Off topic: Csevegős, barátkozós Krémmániások :)

Szerintem azokon sem érdemes spórolni. Az olcsóbb ritkán jelent ugyanolyan minőséget.

Nekem a ruhák azok, amikben már úgy érzem, nem akarok kompromisszumot kötni. Kinőttem már abból a korból, hogy egy kényelmetlen cipőt vagy ruhát felveszek, csak mert szép. Sajnos a jó minőségű ruhák nagyon drágák, de most már inkább veszek egy jó fehér pólót 10 ezerért, mint évente egy rosszabb minőségűt 3-ért.

4 Likes

Én utóbbi másfél-két évben sokkal megfontoltabban állok a szépségápolási beszerzésekhez. Igyekszem minél alaposabban utánanézni egy terméknek, mielőtt megveszem. Jó pár dolog volt, amit első felindulásból megvettem volna, végül a vélemények/ videók miatt nem tettem. Egyrészt van erre egy listám (inkább terméktípus, mint konkrét márka), másrészt külön félreteszek erre a lehetőségekhez mérten és figyelem az akciókat. Ez nem kimondottan a jelenlegi helyzet miatt van, de az is fontos szempont.
Igyekszem minőségibb dolgokat venni. Volt idő, amikor csak a drogériára korlátozódtam, mert “olcsó”, de szerintem sokkal többet költöttem összességében és sok mindent meg is bántam. Viszont a fentiek miatt most már nincs elhibázott termék, kivéve 2 zara parfüm, amit nem tudtam előre megszagolni. Szerencsére zsibin elvitték.

Háztartás esetén x hónaponként leadok egy nagyobb ecofamily rendelést, mert úgy tapasztalom, árban ők a legjobbak. Bolthoz listát írok.

Gyerekünk még nincs, így kicsit megengedőbbek vagyunk magunkkal, de az teljesen átírná a prioritást.

Brutális ütemben drágul az élet, úgyhogy azt érzem, hogy sokkal jobban átgondolom mi fér bele.

A cicáimon nem spórolok, orvos/jó kaja, mind megkapják.

9 Likes

Én akkor estem hanyatt, amikor a kedvenc 50 grammos mogyoró Little’s kavarós kávémat majdnem 3000-ért láttam webshopban. Jó ideje nem vettem már, és legutóbb még 1500 Ft körül volt… Persze ez luxuscikk, hanyagolom is ezentúl, de minden másnak is őrülten felment az ára. :sob:

Nekem az áremelkedéssel egybeesett az, hogy valahogy már nem érdekel a sok újdonság smink terén. Van annyi, hogy ha 100 évig élnék (és a kencék nem romlanának meg), akkor is simán ellennék ezzel a mennyiséggel. Most igyekszem elhasználni ami van (egy részét a barátnőm kapja), és kerülni az impulzusvásárlásokat, mert folyamatosan ott van a fejemben, hogy nincs új úgysem a nap alatt, nem nagyon tud már nekem ez az ipar újat mutatni.

Bőrápolás terén szintén a meglévőket próbálom elhasználni, ruházkodásra meg igyekszem minimálisat költeni, a súlyom miatt úgysem szívderítő téma nekem. Egyedül cipőre költöttem mostanában nagyobb összeget, de az már nagyon esedékes volt és még épp idejében, mert amit eddig hordtam, abban már fáj a lábam…

Alapvetően összeteszem a két kezem, mert se gyerekem, se párom (egyiket sem akartam soha), így nincs kire költeni, a lakás saját tulajdon, a munkahelyem betonbiztos, szóval végtelenül hálás lehetek a körülményeimért (vagyok is), de én is érzem, hogy nagyon drágul a megélhetés.

