Parfümök világa

Milyen jó volt olvasni: egyrészt minden szavával egyetértek, másrészt tetszik a véleményező kedvessége/eleganciája. Így kell nem egyet érteni másokkal. :slight_smile:

Nekem is egy sok év alatt kikísérletezett, “szeretettel összeválogatott” illatkollekcióm van, amiket ha úgy tetszik itthon, pizsamában is hordok (pl: Amouage Sunshine). Egyszerűen vannak időszakok amikor a lelkemnek arra a bizonyos illatra van szüksége, helytől és alkalomtól függetlenül.

3 Likes

Szerintem ez nem probléma, hanem ellenkezőleg, a jó hozzáállás :blush: errefelé haladok én is, bár még nem egészen értem oda mindenben, de az évek mùlásával az ember rájön, hogy az “xy szerint ezt így kéne mert így való” keltette szorongás mennyire értelmetlen.

2 Likes

Teljesen egyetértek a véleményezővel a ki mit gondol hozzáállást el kellene felejteni, mert csak szorongást és megfelelési kényszert szül.
Most komolyan egy parfümön ne kelljen már aggódni, meg ha valakinek esetleg nem is tetszik na akkor mi van? Semmi :slight_smile:
Ahogy Mila Le Blanc egyik kedvenc parfümös youtuberem is mondta : “ Ne érdekeljen ha azt mondják olyan az illatod mint a ….-nak, ha neked tetszik, akkor hordjad.”
Kép
:grinning:

18 Likes

És akkor mit csináljon az ember, ha például olyan valakivel kell huzamosabb ideig együtt lennie, akinek a parfümjétől fejfájást, hányingert kap? Ő pedig a “le.rom más véleményét” jegyében locsolja magára. Mondjam neki, hogy nem bírom a parfümjét, ne jöjjön a közelembe? Vagy ne használja, mert elpusztulok? Szökjek meg, váltsak pl. munkahelyet egy parfüm miatt? Tényleg érdekel.

Gondolom a kérdés nekem szólt :slight_smile:
Van egy olyan, dolog, hogy jólneveltség , ha valaki elém állna és azt mondaná, hogy hányni fog az illatomtól ha egy irodában ülünk egész nap, akkor nyilván mérlegelek, mert senkinek se legyen baja attól amit én használok és félreteszem.
A többi helyre elfújkálnám a magam kedvére.
Szerencsére csak ketten vagyunk a főnivel egy irodában, ő pedig még az Angelt is szereti :slight_smile:

5 Likes

Nem kimondottan neked címeztem. Költői kérdés volt azok felé, akik szerint nem kell foglakozni azzal, ki mit mond. :slight_smile: Az a szép, kulturált hozzáállás, amit te képviselsz, de sajnos nem mindenki így gondolkodik.

2 Likes

Hát ez nem könnyű kérdés. Talán azt mondanám az illetőnek, hogy a parfümöktől megfájdul a fejem, ez különös érzékenység… nem azt, hogy az övétől :sweat_smile: de akkor meg Te sem hordhatsz parfümöt… nagyon kellemetlen bevállalni, hogy nem bírod az ő illatát. Fordítva nekem is nagyon rosszul esne.

1 Likes

:hot_face::exploding_head: anyum falun nőtt fel, és ugye régen ment a falurádió a kint üldögélő nénikéktől, hogy ki merre mikor kivel miben…" a szájára vesz a falu" címmel állandóan ezzel tartott sakkban , hogy mit szólnak a szomszédok, pedig Bp- en éltünk. Majd mit szólnak a suliban, körömlakk, smink tiltott volt és kötelező a köpeny meg az orosz . Utána mit szòl apum, nagyon szigorù volt, még jò, hogy tisztelegnünk nem kellett. :crazy_face: Majd ha nyaralòs látogatàs volt akkor mit szól bátyám, mert ott laktunk a pàr hét alatt.És ugye anyós ha ott nyaralunk… Na itt Németországban ez a legjobb, hogy senki nem szól semmit, mindegy mit veszel fel, vagy hány tetoválàs van rajtad…

