Off topic - életmódváltás, le a kilókkal!

Én előfizettem végül a Fitify-ra. Egy héten 5 nap tornázom vele. Most úgy csinálom, hogy két nap torna, egy nap pihi.
5 perc bemelegítés, 30-35 perc torna (HIIT, könnyed kardió, intervallum edzés és köredzés), 10-15 perc nyújtás.

A harmadik hetet csinálom, és döbbenet, de már érzem a változást, olyan szempontból, hogy a gyakorlatok kivitelezésében is javultam, de azt is érzem, hogy pl. az aluljáró lépcsője után egyáltalán nem lihegek.
Ráadásul van sok olyan gyakorlat, amik a hátizmokra vannak, az nekem kifejezetten előnyös.
Ma már ott tartottam, hogy majdnem hozzáfogtam mégis, csak időm nem volt, annyira megkedveltem. Pedig szó szerint csorog rólam a víz a végére.

4 Likes

Nagyon jók ezek a rövidebb tornak. Es nagyon hatasosak. Az plane jó, ha szokassa valt a mozgás es már hiányzik ha nem csinálod. :slightly_smiling_face: Igazából sztem egyben ez is a lényeg, hogy a rendszeres mozgás meglegyen.
Csak így tovább, gratulálok! :slightly_smiling_face:

Sziasztok Életmódváltók!

Gondoltam megosztom rövid tapasztalataimat, ha érdekel Benneteket.

Január 21-én életemben először dietetikusnál jártam, ugyanis újból kiújult az inzulinrezisztenciám (IR). Decemberben nem lett hú, de jó a terheléses inzulinom és cukrom, ezért az endokrinológus 500 mg Meforalt írt fel és diétát javasolt. 120 gramm szénhidrátot kellene szerinte fogyasztanom per nap… Szerinte…

Mivel félmaratonra készülök, és mivel az endokrinológusom se nem diabetológus és se nem dietetikus, bejelentkeztem a Sportkontroll Központba Gelencsér Adrienn dietetikushoz.

Nagyon szimpatikus, kedves, közvetlen volt a csajszi, nem feszengtem cseppet sem.

Már előzetesen leleteket és étrendemet ,és az étrendkiegészítőket/gyógyszereket, amiket szedek, fel kellett tölteni és egyéb kérdésekre kellett válaszolni. 160-180 gramm szénhidrátra lettem beállítva, amit ugye az állóképességi sporthoz (futás, bringa) igazított, és 1800 kcalra. Ami nagyon pozitív volt, hogy nem akart rám sózni 1000 kalóriás étrendet és táplálék kiegészítőket sem. Mondta egyek bátran jó minőségű teljeskiörlésű kenyeret (olyat, amiben 100 grammban minimum 6-8 gramm rost van), egyek gyökérzöldséget, májat, husit.

Inbody testösszetétel mérést is végzett, mely megmutatta, hogy az átlagnál több izomtömeg van rajtam, és hogy zsírból kb. 10-13 kilót kellene fogynom. Alapanyagcserém kb. 1578 kcal. Csakis efölött szabad ennem, különben az csak súlyosbítja az inzulinrezisztenciámat.

Havi 2 kilónál több fogyást nem javasolt.

Kb. 5 étkezés kellene, ami között minimum 2, max 4 órának kell eltelnie úgy, hogy közben nem eszel, iszol semmi ízeset, csak teát ízesítetlen és leginkább vizet (3-4 liter per nap).

Jó lenne szerinte nem csak baromi gyorsan, magas pulzussal süvítenem a futásban, hanem zsírégető pulzustartományban is edzeni.

Kérdezzetek bátran, ha van kérdésetek.

Március 20-án megyek a második, lezáró időpontra.

13 Likes

Végre egy nem elavult szakvélemény. :slightly_smiling_face: Sokszor még orvosoktól is lehet olyanokat hallani, hogy égnek áll az ember haja tőle… :roll_eyes:

A zsírégető tartomány - bár egyénenként változó- az biztos, hogy nem a legmagasabb pulzusszámon működik. Nekem pl. a ‘legjobb zsírégető tartományom’, a futógépen a legmagasabb emelkedő fokozaton a gyors gyaloglás 15-35 perc intervallum között van.

1 Likes

Igen, én is arra számítottam, hogy minimum 20 kiló fogyást fog előirányozni és 0 szénhidrátos gluténmentes ketogén 1200 kcal-s diétát.:smiley: Nagyon pozitív volt, hogy nem így állt hozzá.
Jelenleg betegállományban vagyok és a csípőm is csak most kezd meggyógyulni (a sok futástól a bal csípőm vélhetőleg begyulladt, 5-én megyek gyógytornászhoz), de ma tempós gyalogolni fogok zsírégető tartományban. Meglátjuk.:slight_smile:

Wow, végre valami pozitív!
Mikor én jártam magánklinikán a dietetikusnál, akkor én a szokásos mindenkinek kiadott 1200 kalóriás étrendet kaptam. Olyanról, hogy alapanyagcsere, meg hasonló, szó se volt. :smiley: Bár szerintem ezt már meséltem korábban. :slight_smile:
Nagyon örülök, hogy nem mindenki az elavult “egyél nagyon keveset és fogyjál le” nézetet vallja.

