Sziasztok!
Mostanában kezdtem el újra zumbázni és súlyzós kardiókat végezni, egyik nap egyiket másik nap másikat csinálom. Heti 4-5-ször tervezem, kettő lesz a pihenő nap. A fogyokúrával felhagytam, mert csak depis leszek tőle. Mozgás mellett amúgy kitudná ezt csinálni?? @Isabelle tanácsát követve igyekszem kevesebb adagot enni, kenyeret nem eszem. (illetve 1 héten egyszer tuti előfordul hogy eszem). Édességeket szintén nem eszem rágcsákat sem, kivétel a pattogatott kukorica, de úgyis a nagyját a párom eszi meg :D. Igyekszem változatosan étkezni. Párom is segít, múltkor vacsorára például fekete sügeret ettünk salátával, remélem változunk jó irányba az étrenddel :). Ja és a kalória számlálást is csinálom :).
Rendszeresen rendelek Now termékeket, szerintem ár-érték arányban verhetetlenek. Általában az iherb-ről szoktam, valahogy eddig nem is jutott eszembe a saját oldalukat megnézni…
Az integrátorként bevitt kollagén a gyomorba jutva nem marad kollagén (mert aminósavakra bomlik), tehát nem tud kollagénként sehová sem beépülni.
Igen, a kollagén lebontásából keletkezett aminosavakat minden bizonnyal felhasználja a szervezet, de hogy mivé rakja össze, az a szervezet aktuális igényétől függ, az sem biztos, hogy újra kollagént “gyárt” belőle.
Ha kifejezetten a kollagén-szintézis, azaz a kollagén saját termelése a célunk, arra ez az ajánlott “recept”:
✓ C-vit. 1000mg naponta 3-szor,
✓ lizin 1000mg 1 vagy 2-szer/nap,
✓ prolin 500mg 1 vagy 2-szer /nap.
Ez egy “ortomolekuláris drágakő”.
A lizin-prolin arány akkor optimális, ha 2: 1 arányban vannak.
A nagy dózis valójában relatív, személyfüggő, elég csak a híres, Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert(ünk)re, a C-vitamin felfedezőjére gondolnunk, aki köztudottan, szisztematikusam igen nagy dózisban szedte a C-vitamint 93 éves koráig.
A hasmenés jelzi, hogy mennyi az egyéni C-vit. tolleranciaszint, ami lehet pl. 2000 mg, de akár 9000/10.000 mg is.
Ami pedig az esetleges vesekőképződést illeti, ez nagyon egyszerűen megelőzhető: a Mg-citrát -> kalcium-oxalát képződés gátlója.
A Mg-citrát gátolja a kövek képződését, segíti a kövek kiűzését, ha kicsik.
Amúgy én napi (csak) 1500-2000 mg C-vitamint, mint integrátort fogyasztok, de pl. - annak ellenére, hogy már beszereztem a lisint és prolint - még mindig nem kezdtem el az auto-kollagénszintézisemet.
Jók a nowfoods vitaminok, de a legtöbb típus olcsóbban is beszerezhető.
Pl. JutaVit K2 vitamin 120 μg, 60db
2340 Ft
Mi pl. e német, adalékanyagoktól mentes, 180 tablettát (kettőnknek 3 havi adag) tartalmazó Vitamaz -t használjuk, 1 tabletta 200 µg -ot tartalmaz, ezt is, mint több egyéb dolgot is, az Amazonról vásárolok.
Hú, köszi, ezek az információk nagyon érdekesek! És persze hasznosak!
Bocs @dunaimano, hogy neked ilyen későn válaszolok, ui. ma - kihasználva a napsütéses, már-már elő-tavaszias időjárást - kimenős/piacozós napot tartottam.
Alapvetően 3 zárt (fel kell iratkozni) olasz, egészséges életmóddal foglalkozó FB csoportot követek; mindegyiknek van 1-1 adminisztrátora/szakértője, akik túl azon, hogy válaszolnak a feltett kérdésekre, a legfontosabb információkat file-ekben elmentve teszik elérhetővé a csoporttagok számára a tematikus konzultációt.
Töredelmesen bevallom , a “kedvencem” a fiatal, “macho”, néha szarkasztikus/karcos stílusú, mikrobiológus Rafael , aki szinte tőmondatokban is el tud magyarázni komplex dolgokat.
Amúgy itt lehet csak olvasgatni, tanulni, kérdezni, a tagok is válaszolhatnak, elmesélik saját tapasztalataikat, az adminisztrátor szinte mindig válaszol (ha ugyanazt már többször is megkérdezzük, pl. Gerardo mindig türelmesen újra elmagyarázza, míg Rafael “karcosan” arra invitál, hogy keressük meg a választ a témában már általa kidolgozott, összegyűjtött, kész files-ben .
Te hogy bírod meginni a Gymbeames kollagént?
Én eddig kétszer próbáltam, de tegnap már úgy éreztem visszafelé kívánkozik. Egyszerűen viszolygok attól a szagtól, ami az eper illaton keresztül is megtalál…
Sehogy. Izmentest vettem, hogy majd beleteszem a fehérjeporos shake-be, de kétszer próbáltam és köszönöm, nem. Hál’istennek kolléganőm nyomja a kollagénport, úgyhogy nekiadom.
Nekem nem az ízzel van gondom, hanem az állag meg az érzés, mintha nem bírnám megemészteni, kb. olyan mikor Mc’Donalds-ban eszek, utána hónapokig rá sem bírok nézni.
Én sem fogom beszedni, egyszerűen szörnyű. Régen a GAL is ilyen volt, de azt beletettem kávéba, és úgy elfogadható volt.
Decemberben és januárban kicsit alábbhagytam az edzéseimmel, amire most próbálok visszaszokni, de kicsit nehézkesen megy. Ezzel párhuzamosan persze a sminkvásárlási őrületemnek lelkesen hódolok, de már lassan nincs hely a tárolómban arra gondoltam, hogy mixelem a kettőt és akkor adok le megint egy nagyobb sminkrendelést, ha megszabadultam a következő célként kitűzött öt kilómtól. Addig pedig csak utánpótlás vásárlást engedek meg magamnak, amire igazából semmilyen kategóriából sincs szükségem
Ez a tavaszias időjárás jó hatással van rám.
Reggel:
Délben:
Nem tervezek mára mást.
Hú ez azért elég kemény feltétel!
Nagyon ellustultam mostanában, pedig nyáron-ősszel sikerült 10 kilót ledobni és nem akarom veszni hagyni azt a munkát, így muszáj drasztikus eszközökhöz folyamodni
Milyen app ez a sètàlòs lèpès szàmlàlòs? Vagy van több is? Mèg nem nèztem utàna. A kardiot kezdtem nèzegetni ès derèktornàt kell kezdenem, mert alig megyek 500 mètert ès le akar szakadni a derekam. Pedig most a kutyòval mennèk sokat sètàlni.
MiFit alkalmazás a Xiaomi MiBand4 karkötőhöz.
Olcsó, egyszerű, nem valami nagy tudású, de amire nekem kell, arra pont jó.
Legalább megjelölte volna hogy ki és mikor készítette a statisztikát. 5 éve még 42.-ek voltunk a világranglistán a wikipedia szerint.