9 Likes

Na pont ugyanezeket a kérdéseket szoktam feltenni én is :wink: Nem tudom feldolgozni, hogy miért kell nekem tömegközlekedésen, irodában, liftben, bárhol, mások “bűzölgését” szagolni :slight_smile: és hangsúlyozom, nem, nem arról van szó, amikor valakinél véletlenül meglódul az üveg, hanem amikor olyan, mintha azzal zuhanyozott volna. Legyünk őszinték, a nők nagy része 15-20 ml-t elöntöz reggelente…Nálunk egy kollegina van, buzgó niche rajongó. De válogatás nélkül locsol mindent és mindig mást. Mindennap. Egyszer beszéltünk smink témában és szóba kerültek a parfümök. Elmondtam, hogy illatoktól/szagoktól brutál migrénem tud lenni, szinte hányásig és kifejezetten rühellem, amikor emberek húzzák a csíkot. Erre azt mondta, hogy huppsz, akkor engem nagyon utálhatsz :smiley: csak megvontam a vállam. Azóta odafigyel, nem locsolja és nem húzza csíkot sem. Úgy tudom, többen is szenvedtek tőle. Hála az égnek nem egy irodában ülünk, de onnantól, hogy nem terrorizál vele, azt önt magára, amit akar.

4 Likes

Szerintem egyértelmű volt, hogy nem a mások magánszféráját zavaró jellemzőkről van szó. Nagy különbség van az egyéni szabadság (amikor nem görcsösen a külvilág visszajelzéseitől, vélt vagy valós megbélyegzésétől függünk, hanem lazán hagyjuk, hogy a személyiségünk, a pillanatnyi hangulatunk stb. külsőleg is megmutatkozzon) és e között.
Más, ha valaki fogja pl. a Chanel No. 5-öt és a hétvégi bevásárláshoz magára fújja, mert ehhez van kedve és nem mérgezi magát a bűntudattal, hogy mit fog mondani Marika néni a földszintről, hogy ő ilyen finom illatfelhőbe burkolva közlekedik, és más az, ha valaki vegyi fegyverként, az adott illat (vagy bármi, mások erzékszervére kiható dolog) tulajdonságait nem ismerve a fél üveget magára locsolja. Az egészséges határok és szilárd önbecsülés, valamint a tapintatlanság, a tájékozatlanság teljesen más.

15 Likes

Én a magam részéről arra gondoltam ezzel a nem érdekel ki mit szól dologgal parfüm vonalon, amikor vki azt mondja, hogy xy illat elegáns alkalomra való nem pedig leszaladni a boltba, vagy nem való farmeres öltözethez, meg ez csak x éven felülieknek/aluliaknak illik. Ez a része nem érdekel a mások véleményének.

5 Likes

Nehéz kérdés, mert nagyon változó, hogy ki szerint mennyi a helyes mennyiség parfümből.
A minap a CK Eternity-t tanulmányoztam (soha nem próbáltam még ezelőtt), és valahol olvastam, hogy erős illat, 2-3 fújásnyi elég. Fel is vontam rögtön a szemöldököm, mert meg nálam az erős illat kategória úgy szokott működni, hogy max. 1 fújás, azt se nagyon lenyomva, de ha kisfújósom van belőle, akkor a kis csövet húzom csak végig a csuklómon és a nyakamon.
Ma reggel kipróbáltam a Müllerben, és mondjuk nekem az 1 fújás elég is volt, max még egy jöhetett volna, de inkább az is napközben, felfrissíteni. (Furi egyébként, nekem ez egy tiszta szegfűcsokor, semmi mást nem érzek ki belőle. Kellemes, de tőlem elég idegen. Máson viszont tuti tetszene, mert imádom a szegfű illatát. :slight_smile: )

Azt én sem tudom, hogyan lehetne az illető tudtára adni, hogy sokad és eleged van belőle, Vivitrus megoldása viszont nagyon tetszik, csak nem biztos, hogy én merném meglépni. Nem vagyok ilyen bátor. :slight_smile:
(Szerencsére nem is kell, mert egyedül vagyok az irodában úgy 3 hete és nem is várható, hogy egyhamar valaki csatlakozik. Aki elment pár hete, ő kezdett egy parfit hordani a vége felé, ami ugyan nem verte ki nálam a biztosítékot, de nem is rajongtam érte, olyan elviselhető kategória volt. Az egyéb dolgai sokkal idegesítőbbek voltak…)