7 Likes

Az étel drágulása egyébként minden másnál észrevehetőbb. Alapvetően is igyekszünk mindent megenni, amit hazaviszünk, de most aztán főleg.
Reggel bementem a boltba zöldségért, gyümölcsért, és az 5 napi ellátmányunkért majdnem 5 ezer forintot fizettem.
Márpedig igyekszem magunknak jobb ételt venni, lásd zöldség.
Az, hogy a banán akciósan 599 forint, már el sem éri az ingerküszöbömet :sweat_smile: (sajnos)

6 Likes

Nekem ami hatalmas léptékű emelés pl. a mosószerkapszula, most egy Ariel db ára 230-260 Ft körül van, tavaly még akciósan tudtam venni 100 Ft körül…vagy a mosogatógép tabletták is…simán 200-250%-kal emelkedtek.

4 Likes

A mosogatógép tabletták esetén most a lidl saját márkás tablettája van itthon. A 60 db-os volt 1600. Számomra is meglepő módon jobb, mint a somat és társai.
Mosószerből mosógélt használok, a kapszulásat mindig sokalltam, azonkívül allergiásak is vagyunk rá.

@Izar igen, sminkből eljutottam én is idáig, hogy a következő életemre is elég, ami van. Bár egyébként is visszafogott készlettel rendelkeztem, de most még piszkálja az ABH Nouveau és az ND Glam a fantáziámat. Aztán sztem a jövőhavi douglas szülinappal meg a hűségcsekkemmel az ABH-t kimaxolom és akkor tényleg befejeztem. A ruhákkal mindig bajom volt, mert a fazonnal és stílussal szenvedek mindig, nem a mérettel. Cipő is aktuális…jajjj :confused: na mindegy :smiley:

Élelmiszerből próbálunk itthon főzőcskézni, de ez nem mindig sikerül és listázom, hogy mit eszünk, mit kell venni stb. De így is brutális.

Hozzáteszem, mi sem a minimálbérből élünk és ketten vagyunk (voltunk és leszünk is), mégis az utóbbi egy évben kissé szűkösebbé vált a kassza. Tény, hogy nem éhezünk.

3 Likes

Az ND Glam megvan, többször gondolkodtam rajta, hogy el kéne adni, de valahogy mindig megtartottam: ez az egyetlen paletta amit 90%-ban ki tudok használni, és tényleg minőségi darab. Az összes többit nem kellett volna megvenni… Na jó, a kis NARS Voyager-t igen, ma is azzal sminkeltem. Meg a MAC szemhéjpúdereimet sem bánom, őket is nagyon jól ki tudom használni. De az összes többit (ami por állagú) tényleg nem kellett volna… :smiley:

A fazon és stílus nekem nem kérdés, azt hordom ami rámjön és akkor már nagyon egyszerű a választás. :grinning_face_with_smiling_eyes: Komolyra fordítva a szót, jópár éve nagyon leegyszerűsítettem a ruhatáram: sötétkék, kék, fehér, bézs, némi kis hidegbarna és ennyi. Így kb. ha csukott szemmel nyúlok reggel a szekrénybe, akkor is van mit felvennem. (Á la Steve Jobs. :laughing:) Szoknyát rám kell igazíttatni varrónővel, de van pár olyan ruhabolt, ahol ezt megcsinálják némi pénz ellenében. Igyekszem tartós, jobb minőségű, és klasszikus darabokat venni, olyasmit ami mindenhol megállja a helyét.

6 Likes

Az élelmiszerek drágulása szerintem is brutális. Általában itthon főzünk hétköznap és hétvégeken is, ritkán járunk étterembe, időnként rendelünk. De az alapanyag is drága egyszerűbb ételekhez is már. A zöldséget, gyümölcsöt ne is említsük. Viszont akkor is a minőségibb dolgokat igyekszünk megvenni, a gyerekeknek és magunknak is.
Ruhában, cipőben az olcsóbb sokszor drágább, ha tönkremegy pár hónap alatt. Kivétel a gyerekruha, amit úgyis kinőnek mire tönkremenne. Cipőt viszont a gyerekeknek is mindig minőségit veszünk, egyszerűen azok kényelmesek, és ezt képesek kinövés előtt is szétrúgni…
Ami még drága, az egészségügy. Sokszor voltunk, vagyunk kénytelenek magánrendelésre menni, nemcsak fogászatra. Most óriási ajándék, hogy a munkahelyünk szerződött egy magán egészségügyi központtal, és mi és a gyerekeink meghatározott szakorvosi vizsgálatokat igénybe vehetünk ott.

