Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

Az ételek víztartalma elnyomja a szomjat, de nem garantálja a napi szükséges bevitelt. És szerintem az éhséget sem jó kivárni, mert akkor az ember sokszorosát is megeheti (mint én…), ami nagyon megterheli a szervezetet.
Nem kötözködöm, mert nem vagyok szakértő, ez csak az én észrevételem.

2 Likes

Én úgy gondolom, hogy lehetnek egyéni eltérések a folyadékigény terén is. Meg függ a külső körülményektől is, nálam mindenképp legalábbis. Pl téli napokon időnként hasonló vagyok mint @Izar főnökének kisfia… nyáron melegben meg többet iszom. És amikor terhes voltam, nyáron volt nagy pocakom, hatszáz fok meleg volt, éjjel-nappal ittam.
A nagyobbik lányom sokat iszik noszogatás nélkül, a kisebbet viszont figyelni kell ilyen téren.

Én azóta vagyok sokkal energikusabb amióta odafigyelek az alvásra és a napi 7 óra minimum megvan, szerintem ez legalább olyan fontos mint a táplálkozás, regenerálódni is kell.
Vízen kívül csak maximum 1 csésze teát iszom/ nap üdítő nem jöhet számításba. Kávézni az utóbbi 3 - 4 évben kezdtem el, nem rendszeresen fogyasztottam és csak maximum napi 1-et, idén ezt is letettem. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok.
Munka közben óránként felállok és megiszom egy pohár vizet, citromot szoktam beletenni vagy rózsavizet, nagyon kellemes.
Nyáron menta levelet is rakok a kancsóba, ha nagyon hiányzik az édes íz akkor egy kanál méz megy mellé, de magában is fogyasztható.

Ps: ugyanitt várom az ötleteket hogy mondjam el az egyik üzleti partnernek aki meghívott magához csapatépíteni, borkóstolás lenne a program , hogy ez bizony nekem inkább büntetés lenne mint öröm.
A többieket szívesen elküldöm hozzá, de én nem szeretnék menni. Két éve minden tavasszal meghív, nem fogja feladni, eddig a covidra hivatkoztam:D

Hú, most olvastam ezt a sok bejegyzést, sok mindenről írtatok: IF, keto, szénhidrát, ételallergiák személyi edző. Próbálok nem túl csapongó lenni, de sok minden eszembe jutott…

• Az emberek 90%-a (aki még nem zabálta cukorbetegre meg hormonzavarosra magát) csodásan reagál a szénhidrát megvonásra: fogyni fog! Tá dámm! :rofl: tekintve, hogy hiába eszel meg 4 tábla csokit kb. 2100 kcal értékben, nem ugyanazt a teltségérzetet fogod kapni 24 óra alatt, mint mondjuk 4 adag töltött káposzta esetében, könnyen belátható, hogy nagyon nem mindegy, hogy ugyanannyi kalória miből jön össze. Ha semmi mást nem csinálok, mint kiiktatom a haszontalan ételeket (csoki, csipsz, desszertek és a finom alkohol) kb. 3 kilót fogyok egy hónap alatt ugyanannyi mozgás mellett, sajnos ez ilyen egyszerű :roll_eyes:

• Csodák nincsenek szerintem. Ha IF-fel eszem meg ugyanannyi kalóriát, mint IF nélkül és közben centire ugyanazt a napirendet és mozgást követem, akkor kétlem, hogy az eredményben sok különbség lenne. Ha meg még nem is számolom a kalóriákat, akkor aztán még hízhatok is. Erre van egy rég bevált referencia: ramadán :rofl: nem arról híresek, hogy lefogynának tőle :rofl:

• Viszont, ami hitem szerint nagyon is sokat befolyásol, az az egyéni alkat. Igenis van olyan, hogy valakinek több szénhidrátot kíván és tolerál a szervezete. Ebben szerintem az ayurvéda vata-pitta-kapha tökéletesen igazat szól. Azt is megmondja, mennyi folyadékra van szükséged és milyen típusú ételekre. Azt gondolom, ilyen tipológiával érdemes első körben belőnie az embernek magát, és ezeken a kereteken belül igazítani a diétát a céloknak megfelelően (fogyás/erősödés/szálkásítás, stb.). Szerintem emiatt is van, hogy valakinél csodásan bejön az IF, mert szerencséjére pont beletrafált, a másik embernél viszont sajnos nem. A keto ugyanez.

