Hát, igen… ezt a nőnapi virágozást én is már csak egy kínos mosollyal reagálom le. Sajnos ez adott, hogy a helyzetünk sokkal szarabb, de hogy ezt még ünnepeljük is? Na, ez az igazi boomerség.
Nem tudom volt- e már
Ma van az olvasás világnapja.
Mit olvastok/olvastatok mostanság?
Nálam 2 könyv van porondon, szokatlan módon, ugyanis mindig egyet szoktam egyszerre olvasni.
Elkezdtem egy Steinbeck regényt, ami ismerősnek tűnt, de más címet kapott, talán másvalaki fordította. Út közben beugrott, hogy ez tutira megvolt már, de végig akartam olvasni újra.
Viszont kellett az újdonság, ezért egy Gerald Durrellt is elkezdtem.
Szintén nem jellemző, hogy hónapokig tartogatok egy-egy sztorit, mint a fentieket. Zaklatott időszakom van.
Általában befalom 2 nap alatt a könyveket, ha tetszenek. Olyankor békén kell hagyni, mert morcos leszek, ha nem olvashatok folyamatosan
Szeretem a régi könyveket, amik régen íródtak és használtak. Kortárs írókat nem is tudok mondani
Amúgy segítsetek: kik a kortárs írók? Akik 2020 után alkottak?
Jelenleg ezt olvasom (krimi):
Ez a második könyve az írónak, amit olvasok, nem rossz, bár az első jobban tetszett (A brooklyni lány), de még viszonylag az elején tartok, szóval bármi lehet.
Guillaume Musso pl. kortárs, de Rowling is kortárs író, őt pedig biztosan ismered.
Elméletileg a második világháború után íródott könyvek tartoznak a kortárs irodalomhoz, de nem tudom, hogy mondjuk egy, a szocializmusban íródott mű kortársnak számít-e, hiszen nyilvánvalóan nem jelenkori.
De nem igazán értek ehhez én sem. Számomra olyan ez, mint a zene: egy jó regény 150 év múlva is jó regény, ahogy Beethoven és Mozart is kiállta az idők próbáját. Lehet, hogy néha nehezebb olvasni a nyelvezete miatt egy Jókait, vagy máshogy kell figyelni az V. szimfóniára de attól még jó.
(Bár a klasszikus zene példája kicsit más, pl. Tabakova kortárs zeneszerző, de az alkotásai komolyzenei művek. De mondjuk a kortárs irodalmi alkotások sem egyformák, abból is lesz, ami kiállja majd az idők próbáját. )
Többnyire németül olvasok és inkább rossz időben.
Az éven volt: Sebastian Fitzek, Osho, Christiane Felscherinow könyve, Süskind: Parfüm - ez utóbbi szerintem szörnyű, a többi tetszett.
Kb. év eleje óta a távol-keleti írók korszakomat élem. Többnyire japán és dél-koreai íróktól olvasok. Nagyon tetszik a stílusuk és hangulatuk, sokszor előfordul misztikum bennük, macska és kávé viszont mindig. Szerintem jobban megismerhető a zártabb kultúrájuk is ezáltal. Mostanában nagyon bejön ez a világ, de alapvetően szeretem az életrajzi könyveket is.
Volt skandináv krimi és pszichológiai korszakom is, így azokból most jóval kevesebbet olvasok.
Az a helyzet, hogy az olvasás mániám még a krémmániámnál is erősebb
Most éppen két könyvet olvasok párhuzamosan:
Kortársak közül augusztusban olvastam Karl Ove Knausgård Hajnalcsillag trilógiájának két utóbbi kötetét. Szintén augusztusban Cervantes Don Quijote (újra), Cixin Liu Vándorló föld (novella gyűjtemény) és a Gömbvillám.
C.Liu-tól a Három test problémát ( az egészet,);olvastam, szerintem zseniális, holott a scifi-től alapjáraton irtózom.
Dél-koreait tudnál ajánlani? Rácsavarodtam a sorikra.
Ezt a filmet meg kell néznem.
Nap, széna, eper
Juj
Csehszlovák csapd le csacsi
Bár alapvetően reálos beállítottságú vagyok, nagyon szeretem a történelmet, ezen belül a középkort és a hidegháborús időszakot.
