Ez még 1999 előtt volt, mert akkor költöztem Budapestre, de ez még akkor volt, amikor otthon éltem, a szüleimmel.
Oh, tényleg a hammamos radír és tusfürdő valóban nagyon jó illatúak voltak.
Még a múlt évezredben … Döbbenetes, mennyire gyorsan telik az idő.
Összeszedett cikk, nagyon fontos!
Ehhez kapcsolódik:
Itt jegyezném meg, hogy van, ahol egy bőrgyógyászati vizsgálatra 4-6 hónapot kell várni…
Kenem a naptejet télen- nyáron, ha itthon vagyok akkor is.
Minden évben megyek bőrgyógyászhoz, igaz, hogy magánba járok (annak minden előnyével).
Egyébként könnyen barnulok és nem vagyok sem anyajegyes, sem szeplős egyáltalán.
Fontos a prevenció, barátnőmről tavaly 3 elmászott anyajegyet szedtek le, szerencsére még időben.
Régen szolifüggő voltam , nagyon büszke vagyok rá, hogy fokozatosan le tudtam tenni, annyi maradt belőle, hogy nyár elején elmegyek 3- 5 alkalmat letakart arccal 6 percekre, hogy ne világítsak rövidnadrágban.
Nem szabad várni, ha elváltozás van, új anyajegy vagy meglévő sötétedik, növekszik, többszínű lesz, azonnal orvoshoz kell menni, magánrendelésre.
4-6 hónap alatt végstádiumos daganatos betegség lehet belőle.
A melanoma nagyon agresszív fajta, minden esetben szervet támad, kezelés nélkül minden esetben elhalálozás a vége.
Nagyon közeli családtagomnak 6 éve sötétedett az egyik hátán lévő anyajegye és kiderült, hogy melanoma.
2 év, több műtét, onkológia, utókezelés után ma már elmondhatjuk, hogy szerencsés volt, de ez nem mindenkinek jön össze. Láttam ott olyat, akinek már csomó volt hónaljban, nem ment időben orvoshoz, őt már agydaganattal diagnosztizálták.
Azonnal menni kell megnézetni az elváltozást, mert ez versenyfutás az idővel. Műtét után 3- 4 hónapon belül intron-A kezelés kell kapnia, azt követően már nincs értelme. Ez tudjuk mit jelent. Utána kemo vagy sugár, nincs más.
Nincs ellenszere.
Gyógyult melanoma után 20 évig kell kontrollra járni, eleinte negyedévente, félévente, majd 5 év után évente.
Az első két évben 50% a kiújulás esélye, utána 10%, ez minden eltelt évvel csökken, de soha nem szűnik meg. Sajnos hallottam olyanról, akinek az intron alatt kiújult. Szervezetfüggő.
A napfény olyan faktor, amit ki tudunk szűrni, a genetika adott.
Nagyon kemény 2 év volt.
Na igen… Van a jobb térdhajlatomban (tehát olyan helyen, ahol abszolút nem látom) egy furcsa, méretes anyajegy már kiskorom óta. Először kiskamaszként mentem megnézetni, több mint 4 órát vártam a bőrgyógyászaton. Ott azt javasolták, hogy évente nézessem. Hát, nem így lett, legközelebb 2019-ben jutottam el bőrgyógyászhoz, ahol nagyokat pislogtak, hogy mit keresek én ott, ha nincsen panaszom, és baromi kelletlenül vizsgáltak meg. Majd a kezembe nyomtak egy szóróanyagot a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságáról Ezután 2021 októberében hívtam legközelebb a bőrgyógyászt, 2022 februárjára kaptam időpontot. Szóval igen, vannak itt problémák… Azóta nem voltam, és a közeljövőben nem is megyek, mert az utóbbi hónapokban egy kisebb vagyont hagytam ott a nőgyógyásznál, és még legalább ennyit kell erre költenem idén. Ja, és most megyek magánban ultrahangra, miután a bokám 3,5 hónap alatt sem jött helyre, az állami rendelésen meg röntgen van oszt’ csókolom, csak tippelgetnek, hogy a szalagokkal mizu…
Pont egy hete voltam én is egy dudorral, ha hülyének néznek ha nem, nem tudtam megfejteni mi lehet.
Pikk- pakk volt időpont, kedves doktorbácsi aki megvizsgált és megnyugtatott, hogy egy mini seb hegedt be bénán, azért dudoros, szeptemberben azért visszahívott kontrollra akkor eldönthetem majd, hogy megküldjük- e lézerrel ami leszedi, vagy nem.
A nyugalom az amit nem lehet pénzben kifejezni szerintem, pont így látom én is, ha bajom van akkor azonnal megyek nincs halogatás.
Sajnos rengetegen vannak, akik egyszerűen nem tudnak annyi pénzt kiadni magánrendelésre. Amikor hó végén azon gondolkodnak, hogy mit adjanak enni a gyereknek, akkor 20ezer forint elképzelhetetlen összeget jelent ilyesmire. És sajnos egyre jobban efelé tendálunk.
