Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

Sajnos friss adat
08:20:
Fókusz : Fókusz 2021-03-04 - RTL Most

Megnéztem a riportot, de nem hivatkozza le hogy ki, mikor készítette a felmérést, miszerint negyedikek vagyunk. Csak bemondja az adatot

1 Likes

Ja RTL akkor nem igaz…

Bárcsak így lenne! :balance_scale:

Lehet hogy igaz, de nem tudunk utánanézni :smiley: (mivel nem hivatkozták le a forrást)
Viszont maga a riport figyelemfelkeltő, talán elér valamit az emberek fejében. Az tény hogy Európán belül rosszul áll a szénánk.

Szerk: a nationmaster weboldala nagyon jó az országok összehasonlítására, rengeteg statisztikát tárol, rendes hivatkozásokkal.

IMG_20210314_195704

12 Likes

Sziasztok!

Voltam Sportkontrollban a 2. diétás konzultáción Gelencsér Adriennél szombaton. Legutóbb január 21-én voltam. Most is volt InBody testösszetétel mérés. A mérés szerint majdnem 5 kilót fogytam, majdnem teljesen testzsírból, a zsír fele a hasi zsigeri zsírból ment le. Nagyon kevéske izom is lement, de ez elenyésző. Továbbra is járni fogok Adriennhez 3-4 havonta InBody mérésre, konzultációra, még 9-10 kg mínusz kell zsírból. Nagyon pozitív a tapasztalatom Vele. Megdicsért, mert kicsit el voltam keskenyedve, hogy hajj más 10 kilót fogyna ennyi mozgással és diétával ennyi idő alatt…
Előírta, hogy a sok futás és bringa mellett kelleni fog a súlyzós/saját testsúlyos edzés is. És, hogy ne féljek az esti, edzés utáni szénhidráttól. Hát, én még félek sajnos.:slight_smile:

Abban szívesen fogadnám a tanácsaitokat, hogy szerintetek heti hányszor végezzek súlyzós edzést, hogy legyen is hatása? Mindamellett, hogy heti 4-5 futás van, alkalmanként 8-10 km és ez a km szám emelkedni fog.
Köszönöm!:slight_smile:

15 Likes

Wow! Gratulálok! Ez nagyszerű teljesítmény!
Heti 4-5 alkalommal futsz 8-10 kilómétert, mennyi idő alatt? Már most jó sok időt fordítasz az edzésre!
Én abból indulnék ki a helyedben, hogy mennyi nap szükséges a regenerálódásra? Mármint, hogy először azt rajzolnám be a tervbe, amikor biztos pihenek (például edzés-edzés-pihi-edzés-pihi-edzés-pihi, vagy bárhogy, amihez szokva vagy).
Lehet, hogy kezdésnek inkább leszorítanám 3-ra a futást (mondjuk 3x10 km-a felső határát annak, amit csináltál eddig, de egy alkalommal kevesebbszer) és arra tennék 2-3 súlyzós edzést. Egy tipp a súlyzózáshoz: bemelegítés után kezdd a súlyokkal, aztán fuss. Fordítva esélyes, hogy nem fog menni :nerd_face: bevett gyakorlat, hogy kezdjük a futással, de ha “kifutod” magad, nagyon csökken az erő-állóképesség. Próbáld majd ki, hogy neked mi a jobb, ugyanazt a sorozatot a 10 km előtt vagy után :slight_smile:
Vagy az is egy opció, ha mondjuk a mix (súlyzós-futós) napokon leveszed a futást max. 5 km-re. Nekem ez a 8-10 km nagyon soknak tűnik ahhoz, hogy még egy kiadósat súlyzózz is rá.

1 Likes

Helló, az 5 km-es rekordom 30 perc 45 mp. A 10 km-t kb. 1 óra 5-7 perc alatt futom le. Nem futok hipergyorsan, de nagyon sokat fejlődtem, és ugye túlsúlyos vagyok erősen, ami visszavesz a tempóból.

