Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

Sziasztok! Többetek hatására indítottam ezt a topikot, ahol a diéta, mozgás és egyéb egészséges életmóddal kapcsolatos tapasztalatainak oszthatnánk meg, amivel egymást is motiválhatnánk. Jöhet helyzetjelentés, tippek, kaják, mozgásformák, hidratálás és természetesen kiegészítő krémek is!

4 Likes

Akkor kezdem is az én helyzetjelentésemmel. Egy hónapja kezdtem bele az életmódvaltásba, ami már nagyon régóta váratott magára. Az egyetemi élet nem tett túl jót a súlyomnak (bár igazából soha életemben nem voltam az a vékony ember). Instagrammon találtam rá Pamela Reifre, aki hetente új edzestervet ír a youtube videóiból. Soha senki nem inspirált még ennyire a mozgásra, szó szerint várom az edzéseket. Emellett két hete az intervallum futásba is belekezdtem. Az evésre is igyekszem odafigyelni. Szigorúan kerülöm a szénhidrátot (kenyér, tészta -formájában elsősorban) illetve összességében is egészségesebb opciókat választok. Egy hónap alatt jelenleg -3 kilónál tartok, ami számomra nagy lépés, és remélem, hogy továbbra is szeretni fog a mérleg.

17 Likes

Hát akkor elő a durva részletekkel. :smiley:
109 kiló voltam. Ez a 160 centimhez őrült sok, az a hihetetlen, hogy eddig még nem okozott különösebb problémát (cukrom, minden értékem jó). Igazából annyira nem zavart a súlyom, elfogadtam magam, ruházatban is rájöttem, hogy mi áll jól. Meg hát, amikor fogyózni akartam, valamiért a férjem mindig megvétózta (sütit hozott, vagy csokit, és én iszonyat édesszájú vagyok).

Aztán mikor a férjem elment, egyszerűen nem volt semmi étvágyam. Alig ettem, ami tudom, hogy nem jó, de így lement 5 kiló egy hónap alatt. Ráadásul édességet sem ettem azóta, ami segített abban, hogy már nem kívánom annyira a szénhidrátot.

Pont az éjjel töltöttem le a YAZIO alkalmazást. Lehet vele kalóriát számolni, figyel a vízivásra, a mozgást is lehet követni, lépésszámlálót is érzékel.

Most már kezdem élvezni, hogy azt tehetek, amit csak akarok. :smiley:

16 Likes

A yazioval illetve egyéb kaloriaszamoloval én is próbálkoztam régebben, de nekem nem annyira jött be. A próbálkozások során viszont nagyjából rájöttem, hogy miből mennyi a normális mennyiség, így inkább ahhoz tartom magam. Minden tiszteletem annak, aki rendesen követni tudja a kalóriákat.

1 Like

A vízivásnál nekem nagyon bevált az, hogy van egy fél literes kulacsom, és azt egy nap négyszer meg kell töltsem. Ebből az első töltés mindig citromos víz

4 Likes

Köszi a tippet! Ez jó ötlet! Nekem probléma, hogy keveset iszom.

2 Likes

Nekem is az volt, de így a kulacsos megoldással próbálok tudatos lenni. Plusz arra is gondolok, hogy minek költök annyit hidratálóra, mikor ingyen belülről is tudom hidratálni, ami szintén rengeteget tud jelenteni

2 Likes

Most amúgy én azzal szenvedek, hogy kicsit túl intenzíven vágtam bele a futásba és a térdem eléggé megérezte. Esetleg tudtok valami jó hűsítő zselét rá?

1 Like

Nekem a feketenadálytő és a fáslizás (szigorúan a kettő együtt) vált be. Kicsit lassíts az iramon, a térd túl bonyolult ahhoz, hogy tönkretegyük.:slight_smile:

2 Likes

Ezt a kombót futás közben vagy után használod?

Utána, pihentetésnek. Futás előtt sokan a lóbalzsamra/Richtofitre/jégzselére esküsznek, utóbbival nagyon vigyázz, mert istentelenül éget.
A nyújtás is nagyon fontos, meg a levezető séta. Bocsi, nem papolásként írom, csak muszáj ezekre figyelni, hogy a futás minden szempontból rendben legyen.

