Már nem tűri meg a pórázt, nem engedi magára tenni. Ezek a képek még az ivartalanítása előtt készültek, hát akkor tündérbögyörő volt, feltétel nélkül megbízott bennünk, úgyhogy bármilyen mutatványra rá lehetett venni, azóta felnőtt, meg a műtét is törést és bizalmatlanságot okozott neki, bűntudatom is van miatta, de nagyon-nagyon bízom benne, hogy ez csak a javát szolgálta. Az állatorvos szerint, mivel ennyire nagyon domináns és ivaros nőstény, ezért erősen ajánlott is volt nála a műtét, bízom benne, hogy az életét is meghosszabbítja.
Én ha újra csinálhatnám a dolgot, akkor nem hagynám magára a nyuszkót. Igaz az enyém még fiatal felnőtt korszakába lépett éppen a műtétkor, de hatalmas traumát okozott neki az egész idegen környezet, meg, hogy otthagytuk, meg persze maga a műtét is. Elvileg kb. 2 órás a műtét, megvárják míg felébred, és akkor haza is szokták engedni. Sok helyen beengedik a gazdit, vagy ha nem, akkor is ajánlják, hogy várja meg a műtétet, és ébredéskor vigye haza, nyugodt környezetbe. A testhőmérsékletét kell figyelni, melegen tartani, és persze, hogy kezdjen el majd enni, és üríteni is. Az enyém már éjszaka evett, igaz el is láttam minden földi jóval, de betakarni nem engedte magát, sőt feküdni sem feküdt, inkább csak gömbölykézett. Tudod, amikor ülő állásban kumnak . Alul viszont nehezebben indult meg a dolog, azon már kifejezetten aggódni kezdtem, már terveztem, hogy akkor viszem vissza a klinkára, amikor végre alkotni kezdett.
Szóval nagyon szurkolunk!
Jesszusom. Ezért lesznek ellátási gondok, mert mindenki felhalmoz!
És még ezek után bennünket, sminkmániásokat szól meg a felhalmozás miatt valaki?
Mamusz morog. Ha megetetném, akkor pont, mint egy kutya. És harcias is olyankor. Amúgy egy lökött kis kecskebéka, imád ugrálni, futkorászni, és a macskákat hajtani a lakásban
Ő az úr a cicák között, ugye?
Köszönöm a tanácsokat!
“Kumnak”- ez nagyon tetszik!
A morgás az nálunk is nagyon megy, morog, mert sürget, hogy add már a hamit, gyorsabban, gyorsabban! Persze a bevezetés az kedvesebb, először az udvarlós hümmögést indítja be, körbeudvarol, majd türelmetlenebbé válik, átmegy morgásba, tenyérből gyorsan kikunyerál pár falatot, amit mint egy hörcsög a pofirészen tartalékol. Villámgyors darálással ledarálja majd odafut a táljához és még nagyobb morgással, csaholással, ugrálással kíséri, ahogy megpróbáljuk a tálkájába célozni a hamit. Aztán a tálkája fölé hajol, hogy nehogy bárki is a közelébe merjen menni. Nem is hagyja magára a tálkáját, ha pillanatnyi kis pihenőre van szüksége a következő hamiturnushoz, akkor elfekszik a tálkája mellett, őrzi, majd ezt addig folytatja, amíg el nem fogy a hami.
Ja, és a hűtőajtó nyitását bármikor, bárhol meghallja, és úgy rohan a konyhába, mintha puskából lőtték volna ki.
Zsömi sem félős nyuszi, inkább érdeklődik és kíváncsi, a szüleim cicája fél is tőle, csak tisztes távolságból szokta figyelni. Az a boldog nyuszi, amelyik bohóckodik, futkározik, eleven, mint egy kis gyerkőc.
A szívem szakad meg, amikor ketrecbe zárva látok antiszociális, vagy éppen megvadult, elvadult szeretethiányos nyuszikat.
Boldog nyuszival szép az élet!
A kum-szót a nagymamám használta mindig, ezt tőle tanultam, a “gömbölykézést”, meg a nyuszi testhelyzetéből leolvasva alkottam meg.
Találóak!
