Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

@Bianka, de jó ötlet :slight_smile:

Köszönöm mindenkinek, próbálkozom aztán majd beszámolok :wink:

Oo, en mostanaban arra vagyok rakattanva, h banant felbevagom, megkenem mogyorovajjal, szorok ra tört mandulat, olvasztok ra etcsokit. 10 perce berakom fagyasztoba, aztan eszem is. Olyasmi ize van mint a snickersnek, csak mandulaval😁

6 Likes

:yum::yum::woman_cook:, húú de jól hangzik :).

1 Likes

Huh, ez nagyon jónak tűnik :stuck_out_tongue: eddig ugyanezekkel a hozzávalókkal banánkenyeret sütöttem, de nyárra ez szimpatikusabb :smiley:

1 Likes

Gondolkoztam még, hogy milyen értelmes dolgokat lehet leírni ehhez a témához esetleg. Reggeli:Mostanában natúr joghurtot veszek vagy simán megeszem vagy gyümölccsel eszem, amit Alsace ajánlott. Tojás is nagyon szuper van hogy rántottát csinálok/főtt tojást/tükörtojást és zöldséggel paprika/paradicsom/uborka/saláta megeszem, vagy szimplán kenyér nélkül mondjuk 2 tojással számolva.
Zabkása, ettem már sósan, tojással-sonkával, de inkább az édes változat jön be, kevés tejjel, fahéjjal.
Turmix: Málnaturmix vagy akármilyen gyümölcs-zöldség turmix, én tejjel iszom, de lehetne ennél sokkal egészségesebben enni, főleg hogy cukrot is teszek bele.
Pirítós fokhagymásan.
Barna kenyér valamivel amit fentebb leírtam/ vagy túróval megkenni/tojást rárakni/ avokádó/valamilyen zöldséggel megpakolni.

Ebéd: Halból szerintem jó a lazac, hekk, fekete sügér párolva/sütőben sütve/grillezve. Igaz én rántva is megeszek belőle egy darabot, azt nem biztos hogy ajánlanám. :smiley:

Csirkemell: Csirkemell nyársak sütőben mondjuk cukkinivel/padlizsánnal/paradicsommal/grillsajttal felszúrkálva, sima natúr csirke jázmin/barna rizzsel/bulgurral/kölessel. Paradicsomos-mozarellás csirke, barackos-sajtos csirke, sajtos-sonkás csirke ez mind sütőben vagy előtte a csirke grillezve. Csirkés-paradicsomos barna/durum tészta, csirkés-gombás tészta stb stb.
Saláta: Uborka, paradicsom, olivabogyó, saláta stb csak kevés olivaolaj+balzsamecet kerüljön rá.
Krumpli: inkább sütőben/főzve, de anyukáméknál kóstoltam édesburgonyát ami sokkal jobb a krumplinál, inkább azt ajánlom.
Más húsok: Nem tudunk mindig csirkemellet venni, így nálam ezek jöhetnek még szóba: Karaj, csirkecomb (sütőben), csirkeszárny (ezt mondjuk ritkán eszünk), sertésszűz (rosé sertésszűz.)
Tészta: Mostanában inkább a paradicsomos tésztát/ paradicsomos-tonhalas tésztát készítek bolognai helyett inkább. De van egy csomó nagyon jó féle lehetőség :D.

Vacsora: Mi fordítva eszünk, általában vacsorára mindig azt amit ebédre kéne. Úgyhogy általában szendvicset eszek ebédre vagy valami meleg ételt ebédre is/vacsorára is.