4 Likes

Szoknyát nem hordok, egyáltalán :smiley: A felsőim többnyire vmi sztreccses anyagúak, különben szabatni és alakíttatni kell :smiley: A nadrágok kivétel nélkül átalakítósak, mert 45 centi a különbség a csípőm és a derekam között :smiley: És teljesen mindegy, milyen árban veszem őket, félév után az összes nadrág kuka (combos vagyok) :confused:

@LiliMae örülnék magáneü szolgáltatónak, de nálunk ez nem opció sajnos :frowning: fogorvost, bőrgyógyászt, nődokit, endokrinológust és vérvételt már évek óta csak magánellátásban intézek. Szerintem már egy évi fizumat összességében elhordtam hozzájuk az elmúlt 10 évben :frowning:

1 Likes

Szerintem a legjobban az ételen lehet spórolni. Nem úgy értem, hogy együnk kevesebbet, hanem főzzünk. Szerintem ez a magyaroknál alap, kint egyáltalán nem az, csak a bevándorlók között. Kint is minden egyre drágább. Bevallanak 14% inflációt, ami a valóságban 30-50%, terméktől függ. A fűtés ára decemberben a duplája lett, pedig előtte is ez volt a legnagyobb tétel mindenki rezsijénél.
Ruhát az utóbbi 3 évben alig vettem, csak amit a munka miatt muszáj volt. Ha veszek akkor főleg fekete, fehér, szürke, kék vagy bézs (újabban). Sokáig hordható darabokat veszek, nem vásárolok soha csak 1 szezonra. Nadrágot kellene vennem most, de majd a kórház után, szerintem megint kisebb kell majd, az öveket utálom.
Szerintem a hajam ápolására költök a legtöbbet, de ott is keresem már az olcsóbb megoldásokat, nem akarok 40 Eurót kiadni egy hajmaszkra, ugyanannyi idő alatt fogy el, mint egy olcsóbb maszk, annyira meg nem jobb. A drágább samponok többsége koncentrált, egy Kérastase samponból nem kell annyi, mint egy hagyományosból, de a maszkokból ugyanannyi. A fodrászon nem tudok spórolni, mindig megbánom ha máshova megyek, ő viszont az utóbbi 4 évben több, mint 50%-kal emelte az árat, pedig mindig ugyanazt teszi a hajammal és az anyagár se lett 10x annyi neki. Most nem látott augusztus óta más okok miatt. Azért azt javaslom annak akinek még egyáltalán nincs ősz hajszála, ne festesse/szőkítesse a haját. A természetes hajszíned mellett marad a legegészségesebb a hajad, ha csak fénytelen, arra vannak otthon használható megoldások jóval olcsóbban, teljesen kimosható színezők is.
Most, hogy több időm van, ráérek több boltban beszerezni az élelmiszert, végignézem az újságokat, mi hol olcsóbb. Van amiből többet veszek, ami eláll. Van itt kint olyan baratnőm aki folyton beülne valahova enni. Vele igyekszem úgy találkozni, olyan programot szervezni, hogy ne kelljen mindenáron pénzt költeni. Legutóbb is néztem a számlát, aztán csak elszörnyedtem. Teljesen átlagos hely, magyar személyzet, átlagos minőségű és mennyiségű étel, nem kértem semmilyen speckó ételt és 14,60 Euro, alkoholmentes ital (1 pohár) nincs 3,50 alatt + borravaló. Ennyiből 3 napig jól eszem ha magamra főzök, nem csak 1 étkezés jön ki belőle. Minden héten ilyesmire nem szeretnék költeni, van akinek alap.
Van pár kozmetikum amit szeretnék kipróbálni, ezekről listám van és majd valami nagyobb akcióval veszem meg őket.
Valaki írta a mosogatógéptablettát, na az tényleg drágább, mint kint, de sokminden olcsóbb. Ha a Ft nem lenne ennyire gyenge, otthon is olcsóbb lenne a rengeteg importált termék.
Az egészségügy szerintem kint is maximum látszólag jobb. Legutóbb választott magánorvos 190 Eurót kért és konkrétan leletet se kaptam, a kórházi beutalót nekem kellett kitölteni az adataimmal, nem vette a fáradtságot, számlát se kaptam. Kevésbé leterheltek, mint otthon, de állami ellátásban itt is komoly várólisták vannak és nem érzem az emberséget rajtuk.
A 2 ország közötti utazásra rengeteg pénzem elment, idéntől kevesebbet fogok hazautazni, 1 napra például már nem. Korábban úgy gondoltam belefér, jöttem is, főleg miután már nem kellett teszt hozzá.
A nagycsaládosok nem tudom hogyan oldják meg, az egyedülálló anyák főleg. Minden egyre drágább, a gyereknek is kívánságai vannak bizonyos kor után.