Legutóbb ezt a két könyvet olvastam, egyik sem regény, hanem életrajzi könyvek.
A VIII Henriket először könyvtárból kölcsönöztem, majd végre meg tudtam venni antikváriumban.
Medici Katalin pedig frissen, ropogósan jött velem a Libriből.
Regények közül örök kedvenc
Ken Follettől a Katedrális és az Idők végezetéig
és Robert Littelltől a Cég-A C.I.A. regénye - utóbbi a hidegháború kb 40 évét öleli fel.
Ez utóbbi is könyvtárból volt meg, majd szintén antikváriumból tudtam megvenni 10.000 forintért, de minden fillért megért.
Anyukám könyvtáros volt, innen eredeztetem az olvasás iránti szeretetem és azt, hogy mindig is a könyvet részesítem előnyben az ebook olvasóval szemben.
Ha érdekel a Tudor kor akkor nagyon ajánlom Philippa Gregory könyveit, nekem megvan az összes ami Henrik feleségeiről szól és még pár ráadás darab is a rózsák háborújáról.
A másik Boleyn lányról film is készült , Scharlett Johansson, Natalie Portman , Eric Bana, Kristin Scott Thomas főszereplésével, az egyik kedvenc filmem.
A kedvenc királynőm pedig Parr Katalin
Mostanság Agatha Christiet olvasok, nekem a nyár kötelező kellékei az ő krimijei, Az elefántok nem felejtenek ami most van soron, még nyaralás alatt vettem, csak eddig nem fejeztem be.
Előtte Christian Jack Ramszeszről szóló öt részes könyvsorozatát olvastam, fiktív ugyan, nem hivatalos életrajzi írás, de nagyon olvasmányos és szórakoztató volt.
Imádok olvasni, ha van időm akkor simán én is egy-két nap alatt befalok egy könyvet. A kedvenceim a történelmi témájú könyvek és az életrajzi regények, Merle Francia históriája, Dumas Három testőre, Zola Nanája és a középkorból pedig Philippa Gregory regényfolyama VIII. Henrikről és a feleségekről.
Valamint nagyon szeretem az ókori rómát, Colleen Mc Cullough Róma sorozata szerintem kiváló, különösen a Caesarról szóló részek, de az utolsó , befejező darab is szuper ami Antonius és Kleopátra könyve lett.
Én most fejeztem be a Margaret Mitchell Elfújta a szél c. könyvet. Nehéz olvasmány volt és sokáig olvastam (2 hónapig), kicsit megküzdöttem vele, és nem azért, mert nem lett volna érdekes, egyszerűen így jutott rá időm és energiám. Az utolsó párszáz oldalon már sejtettem, hogy hiába szurkolok, ez nem egy pozitív végkimenetelű történet lesz. Összességében nagyon tetszett, sokat forgattam/forgatom a fejemben még a sztorit.
Az évben egyébként többet terveztem olvasni mint amennyit sikerült (bár még van hátra egy kicsi). Gyerek mellett nehéz belőni hogy mire is lesz időm, a tavalyi év sokkal jobban sikerült mint terveztem, ezt viszont nem sikerül eléggé meghúznom. Könyvesboltba hónapok óta szeretnék eljutni és nem megy De tekintve hogy mennyi könyv van még a várólistámon, nem is baj.
Van ám folytatása is
Én nagyon szeretem az összeset, az is tetszik, hogy nem szirupos, mint az Észak és Dél , ott már nagyon kivoltam a hősszerelmesektől.
Ha szereted a családregényeket akkor ajánlom a Gazdag ember, szegény ember és a folytatás a Pap, katona, kondás c. könyveket, valamint Zilahy Lajostól a Dukay családot. Meg úgy egyáltalán a Zilahy könyveket: Valamit visz a víz,Halálos tavasz, A fegyverek visszanéznek. Karádyval a főszerepben az első kettőből filmet is csináltak, nagy kedvenceim azok is, meg úgy egyáltalán minden ami Karády.
Nézd meg a filmet is ha esetleg nem láttad, az Elfújta a szél azon kevesek egyike ahol a film is éppen olyan jó mint a könyv
Clark Gable es Vivien Leigh