2 Likes

Én a kicsi pluszkiló leadásával küzdök mostanában. Alapvetően inzulinrezisztenciával és pajzsmirigy-alulműködéssel élek, bár kordában tudom tartani, kb. 8 éve alakult ki a terhességem alatt. Akkor elég kemény volt 8 hónapos terhesen, mikor mindent tiltólistára tettek, mindent felfaltam volna, ami mozog.
156-158 cm vagyok, az 50 kg a normál súlyom, 48 kilósan már gebe vagyok. Minden plusz kiló duplának látszik rajtam sajnos, most 3 kiló plusz van rajtam, mióta nem mozgok egy hátsérülés miatt.
Én hiszek a cardio-ban, nekem intervall futást szabad csak, hogy ne menjen fel a pulzusom. Cardio (futás, bringa) + saját testsúlyos edzés vált be nekem, persze én elég light-osan nyomom, azért egy 8 éves gyerek mellett nem az olimpia a cél.
Amiben én még hiszek, az a vércukor-szintre való odafigyelés. Nem szabad leesnie, nem szabad felugrania. Az inzulinrezisztencia miatt egy szakértő doki állította össze nekem az alap életmódomat, és én ebben száz százalékban hiszek. Semmi 160 g, meg 120 g, hanem életmódváltás. Nem eszem cukrot, vagy ha igen, azt vagy délelőtt, vagy délután, és nagyon keveset, de lecseréltem a cukros dolgokat cukormentesre. Teljes kiőrlésű dolgokat eszem, saját kovászos kenyeremet. Ha már a cukrot el tudod hagyni kis időre, és gyümölcsre cseréled, már a bőröd is érezni fogja.
Reggel tk kenyér, sajt (semmi gyümölcs, tej, joghurt, semmi gyors felszívódású), vagy zabpehely, délelőtt gyors ch keksz, alma, gyümölcs, ebédre saláta, csirke, sült krumpli (röhej, de nem hízom tőle, mert az olaj segíti a felszívódást), köles, quinoa, basmati rizs, hajdina, bulgur ilyenek krumpli helyett, délután jöhet gyors szénhidrát, én joghurtot szoktam enni, vagy kefirt valamivel, este ugyanaz, mint az ebéd, vagy saláta hússal, tojással, sajttal, tk szendvics tojással, sajttal, zöldségekkel.
Alapvetően a jól összeállított étrend, ami a vércukrot kordában tartja, segít fogyni. Ha már egy kis időre le tudsz mondani a fehérlisztről és a cukorról, szerintem menni fog.

10 Likes

Ja, és ne felejtsük el, hogy bőven 40 felett vagyok, ami külön nehezíti a körülményeket. :crazy_face:
Én mondjuk hiszek abban, hogy az étkezés jobban nyom a latban, és a mozgás kiegészítő, de minden ember más.

3 Likes

A turmixot próbáld meg cukor helyett fahéjjal ízesíteni.
Én egyébként inkább délután szoktam uzsonnaként turmixozni mostanában, reggel a gyümölcsök meg tudják dobni a cukrot.
A legutóbbi meglepetésem a banán-alma-zeller, hogy milyen jó kombó. :smiley: Zellerrel még fogok kísérletezni biztosan (a levelét teszem bele), érdekes irányba tereli a megszokott ízeket.

1 Likes

Ki volt a dietetikusod, szabad tudni?
Inzulinrezisztenciára a legtöbben a 160 g-ot nyomatják. Húgomnál tavaly derült ki, összeszenvedte rendesen a dietetikusa által összeállított étrendet, aztán rengeteg utánajárás után sikerült a saját útját megtalálnia. Kb. hasonló elvek mentén, mint amit te is írtál.
Én jövő héten megyek vizsgálatra, bár nincs konkrét tünetem, csak az összevissza menstruáció. Minden reggel mérem a hőmet, hogy legalább a kezdő dátumokat be tudjam lőni előre.
A cukor és fehérliszt elhagyását nagyon pártolom. Ha tehetem, teljes kiőrlésű kenyeret eszem, és mindent hozzáadott cukor nélkül. Néha becsúszik, főleg ha vendégségben vagyunk, vagy ha másnak sütök valamit. De amikor a néhány plusz kilómat akartam leadni, akkor szigorúan semmit nem ettem, és szerencsére le is ment aminek le kellett.

1 Likes

Én is ebben hiszek :).