Annyit nevettem a liszt felhalmozáson. A szüleim otthon sütik évek óta a kenyeret, náluk mindig van tartalék, tehát ők nem rohantak hanyatt homlok a boltba. Én ritkán, de szoktam sütni, általában 1 kg liszt van otthon (amiből nekünk kb másfél hétre elég kenyér készül). Mi vettünk 2 kg-ot. Természetesen nagy családokban lehet nagyobb a fogyasztás, és indokolt kicsit többet venni, de 10 kg-okat…
Mi is itthon sütjük a kenyeret, legalábbis az enyémet, illetve alapból sok sütit sütök, el fog fogyni a kis tartalékunk, főleg ha a cuki zárva lesz Ő szokott 10+ kg lisztet venni az Aldiban, eléggé kinézték, pedig neki tényleg kell. Vagyis csak kellene mert senki se megy most sütizni Nálunk 2 kg gm liszt és 7 kg rendes Az még 10 kg alatt van
10 kg-os vásárlás vidéken teljesen belefér, ha a szüleim vesznek, általában így szoktak. De itt Budapesten abszolút nem átlagos…
Mielőtt valaki félreértené, nem azért nem vesznek annyit mert a pestiek nem sütnek. Hanem mert vidéken általában távolabb van a bolt.
Ezzel egyetértek… remélem nem rohad rá a városiakra az a sok liszt, abszolút pazarlás lenne Nálunk se szokott ennyi lenni, de tudom, hogy ez elfog fogyni, párom örömére sok süti lesz itthon legalább
Amíg napi szinten rendesen főztem, nekem is az átlagosnál több, különböző féle lisztem volt itthon. A sok féle tényleg sokat takar. Jó ideje (legalább 2 éve) nem főzök rendszeresen, meg néha sehogy sem, így teljesen nullára redukálódott a lisztvásárlásom.
Egy ideje küzdök a magam részéről ezzel a dologgal is, így újra elkezdtem pár liszet beszerezni, hogy akkor sütögetek elsősorban kenyérféléket. A cirokliszet több héten keresztül kergettem, majd a múlt hét szombaton összesen 250 gramm mennyiségben be is tudtam szerezni. Összeöntögettem pár lisztet, meg előkészültem egy öregtésztával, hogy akkor sütök, de már az öregtészta nem sikerült. Nem sikerült a gm kenyerekhez szükséges pár alap, nélkülözhetetlen összetevőt sem beszereznem, így az összekevert liszt bent figyel a keverőtálban azóta is! Úgyhogy ennyit az én lisztvásárlásomról.
Itt a 13. kerületben még van kikevert GM liszt a TAC boltban, még nyitva vannak, tegnap jártam feléjük. Ha minden kötél szakadna. De ezekkel a GM kenyerekkel én is folyton szenvedek olyan stresszbe vagyok ha sütni kell, vajon ehető lesz? feljön egyáltalán?
@Alsace: Olyan kenyeret még nem sütöttem… De a glutén hiánya tényleg probléma lehet a kelésnél
@whitemerci: Miben más a ciroklisztes kenyér?
Huh főleg a tescos lisztkeveréket a Freeformot kerüljétek, na az borzalmas. A benne lévő krumplipehely miatt nehéz, ragacsos kimondottan undi állagú kenyér lesz belőle. A TAC-ban kapható lisztekkel egész jókat lehet kihozni. De minden GM kenyérre igaz, hogy csak frissen finom utána meg csak pirítósként ajánlott enni.
Nem szeretem az előre összeállított, kikevert liszteket, mert hatalmas százalékban tiszta keményítőt tartalmaznak, azt meg én nem bírom. Semennyi kukoricakeményítőt nem használok, meg kukoricalisztet sem (sok tésztában úgy sem lehet kivédeni sajnos). Egy kenyérhez van, amikor legalább 7 féle lisztet használok, de pl. Quinoa lisztet nem szoktam venni, inkább magam darálom, szitálom, hajdinát is sokszor, rizst is, néha kölest is, meg fehérbab lisztet sem veszek, hanem a lecsepegtetett, főtt fehérbabot pürésítem, és így használom (elsősorban burgonyapehely helyett, illetve az olasz olívabogyós kenyér imitálásához). Az egyik legjobb lisztnek a teff lisztet tartom, meg a ciroklisztet is sokat használtam, de csicseriborsó lisztet is sokat használom. Ebből készített tészták is ízlenek, jobban mint néhány förmedvényes kukoricalisztes szörnyűség. Az ázsiai gluténmentes tészták fényével jobb állagúak, finomabbak, és gondot sem okoznak, bár nem szoktam minden nap enni ilyesmit. Fekete rizst és vörös rizst is sokat használtam régebben, de egy ideje ezt sem tudom megbízható helyről beszerezni, a gluténmente zabbal is néha gondok vannak, bár ebből én csak nagyon ritkán, nagyon keveset ehetek. Amíg lehetett kapni francia gyártmányú szénhidrát csökkentett tápióka liszet/keményítőt, addig azt nagyon szerettem, az nem okozott nálam gondot, de a mostani tápióka nem az igazi, meg a nyílgyökér liszttel is akadnak problémáim. Schär liszeteket nagyon-nagyon ritkán vettem, de már többször jeleztem feléjük, hogy baromi jó lenne, ha sokkal több rostot használnának a lisztjeikben is.
