Off topic: Kultúra: könyvklub, filmek, zenék és minden más

Igen ,Vanek B. Eduárdból csak 1 van :slight_smile:

2 Likes

Kép
Jó szívvel ajánlom az angol Rejtő Jenőt , P.G. Wodehouset, én nagyon szeretem legalàbb annyira humoros írásai vannak mint Rejtőnek.

9 Likes

wooo :slight_smile: Rejtő :star_struck: hozzá nekem hangulat kell és szépen lassan haladok az életművével. De amikor olvasom, mindig hangosan vinnyogok :smiley: és hát ugye Rejtő óta tudjuk, hogy nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani :wink: Azt nem tudom tudtátok-e, aztán lehet, hogy csak városi legenda, hogy nem igazán tudott bánni a pénzzel. Emiatt viszonylag gyakran előfordult, hogy a kávéházakban, ahol írt, pénz helyett az épp aktuálisan készülő regény kéziratos papírjának egy-egy sorát tépte le (volt hogy többet is, ha a számla összege úgy kívánta) és azzal fizetett :slight_smile: A kávéházból a pincér pedig naponta járt be a kiadóhoz, aki az adott napi számlát a letépett cetlik alapján kiegyenlítette :slight_smile:

3 Likes

Előrebocsátom, hogy nem politizálni szeretnék a kérdéssel, vagy turkálni a zsebetekben, csak érdeklődöm, hogy az energiaárak emelésével gondolkoztok-e valamilyen alternatív megoldásban? Napelem, másféle energiaforrás (aki olyan helyen lakik és megengedheti magának)?
Akinek figyelnie kell mire költ, átrendezi-e a pénzügyeket? Szépségápolási büdzsétek hogy alakul ezek után?
Mi csak 3-an vagyunk, de így is, hogy csak alap háztartási dolgaink vannak, kivéve légkondi- tatőtéri lakás- (hűtő, sütő, mosógép, gáz tűzhely, gázcirkó) bőven túl leszünk a megadott “kedvezményes” határon villany és gáz fogyasztással is. A kenceficékkel tudok lejjebb menni. Ti hogy vagytok ezzel?

5 Likes

Húú, hát mi még éppen benne vagyunk a sávban, (panel) de az infláció miatt nagyon megemelkedtek a kiadásaink. Egy sima DM (mosószer meg ilyenek) 30 ezer forint már és nem volt tele a kosár…

Még megvehettem Csenge monóiból négyet, de utána már nincs több kence-fice sajnos. A bőrápolásból 1 évre betáraztam, ha nagyon drága lesz a TO majd keresek alternatívát.

3 Likes

Mi elvileg még a határ alatt vagyunk, de azért nekem vannak félelmeim. Ahogy @Alsace írja, brutális árak vannak, egy ideje párhuzamosan figyelem a szlovák-osztrák-magyar akciós újságokat, ugyanis vannak dolgok, amik a magas euró mellett is kedvezőbb áron vannak kint.
Egy ideje smink terméket nem vettem, csak spirált, és ez valószínűleg marad így a továbbiakban. Annyi cuccom van otthon, amit muszáj elhasználni.
Arcápolás-testápolás fronton talán kell vennem majd ezt-azt, de a legutóbbi rendelésemmel az idei évemet majdnem le is fedtem, majd egy retinolra kell beruháznom. Igyekszem visszavenni a költéseket, inkább csak elővigyázatosságból, de az a gyanúm, hogy kellemetlen hónapok várnak még ránk.

5 Likes

Én őszintén szólva félek a most következő időszaktól. Már az utóbbi idők áremelkedése is döbbenetes volt, de a rezsicsökkentés eltörlésével nem is tudom mi lesz. Ketten vagyunk a párommal és nem állítom, hogy szűkölködtünk, de azért megtakarítani se egyszerű a mai világban. Tavaly céget alapítottunk, amiből azért nem lehet csak úgy kiveszegetni a pénzt. Nekem van állásom máshol, azt osztanánk be.
Nálam biztosan háttérbe szorul valamelyest a kenekedés iránti szenvedély. Most úton van egy csomagom ami hétfőn érkezik, és lett volna még egy, amit lemondtam aznap, amikor bejelentették. A saját kis szépségápolási büdzsém visszairányítom a főkasszába, mert ez most a legfontosabb.
A KATA már nem érint bennünket, de át tudom érezni a helyzetet.
Kitartást mindenkinek az elkövetkező időszakra.

6 Likes

Jókat írtok, figyelek. :slight_smile:

A smink terén egy ideje már lejöttem az impulzusvásárlásról szerencsére, és bőrápolást is felhalmoztam valamennyit, hogy idénre kitartson. Aztán nem tudom mi lesz… Biztos jönni fognak lemondások idővel, elkeserítő a helyzet sok téren.