3 Likes

A séta megvan mindig, a nyújtásra is igyekszem odafigyelni most már egyre jobban. Én is a lóbalzsammal szemezek. De most kap pár napot a regenerálódásra a térdem

1 Like

Kb. 3 évvel ezelőtt egy kolléganőm bebolondított 4-5 embert, és elkezdtük számolni a kalóriákat. Őszintén szólva nem voltam különösebben eljáulva a dologtól, de már éreztem, hogy szeretnék még pár évig élni, jó lenne lefogyni (91 kg voltam akkor a 171 cm-emhez), így el kellett kezdenem valamit. Képtelen lennék megvonni magamtól az édességet, vagy csak salátán élni, ezért választottam a kalóriaszámlálást. Ami elég unalmas, de legalább lazábban állíthattam össze az étrendet. Én a kalóriabázist használtam a számoláshoz, abban kb. minden átlag háztartásban jelen lévő étel benne volt. Mivel képtelen vagyok sokáig tartani valami olyan diétát, ami mellett éhezek, így “laza” volt a napi kalóriakeretem (kb 1800 kalória, ami mellett havonta 1-1,5 kg minuszt lehetett elérni). Nem figyeltem a szénhidrát-fehérje-zsír arányt, és mozogni sem mozogtam különösebben mellette. Ennek ellenére egy év alatt 15 kg-ot fogytam.

Aztán jött a terhesség, szülés és szoptatás, ami mellett ugye nem illik diétázni, így felszaladt rám jópár kiló, jelenleg 84 vagyok. A héten kezdtük el a párommal a “kalóriabázist”. Örülök, hogy közösen csináljuk. :slight_smile: A korábbiakhoz hasonlóan nem könnyű, gyors fogyást tervezek most sem. A mozgás jelenleg kimerül a gyerek utáni futásban, szóval azzal nem tudok számolni.

@Kokapu: Nekem a “minden szobában egy bögre, lehetőleg minél nagyobb” a megoldás. Ha előttem van egy üres bögre, kevésbé felejtem el hogy innom kellene. :rofl:

8 Likes

Ha betonon futsz vegyél betonra kifejlesztett futócipőt, drágák, de tompítják az ütődést.
Én május 25 óta futok, szigorúan este 9 után. A reggeli korán kelés nem nekem való. Este max. a kutyásokat kerülgetem. 1 napot mindig adj a lábaidnak, hogy regenerálódjanak. Nem kell naponta futni ha sokat futsz vagy gyorsan.

4 Likes

Egyik topicot már szétoffoltam ezzel, szóval páran biztosan tudják, de én is elkezdtem az életmódváltást még január végén. Karácsonykor 96,6 kiló voltam a 160 centimhez, most már “csak” 80 kiló, jelenleg várom a mérlegen a bűvös 7-est :))
Én a kalóriaszámlálásra esküszöm, jelenleg napi 1400 kcal a keretem. Mellette heti 5-6 napot mozgok 1 órát. Engem a TeamBodyProject vett rá a mozgásra, egyszerűen imádom őket. Youtubeon is vannak videóik, ha valakit érdekel. :slight_smile: Egyaránt csinálok kardio és súlyzós edzéseket, úgyhogy izmosodni is elkezdtem egy kicsit.
Nekem amúgy még az jött be, hogy kéthetente egyszer csaló napot tartok. Nem csak lelkileg esik jól, de a testemet is átverem. Sajnos áprilisig nagyon keményen nyomtam és a testem meg is ijedt, másfél hónapig egy kiló nem ment le rólam. Azóta alkalmazom ezt és bár lassabb a fogyás, de legalább megy.

