Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

Sziasztok!
Mostanában kezdtem el újra zumbázni és súlyzós kardiókat végezni, egyik nap egyiket másik nap másikat csinálom. Heti 4-5-ször tervezem, kettő lesz a pihenő nap. A fogyokúrával felhagytam, mert csak depis leszek tőle. Mozgás mellett amúgy kitudná ezt csinálni?? @Isabelle tanácsát követve igyekszem kevesebb adagot enni, kenyeret nem eszem. (illetve 1 héten egyszer tuti előfordul hogy eszem). Édességeket szintén nem eszem rágcsákat sem, kivétel a pattogatott kukorica, de úgyis a nagyját a párom eszi meg :D. Igyekszem változatosan étkezni. Párom is segít, múltkor vacsorára például fekete sügeret ettünk salátával, remélem változunk jó irányba az étrenddel :). Ja és a kalória számlálást is csinálom :).

2 Likes

Rendszeresen rendelek Now termékeket, szerintem ár-érték arányban verhetetlenek. Általában az iherb-ről szoktam, valahogy eddig nem is jutott eszembe a saját oldalukat megnézni… :upside_down_face:

1 Likes

Most néztem, a GymBeam-en is van.
És vitamin360.com/hu

Az integrátorként bevitt kollagén a gyomorba jutva nem marad kollagén (mert aminósavakra bomlik), tehát nem tud kollagénként sehová sem beépülni.

Igen, a kollagén lebontásából keletkezett aminosavakat minden bizonnyal felhasználja a szervezet, de hogy mivé rakja össze, az a szervezet aktuális igényétől függ, az sem biztos, hogy újra kollagént “gyárt” belőle.

Ha kifejezetten a kollagén-szintézis, azaz a kollagén saját termelése a célunk, arra ez az ajánlott “recept”:
✓ C-vit. 1000mg naponta 3-szor,
✓ lizin 1000mg 1 vagy 2-szer/nap,
✓ prolin 500mg 1 vagy 2-szer /nap.
Ez egy “ortomolekuláris drágakő”.
A lizin-prolin arány akkor optimális, ha 2: 1 arányban vannak.

2 Likes

A nagy dózis valójában relatív, személyfüggő, elég csak a híres, Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert(ünk)re, a C-vitamin felfedezőjére gondolnunk, aki köztudottan, szisztematikusam igen nagy dózisban szedte a C-vitamint 93 éves koráig.
A hasmenés jelzi, hogy mennyi az egyéni C-vit. tolleranciaszint, ami lehet pl. 2000 mg, de akár 9000/10.000 mg is.

Ami pedig az esetleges vesekőképződést illeti, ez nagyon egyszerűen megelőzhető: a Mg-citrát -> kalcium-oxalát képződés gátlója.
A Mg-citrát gátolja a kövek képződését, segíti a kövek kiűzését, ha kicsik.
Amúgy én napi (csak) 1500-2000 mg C-vitamint, mint integrátort fogyasztok, de pl. - annak ellenére, hogy már beszereztem a lisint és prolint - még mindig nem kezdtem el az auto-kollagénszintézisemet.

1 Likes

Jók a nowfoods vitaminok, de a legtöbb típus olcsóbban is beszerezhető.
Pl. JutaVit K2 vitamin 120 μg, 60db
2340 Ft

Mi pl. e német, adalékanyagoktól mentes, 180 tablettát (kettőnknek 3 havi adag) tartalmazó Vitamaz -t használjuk, 1 tabletta 200 µg -ot tartalmaz, ezt is, mint több egyéb dolgot is, az Amazonról vásárolok.

3 Likes

Hú, köszi, ezek az információk nagyon érdekesek! És persze hasznosak!

Bocs @dunaimano, hogy neked ilyen későn válaszolok, ui. ma - kihasználva a napsütéses, már-már elő-tavaszias időjárást - kimenős/piacozós napot tartottam.

