Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

Köszönöm, ez a 7 perc kezdésnek elég jól hangzik :smiley:

Kedves curlsandcurves, nagyon köszi ezt a topikot, jó olvasni a kommenteket! :slightly_smiling_face::blush::smiling_face_with_three_hearts: Nem lehet, hogy a vashiány miatt vagy aluszékony?

Nagyon becsapósak az edzései.:smiley:
Utána kivoltam, mint a béka.:smiley:

1 Likes

Igen én is úgy kezdtem, hogy “najó, fogd meg a söröm”, aztán 2 napig izomlázam volt, pedig szerintem nincs is izmom :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 Likes

Nem annyira életmódváltás, mint inkább speciális időszak az ember életében, de hátha érdekel valakit ez is.

Az első szülésem után nagyon hamar szerettem volna elkezdeni mozogni. Mivel nem mertem otthon hagyni a gyermekem (és nem volt home office a covid miatt a férjnek), kipróbáltam a Gyerünk anyukám-os online tornát. De elkövettem azt a hibát, hogy túl hamar megerőltettem magam, és mikor megsérültem, rossz alternatív mozgásformát választottam. Összességében egy nagy kudarcélmény volt a dolog.

A második szülés után így egy személyi edző segítségével kezdtem el edzeni. Először felmérte, milyen állapotban vagyok (hasfal, gátizmok, általános erőnlét). Megbeszéltük, mik a céljaim: minél hamarabb regenerálódni és általános erőnlétet javítani. Heti kétszer jártam edzeni. Az első időszakban csak “kismama” feladatok voltak, de egy idő után egyre egyensúly megtartós és trx-es gyakorlatot végzek. Fél éve járok, nagyjából most értünk el egy hagyományos edzés szintjére. Viszont mindig az aktuális erőnlétemhez, energiaszintemhez igazítva zajlanak az edzések.

A testsúlyom nem változott (persze örültem volna neki, de nem ez volt az elsődleges cél), viszont a ruhaméretem igen. :smiley: Azonban ami fontosabb: bírom a gyerekek cipelését, az utánuk való futkosást. Nem fáj a hátam, a vállam. Nem sérültem le, nincs kudarcélményem.

Összességében örülök, hogy edzővel kezdtem el mozogni. Lehet, hogy luxusnak tűnik, de így a saját szintemnek megfelelő edzést végzek, jól. A párom úgy fogalmazta meg, ez az a pénz, ami hosszútávon megtérül, mert mindenkinek jól jár egy egészséges anyával.

21 Likes

Nagyon tetszett ez az szemléletmód, amit felvázoltál :slight_smile:

Ugyan nem szülés, hanem egészségügyi okok miatt teljesen másfajta mozgásformát kerestem és kellett kezdenem újra, máshogy mozogni.
Találtam egy nagyon jófej, negyvenkörül csajt, aki saját házában lévő tornateremben gerinckímélő core tréninget és alakformáló, átmozgató, mobilizáló edzést tart, de csak egyedül vagyok.
Abszolút rugalmas, alkalmazkodik az egyedi igényekhez, még arra is kifejezetten figyel, hogy milyen napom van. Nem elhanyagolható szempont, hogy mindenről alaposan kikérdezett és aszerint működünk. Szigorú, de nem tevehajcsár és hát mit szépítsem, kellemes izomlázakkal térek haza :wink:
4 hónapja járok hozzá hetente, de 20 év óta először nem érzem nehézkesnek, hogy mozognom kell. Ülőmunkát végzek, de azóta nem fáj a hátam, derekam és bizony megérzem, ha mondjuk akár egy alkalom is kimarad betegség vagy egyéb miatt.
Ami pedig plusz pont, nincs gyomorgörcsöm, mert nem számít, hogy mennyibe került rajtam a macialsó/cicanaci és nem néz ki senki, ha nem topmodellként érkezem :slight_smile:

17 Likes

Ez nagyon jó hangzik, pont erre vágyom már én is régóta. :slight_smile: Az edzőtermek kizárva, mert nem vagyok képes és hajlandó a ruhám, sminkem meg a túlsúlyom miatt feszengeni, és jó lenne olyasvalaki aki személyre szabottan kezel. Esetleg lehet tudni, hogy ki ő és hol található?