4 Likes

Engem nem érint az emelés, határon belül vagyok a gázzal és a villannyal is szerencsére.
A ház le van szigetelve, újak a nyílászárók és a háztartási gépek közül az egyik tv az ami 4 évesnél idősebb az összes többi készülékem ennél fiatalabb , így jó az energiafelhasználásuk és igyekszem minél inkább zöld , energiatakarékos háztartást vinni.
Telefont kellene cserélnem mert egy XS- em van és az aksija már nem olyan huszáros,de csak 2024 elején fogok újat venni addig marad ez, egyszerűen beteg árak vannak telefon vonalon….
Felhalmozni nem szoktam, figyelem az akciókat, ahogy eddig is.
Nekem a pipere költségeim nem magasak, sminkem egy szett van én inkább kezelésekre költök ezekre kíváncsi leszek, hogy alakul majd az áruk, nyilván ha emelkedik a szalonok költsége akkor emelni fognak.
Ez nálam érinti havi szinten a fodrászt, műkörmöst, pillást, kozmetikát.
Éves szinten 3-4 x a hajhosszabbítót nála pont ma voltam és ő már emelt 30%- ot.
Extra : éves szinten 2 alkalom plasztikai sebész.
Ha szorul a hurok akkor a hajam kivételével mindent le tudok tenni. Ma pl. egy régebbi hajamat rakattam vissza , ami kicsit rövidebb, nem vettem újat, pedig elfért volna, majd 3 hónap múlva veszem meg addigra összerakom az árát.
Ruhám, táskám, cipőm van, ha jövőre se vehetek újat semmiből az sem gond.

5 Likes

Ó, a fodrász, tényleg! Na, az nem tudom mennyirt fog emelni, de arról nehezen mondok le. Nekem a hosszú haj nem opció- rengeteg a bajom vele. Minimum néhány havonta vágatnom kell, mert össze-vissza kunkorodik. Festést elhagytam, bár ezt nem spórolásból.

3 Likes

És akkor be is tenném ide a Vegyidiszkont oldalát 2-3 éve rendelem innen a mosószert, öblítőt stb, jó árak vannak a kiszállítás viszont 6-8 nap úgy kell kalkulálni.
https://vegyidiszkont.hu/kereses?controller=search&s=Persil+

4 Likes

Nekem a fodrász - kozmetikus/ pillás ( egy helyen vannak) egyelőre kitart, szerintem félnek is emelni, mert akkor az emberek elmennek máshova ahol olcsóbb vagy odahaza kenegetik a hajukat, arcukat , vagy dobják fel a tincses pillát.
Amíg sötétbarna voltam addig be tudtam magamnak festeni , sőt a világosbarna tőfestést is megoldom ha kell fóliával a szőke részeken de a szőkét nem merném magamnak felkenni, mert ha azt elrontom akkor tőből törhet le a hajam, ezt csak szakemberre bízom.
Azért ma egy kicsit fájt az a 30% , a póthajasnál,mondjuk korrekt volt, mert szólt előre nem ott derült ki.

2 Likes

A fodrász nálam is érdekes. A vörös hajamat nem kenném otthon, és bár nem dolgozik olcsón, de mivel jó munkát végez, erre hajlandó vagyok áldozni. Nyilván ha olyan árat mondana, ami a mostanihoz képest magas, akkor azért elgondolkodnék.
Az edzés nálam ugyanilyen kérdés. Heti egyszer csak mehessek már el, a többit megoldom itthon.
De nyilván, ha szorul a helyzet, akkor rangsorolunk.

3 Likes

Hát, szerintem nagyon csúnya idők következnek. Kb. a sminktetoválón és a körmösökön kívül ember nincs, aki csak magánszemélynek katázott a szolgáltatóiparban… borítékolható a lenne a 20-30%-os emelés. De kétlem, hogy meg merik ezt húzni, mert ha felmegy a rezsi és a benzin is, megnézem én az átlag magyar háztartást… nem lesz itt már telt házas welnness-hétvégézés és első helyen a moziról/étteremről/kozmetikus és társairól fog lemondani a nép, meg az új ruhákról, meg a nyaralásról, meg a felújításról. Én arra számítok, hogy fordulni fog a kocka és sok hely már nem a munkaerő-hiány, hanem a kereslet-hiány miatt fogja lehúzni a rolót. Árból engedni ilyen infláció mellett lehetetlen volna.
Ráadásul vagy 200.000 olyan kényszer-katás volt, akit a munkaadó kényszerített ebbe a helyzetbe. Nekünk szinte csak ilyen, 40-45 éves, szellemi foglalkozású, 20 éves tapasztalattal rendelkező, vezető pozicíóban lévő katás ismerősünk volt, akit körbe röhögtek az állásinterjún a nettó 800.000 Ft körüli bérigényével. Ők meg nyilván a bruttó 800.000 Ft-ot röhögték ki, így érdekes módon minden munkaadó a katát, meg a szépen bekészített 4-5 céget ajánlotta kompromisszumos megoldásként. Piacvezető biztosító/ingatlan iroda, stb… Ebből következően se szolgálati idő, se nyugdíj… Nagyon rosszindulatú sarkításnak tartom, amikor úton-útfélen a szemét katásokat szidják, mondván adócsaló az összes, hát éppen fordítva, a kedves foglalkoztató az, aki nem hajlandó emberi munkabérre bejelenteni a dolgozóit. Innentől kezdve kíváncsi leszek, mi történik ezzel a réteggel? Egy tolvonással bruttósítják a bérét és most majd elégedetten viheti haza a jelentősen lecsökkent fizuját, azzal a megnyugtató tudattal, hogy legalább a nyugdíja nem lesz többé lerontva? Ezeknek az embereknek a vásárlóereje szintén hiányozni fog.

