Nálunk is vannak készletek rendesen, bár én például sminkben nem vagyok egy nagy felhalmozó, nálam a parfümkészlet a mumus idén azért megkönnyítik a dolgom, olyan kevés és silány az új megjelenés, hogy alig tartok meg valamit, sőt inkább örökzöld slágereket vettem újra, mint például Omnia Coral, Jardin Sur Le Nil.
Én most lubickolok a terhesség kikényszerítette szűkös ruhatárban, meg is fogadtuk, hogy 2023. dec. 31-ig semmi új ruhát nem veszünk! Ha egy 5-6 darabos kapszulagardróbbal hónapokig elvagyok, akkor a szokásos ruhatáramnak vagy egy évtizedre elégnek kellene lennie
Istenem, de örülök annak, hogy eljöttem. Na nem mintha itt könnyű lenne, sőt! De ilyen majdhogynem hiperinflációval, meg ezekkel az impromtu törvényváltoztatásokkal…
Anyu ugyanilyenben lakik. És ugyanígy van, télen a hátsó részt alig fűti, illetve egy szoba le van olyankor zárva és azt sem, de nála is max 21-22 fok van. Nem él pazarlóan, ha a határ felett fogyaszt, nem azért lesz. Arra nincs pénze hogy újraszigeteltesse a házat sajnos.
És akkor tegnap a kis fiatal szomszéd csaj azt mondja, nem érti miért rinyálnak az emberek most, külföldön is drágább a gáz meg villany, hát logikus hogy itt se legyen már ennyi kedvezmény. Csak ő abban a helyzetben van hogy a vőlegénye külföldről egymaga nagyobb fizut hoz haza mint a férjemé meg az enyém együtt és nemigen számolgatja mire költ. De nem ez a napi valóság mindenki számára.
Jaj igen, ez a kedvencem, mikor ezzel jönnek. Azt mindenki elfelejti, hogy külföldön azért sokkal-sokkal többet keresnek az emberek, és még szerintem az emelkedett rezsiköltséget is röhögve fizetik ki, főleg, hogy náluk nem romlik a pénznem és nincs ekkora infláció. Kár, hogy az emberek nagy része nem tud összetetten gondolkodni és összerakni azt, hogy mi minek a következménye és mi miért történik…
Sehol sincs kolbászból a kerítés, az tuti. És nagyon sok esetben nem a nettó fizu a döntő, mert valójában nem több, mint itthon (ha megnézzük, mennyit keres egy spanyol pincér vagy német banki ügyintéző), hanem az össze egyéb, ami megadja egy ország élhetőségét: szociális transzferek, banki hitelkonstrukciók, egészségügyi finanszírozás, stb.
De, ha csak a gazdasági kormányzás minőségét tesszük górcső alá, akkor máris érthető, nálunk miért dupla akkora a szar, mint máshol az EU-ban.
Sok mindent tudtam, de ezek az adatok a költségvetési fegyelem hiányáról igazán megdöbbentettek. Mindenkinek kötelező hallgatmánnyá tenném ezt az interjút, hátha kevesebben altatnák el az agyukat a “háborús inflációval” meg a “megvédenek minket mindentől is” mantráikkal…
Bevallom, rám iszonyatos fojtogató stressz jött ettől az egésztől. Mindezt annak ellenére, hogy panelban lakunk és csak a villany része fog érinteni. Férj HO-ból dolgozott eddig és az megnyomta, de azt beszéltük, be fog járni. Szüleink miatt jobban aggódunk. Nyugdíjasok, hiába korszerűsítettek a házak (szigetelés, nyílászárók stb.) és nincsen 20-21 foktól több télen, nincs annyi nyugdíjuk, mint amennyi a fűtés lesz…
Az utóbbi 1 évben több kiadásunk volt és alapvetően szeretünk kényelmesen élni,normálisan nyaralni nem jutunk el, pedig nagy vágyam. Vegyiárut többnyire az Ázsia centerben veszek. Ciki vagy nem, de 450 a domestos…
Sminkből betáraztam, spirál és púder a fogyóeszköz, de az is félévente. Fodrász/körmös/kozmetikus, ami meggondolandó. Ezen még agyalok. Próbálok nem ezen pörögni, főleg, hogy még jogszabály nem jött ki. Már azon is gondolkoztam, hogy ez nem-e egy teszt arra, hogy vizsgálják a lakossági reakciókat és annak függvényében lesz a folytatás.
Borzasztóan lesz…ják, hogy mi lesz azokkal, akik húzzák az igát és a saját kis fizujukból élnek vagy halnak. Hol érdekli ezeket, hogy hogyan oldja meg bárki is az életét?
