicban olyan sztorikat, hogy a parfümrajongók megéreztek valakin valami nagyon jó illatot, és amikor rákérdeztek, olyan válaszokat kaptak, mint “Impulse deo”, “Dove testápoló” vagy “Random 15 dolláros parfüm”, miközben arra számítottak, hogy valami különleges parfümről van szó :rofl:

4 Likes

Rákerestem a “mobtale”-re, kihozta az egyik régebbi kedvenc videójátékomat… Montale-re gondoltál?