Nekem ő volt a dokim, abban a magánkórházban rendelt, ahol szültem:

https://szigetiendokrinologia.hu/dr-szigeti-sandor-endokrinologus/

Lefektettük az alapokat, azóta nem is járok hozzá, mindent abszolút mértékben elfogadtam, és magamra alakítottam, a háziorvosom néha elküld kontroll vizsgálatra.
Mindig azt mondta a doki, hogy nagyjából minden embernek így kellene táplálkoznia, ezeknek az elveknek a mentén, egy kis kilengés azért nem a világ, nem vagyunk gépek, én is gyarló vagyok, de az alapelvet azért tartom.
Én amit nehezen fogadok el, az a pürésítés, hogy azt nem szabad, hogy azzal gyors felszívódású lesz, ha pürésíted az anyagot. Vagy a pirítás. Hogy a kenyeret amint megpirítod, máris az is gyors lesz. De legalább a pálinka leviszi a vércukrot. :slight_smile: Ezt is tisztáztuk a dokival anno. :crazy_face:

2 Likes

Valami ilyesmi lehet nálam is… Már évek óta. Remélem a mostani étrendemmel normalizálódik a helyzet. Persze orvoshoz is el kéne menni. Még évekkel ezelőtt mondta a nőgyógyász hogy lehet egyszer cukros leszek. Tök jó első élmény volt :D. Remélem jó az étrendem… Nálunk a papám cukorbeteg volt, elvileg az időskori cukorbetegséget örökölhetném is, illetve keresztanyámnak van egy enyhébb fajtájú, de kb mindig is diétázott.

:rofl::rofl::rofl: jesszus pálinka :smiley:

A pálinka tömény kalóriabomba, de legalább nincs benne szénhidrát. :slight_smile:
Úgy ihatok, ha mellette ropit eszem, vagy kekszet, el ne ájuljak. Már megszokták, akik velem vannak. :slight_smile:

1 Likes

@Mse, érdekes amit írsz. Én is észrevettem már hogy muszáj valamit ennem “ivás” közben, akár egy kocka étcsoki, kisebb szendvics bármi.

Én próbálom betartani, hogy este nem, vagy nagyon keveset eszem. Igazából én nem zárok ki semmit az étrendemből, de kis mennyiségeket eszem, és a “bűnöket” igyekszem délelőttre tartogatni. Én hiszek az update módszerben, ha nem is tartom be egy az egyben, de nálam működött hogy reggel mindent, délben korlátozottan, este lehetőleg semmit vagy minimálisat, és az se szénhidrát legyen. Így különösebb erőfeszítések nélkül tudtam a súlyomat tartani. Sajnos, ahhoz nem vagyok elég elszánt, hogy külön koszton éljek mint a család, de alapvetően spórolunk a szénhidrátokkal mert a férjem cukorbeteg, tehát a hangsúlyt a fehérjékre próbálom helyezni már régóta. Én a zsíroktól nem félek, de a szénhidrátokat igyekszem minimalizálni.

1 Likes

Én is elkerültem már rég a 4. ikszet. Szerintem is a döntő az hogy mit viszünk be, mert könnyebb be nem vinni az energiát mint utána lemozogni ( kivéve ha valakinek nincs más dolga :wink:) De a mozgás volt nálam szerintem a mérleg nyelve, ami mellett bűnözhettem. Hipoxyztam, heti egy balett és egy stretching, egy társastánc, és az online oktatás mellett elkezdtem futni és súlyzózni a fiammal, hogy ő is mozduljon. És sajnos ez mind elmaradt. Nem maradt el viszont a lidlis egészmogyorós csoki és itt az eredmény. Négy kiló és egy ruhaméret plusz :frowning: Felnézek azokra akik képesek egy szeretett ételcsoportot teljesen kiiktatni az életükből. Én inkább arra törekszem, hogy ha már eszem, akkor ezeket a nap első felében egyem.

2 Likes

Így van, a házipálinka a cukorbetegeknek nem mondom hogy ajánlott, de inkább mint más szeszesital. Ja, és alkohol: ez is tilos lenne minden diétában, de sajnos esténként megiszunk a férjemmel egy pohár bort, szerencsére csak a száraz borokat szeretjük. Tudom rossz szokás ha valaki fogyni szeretne, de valahogy ez jelenti a munkanap végét, minden értelemben, mert utána már nem ülhetünk kocsiba :slightly_smiling_face:

2 Likes

@zsazsi1, én meg a sört szerettem nagyon, amiről lemondtam és helyette fröccsözök hetente 2-3-szor, mértékkel :). Lehet neked is jó lenne, hisz így felhigítod azért a bort, már ha szereted az ilyesmit. Mondjuk jó bort vétek így elrontani :/.

1 Likes