Mi meglepő módon beférünk a gázba, imádom lementegetni a rezsi-számlákat, most végre elkészült 2020 és 2021 évekre az összehasonlító havi táblázatom is :nerd_face: :smiley:
Nem is értem, egy 220 nm-es családi házzal nem gondoltam volna, hogy a nagy magyar átlagot képviselem, de úgy tűnik jó a fűtési rendszer.
A villany esélytelen, kb. évi 1.500 kWh-val lépjük túl a határt, ez havi 20-30 ezer forint többletet jelenthet az eddig publikált számítások szerint. Mi otthonról dolgozunk, állandóan be van dugva több laptop, mobil, de ha belegondolok, ezt olyan háztartás is simán összehozza, aki home office-ben van 1-2 gyerekkel…
A komolyabb energetikai korszerűsítés - főleg a napelem - sajnos szóba sem jött. Egy 15 éves családi házban lakunk, ami azért hagyományos 2000-es évekbeli megoldásokat alkalmazott (műanyag nyílászárók, gázfűtés padló és radiátoros). Állami támogatásra nem lennénk jogosultak, költözni meg átlagosan 5 évente szeretünk :face_with_hand_over_mouth: kizárt, hogy 15-20 év alatt megtérülő befektetéseket hajtsunk végre, kizárólag a bolygó iránti szeretetből.
De most ezzel az új rezsiárral az is keményen megszívja, aki otthon töltögeti az elektromos autóját… nem éppen a környezetvédelmet ösztönzik…

8 Likes

Minket nem érint,két hónap alatt 189 kwh óra áram, a gáz diktálás alapján,idén januárban 114 m3 fogyott.

Viszont a legtöbbet drogériákban költök,holott semmi xtra márka,sminkből csak szempillaspirál Rimmel,1400 huf, 2 havonta, Hélia D, G&G,Jimjams, fogkrémek változók. Most 3 tusfürdő áll a kádon,pár éve még 11 flakon is volt. Itt már leszoktam a felhalmozásról.
Körömlakkot veszek gyakrabban,de az 8s max. Rimmel árkategória.

Most vettem menstruációs kelyhet,mert tényleg nagyon hamar visszahozná nálam az árát… sajnos,túl kemény,amit először vettem,ezt nem tudom majd használni,szóval,még keresem az igazit. Egy ideje készülök rá,most hogy szállnak el az árak, végre rászántam magam.

Mosószer, öblítő,tisztítószerek vagy saját márkás vagy akciós,ez mindig így volt
Szerencsére rengeteg ruhám van,így nem megy gyakran a mosógép.
Ho mellett a vízdíjam nőtt meg jelentősen :flushed:

A vegyiáru vásárlási szokásaim nem fognak változni,itt már minimálban nyomom.

Viszont élelmiszer terén igen: a natúr Korpovit pl.most már csak ünnepnapokon…:rofl: Döbbenetes,hogy majdnem a duplájára nőtt az ára egy hónap alatt.

Fodrászom gyerekkori barátom,a festék árát kéri el.

Kozmetikusom még nem tudom,mennyit emel,de mivel olyan 5-6 hetente megyek, szerintem belefér.