2 Likes

Ebben igazad van :slight_smile: Ugyanakkor emlékeim szerint egy régi etikett könyvben olvastam, hogy az a megfelelő mennyiség, amikor csak az érzi, aki 1 méteren belül közelít meg. Ezt egyébként teljesen vállalhatónak gondolom és ehhez tartom is magam. Nyilván vannak hangsúlyosabb, erőteljesebb illatok, de azok használatának sem az a módja (szerintem), hogy az illető már fél órája kiszállt a liftből, de a szaglenyomat még akkor is érezhető, amikor más 1 órával később beszáll.

Amit korábban a lányok írtak, a kulturált használat a legfontosabb :slight_smile:

Szerintem nem voltam bunkó a kolleginával, magamtól biztos nem ugrottam volna rá ezzel. De így, hogy ő hozta fel és kvázi feladta a labdát, így lecsaptam :stuck_out_tongue:

2 Likes

Jaj, egyáltalán nem akart akartam mondani, hogy bunkó voltál, bocsánat, rosszul ment át a gondolat tőlem! :heart: Szerintem vagány volt, hogy kihasználtad a lehetőséget, abszolút nem bunkó dolog, hiszen témánál voltatok. Én nem biztos, hogy mertem volna ezt így elmondani, de nem azért mert nem illik, hanem mert irtó mimóza vagyok és tudom magamról, hogy én nem mertem volna kihasználni ezt a helyzetet. De attól még tök jó, hogy te igen, és teljesen legitim megoldás. Csak én irtózom ennyire mindenfajta potenciális konfrontációtól. :smiley:

És igen, én is szeretem 1 méteren belül tartani az illataimat, az teljesen rendben van. :slight_smile:

2 Likes

Szóval, ha jól értem: a mindennapokban nem az a fontos hogy ki milyen típusú illatot hord, mindenki használjon amit akar, a lényeg, hogy az a parfüm ne lebegjen uszályként körülöttünk, legyen kvázi kartávolságon belül. És egy erős parfümből ez kevesemm fújást jelent, mint egy olcsó edt-ből. Igaz? :smiley:

4 Likes

Tökéletesen összefoglaltad az én körülményeskedésemet :smiley: tőlem budispray-t is fújhat valaki magára, ha az neki jólesik, csak nekem ne kelljen kilométer hosszan szagolnom utána a csíkot :smiley: ugyanez a niche-re is igaz :smiley: tőlem lehet 250 ezres is, ha büdös, mint az állat (számomra), tolakodik és szagolnom kell :slight_smile: :wink: de a testszagra és a mosdatlanságra, a brutálisan gusztustalan hajlakkszagra, sziszegő szappanra, az öblítőre és minden illatra/szagra ugrom, ha az jön és leterít :smiley:

@Izar nem sértődtem meg, vagy vettem magamra, mert értettem, hogy értetted :slight_smile: magamat olvastam vissza és azért gyakoroltam némi önkritikát a nyelvnyújtogatással, mert úgy tűnhetett, mintha bunkó lettem volna :smiley:

1 Likes

Terhesség alatt az " igazi" :rofl::grin: főleg, ha a kellemes illatoktól is hányingere lett az embernek 1 másodperc alatt. Volt egy fa folyékony szappan friss de erős illattal. Vagy a frissen lefőtt kàvé illata amit szeretek, de akkor még inni sem bírtam. Őrölt szerecsendió, pirított hagyma, gomba stb. :crazy_face: És semelyik parfümöt sem bírtam elviselni se magamon, se máson.

3 Likes

Ehhez terhesnek sem kell lennem, alapból produkálom mindezt :smiley:

2 Likes

Nekem a terhességem alatt a főtt-sült húsoknak volt olyan elképesztően rossz illata, hogy két hónapig vega voltam…:woozy_face::joy:

Értem, igen. Ez a része engem sem. :slight_smile:

1 Likes