@curlsandcurves én a Biotechtől ajánlanám az Arthro Guardot a térdekre. Párom nagyon szeret futni, de borzalmasan rossz a térde, mióta ezt szedi meg sem kottyannak neki a kilométerek. :slight_smile:

7 Likes

Olyan jó olvasni a történeteket, mindenkinek van egy kis sikersztorija! @zalla a kaloriabazissal én még tiniként próbálkoztam, de sosem bíztam benne teljesen, közöm nem volt a főzéshez, és erdélyi származású család tagjaként éreztem, hogy sok ételt nem úgy, nem teljesen olyan hozzávalókból főz az anyukám, mint ami ott szerepel. Talán ez is volt nekem régebben a nagy visszatartó erő a kaloriaszamlalastol, hogy nem én főztem, nem tudtam, hogy miben mi van. Mióta magamat látom el, még nem próbálkoztam vele, pedig most már sokkal könnyebb lenne a pontos kalóriameghatározás. Sajnos valahogy úgy érzem, hogy ez rengeteg időt vesz el…vagy rosszul sejtem?
@Montelino köszönöm a tippet, a páromnak is az volt az első dolga, hogy elvitt egy jó minőségű cipőt venni, úgyhogy ez pipa. A hiba valószínűleg a napi szintű futásban volt. Most leredukáltam heti 3-ra, amit egyébként a futó appom is javasol. Emellett heti 5 napon videókra edzek szinten terv alapján.
@macooka te is nagyon ügyes vagy! Mindenki olyan szép eredményeket ér el! A csaló nap engem túlságosan a mélybe visz, egyelőre annyit engedek meg magamnak, hogy hetente egyszer írhatok egy habos kávézós kávét :sweat_smile: köszönöm az ajánlást is, mindenképp megfontolom
Egyébként én a méreteimet nem is írtam, 168 cm vagyok és egy hónappal ezelőtt 75 kiló voltam, most 72. A cél 60 körül lenne, onnantól már nem érdekelne a mérleg és a szép izomzat kialakításával szeretnék foglalkozni.

5 Likes

Én nagyon ajánlom, hogy addig is végezz súlyzós edzéseket. Lehet, hogy a mérlegen nem fogod látni a változást így olyan mértékben, de rajtad mindenképp látszani fog, ráadásul az izom több kalóriát éget a nap folyamán is, mint a zsír.
Én egyszer már fogytam 30 kilót, akkor a súlyokat nagyon a végére hagytam, nem is néztem ki olyan jól, plottyedt voltam kicsit. Most viszont kb olyan jól nézek ki, mint anno 30 kilóval könnyebben, valahogy az izom “összeránt” vagy nem tudom, egyszerűen jobb az alakom :smiley:

5 Likes

Konkrétan súlyzós edzéseket nem csinálok (nem járok terembe), de saját súlyos erősítéseket igen, illetve gumiszalagosokat stb. Úgy értem, hogy a testem most még ezzel is küzd rendesen, megvan az izomláz stb és még azt is tanulom, hogy minden gyakorlat helyesen legyen kivitelezve. Ez után lesz a kövi lépés a kondi. Ott amúgy eléggé szégyenlős vagyok, de szerencsére párom otthon érzi magát, és már vitt el párszor, hogy megmutasson néhány gépet és ismerkedjek.

2 Likes

Jó, hogy van aki segít neked :slight_smile:
Én sem járok terembe ilyenek miatt, otthoni súlyzós edzéseket és saját testsúlyos edzéseket csinálok. :slight_smile:

1 Like

én 177 centihez vagyok most 81 kiló, sose voltam ennyi és azért kicsit sok :zipper_mouth_face: de amúgy ebben a legrosszabb, hogy nem is érzem magam kövérnek/nagydarabnak, szinte egész életemben sovány voltam, amióta ülőmunkát végzek, azóta hízom.
kalóriát számolni annyira utálok, még ha valami csomagolt dolgot eszem (pl egy joghurtot vagy sajtot vagy ilyesmit), akkor megnézem, de ha főzök, akkor nincs az az isten, szörnyen fáraszt mentálisan a számolás :\
néhány hete mondjuk elkezdtem futni, egész jól megy, bár nem várok tőle csodákat, ha az erőnlétem jobb lesz egy kicsit tőle, már megérte :slight_smile: vannak súlyzóim is, de borzasztó unalmasnak tartom az edzést :neutral_face: így nehezen veszem rá magam, főleg mert csomót dolgozom és ha vége a munkának, jobban szeretnék valami kikapcsolót csinálni.

1 Like