1 Likes

Ha már így felajánlottad hogy kérdezhetünk…
Miért pont májat ajánlott? Nincs abban sok méreganyag? Illetve ebbe a kategóriába az összes belsőség is beletartozik egyébként (pl. Májashurka, vagy véres, stb)?

1 Likes

A máj nagyon magas tápanyagsűrűségű étel. És nem, nincsen benne méreganyag. :slightly_smiling_face:
Ugyanez a kategoria a velő, szív stb. Nagyon jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Bocsi Viki és Bartha Ákos is sokat beszélt erről az előadásain.
Májas hurkat es veres hurkat elég ritkán eszünk. Simán belefer az etrendbe. :slightly_smiling_face:

3 Likes

Örülök, hogy jók voltak a tapasztalataid a dietetikussal és remélem sikeres lesz a diétás terv :slight_smile:.

Nem igazán kérdezni szeretnék, inkább csak picit hozzászólni. Az osztályomon, ahol nem kevés cukorbeteg megfordul, és a dietetikusunk rendszeresen állít össze egyéni diétákat, sem találkoztam még 120 gramm szénhidrát tartalmú diétás tervvel. Még extrém elhízás és cukorbetegség esetén is minimum 140 grammot ajánlanak. Aktív sportolás mellett meg főleg. (Az agy glükózfelvételének biztosítása miatt egy átlagos fizikai aktivitású embernek is 130 gr szénhidrátra van szüksége. Ez egyébként az EMMI szakmai irányelveiben is szerepel.)

2 Likes

Köszönöm a hozzászólásodat. :slightly_smiling_face:
Kicsit távolról indítanék, ha megengeded.
Nos, 2008 óta vagyok diagnosztizált autoimmun hashimotos (pajzsmirigy alulműködesem van magyarul), es akkor magamhoz képest nagyon meghíztam, de fogyni nem tudtam. Ez volt az egyik tünetem egyébként. Szoval akkoriban és onnantól nagyon mélyen es sokat olvastam a lehetséges egészségesebb táplálkozási rendszerekről, diétákról. Mai napig gyakorlatilag érdekel a téma és átlagnál úgy érzem jobban képben is vagyok. Őszinte leszek, mára eljutottam odaig, hogy nem igazán tudom hosszútávon mi a jó és egészséges, mit ehetek és mit nem, annyi különböző, egymásnak ellentmondó info ömlik a csapból. Amiről most mindenhol marketingelnek es toljak az arcunkba, mint állat (például ketogen étrend, IF stb), azokról később tuti jön vmi megcáfolhatatlan ellenérv. Ráadásul jelenleg minden menő táplálkozási rendszert, diétát tudományosan megmagyaraznak, alátámasztanak.

Szóval igen tök jó, országosan elismert az endokrinológusom, de a 120 gramm szénhidráton én is majdnem felröhögtem. Mert hol van ez a mennyiség személyre szabva? Mi van, ha vki férfiként komoly erősportot végez, egyen 120 gramm szénhidrátot? Kifekszik tőle, mint a béka, az fix.
Ezért is mentem olyan dietetikushoz, aki nem ezt a fajta metodust követi.
Igen, igazad van, kell a szénhidrát, de a fehérje es a zsír is. Inkább ezek minőségére kell nagyon odafigyelni, természetesen a mennyiség mellett.

Egyébként sok dieta hirdeti a 0 gramm szénhidrátot. Például a ketogen, amit sokan követnek.

5 Likes

Én is szakmabeli vagyok (dietetikus), csak munkahelyen kívül igyekszem nem belefolyni a témába. Csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon örülök, hogy dietetikushoz mentél és nem táplálkozási tanácsadóhoz vagy valami insta guruhoz :slightly_smiling_face:

4 Likes

Oh szuper! :slightly_smiling_face:
Egyértelmű volt, hogy szakemberhez fordulok. Es milyen jol tettem! :slightly_smiling_face:

1 Likes

Köszönöm, hogy leírtad ezt! Pont az ilyen dolgok miatt érdemes szakemberrel beszélni, mert sok minden befolyásolhatja a diétás javaslatot, például más betegségek (pl. maga a Hashimoto is). A diétáddal kapcsolatban is azért voltam ilyen bátor, mert az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegeknél is jellemző. Emiatt a kezelési módszer, és diétás javaslat is hasonlít. De nem vettem figyelembe, hogy esetleg a pajzsmirigy betegséged is befolyásolja-e a diétás tanácsot.