Alapvetően 3 zárt (fel kell iratkozni) olasz, egészséges életmóddal foglalkozó FB csoportot követek; mindegyiknek van 1-1 adminisztrátora/szakértője, akik túl azon, hogy válaszolnak a feltett kérdésekre, a legfontosabb információkat file-ekben elmentve teszik elérhetővé a csoporttagok számára a tematikus konzultációt.

Töredelmesen bevallom :wink:, a “kedvencem” a fiatal, “macho”, néha szarkasztikus/karcos stílusú, mikrobiológus Rafael :crazy_face:, aki szinte tőmondatokban is el tud magyarázni komplex dolgokat.
Amúgy itt lehet csak olvasgatni, tanulni, kérdezni, a tagok is válaszolhatnak, elmesélik saját tapasztalataikat, az adminisztrátor szinte mindig válaszol (ha ugyanazt már többször is megkérdezzük, pl. Gerardo mindig türelmesen újra elmagyarázza, míg Rafael “karcosan” :grin: arra invitál, hogy keressük meg a választ a témában már általa kidolgozott, összegyűjtött, kész files-ben :face_with_hand_over_mouth: .

2 Likes

Te hogy bírod meginni a Gymbeames kollagént?
Én eddig kétszer próbáltam, de tegnap már úgy éreztem visszafelé kívánkozik. Egyszerűen viszolygok attól a szagtól, ami az eper illaton keresztül is megtalál…

Sehogy. :slight_smile: Izmentest vettem, hogy majd beleteszem a fehérjeporos shake-be, de kétszer próbáltam és köszönöm, nem. Hál’istennek kolléganőm nyomja a kollagénport, úgyhogy nekiadom.
Nekem nem az ízzel van gondom, hanem az állag meg az érzés, mintha nem bírnám megemészteni, kb. olyan mikor Mc’Donalds-ban eszek, utána hónapokig rá sem bírok nézni. :face_vomiting:

1 Likes

Én sem fogom beszedni, egyszerűen szörnyű. Régen a GAL is ilyen volt, de azt beletettem kávéba, és úgy elfogadható volt.

Decemberben és januárban kicsit alábbhagytam az edzéseimmel, amire most próbálok visszaszokni, de kicsit nehézkesen megy. Ezzel párhuzamosan persze a sminkvásárlási őrületemnek lelkesen hódolok, de már lassan nincs hely a tárolómban :smile: arra gondoltam, hogy mixelem a kettőt és akkor adok le megint egy nagyobb sminkrendelést, ha megszabadultam a következő célként kitűzött öt kilómtól. Addig pedig csak utánpótlás vásárlást engedek meg magamnak, amire igazából semmilyen kategóriából sincs szükségem :joy:

6 Likes

Ez a tavaszias időjárás jó hatással van rám.
Reggel:
Screenshot_2021-02-23-09-35-20-442_com.xiaomi.hm.health

Délben:
Screenshot_2021-02-23-13-15-02-005_com.fitifyworkouts.bodyweight.workoutapp

Nem tervezek mára mást. :rofl:

13 Likes

Hú ez azért elég kemény feltétel!

1 Likes

Nagyon ellustultam mostanában, pedig nyáron-ősszel sikerült 10 kilót ledobni és nem akarom veszni hagyni azt a munkát, így muszáj drasztikus eszközökhöz folyamodni :smile:

2 Likes

Milyen app ez a sètàlòs lèpès szàmlàlòs? Vagy van több is? Mèg nem nèztem utàna. A kardiot kezdtem nèzegetni ès derèktornàt kell kezdenem, mert alig megyek 500 mètert ès le akar szakadni a derekam. Pedig most a kutyòval mennèk sokat sètàlni.

MiFit alkalmazás a Xiaomi MiBand4 karkötőhöz.

Olcsó, egyszerű, nem valami nagy tudású, de amire nekem kell, arra pont jó.

1 Likes

IMG_20210223_191341

6 Likes

Újabb magyar rekord: mi vagyunk a legkövérebbek Európában (promotions.hu)

Legalább megjelölte volna hogy ki és mikor készítette a statisztikát. 5 éve még 42.-ek voltunk a világranglistán a wikipedia szerint.