Lapozó - WEB oldal és cikk ajánló

Én egy időben meg-megfordultam ott, bár közel sosem volt. Több csomagolásmentes boltban is jártam, nagyon szívesen vásárolok magyar vállalkozóktól, és a koncepció is nagyon tetszene, de rendszeres látogatója egyik boltnak sem lettem. Sajnos anyagilag nem fér bele. Drágább annyival az alapanyag, hogy inkább az aldiban vagy lidl-ben veszem meg. Borzasztóan sajnálom, hogy be kell zárniuk, remélem azért a jövőben javul a gazdasági helyzet, és nem ez vár a többi kis csomagolásmentes boltra is.

3 Likes

Mai kedvenc cikkem:

A cikk címe: “10 legtrendibb szandál, amit jó áron beszerezhetünk”

Azt hiszem, legjobb ára a Manolo Blahniknak van (ami egyébként szerintem csak papucs, hiába hívják szandálnak), ami akciósan 876 euró, alkalmi vétel. :grinning: Bár a KHAITE néhány bőrszíjáért is 380ezret kell kicsengetni.
Azóta is azon töprengek, hogy mit is jelent a “jó ár”.

4 Likes

Ha 500 ezerről volt leárazva az akkor arányait tekintve jó :smiley:
Nekem csak a Hilfiger tetszik, de az meg olyan magas, hogy azzal már 195 cm felett lennék magasságban és nem is tudok benne menni :laughing:

1 Likes

20% :slight_smile:

Nekem egyik sem, úgyhogy megtarthatják maguknak.

Eszembe jutottak a régi cipők, 30 évvel ezelőtt voltak ezek divatban (vastag talp, hasonló sarokkal). Akkor még tudtam bennük járni (bár az enyém nem volt ennyire magas), de ma már nem próbálkoznék vele. :smiley:

2 Likes

Ha “magassarkúzni”
akarok akkor olyat veszek aminek ék talpa van, ezekben elbillegtem 20 éve is meg most is kibírok egy estét, ha nagyon muszáj.
Klasszikus tűsarkúm nincs is.
Meg szoknyám se.

Másokon nagyon tetszenek az elegáns szoknyás - ruhás szettek, én nem találom bennük magamat.

2 Likes

Nekem rengeteg szoknyám, ruhám van :dress:, szeretem őket nagyon. Újabban a száriszoknyákra vagyok rákattanva :grinning:. De tűsarkúm nekem sincs, mondjuk az soha nem is volt. Vannak elegánsabb cipőim, de maximum 3-4 centis sarokkal. Ez a blokk, vagy minek hívják őket. :slight_smile: Vagy telitalpas.

3 Likes

Uh, a tűsarokhoz szerintem olimpiai sportlábak kellenek és maximum 45 kg testsúly. Azon hogy a csudába’ lehet járni és létezni?

20-23 évesen és is billegtem magas sarkú papucsban, de az is vastag sarkú volt és a pántok magasra értek, jól fogtak. Később laposra váltottam, amikor elkezdtem sokat kirándulni a városban.

Manapság maximum 3 cm sarok és kell egy kis vastagsága legyen a talpnak is.

2 Likes

Nem tudom en az ektalpúval is jártam egyszer úgy, hogy irdatlan sokat kellett benne gyalogolnom, azt éreztem a lábamban hogy pinnng- pakkk és másnapra lett mindkét sípcsontomon 1-1 tenyérnyi hematóma. Na akkor nagyon megijedtem és megfogadtam, hogy ezt a műfajt nem fogom erőltetni.

1 Likes

Sosem bírtam a tűsarkút. Mióta a kislányomnak is kell cipőt venni, rájöttem, hogy semmilyen cipőt nem bírtam igazából, csak nem tudtam róla. Gyerekkorom óta lúdtalpas vagyok, számtalan lúdtalpbetétet és egyedi készítésű cipőt elkoptattam, a batz és scholl papucsok a kedvenceim voltak.
Aztán mostanra már csak barefootot hordok, tavaly nyáron váltottam át. Még télen bepróbálkoztam a régi bakancsommal, nem akartam újat venni mert rettenetesen drágák a barefoot cipők, de végül nem bírtam és a januári akcióban vettem egy téli cipőt. Ráadásul újra görcsölt is a lábam a hagyományos talp miatt.
Aki nem szokott hozzá a barefoot látványához annak az én cipőim igen otrombán festenek. Pedig eskü igyekszem a legszebbeket megvenni! De innentől kezdve nekem nem csak a tűsarkú felejtős, hanem a 3 cm is, sőt a nike AirMax is. Meg bármi aminek talpa van, vagy sarokemelése. A sneakereim azt hittem korábban hogy kényelmesek… De amióta barefoot van a lábamon én nem vagyok hajlandó belenyomorgatni egyikbe sem. És az csak hab a tortán, hogy megszűnt mindennemű lábfájdalom. Csinosan felöltözni így igazán kihívás, mindig át kell gondolnom hogy melyik cipőt tudom felvenni a szettemhez. Próbálok nagyon praktikus darabokat venni, most elmondhatom hogy “kapszula” cipő kollekcióm van, mert tényleg nagyon drágák és nem tudok egy szezonban több darabot beszerezni.