1 Likes

Az utóbbi időben ellustultam, meg sok minden egyéb is történt (térdsérülés pl.) :sunglasses: De itt az idő, újból belefogni az edzésbe. Ma voltam vérvételen, az eredményt kitehetném az ablakba, olyan szép lett. :smile:
Szóval nyomás, vége a lazsálásnak. Ma összeraktam a vitaminokat, amit szedni fogok. Ezt eddig visszafogtam, kíváncsi voltam a véreredményre.
A vitaminok mellett mától iszom a GymBeam-es kollagént. Nesze neked öregedés.:fist_left:
Reggel
IMG_20210201_184352
Este
IMG_20210201_184250

13 Likes

@Gloria, :top::+1:le a kalappal előtted :clap: , már a szuper kozmetikumaid :ok_hand: által te 60 évesen is 30-nak fogsz kinézni :crazy_face: , … ezek a fenti vitaminok ill. étrendkiegészítők pedig hab a tortára :+1:.
Csak 2 “szösszenést” engedj meg részemről (több étrendkiegészítő/vitamin fórumot követve egy új világ nyílt meg előttem):

1. nem érdemes semmilyen kollagén ételkiegészítőt szedni👎, ui. a gyomorsavak hatására aminósavakra bomlik, és ezekből az aminósavakból a szervezet “dönti el”, hogy milyen formában és hova használja fel az így keletkezett aminosavakat, tehát nem a mi “szándékunk/terveink/elképzeléseink” szerint lesz felhasználva (ez önámító utópia).
  2. Szuper a Mg-citrát :top::+1:, szemben a többnyire szervetlen Mg-oxidot/karbonátot tartalmazó étrendkiegészítőkkel, amik Mg-tartalmának hasznosulása jóóóval alacsonyabb a szerves típusokéhoz (citrát, bisglicinát, taurát …) képest. A Mg (a nők napi szükséglete ≈ 300 mg) egyik legfőbb feladata a D-vitamin jóvoltából a calcium csontokba/fogakba való megkötése, … de ez a “duó” (D-vit. + Mg) nem muzsikál tökéletesen a K2-MK7 vit. nélkül, ui. e vitamin tölti be a “palettával irányító rendőr” szerepét, azaz nem engedi, hogy a Calcium ne a megfelelő helyre (csontok/fogak) menjen, hanem pl. az erekbe (érelmeszesedés => szívbetegségek, trombózis…), tehát a “trió” (D-vit.+Mg+K2-MK7 vit.) szinergiában együtt “muzsikál” tökéletesen.
    Bocs, ha kissé hosszúra sikeredett a "szösszenésem":upside_down_face:, de meglátva a szinte tökéletes vitamin-programod​:ok_hand::clap: fotóját, nem tudtam ellenállni, hogy bele ne kotyogjak egy kicsit.:wink::grin:
8 Likes

Ezzel kapcsolatban lenne egy meglátásom. Hogy de valahová azért beépül, nem? És ha a szervezet dönti el, hogy hová használja fel, akkor nyilván oda fogja, ahol szükség van rá. Pl. lehet, hogy a körmöm miatt szedném, de a szervezetem meg úgy dönt, hogy hülye vagy lányom, hát a térded van tropára menve, inkább odapakolom a cuccot!
Akkor azért mégsem haszontalan, nem?

9 Likes

aminosavakat amúgy is a fehérjetartalmú ételekből nyerünk, szerintem ezért felesleges pluszban kollagénkapszulára költeni.

Köszönöm kedves @Niko a hozzászólást, a te régebbi vitaminos bejegyzésed is sokat segített. Ez most egy induló készlet,de az ajánlott K2-MK7 vitamint beszerzem.
A collagen port kipróbálom, kíváncsi vagyok lesz-e valami hatása. Nézelődtem ez ügyben, ahány oldal, annyi vélemény.
Szívesen fogadok vitamin szedésével kapcsolatos tanácsokat, nekem pl. ez a szinergia is új volt, nálad olvastam először.
Olyan leszek mint Samantha, a Sex és New York-ban, aki egy nagy doboz vitaminnal járkált mindenhova. :grinning: De legalább hitte, hogy hatni fog. :wink:

Ezt a márkát nálad láttam, https://www.nowfoods.com/
Többet tud, mint a többi? Itt találtam K2-MK7-et.

Now Food- ból ajánlasz még valamit kiegészítésül? Úgyis rendelek.:grinning:

2 Likes

Jut eszembe, nemrég olvastam ezt a cikket. Elgondolkodtató, hogy talán teljesen felesleges a nagy dózisú
C-vitamin, és csak a vesénket terheljük vele? :thinking:

4 Likes

Mindig lesem a hozzászólásaidat a témában, nagyon izgalamasak. Milyen fórumokon szedted össze ezt a tudást, ha szabad kérdeznem?

1 Likes