Szerintem a legjobban az ételen lehet spórolni. Nem úgy értem, hogy együnk kevesebbet, hanem főzzünk. Szerintem ez a magyaroknál alap, kint egyáltalán nem az, csak a bevándorlók között. Kint is minden egyre drágább. Bevallanak 14% inflációt, ami a valóságban 30-50%, terméktől függ. A fűtés ára decemberben a duplája lett, pedig előtte is ez volt a legnagyobb tétel mindenki rezsijénél.
Ruhát az utóbbi 3 évben alig vettem, csak amit a munka miatt muszáj volt. Ha veszek akkor főleg fekete, fehér, szürke, kék vagy bézs (újabban). Sokáig hordható darabokat veszek, nem vásárolok soha csak 1 szezonra. Nadrágot kellene vennem most, de majd a kórház után, szerintem megint kisebb kell majd, az öveket utálom.
Szerintem a hajam ápolására költök a legtöbbet, de ott is keresem már az olcsóbb megoldásokat, nem akarok 40 Eurót kiadni egy hajmaszkra, ugyanannyi idő alatt fogy el, mint egy olcsóbb maszk, annyira meg nem jobb. A drágább samponok többsége koncentrált, egy Kérastase samponból nem kell annyi, mint egy hagyományosból, de a maszkokból ugyanannyi. A fodrászon nem tudok spórolni, mindig megbánom ha máshova megyek, ő viszont az utóbbi 4 évben több, mint 50%-kal emelte az árat, pedig mindig ugyanazt teszi a hajammal és az anyagár se lett 10x annyi neki. Most nem látott augusztus óta más okok miatt. Azért azt javaslom annak akinek még egyáltalán nincs ősz hajszála, ne festesse/szőkítesse a haját. A természetes hajszíned mellett marad a legegészségesebb a hajad, ha csak fénytelen, arra vannak otthon használható megoldások jóval olcsóbban, teljesen kimosható színezők is.
Most, hogy több időm van, ráérek több boltban beszerezni az élelmiszert, végignézem az újságokat, mi hol olcsóbb. Van amiből többet veszek, ami eláll. Van itt kint olyan baratnőm aki folyton beülne valahova enni. Vele igyekszem úgy találkozni, olyan programot szervezni, hogy ne kelljen mindenáron pénzt költeni. Legutóbb is néztem a számlát, aztán csak elszörnyedtem. Teljesen átlagos hely, magyar személyzet, átlagos minőségű és mennyiségű étel, nem kértem semmilyen speckó ételt és 14,60 Euro, alkoholmentes ital (1 pohár) nincs 3,50 alatt + borravaló. Ennyiből 3 napig jól eszem ha magamra főzök, nem csak 1 étkezés jön ki belőle. Minden héten ilyesmire nem szeretnék költeni, van akinek alap.
Van pár kozmetikum amit szeretnék kipróbálni, ezekről listám van és majd valami nagyobb akcióval veszem meg őket.
Valaki írta a mosogatógéptablettát, na az tényleg drágább, mint kint, de sokminden olcsóbb. Ha a Ft nem lenne ennyire gyenge, otthon is olcsóbb lenne a rengeteg importált termék.
Az egészségügy szerintem kint is maximum látszólag jobb. Legutóbb választott magánorvos 190 Eurót kért és konkrétan leletet se kaptam, a kórházi beutalót nekem kellett kitölteni az adataimmal, nem vette a fáradtságot, számlát se kaptam. Kevésbé leterheltek, mint otthon, de állami ellátásban itt is komoly várólisták vannak és nem érzem az emberséget rajtuk.
A 2 ország közötti utazásra rengeteg pénzem elment, idéntől kevesebbet fogok hazautazni, 1 napra például már nem. Korábban úgy gondoltam belefér, jöttem is, főleg miután már nem kellett teszt hozzá.
A nagycsaládosok nem tudom hogyan oldják meg, az egyedülálló anyák főleg. Minden egyre drágább, a gyereknek is kívánságai vannak bizonyos kor után.