7 Likes

A gázzal, villannyal mi beleférünk a kedvezményes zónába. De tudom, hogy sokan vannak akik nem azért, mert pazarolnak, hanem mert korszerűtlen, régi elavult szigetelésű házakban élnek, amire nem futotta fejleszteni, most gondban is lehetnek. Összességében az áremelkedés ijesztő, élelmiszerek esetén döbbenet, hogy mennyivel magasabb összeget mond a pénztáros most a napi bevásárlásnál. Nem a legdrágább dolgokat vettük eddig sem, de azért a parizer-kifli kombónál minőségibb ételeket szeretnék a család asztalára tenni.
Smink és bőrápolás terén nem fogok kísérletezni, se hirtelen felindulásból venni semmit, a bevált dolgokat veszem, és akkor, ha szükséges. Sminkből csak ami fogyóeszköz mint pl alapozó, spirál, púder, fogok venni, paletta, pirosító bőven kitart évekig. Hajat itthon festek évek óta, edzeni itthon szoktam, mert így fér bele az időmbe, körmöt itthon lakkozok. Sok mindenből saját márkásat veszek amúgy is régóta, mert bevált. Jelenleg egyébként valahogy nem is csábít, hogy jaj de kibróbálnám xy termékèt…
Időnként valami programot csinálni viszont jó lenne, de az ètterem, belépők szintén drágák már most is.

5 Likes

Pont tegnap letöltöttem az MVM appot, így nem kellett előkeresni a számlákat, mert minden fogyasztás benne van 5 évre visszamenőleg. Így tényleg egy kattintás, és nem kell papírozni meg excelben vezetni.
Mi pont a határ felett vagyunk kicsivel…Gyakorlatilag nincs olyan ismerősünk, aki simán beleférne…Nem tudom honnan állapították meg, hogy a lakosság 75%-a belefér…:zipper_mouth_face:

5 Likes

Pontosan úgy, mint ahogy az átlagfizetést állapítják meg… Benne van az is, aki csak főzésre használ gázt, meg aki garzonban lakik, nyaralók, stb.

Mi egy 80 nm-es, kívülről szigeteletlen Kádár-kockában lakunk, eddig úgy tudtuk 110 m3es átalanyon tartani, hogy a hátsó, teljesen elszeparálható részen csak temperáló fűtést csináltunk, elől meg kb sosem volt 20-21 fok felett télen.

Mi átlag 350-400 kwh áramot fogyasztunk havonta, nyáron valamivel kevesebbet, mert nem megy a gázkazán, amihez szintén áram kell. Egyébként folyton itthon vagyunk, mivel mindketten itthonról dolgozunk. Tegnap teszteltük, úgy tudtuk 24 óra alatt 7 kwh-on tartani a fogyasztást, hogy nem ment egyáltalán a légkondi, villanyt alig kapcsoltunk, nem dolgoztunk, mert szabin vagyunk, emiatt fél napot itthon sem voltunk. A bojlert levettük, így csak egyikünk tudott meleg vízben zuhanyozni normálisan. Igaz mostam 2x, de elég új, energiatakarékos a mosógép. Gyakorlatilag nem éltünk és úgy lett átlagos a fogyasztás, ezt így nem lehet fenntartani.
Mi ki tudjuk fizetni a nagyobb rezsit is, csak borzasztóan fog fájni, főleg, hogy azt a részt inkább költeném majd a gyerekre (aki január kellős közepén születik, amikor a fogyasztás az egekben).
Arról már nem is beszélek, hogy a párom főállás mellett KATAzott, úgyhogy ez is megy a levesbe, az átalányadózás pedig sokkal nagyobb adóterhekkel és adminisztrációval jár…

4 Likes

Ott a pont! Csökkenjen le 20-25%-kal a nettó bevételed és ezzel párhuzamosan emelkedjenek meg ugyanennyivel a havi kiadásaid… össze lehet adni, milyen hatással lesz az életszínvonalra.
Még kész szerencse, hogy a rendőrök és katonák béremelésére futja! Ja, hogy nem a pedagógusok meg az ápolók szoktak tömeget oszlatni! :roll_eyes:

6 Likes

Kíváncsi leszek, hogy a KM oldalaira milyen hatást fog gyakorolni ez az intézkedéscsomag, az azért érződik, hogy mi is megfontoltabbak szeretnénk lenni, és azok is leszünk a vásárlásaink során. A csökkenő eladások persze akár újabb, csábító akciókat is generálhatnak az itthoni üzletekben, ha nem akarják a rolót lehúzni, szóval érdekes hatásokkal és reakciókkal szembesülhetünk majd.
Mindenesetre a meglévő készleteinket - az eddiginél is nagyobb valőszínűséggel - a közeljövőben el is fogjuk használni, kevesebb dolgot fogunk kiselejtezni.
Én most azt gondolom, hogy pl. ecset kategóriában biztosan nem fogok semmire elcsábulni, de ez a sminkekre, parfümökre, arcápolókra is igaz lehet, tényleg hosszú időre megvan mindenem. Szóval terv szerint tusfürdő, fogkrém, dezodor, stb. kerül majd a kosárba egyebekben pedig jöhet a fiókok rejtett kincseiből származó felfedezésének öröme.

12 Likes