5 Likes

Innen is nagyon boldogat!

1 Likes

Nekem ő volt a legdurvább. Azt hiszem, két buliban volt rajtam, aztán szépen csendben elérett/elporlott az anyaga. 15 cm volt.

2 Likes

Félelmetes :sweat_smile:

1 Likes

Megkérdezhetem milyen márkájú barefoot cipőket szoktál vásárolni?
És télen nem gond, hogy vékony a talpa? Mármint a hideg szempontjából?

Röviden: Shapen, Groundies, Franka, temu.

Hosszan: Először egy Franka cipőműhelye DIY szandált készítettem, ezzel húztam ki a nyarat. Aztán jött az ősz meg az eső… Az első néhány beszerzésem shapen volt, mert azok szerintem elég csinik ebben a kategóriában, de gyorsan kiderült, hogy nem fazon, van amit visszaküldtem, van amit lekéstem és rajtam maradt. Egy fehér sportcipőt használok, de kicsit sok a hely a lábujjaimnak, valószínűleg ezt sok barefootos értékelné, én nem bánnám ha picivel szűkebb lenne.
Télre aztán rendeltem egy féláron is méregdrága Groundiest, és két napig nézegettem, mert nagyon csinos volt, de télinek nehezen mondható, és sajnos nehezen ment bele a lábam is. Végül visszaküldtem, és rendeltem helyette egy shapent. Igen, ennek is nagy az orra, viszont extrém meleg, nem bántam meg. Vettem mellé gyapjú talpbetétet, illetve a dm-ben is vettem 44-es hőtükrös talpbetétet, amit méretre vágtam a fehér cipőmhöz, így a telet is sikerült letudni. És nem volt gond a vékony talp sem, sosem fáztam benne. Végül azért becsúszott egy másik féláras Groundies is, ami vékony átmeneti csizma, de legalább van egy tényleg csinos cipő is. És ennek nem annyira bumszli az orra, szépen körülöleli a lábam, mégis kényelmes.
Aztán jött a játszóteres idő, és amikor a kislányom elkezdett keresztül hajtani rajtam kismotorral, kicsit sírtam, hogy ezt teszi a drága cipőimmel. Így aztán rendeltem egyet temuról, de nagyon utálom magam érte. (Ruhák terén nagyon temu ellenes vagyok, ezek a bőrömmel érintkeznek, és sajnos az a néhány “mérgező anyagokat találtak a temus cuccokban” cikk nem győz meg róla, hogy az olcsó ruha megérné az árát.) Viszont ezt nem bánom, ha homokos lesz, és nem zavar, ha rálép valaki.
Volt még egy beszerzésem tavaly, de azt fel kell tegyem a vintedre. A navega barefoot márka tartott végkiárusítást és szállítással együtt is csak 20.000 Ft volt egy szép nyári cipő. Majdnem jó is … De csak majdnem.
Szóval most a repertoár egy fehér sportcipő (shapen) meg egy kék vászon tornacipő (temu), nyárra ott a tavalyi Franka szandál, télre egy bundás csizma (shapen) meg egy átmeneti vékony csini csizma (Groundies). Lenne még ötletem, hogy mivel bővíthetném a készletet, de egyelőre most ebből gazdálkodom.

4 Likes

Nagyon köszi a részletes beszámolót!

Igen, a játszótéri dolog elég nehéz lehet.

Még évekkel ezelőtt vettem egy Merrel barefoot cipőt, de nem jött be, mert csúszkált benne a lábam. Azóta nem mertem barefoot cipővel kísérletezni. Viszont hiába veszek stratégikusan számomra kényelmes, rugalmas talpú cipőket, a normál cipőknek sajnos nem lábformájuk van (például túl keskenyek.)

A temus cipőhöz van esetleg linked?

A mérgező anyagok a ruhákban: külföldi fórumokon több olyan vegyészi véleményt olvastam, hogy egyrészt a káros anyagok nagy része mosás után távozik, és hogy ezeket az anyagokat amúgyis használni szokták a ruhagyártás során, csak ezeknél a nagyon olcsó ruháknál az eltávolítási lépést sokszor lespórolják. Másrészt ha műbőrről vagy fém gombokról/díszekről van szó, amikben esetleg mérgező anyag van, az is akkor lehet igazán veszélyes, ha nyalogatod. Magyarul kisgyereknek lehetőleg ne ott vásároljunk ruhát.

Ettől függetlenül ruhát meg cipőt én se szoktam temuról rendelni. Van pár dolog, ami szerintem megérheti, pl. telefontok, egyebek.

