Sziasztok Életmódváltók!
Gondoltam megosztom rövid tapasztalataimat, ha érdekel Benneteket.
Január 21-én életemben először dietetikusnál jártam, ugyanis újból kiújult az inzulinrezisztenciám (IR). Decemberben nem lett hú, de jó a terheléses inzulinom és cukrom, ezért az endokrinológus 500 mg Meforalt írt fel és diétát javasolt. 120 gramm szénhidrátot kellene szerinte fogyasztanom per nap… Szerinte…
Mivel félmaratonra készülök, és mivel az endokrinológusom se nem diabetológus és se nem dietetikus, bejelentkeztem a Sportkontroll Központba Gelencsér Adrienn dietetikushoz.
Nagyon szimpatikus, kedves, közvetlen volt a csajszi, nem feszengtem cseppet sem.
Már előzetesen leleteket és étrendemet ,és az étrendkiegészítőket/gyógyszereket, amiket szedek, fel kellett tölteni és egyéb kérdésekre kellett válaszolni. 160-180 gramm szénhidrátra lettem beállítva, amit ugye az állóképességi sporthoz (futás, bringa) igazított, és 1800 kcalra. Ami nagyon pozitív volt, hogy nem akart rám sózni 1000 kalóriás étrendet és táplálék kiegészítőket sem. Mondta egyek bátran jó minőségű teljeskiörlésű kenyeret (olyat, amiben 100 grammban minimum 6-8 gramm rost van), egyek gyökérzöldséget, májat, husit.
Inbody testösszetétel mérést is végzett, mely megmutatta, hogy az átlagnál több izomtömeg van rajtam, és hogy zsírból kb. 10-13 kilót kellene fogynom. Alapanyagcserém kb. 1578 kcal. Csakis efölött szabad ennem, különben az csak súlyosbítja az inzulinrezisztenciámat.
Havi 2 kilónál több fogyást nem javasolt.
Kb. 5 étkezés kellene, ami között minimum 2, max 4 órának kell eltelnie úgy, hogy közben nem eszel, iszol semmi ízeset, csak teát ízesítetlen és leginkább vizet (3-4 liter per nap).
Jó lenne szerinte nem csak baromi gyorsan, magas pulzussal süvítenem a futásban, hanem zsírégető pulzustartományban is edzeni.
Kérdezzetek bátran, ha van kérdésetek.
Március 20-án megyek a második, lezáró időpontra.