3 Likes

Szabó Anna személyi edző :slight_smile: Facebook-on megtalálod minden infóval együtt :slight_smile: Budapest XVII. kerületében található egyébként. Amit fontos tudni, hogy az első alkalom az egy személyes beszélgetés, ami szűrőként is funkcionál :slight_smile: Mindent elmond az edzés módszereiről, tőled is kérdezget. Elmondja, hogyha nem vagytok szimpik egymásnak vagy nem ugyanazok az elképzelések, esetleg van olyan egészségügyi gond, amivel az a típusú edzés, amivel foglalkozik nem működne, akkor nem fog vállalni :slight_smile: Számomra fontos szempont volt, hogy kedves, határozott, de nem kertel és nincsenek felesleges körök. Az alakoskodást nem bírom. :slight_smile:

4 Likes

Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást, mindenképpen utánanézek, mert eddig minden szimpatikus amit írtál. :slight_smile:

Abszolút igaz, egy egészséges anya aki jól is érzi magát a bőrében, ez fontos ahhoz, hogy a mindennapokat jól kezeljük.
Én a második szülés után elég soká, kb egy év múlva kezdtem tornázni, mert ugyan a súlyom visszaállt a terhességek előttire, de egyrészt mégis olyan löttyedtnek tűnt mindenem, másrészt meg sose éreztem magam elég energikusnak a két mindenfele rohangáló pici mellett. Szerintem jó dolog az edző, aki figyel a részletekre. Én itthon edzettem mert másra nem volt lehetőség, eleinte nagyon nagyon lightosan, és nem sokat egyszerre, időhiány miatt is főleg a gyerekek alvásidejében, és kissé elkeserítő is volt, hogy mennyire messze voltam a korábbi erőnlétemtől. De lassacskán éreztem és làttam a változást, ez szuper érzés, amikor az ember visszanyeri az erejét, és így aztán a zsúfolt napok és kevés alvás is kevésbbé viselt meg.

3 Likes

Eloszor is: nagyon ugyesek vagytok, lanyok! Milyen okosan es ugyesen edzetek!
Masodszor: nem igazan kapcsolodik az elozo temahoz, de nem tudom hol tegyem fel a kerdest… szerintetek mennyire hihetunk az okosmerlegek altal megallapitott adatoknak, ertekeknek?
Tudom, nehanyan innen hasznaltok ilyen merlegeket es nagyon erdekelne, hogy mik a tapasztalatok.

A súlynak igen. :grinning:
Elvileg a többi adat elég pontatlan, inkább csak a tendencia követésére alkalmas (az otthoni ráállós mérlegek). A DEXA vizsgálat a legpontosabb, persze az annyiba kerül, mint egy mérleg. :slightly_smiling_face:

2 Likes

Sziasztok, van köztetek valaki aki próbálta a 8 és 16 módszert? Bevált? Tényleg elég annyi hogy betartod az időkeretet és azon belül bármit lehet enni? Én kb két hete csinálom és nagyjából sikerül is betartani de igazából állandóan jól vagyok lakva :upside_down_face: Általában 9 és 17 óra közé esik az evős időszak, igyekszem hogy a végére jóllakjak és akkor simán bírom másnap 9 óráig de valahogy túl szépnek tűnik hogy igaz legyen. Fogyni sztem még nem fogytam de viszonylag kis súlyból szeretnék keveset leadni és tudom az elég nehéz…Tapasztalatok esetleg…?

Nekem nem vált be. A nem evős időszakban folyton azon járt az eszem, hogy mit fogok majd enni a 8 órában. :see_no_evil: És nekem azt mondták, hogy a kalóradeficitet is ugyanúgy tartani kell.

2 Likes

Tehát nem elég az időkorlát még fogyókúráznod is kell mellé… :roll_eyes: Jó azt elfogadom hogy végigzabálni nem lehet a 8 órát de azért úgy illene hogy normál étkezés mellett működjön… :face_with_raised_eyebrow:akkor sokat ne várjak tőle :neutral_face: Köszönöm a válaszod :slightly_smiling_face:

Olvastam olyat, akinek pár hete stagnált a fogyás, és egy ilyen időablakos megoldás indította el újra, szóval nem teljesen hiábavaló.

Szia!
Én csináltam, keto/carnivore mellett. Mivel elég zsírdús a diéta, ezért nem volt gond a betartással, jól voltam lakva mindig. (A reggelit hagytam ki, de az nekem könnyű, mert reggel sosem vagyok éhes.) 13 kilót sikerült így leadnom tavaly nyáron, ami nekem akkor életmentő volt. Persze ebben volt jópár kiló víz is, de az lement az elején kb. 3 nap alatt, a maradék már zsír volt és centikben mérhető. Egy idő után nem figyeltem a kalóriákat, ami nagy hiba volt, mert le is állt a fogyás és feladtam a dolgot. Azóta meg csak azért jött fel ismét 3 kiló, mert a kalóriákkal is nagyon elszaladtam meg a szénhidrátokkal is.
Hozzáteszem, hogy inzulin rezisztens vagyok és akkoriban rendszeresen mértem a cukromat, a végén pedig azért hagytam abba, mert a reggeli cukrom elég magas volt.
Az IF talán nem butaság, de már nem vetném be ismét. Most a kalóriákra figyelek nagyon, és próbálok minél több növényt enni (nyersen, főve, akárhogy), extra módon odafigyelek a szénhidrátokra, valamint többet mozgok. (Még csak nagyon óvatosan, mert nem akarok sérülést.) Nekem ez így sokkal kellemesebb hosszú távon azt hiszem, és egészségesebb is. Nem bánom a keto/carnivore + IF kombót amit tavaly csináltam, mert megszabadultam a Covid alatt felszedett jelentős súlyfeleslegtől, de mai fejjel már nem biztos, hogy így csinálnám, mert túl drasztikus. Az biztos, hogy a kalóriákra figyelni kell, nincs olyan étkezés, ahol fogynál ha több kalóriát viszel be mint amennyit elégetsz.
Meglátom, mire jutok a mostani tervemmel. Már úgy vagyok vele, hogy semmire nem teszem le a nagy esküt, hogy igen, ez az egyetlen tuti módszer, inkább kitapasztalom lassan és fokozatosan, hogy nekem mi válik be. :slight_smile:

7 Likes

Egy dolgot nem szabad, nem enni :slight_smile: Kemény leckék árán (mint kiderült, jelenlegi egészségi állapotomat is ennek köszönhetem, részben) tanultam meg, hogy a sanyargatással nem mész semmire. Annak van relevanciája és személyes tapasztalatom szerint hosszútávon is az kivitelezhető, ha mindent eszel. Csak a mennyiségek, az adagok és az elosztás nem mindegy. Persze, rajtam is jelentős túlsúly van, de még így is összeteszem a két kezem, hogy ezekkel az eü gondokkal, ennyi idősen “csak” ennyi a gond. Amondó vagyok, hogy étkezés 5 felé elosztva. Lehetőleg a reggeli és az ebéd az, ami kiadósabb. Tízórai, uzsi és a vacsi, ami könnyedebb, lehetőleg lassú felszívódású szénhidrát. Cukrot, fehérlisztet, tejet amennyire lehet kerülni kell, sok folyadék és mozgás. :slight_smile:

Magam részéről kb ezekhez próbálom tartani magam, van hogy sikerül, van hogy nem. Rögös az út és hosszú, de próbálom úgy ütemezni, hogy az arany középút besikerüljön :slight_smile:

Kitartás :wink:

10 Likes

@anon21269124 kolleginával abszolút egyetértek, ezt én is meg tudom erősíteni. Tudd, hogy mennyi kalóriára van szükséged és ne menj alá, mert a szervezeted meg fogja bosszulni, és pont azt nem éred el, hogy egészségesebb legyél.
Szerintem az IF sem egy csoda dolog, én most már inkább arra szavazok, hogy megfelelő kalória- és tápanyagmennyiség egyenletesen elosztva napközben. A kalóriákat pedig teljes értékű tápanyagokból beszerezni. (Nálam a növényi étrend a cél, de ha neked marad a hús, az sem gond, a lényeg, hogy változatosan étkezz.)
És szerintem találd meg, hogy mi az ami neked jó, és mi az ami nem annyira, utóbbit pedig próbáld kiiktatni. Tavaly nyár óta nem eszem se kenyeret, se tésztát, a cukrot is mellőzöm: én, aki ezek nélkül majdnem 40 évig nem tudott meglenni. És nemhogy megvagyok, hanem fényévekkel jobban vagyok, az emésztési panaszaim elmúltak, a közérzetem is sokkal jobb. Nekem ezek okozták a problémát, és már egyáltalán nem vágyom rájuk. A múltkor megkóstoltam egy kis kenyeret csak úgy próbából, hát olyan volt, mintha szivacsot rágnék… Egyszerűen már nem érzem ételnek. :grin:
Amikor az ember megtapasztalja, hogy a számára ártalmas dolgok nélkül mennyivel jobb minőségű életet tud élni, akkor már nem is kellenek azok a dolgok annyira. :wink:

4 Likes

Hogyan sikerült kiiktatni a kenyeret? A többi még elmegy de 1 szelet kenyèr vagy toast nélkül nem megy - még. A cukor hiànyhoz hozzà kell szoknom , mert diabeteszem lett - a tùlsùly és sok édes miatt, így most ha eszem is inkàbb gyümölccsel , gyümölcsjoghurttal pròbàlom megoldani. És diétàval, több mozgàssal. Mivel az egészségemről van szó könnyű lemondani szinte mindenről, de azèrt néha 1 szelet tùrótorta vagy meggyes piskòta lecsùszik. Saját készìtés kevés cukorral és édesìtővel. Nekem is ez a mindenből, de keveset mòdszer vált be a legjobban, igaz ez a legnehezebb, megàllni az első merőkanálnál. És az àllóképességemet is szeretném javítani. A mozgàs elején ùgy felugrott a vèrnyomàsom és pulzusom kevés torna ellenére hogy megfàjsult a fejem. De 2 nap utàn megszűnt és éreztem , hogy napról napra jobban èrzem magam. :blush: szerencsère jön a nyàr és a kutyussal több kedvem lesz nagyobb sétàkra menni. 20220430_110823

15 Likes