1 Likes

Köszi, ez megnyugtató ! Bár a cipőt nem tettem mosógépbe, lehet egy gyors kézi mosás nem árt neki.
Sajnálom hogy a merrel nem jött be. Szomorú, hogy ez a kísérletezés mennyi pénzbe és időbe kerül.
Megkeresem amit vettem, de azért nekem ennek is kicsit széles az orra. Pedig a centiméterek alapján én elvileg a széles lábfejű kategóriába tartozom, de inkább a vékony lábakra való cipőkben (pl groundies) érzem jól magam.

1 Likes

Ezt rendeltem anno:
https://share.temu.com/UTgi1quHiMB
Ezekkel szemezek:
https://share.temu.com/KrvyfG2HglB
https://share.temu.com/wqqnU8PDVrB (ez nem tudom hogy barefoot lesz-e, de széles az orra)
https://share.temu.com/ey24ohQ6BbB

2 Likes

Ezeknek a cipőknek mivel más a hordása, mint egy balerináé? Én nem hordhatok balerinát, mert akkor fáj a sarkam (a sarkantyú miatt). Attól tartok, hogy a barefootban is hasonló lenne (mezítláb sem jó).

Én annyira nem tudok jól érvelni mellette, de ha érdekel a téma, a barefootpoint vagy a budabarefoot cipőboltban biztosan el tudják mondani a lényeget.
Ami miatt nekem szimpatikus:
A barefoot szemlélet abból indul ki, hogy az emberi láb alapvetően mezítlábas járásra fejlődött ki.
A barefoot cipőnek 3 feltétele van:

1. lábformájú (itt elbuknak a balerinák is)
  2. zero drop, azaz a talpa egyenletes vastagságú, nincs benne sarokemelés, boltozat emelés, semmi
  3. A talp annyira rugalmas és vékony, ami felveszi a láb mozgását járás közben.
    +1 át tudja vezetni a láb receptorainak a talajról érkező ingereket.

Ez utóbbi elsőre furának tűnik. Miért akarnál minden kavicsot élvezni a talpad alatt? Nekem úgy alakult, hogy rövid barefootozás után én magam kerestem, hol tudok nem járdán menni, mert rendkívül élvezem, hogy érzem mi van a lábam alatt.
Első körben egyébként szerintem a legfontosabb a láb formájú cipő, hiszen a legtöbb lábhoz kapcsolódó rendellenesség itt kezdődik. Ha a lábad nem nyomja semmi, és van lehetősége úgy állni, ahogy természetesen állna, nem fog fájni sem.
Még egy eszembe jutott, hogy a barefoot cipőknek sosem célja hogy megtámasszák a lábat, korrigálják a járást. Az alapelvek szerint a láb izmait használat közben tudjuk erősíteni, és ha bokafogós vagy szupinált stb cipőket hordunk, elvesszük a lehetőséget a lábunktól, hogy megerősödjön (ahhoz szokik hozzá hogy nem kell tartania).
Ez egy szemlélet, ha érdekel érdemes belépni a barefoot Facebook csoportba és olvasgatni a posztokat. Biztos vagyok benne hogy sokaknak nem jön be és teljesen máshogy gondolkodnak. Ortopédusok között is van barefoot párti, és hagyományos elveket követő orvos is.
Sarkantyúra nem tudom mi a helyzet, de bütyökre kifejezetten ajánlott a barefoot. De vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy igazából egyikről sem tudom, hogy micsoda. Ha a mezítláb nem jó, akkor valószínűleg a barefoot cipőben is ugyanazt éreznéd.

4 Likes

Köszönöm szépen!

“Az alapelvek szerint a láb izmait használat közben tudjuk erősíteni, és ha bokafogós vagy szupinált stb cipőket hordunk, elvesszük a lehetőséget a lábunktól, hogy megerősödjön”

Ebben abszolút van igazság! A nagyfiamnak 2,5 évesen a körzeti ortopéd orvos lúdtalpbetétes cipőt írt fel. De mivel a vizsgálat során minden mással is el volt foglalva, bevallom őszintén, én nem hittem neki. Pl. miért van még pelenkája, pedig csak azért adtam rá, mert busszal mentünk, és biztosan ne legyen gond, vagy miért olyan a szeme, amilyen, és átküldött az ottani szemészetre, hiába mondtam, hogy az ország egyik legjobb gyermekszemészéhez járunk (a szemészorvos meg mondta, hogy ha hozzá járunk, akkor ő nem tud mit mondani többet). Szóval ezek után közölte, hogy lúdtalpbetét…
Úgyhogy szépen elmentünk maszekon is egy ortopéd orvoshoz, aki meg mondta, hogy van egy kis probléma, de ilyen kicsi gyereknek nehogy tönkretegyük a lábát lúdtalpbetéttel. Ő a gördülőtalpast ajánlotta, Joyssy volt a neve, kimondottan gyerekeknek (azt hiszem, már nem forgalmazzák Magyarországon) való márka. És tényleg rendbe jött tőle a lába.

Egyébként MBT-m volt nekem is, de az sem igazán vált be. Azt hiszem, nekem Ecco lábam van. :joy:

5 Likes