Nagyon kíváncsi leszek erre a rendeletre. Iszonyú sok társasházat és panelt is érint, akik nem távfűtésesek, hanem házközpontiak és légköbméter alapon ment a felosztás. Ilyen alapon egyszerűen lehetetlen is lenne kiszámolni, mennyi az annyi lakásonként…
De még a legegyszerűbb esetben - gázfűtéses családi ház, amit nyilván alapul vettek - sem értelmezhető az augusztus 1-től kitétel, hacsak 2 héten belül az ország összes felhasználási helyén nem lesz egyszerre egy nagyszabású leolvasás júli 31-én… LOL
Vagy úgy gondolják, hogy augusztus 1-től mindenki diktáljon határérték alatt, különben fizessen sokkal többet, és nem az éves leolvasás alkalmából fognak korrigálni? Ilyet is lehet játszani, de akkor majd jól odafigyelek, hogy a nyári hónapokban kimaxoljam a limitet, de facto “kvótás részszámlára” állítom magunkat…
Vicc kategória, hogy 2 hétre előre se az árat nem tudjuk, se a számítási módot…
A vízdíjról egyelőre még nincs szó? Az is fájni fog pedig nagyon.
Hallottam mostanában egy elméletet,hogy ez az energiaválság mesterségesen is gerjesztett, illetve “nem is olyan vészes” ,de valamit muszáj tenni a pazarlás,szemetelés , túlfogyasztás stb.ellen.
Mert hogy “egyszerűbb” ez a módszer,mintha a gyártó cégeket kényszerítenék változtatásokra.
Na, a vizet inkább hagyjuk! Azt Budapesten kívül nem lehetne emelni! Ez a legnagyobb szégyenfolt a hazai ellátásban: tízszeres különbségek vannak árban, úgy, hogy például nálunk is Pátyon (Biatorbágy és környéke, az egész Pilis) vízlágyító kell, víztisztító kell és az a vége, hogy ha tehetem, nem iszunk csapvizet, olyan szar a minősége!
Azt a szektort is 2013-ben tették rattyra… Szerintem átlagolni kéne az országban, és igenis, ahol kvázi túl olcsó - értsd Budapest, sehol máshol nem jön ki a méretgazdaságosság - ott emelni, vidéken meg csökkenteni. Ha a villany és a gáz ugyanannyi, akkor a víz és csatorna is legyen már! Ez tényleg a legalapvetőbb cikk az élethez. Vagy transzferálták volna meg az árakat, hogy egységesen legyen az egész országban budapesti ár. Ehelyett csődközeli helyzet van mindenhol a pénzkivonás miatt, rohad le a hálózat, úgy, ahogy van. Bővítés - ami pont az agglomerációban égető szükség lenne - sehol a láthatáron. És az a vége, hogy itt ülünk egy bődület vízkészlet tetején, hálózatunk meg nincs hozzá és már júniusban vízhiány van. Döbbenet! A spanyoloknál legalább tényleg nincs víz, de ilyet, hogy kb. korlátlan erőforrásunk lenne, csak elmatekolták a gazdálkodást… ez is egy hungarikum. Bocsánat, de az energetika meg a rezsi téma a kis szerelmem (egyszer energetikai jogász voltam) és a mai napig figyelem, hogy barmolják szét a szektort…
Pontosan… Anyum Borsodban talán 3x annyit fizet a vízért/m3,mint én az első kerületben .
A vízkészletünkkel sem bánnak jól.
Ha még van olyan
Nem értek az energetikához, de józan paraszti ésszel nézve is szörnyű nézni, hogy barmoltak/ barmolnak szét mindent.
Ne is mondd…szerintem még “álmodják” a részletszabályokat. De annak fényében, hogy ma már megjelentek olyan hírek, hogy vizsgálják a csak árammal fűtők és a vidéki tanyák vonatkozásában is ezt a sztorit, egyre inkább megerősít abban, hogy közvéleményt kutatnak…arról meg ugye mély hallgatás van, hogy nem víz nincs, hanem a hirtelen megnövekedő agglomerációs lakosságszám bővülést nem bírta az 1890-es és 1950-es évek között kiépített vízhálózat. Legyünk őszinték, ezek a települések 80 éve még nem, vagy nem ebben a formában léteztek. Nyaralóövezetben meg nyilván nem olyan leterheltség van, mint egy folyamatosan lakott területen.
Ja és szorongok úgy, hogy hálistennek mi sem a minimálbérből “nyomorgunk”
Nekünk “szerencsénk” van, mert most költöztünk össze párommal, panelbe, így ezzel több tízezret spórolunk a hónapban. El is megy…
De összehasonlításként: az én előző albérletem (37 nm) ára számomra 110.000 Ft + rezsi volt 2021-ben, egy évvel később 135.000 Ft-ért tudták kiadni. 23%-os áremelkedés. A lakás egy régi tégla társasház nagyobb lakásából lett lekerítve, összesen 3 lakást alakítottak így ki, igényes és szép, belvárosi lakások voltak, de egy házszám, egy ajtó alatt. A fűtést tavaly lecserélték elektromosra - nem tudtam úgy fűteni, hogy a hőmérséklet 20°C fölé menjen, még szerencse, hogy nem vagyok fázós, de az új lakó ki tudja… Minden lakásban ugyanez van, el nem tudom képzelni, hogy a rezsicsökkentésbe beleessenek. Mennyit fog az új szabályozás az albérlet piacon változtatni? Pályakezdők, nehezebb anyagi hátterű egyetemisták maradjanak koliban vagy barátokkal albérletben? Sok a kérdés.