• Ételallergiákban én is jól állok, sajnos annyi már a szemét, amit sokunk szervezete egyszerűen már nem tolerál. De meg kell mondjam, ebben a témában is az alternatív megoldásokra esküszöm. Tapasztalataim szerint a belgyógyászok csak a refluxig-fekélyig meg a daganatos elváltozásokig látnak. Minden, ami érzékenység, az még egy fehér folt. Jó esetben a páciens saját maga diagnosztizálja, mitől van szarul és erre az orvos rámondja az áment, hogy akkor ne fogyassza… nagy okosság, köszönöm… De olyan dolgok, mint egy epe/máj/vese erősítő étrend? Tisztító kúra gyógynövényes teákkal? Ezen a téren számomra a kínai 5 elemes konyha volt nagyon tanulságos. Tervezem, hogy az elkövetkező években jobban beleássam magam az egészséges, szervezetet támogató táplálkozásba ilyen ayurvédikus és 5 elemes alapon, de egy jó gyógynövényes tanfolyam se ártana. Nekem óriási csalódás volt a nyugati orvostudomány ilyen téren. Döbbenet, hogy 10-20 éves téma csak például a bélflóra állapota és az immunrendszer közötti egyértelmű kapcsolat. A bőr állapotáról nem is beszélve. Az emésztés és a bőrkép-haj is összefüggő területek, mégsem kap még ez sem elég visszhangot sajnos. Rossz nézni, ahogy dől ránk a sok reklám az ilyen-olyan bőr- meg hajszépítő csodaszerekről… közben meg semmit nem ér ez egész, ha mondjuk felszívódási zavarod van, vagy öntudatlanul folyamatosan mérgezed magad egyebekkel.

• Személyi edzés kapcsán most én is elkezdtem egy speciálisat: pre-post natal trénerhez járok egy héten egyszer, illetve online, ha úgy jön ki. Bár eléggé képben vagyok edzések terén, de nem volt semmilyen speciális tudásom a terhességet illetően, ezért nem mertem egyedül belevágni. Abszolút nem bántam meg! Az én esetemben az óvatosság volt túlzott, totál meglepődtem, milyen kemény edzéseket tart a hölgy. Az első után 2 napig leülni-felállni alig bírtam… mondtam is neki, a foglalkozás elérte a célját, máris úgy érzem magam, mint szülés után :rofl: Nem olcsó, az tény - 10.000 Ft-ot kér 60 percért, de hát egy menő kutyatréner is ennyi… - viszont ez valóban befektetés az egészségbe. Most is nagy segítség és a szülés utáni regenerációban is biztosan az lesz.

Szóval, ha 1 mondatban akarnám összefoglalni: bármi működhet, az önismeret az alapvető kérdés a testünket illetően :nerd_face:

11 Likes

Nálam pl. kiderült, hogy a férjemre volt a gyomrom érzékeny, mert mióta külön költözött, az addigi havi kb. negyven szem (egy 30 darabos csomag sosem volt elég 1 hónapra) savlekötő konkrétan nullára csökkent.
Ez viccesnek hangozhat, de baromira nem az. Ha együtt maradunk, lehet, hogy már gyomorfekélyem lenne, és az okát sem tudnám. :confused:

16 Likes

2 új konyhai “barátnőm” lett az utóbbi időben, egy forrólevegős fritőz meg egy elektromos kukta (+multicooker). Mindkettő segítség az egészséges életmód tartásában, illetve megkönnyítik az életemet. Nincs sok időm főzni pedig szeretek. :slightly_smiling_face: Egyiket ajándékba kaptam a családomtól, másikat magamnak vettem. :slightly_smiling_face:
20220629_193758
20220616_084505

16 Likes

Van már tapasztalatod a forró levegős sütővel?
Azért érdekelne, mert az egyik ismerősöm vett - mondjuk Lidl vagy Aldi sajátmárkás terméket - és a benne sütött ételnek furcsa az “illata”…égett műanyagszaga van. :worried:
Visszavitték, kicserélték, kaptak egy újat. Az újban készült ételben is éreztem a furcsa szagot. :confused:
Korábban én is akartam venni, de ez tény elbizonytalanított…