11 Likes

Szeretne valaki valamit a Revolution Beauty London oldaláról? Én leadok egy rendelést az R-Peptide 4x4 Leave In Repair Mask miatt majd, ami elvileg egy K18 (bejött, de drága) koppintás és csak ott látom, új termék. A honlapukon minden RB termék szerepel. Ha valaki szeretne valamit jelezze május 1-ig.
revolutionbeauty.com

2 Likes

sziasztok!
nagy álmom válik valóra és Edinburghbe utazok nemsokára barátnőmmel. véletlenül pont egybeesik Károly koronázásával a látogatás, a fene se tudja…de azért tömegre számítunk. elkezdtük a program készítést: ti jártatok már esetleg? tuti tippek? kedvenc helyek nagyon érdekelnének! köszi!!

8 Likes

De szuper! :star_struck:
Én egyszer sajnos csak két napot voltam, csodaszép az egész város!
Amit mi megnéztünk, az a kastély, Calton Hill, Arthur’s Seat és hát úgy az egész óváros. Mi AirBnB-vel szálltunk meg egy nagyon kedves párnál, ők ajánlottak még valami gazdagok által lakott kerületet, irtóra szép házak vannak ott. Ha szereted a whiskey-t akkor érdemes helyi különlegességeket kipróbálni. Az ételeknél a haggis (olyan mint egy hurka) sütiből pedig Cranachan-t ettem jó kis részeges desszert volt :smiley: Égre földre kerestük a híres rántott mars szeletet, de nem találtuk sehol :sob:
Nagyon kedvesek a skótok, imádom az akcentusukat is :smiley:

Érezzétek jól magatokat és jó utat kívánok!

DSC03020

DSC03024

DSC03010

DSC02992

DSC02979

DSC02967

DSC02965

15 Likes

Úristen, de mennék ide! :pleading_face:

1 Likes

Én meg vissza :pleading_face:

2 Likes

2 éves lett ez az :smiling_imp:fajzat. :heart:
20230428_072948
20230428_073048

27 Likes

Elnézést,a kérdésem nem éppen vidám, csevegős,de ezért nem nyitnék új topicot,ez pedig elég aktív,hátha valaki tud válaszolni.

Ha volt valakinek endometrium ablációja,megosztaná velem tapasztalatait privátban?

1 Likes

Még nem volt, nincsen tapasztalatom.

Mindenesetre kitartást kívánok! :heartpulse:

1 Likes

Köszönöm szépen :slightly_smiling_face:

1 Likes

Kreáltunk magunknak egy hosszú hétvégét és indulunk Graz-ba, kicsit hátrahagyva a mókuskereket :blush:

15 Likes