Ezt a rezsicsökkentés megszüntetést-nem megszüntetést is csak kihányták magukból egyik
napról a másikra, kidolgozás nélkül. Munkatársaim többen idén szereltettek fel napelemes rendszert, éves számlázással. Ők visszatermelnek a hálózatba, így is túlfizetésük van. Egyelőre elképzelésük sincs, hogy nekik most a tavalyi fogyasztás alapján kell majd átalányt fizetni, vagy lesz annyira rugalmas a rendszer, hogy 0 Ft-ot számlázzanak nekik havonta.
A KATA részben érint, mert néha vállalok magánmelót, és szeretem kiszámlázni - hát ez mostmár nem fogja megérni. De a cégem is támogatta a katát, nem feketítették a fizetésünk, hanem fehérítették, az éves prémiumot számlázhattam ki pl, ahelyett, hogy zsebbe adták volna. Persze, van a katával bőven visszaélés, játszadozás a számokkal, projektekkel, de nagyon naivak, ha azt gondolják, hogy aki eddig számlázott a cégének, fel lesz véve teljes állásba. Még örülhet, ha minimumra bejelentik, és a maradékot megkapja kp-ban, nem pedig feketézhet innentől kezdve… Ja, hogy nyugdíjról gondolkodni? Ne legyünk naivak, nem az állam fog rólunk gondoskodni. Ebből a szempontból jobban megéri katázni, feketézni, és magunknak félretenni, amit tudunk.
A bolti áremelkedések napról napra, hétről hétre kiborítanak, egyre drágább csak enni, nemhogy bárhova elmenni, utazni, szórakozni, netán a hobbinkra költeni. Egyelőre nem lehet egyetlen szavam sem, mert mindenre telik, nincs gyerek, csak rajtam múlik, hogyan osztom be. Néha azon vagyok, hogy minden pénzt félre kéne tenni, amit lehet, máskor azon, hogy amit meg akarok venni a következő 1-2 évben, még inkább most kéne… De lassan inkább azon gondolkodom, hogy nem kéne ebben az országban maradni.
Rácsatlakozom az utolsó bekezdésedre. Kolleginával beszélgettünk. Rájöttem, hogy aki “igénytelen”, a jelenlegi szcenárióban sokkal jobban jár. Ő pl. nem jár fodrászhoz, körmöshöz, kozmetikushoz, körmöt-hajat nem fest, nem sminkel, nem krémezkedik stb. Zuhanyzik, hajat mos, magának szőrtelenít, ennyi. 3-4 évente vesz ruhát, csak otthon esznek. Moziba, étterembe 2-3 havonta járnak, hobbijuk nincs, edzést mindenki a munkahelyén oldja meg, nyaralni nem járnak, gyerek és kocsi nincsen. Lakás saját. A havi közüzemi fogyasztási számaikat összehasonlítva a miénkkel, kb melléültem a széknek. Ha egyedül élnék, több vizem fogyna, mint nekik kettőjükre és a teljes háztartásra. Az egyikük fizuját konkrétan elrakják.
Én ezt nem tudnám csinálni és felmerül bennem, hogy akkor minek élni, ha alapvető dolgok is luxusnak számítanak…
Van, aki így nevelkedett, ezt szokta meg. Amúgy én sem bírnám ilyen spártai életmódban. A korábbi és a mostani derékszíj húzások is néha depivé tesznek, de aztán a gyerekemre gondolok és könnyebbnek érzem.
Persze, és nincs is ezzel semmi baj. Pont ezt vitattuk meg a beszélgetés során, hogy ezek egyéni preferencia kérdése. Csak ugye itt a költségek meg a fogyasztások alapján a jelenlegi szituban necces megvonni az átlagot, mert nem valós képet mutat. Hiszen a spártai azt fogja mondani, hogy mi a túrót lehet csinálni, hogy ennyi az annyi. A másiknak, aki pedig nem pazarlóan, csak átlagosan él, annak meg a szokásos dolgai felét sem teszi ki az, amire a spártai már hőbörög, hogy rengeteg vagy, a statisztika alapján az átlag.
@anon21269124 : Ezen jót mosolyogtam. Milyen életminőség ez? Eljár dolgozni és gyűjt a koporsóra, már bocsánat? Csak szokott csinálni valamit. Vagy csak sorozatozik vagy sétál? Esetleg óriási megtakarítási számlákon halmoz különböző portfóliókat és számolják a pénzt?
Én talán inkább arra szavaznék, amit lehet, most vedd meg, sőt, ha tudsz, kettőt vegyél belőle, mert ha becsap a szar, úgyse lesz rá lehetőség…