Hát más típusról nem tudok nyilatkozni, de ezzel a fajtával abszolút nincs ilyen gondunk. :slightly_smiling_face: Amikor kivettük a dobozból és követtük az első lépéseket, akkor volt kicsit gyár vagy új szaga, de azóta semmi.
Pedig már rántott hús, sült krumpli, fasírt, lazac, töltött gomba meg melegszendvics is készült benne, szóval tesztelgetve volt rendesen az utóbbi hetekben. :slightly_smiling_face:

6 Likes

A rántott husihoz hagyományosan csinálod a panírt?
Én szülinapomra kaptam januárban egy forrólevegős fritőzt, de sajnos még nem avattam fel, mert nincs ötletem, hogy használjam… Sültkrumplit tudnék benne max készíteni (már láttam hogy kell) de azt meg nem szereti a férjem…

2 Likes

Én is imádom a konyhai kütyüket! :woman_cook:

1 Likes

Tudod, ilyenkor legjobb barátunk a google. :crazy_face: Nagyon sok infó van fenn és recept is, természetesen. Szöveges is és videós is, úgyhogy hajrááá! :yum:

Igen, tudom hogy a gugli a barátom, de abban bíztam hogy ajánlotok egy jó kis bevált receptet. :relaxed:

1 Likes

A forró levegős sütő nálam is kívánság listás, de hely hiányában várat magára.
Áprilisban szereztem egy “tejfőzőt” - növényi tejekhez, meg egy fermentálót, ezzel kilőttem a konyhai kiegészítőket idénre.
Pedig a sütőn kívül nagyon szeretnék egy dagasztó gépet, sokat segítene a kenyérsütésben.

2 Likes

Nekem is no name van,de nincs ilyen probléma vele. Nagyon szeretem.

A rántott húst pici olajjal meg szoktam kenni, nekem úgy jobban bejön.
Fasírtot soha nem sütök többet olajban,mert sokkal finomabb ebben.
Nem csak krumplit,de bármilyen zöldséget (rèpa,cékla, zeller, petrezselyem) vèkonyra vágva ropogósra süt :+1:

3 Likes

A rántott husit a lenti videó szerint készítettem (17:25-nél kezdődik kb), van egy olajspray-m, amit mindig újratöltök (pl avokádó olajjal vagy amire épp kedvem van) és azzal fújom be mindkét oldalát, ahogyan a videóban is elhangzik. :slight_smile:
A fasirt is zseniális (bár én azt amúgy is kb 10 éve sütőben sütottem), de így nem lett meleg a konyhában és kb 15 perc alatt kész volt. :smiley: Eddig minden nagyon jó volt, és mindig meglepődünk, hogy mennyire finomak benne az ételek, gyorsan elkészülnek, stb. A férjem például a rántott hús készítése előtt nagyon szkeptikus volt, aztán be kellett látnia, hogy mennyire finom (és ropogós a külseje) így készítve is. :slight_smile:

7 Likes

Megértem, sajnos ezek a gépek mind nagyon sok helyet foglalnak. :frowning:
De ha megoldódik a helyhiány tényleg meleg szívvel tudom ajánlani, nagyon jó dolog. :slight_smile:

2 Likes

Nagyon jók és hatékonyak tudnak lenni és a rohanó hétkoznapokban megkönnyíteni a dolgunkat. :slight_smile: Meg hát rájuk is lehet kattanni. :smiley:

2 Likes

Ez így igaz! Egyébként meg gyűjteményem becses darabjai, rájuk is igaz a mondás, a konyhában is és a kertben is fontos, hogy jó “szerszámaink” legyenek, amivel öröm dolgozni. Van, amivel kapcsolatban csak azt bánom, hogy nem sokkal korábban ruháztam be rájuk!

4 Likes

Szívemből szóltál! :heart:
Mondjuk valóban sokat használom őket, mert majdnem kizárólag csak itthon főzött kaját eszünk, azt csomagolok munkába is mindig magunknak. :slight_smile: Ezzel magyarázom azt, hogy megérdemlem, ha valami új gépre van szükségem pár évente :smiley:

3 Likes