Mivel félmaratonra készülök, így muszáj futnom heti 4-5 alkalommal és egyre több kilomtétert. Tényleg sok időt fordítok sportra, de belefér, nincs párom, melózok sokat, de meg tudom oldani mellette némi logisztikával az edzést.

Lehet súlyzózás után meg nem menne úgy a futás.:smiley: Arra gondoltam, hogy külön napra tenném a hosszabb súlyzós edzést. Ez hülyeség?
Köszönöm a hozzászólást.:slight_smile:

1 Likes

Amikor jártam edzőterembe (nem most volt, kb. 3 éve) nekem úgy vált be, hogy minden súlyzós edzés előtt kardióztam is, de ezek hossza függött az edzés típusától is. Három részre volt bontva felsőtest, comb-fenék és has. Mindegyik kemény súlyzós edzés volt, de a comb-fenék volt a legmegterhelőbb, így az előtt csak 20 perc kadió (futógép) volt. A has edzés előtt 40 (futógép és bicaj) percet, a felsőtest edzés előtt viszont 60 percet (futógép, bicaj és taposó) kardióztam.

1 Likes

Ja, lehet külön is, de egy hét csak 7 nap :slight_smile: ehhez már déleőtti-délutáni edzés kéne, az már elég durva egy hobbi sportolótól :slight_smile: az jött át abból, amit írtál, hogy a futást szereted és nem annak kárára kezdnél súlyzózni, csak kiegészítésként.
Respect, hogy ilyen lelkiismeretesen készülsz a futóversenyre! :star_struck: :star_struck: :star_struck:

Abban nagy különbség van, hogy súlyzózás előtt feltolod a pulzusszámot 5 perc alatt futással, vagy lenyomsz 10 km-t. Próbáld ki, hogy melyik jobb futni vagy súlyozni előbb, de ekkora távnál már biztos, hogy a súlyzózás hátrányára megy a teljesítménynek. Jó, kérdés az is, hogy mit értünk súlyzózás alatt? Profi gépekkel (most zárva a termek) vagy vettél otthonra egy kézisúlyzó szettet?

1 Likes

Az inzulinrezisztencia miatt is kell súlyzóznom, illetve a további fogyás érdekében és a futáshoz szükséges izomzat fejlesztése miatt is. 5 éve kettlebellezek, csak most covid van, így nincs edzés jó ideje, szóval tőlem ez az erősítés nem áll távol. Van itthon 10 kilós, 7 kilós, 3 kilós kézisúlyzóm (kellene egy 5 kilós is:D), gumiszalagom. Péntek Enikőre, és a Madfit Youtube videóira szoktam olykor erősíteni, elég hektikusan, 8-9 km futás, meg 20 km bringa után nem sok energiám van még erősíteni.
Viszont ez nem kedv kérdése, szüksége van a testemnek az erősítésre, különben nem zsírból fogok fogyni. Durván 9 kilót kell még fogynom, és az sem lesz egyszerű, mert összességében már fogytam majdnem 20 kilót, és mivel futok, és ahhoz kell energia, nem tudok 1200 kalórián élni, illetve nem is tehetem meg az IR miatt. Régen annyin éltem, már nem megy, vélhetőleg az IR-m kialakulásában is közrejátszott a drasztikus kalóriamegvonásos diéta.

Hobbi sportolóként vagy beáldozom az időmet, és futás után nyomok még egy rövidebb erősítést, vagy külön napon erősítek. Sajnos, jelenleg erre más megoldást nem látok. Ha egyszer felszabadulunk a covidból, szeretnék el kezdeni edzőterembe járni edzővel. De az se most lesz még… És kell találnom egy jó edzőt, aki nem csak beszélget velem, hanem tényleg fejlődök általa.
Köszönöm a segítséget Mindenkinek!:slight_smile:

3 Likes

Azt megkérdezhetem, hogy a makrotápanyagok milyen arányban vannak beállítva?