Nem egyszerű ez, régen egészen jó kenyereket fejlesztettem ki, majd berobbant Kollár Anita Gluténmentes és finom könyve, amit én kifejezetten szupernek találok, bár a sütijeit egyszer nem készítettem el . Akkoriban mindenhol lehetett ciroklisztet, teff liszet, meg minden egyebet kapni, majd egyszerre tűnt el az egész olyan, gyorsan, ahogy jött. Mindenki a fos keverékekért van oda, nehogy már kevergetni kelljen bármit is, meg számolgatni, tömik a sok keményítős sz@rt ezerrel, és nem értik miért leszek 2.típusú cukorbetegek.
A DM forgalmazta egy ideig a már átdolgozott (költséghatékony változatból összeállított) változatú lisztkeverékeit, amik totál eltértek ízben a könyveben szereplőktől, majd aztán teljesen le is csengett a dolog. Támogatás is csak a sz@rra van, de én azzal etetném meg, aki ezt a határozatot összeállította, és kiadta.
Amúgy a Kollár könyvben szereplő recepteket is át kell nekem sajnos dolgoznom, be is címkéztem azokat, amiknél már kikísérletezem a számomra is megfelelőt, és kifejezetten jól is sikerültek, de azóta változtak ezek a lisztek is. A teff lisztet én külföldről hozattam be, nem kis szervezést igényelt, az remek volt, isten finom fűszeres (édesköményes) rozskenyért utánzó kenyeret lehetett vele sütni, meg ehhez használtam én fekete rizst is, ciroklisztet is, meg szentjánoskenyér-mag lisztet is (ebből persze csak keveset, állagjavításhoz), de xantán és guargumi nélkül esélytelen jó állagú gm kenyeret sütni.
A cirokról kis infó: A cirok igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel, így vércukorszintünket is kevésbé terheli meg. Fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott.
Hű, én nem is tudtam van más opció mint a kikevert liszt. Szerintem pont a keményítő miatt olyan vacakok ezek a kenyerek, valóban jobb lenne egy magasabb rosttartalmú kenyérke. Kimentegettem ezeket az alapanyagokat, úgy láttam teff mag is kapható idehaza. De a cirok egy igazi varázs alapanyagnak tűnik! Köszi az ajánlást egyébként, nagyon hasznos dolgokat írtál. Iszonyú hízékony vagyok emiatt alapból nem eszek kenyeret de ez a kukoricakeményítős sem valami túl jó megoldás. Leginkább igyekszem kerülni az egész témát, igazából ha be tudom szerezni az alapanyagokat lenne most időm is elszórakozni ezekkel
Ha fogyókúra miatt választasz gluténmentes étkezést, főleg péksütemények terén, akkor határozottan lebeszéllek erről!!! Akinek nem muszáj, az ne étkezzen így, mert kicsit sem egészséges. Olyan, mintha tömény porcukrot ennél marokszámra. Nyilván kisarkítottam a dolgot egy kicsit, de a gluténmentes pékárukat, tésztákat nem lehet keményítő nélkül élvezhetőre készíteni. Ekkora mennyiségben pedig olyan szinten megterheli a vércukrot, hogy éppen ezért testvér betegségnek számít a gluténérzékenyeknél a cukorbetegség! Egyél inkább tiszta rozskenyeret, teljes kiőrlésű kenyereket, mindenből mérsékelt mennyiségben. Egyébként a 160 grammos szénhidrát diéta tartható az ilyen étkezések közül a legjobban, és ez is az egészségesebb.