1 Likes

@Kokapu
Szénhidrát 40-45 %, esetemben 170-190 gramm
Feherje 20-25 %, esetemben 87-109 gramm
Zsír 30-35 %, esetemben 58-67 gramm

Köszönöm!
Gondolom, az inzulinrezisztencia miatt vannak ezek az értékek.
A yazio csoportban azt szokták mondani, hogy 35-35-30% az ideális a fogyáshoz.
De kb. vért izzadok, hogy a 35% fehérje meglegyen.
A szénhidrát mindig kicsit több. A legjobban a 40-30-30 az, amit tartani tudok. Mondjuk ma pont sikerült a 35% fehérje, de a szénhidrát így is több lett, csak most a zsírok terhére. :grinning:
Igazából leginkább arra szoktam törekedni, hogy legalább 100 gr fehérje meglegyen.

De szerintem 150 gr szénhidrát egyáltalán nem sok, a legtöbb cukros is 160-180 grammon van.
Ez pl a tegnapi:
Screenshot_2021-03-25-00-29-00-441_com.yazio.android

Tegnapelőtti:
Screenshot_2021-03-25-00-44-01-870_com.yazio.android

1 Likes

A felmaratonra készülés es az IR miatt. En 1600 kcal-n kifeküdnek. Tegnap 10 km-t futottam, 9 km-t bringaztam. Inkább arra figyelek, hogy jó minőségű makrokat egyek. Magas fehérjere figyelek en is. Amit fent írtam nem tartom be grammra pontosan. Feherjet igyekszem magasan tartani. Az sztem is fontos.
Nekem is van mit csiszolni a kajalasomon. De a regihez kepest patyolat. :grin:
Sztem jo irány a magasabb fehérje. Es ha mozogsz, lehet picit több ch is, persze nem boci csoki. :grin:

30 perc, hogy jól induljon a☀️
IMG_20210325_072944

6 Likes

Hát nem is futok naponta 10 kilométereket. :grinning:

A kcal-t egyébként az applikáció számolja ki a magasság, súly, aktivitási szint, lépésszám és a cél alapján (nálam heti -0,5kg van beállítva) alapján.
És így is van, hogy stagnál egy ideig.
Mondjuk nem dőlök a kardomba, ha egy kicsit fölötte eszek.
És hát igen, életemben nem fogyasztottam még annyi tojást és csirkemellet, mint az elmúlt időszakban. :grinning: De az is igaz, hogy így utólag átgondolva, régen nagyon-nagyon rosszul ettem.

3 Likes

Igen, amikor nincsen olyan magas aktivitasi szint, sztem sem kell sokat enni.
En havi 1 kg mínuszt celoztam be, a dietetikus szerint ez sem lesz meg lineárisan, csak kevesebb, de ne aggódjak.
Elmagyarazta a gyors fogyas elettani hatasait, nem volt fincsi. :grimacing:

3 Likes

Ne is mond!

Én tavaly gyorsabb iramban fogytam, aztán november körül megállt, decemberben persze visszajött kettő. Szerintem össze-vissza borult az anyagcserém, több mint két hónap volt, mire a decemberi 2 kiló lejött. Mostanra állt nagyjából rendbe, és elkezdett újra lefelé mozogni, ha lassabb iramban is, a mérleg. Figyelek is most már mindig arra, hogy amit az app előír, az meglegyen, max 20 kalóriával lehet alatta.
De hát meghízni sem pár hónap alatt híztam meg…
Pont a héten gondoltam arra, hogy most 92 kiló vagyok. Ha elérem a 90-et, akkor a 14 évvel ezelőtti súlyomnál leszek, mert Vince idén lesz 13 éves, és 90 kilósan lettem anno kismama.
20 éve az esküvőmön meg 80 kiló voltam. Az szeptember végén volt, szép lenne akkor újra annyi lenni. :blush: Igaz, már elváltan. :grinning:

8 Likes