Van egy pigmentfolt az arcomon, kb. 15 éve megvan. Aztán júniusban valahogy elkezdett megváltozni. Először csak pirosodott, aztán valahogy kicsit szederjes is lett. Felhívtam a szakrendelést, mondták, hogy a hónap végén telefonáljak időpontért. Sikerült is a múlt hétre (egy ismerősöm vidéken - más problémára, de szintén bőrgyógyászat - 4 hónap múlvára kapott), de mivel baromira idegesített, elmentem magánrendelésre. Ott szerencsére kiderült, hogy semmi komoly. Kaptam egy krémet, és 2 hét alatt rendbejött.
Viszont arra gondoltam, hogy ha már úgyis megvan az időpontom, nem mondom le, mert van pár fibróma a nyakam körül, hátha javasolnak rá valamit (tudom, mondhattam volna a magánrendelésen is, de akkor annyira rá voltam parázva a pigmentfoltra, hogy minden mást elfelejtettem). Ott aztán “elkaptak”, hogy ha már úgyis ott vagyok, akkor megnézik az anyajegyeimet is. Talált is kettőt a doktornő, amit ajánlatos leszedetni szeptemberben. Azt mondta, inkább csak elővigyázatosságból, de jobb, ha nem lesznek ott, pláne, hogy az egyik olyan helyen van, ahol én nem látom (a gyerekekkel meg hiába nézetem).
Mondjuk én napozni utálok (szerintem unalmas), szoláriumban meg életemben talán háromszor voltam, mert halálfélelmem volt. Úgyhogy a barnaságot feladtam, elfogadtam, hogy nyáron is fehér vagyok.
Mondjuk furcsa bőröm van, mert ha mi családilag nyaralni voltunk, akkor a volt férjem 50-es naptejjel bekenve is leégett, a gyerekek szintén 50-essel kicsit barnultak, én meg a 30-assal hazajöttem hófehéren.
Igen, sajnos én is találkozom ezzel, hogy hónap végén nincs 10ezer Ft a kasszába. Nagyon sajnálom, főleg ha gyerkőc is van, borzasztó bizonytalan lehet az életük.
A másik, hirtelen hármat is tudnék mondani, hogy apu lelép és új életet kezd, anyuka meg ottmarad 3 iskolás gyerekkel, egyedül, segítség és pénz nélkül.
Hát köszi, az ilyet nem tudom megérteni, viszont ütném amíg mozog.
Fel szoktam írni a kérdéseimet , mert ami odahaza teljesen egyértelmű annak a felét az idegességtől én is simán elfelejtem.
Teljesen megértem, ha van akinek erre már nincs kerete és nagyon sajnálom.
Ez nagyon jó ötlet!
Még sosem csináltam, de ezentúl megfogadom!
Mi a lányunkat vittük ebben az évben kétszer anyajegy szűrésre, mivel a hátán nőtt egy egyébként is nagy anyajegy. Szerencsére mindkét alkalommal megnyugtattak, és elmondták hogy négy évesen ez teljesen természetes. Nem melanoma. Szerencsénk volt, mert az első alkalommal az sztk-ba egy hónapon belül kaptunk időpontot. Utána meg az LRP szűrésen is megnézték.
Viszont el kell mondjam, a felnőtt rendelés botrányos. A férjemnek két gyanús anyajegye van, amit követnek. Viszont nem kaptunk időpontot az sztk-ba hónapokon keresztül. Végül elmentünk az LRP szűrésre, a fül-orr-gégészeti műtéte után 3 nappal. Komolyan, ha félholt lett volna is elvonszoltam volna, annyira fontosnak tartottam a dolgot.
Ha kellett volna, ki tudtuk volna fizetni a magánt, de 3 emberre az már 60 ezer forint, ami bármelyik családi kasszát hazavágja.
Amit viszont szeretnék kiemelni, hogy mennyire fontos az edukáció. Elküldtem édesapámat LRP szűrésre Debrecenbe. Finoman szólva furán néztek rá, hogy egy 70+ éves ember mit keres ott. Arról nem beszélve, hogy egyáltalán nem tobzódtak az emberek a szűrésen, hiába a második legnagyobb város az országban.
Nem örült, hogy elküldtem, de tudta, hogy fontos. És azt is tudja ő és anya is, hogy kerüljék a napot. Ha már fényvédőt nem fognak elkezdeni használni ilyen idősen…
A lányom és a fiam is tudja, hogy nem lehet sokat napon lenni, kenekedni kell. Nem értik még miért, de tudják, hogy fontos.
Lehet, nem váltjuk meg a világot, de azzal, hogy hirdetjük az igét, máris sokat teszünk a bőrgyógyászati daganatok megelőzéséért.
AI alapú diagnosztika, ajánlom őket:
Az anyajegyek, szeplők és májfoltok királynője vagyok. Az arcom baloldalán egy szív alakú, 1 forintos méretű anyajegyem van kb 4 éves korom óta, dudorodik stb. Havi szinten megszámlálhatatlan új anyajegyem és szeplőm jön ki. Családi örökség. Ha minden előírást betartanék, havonta kéne szűrésre járnom. Nem napozom, nem szolizom és nyaraláskor is főleg árnyékban vagyok. Hétköznapokban annyit töltök napon, amennyit a buszra várok reggel és este hazafele (netto 10 perc caklipakli). Nem, nem fogom fényvédőben meg egyebekben fojtva a bőrömet élni. Ha nyaralni megyünk, természetes az ötven faktor, meg hogy nem fekszem ki grilleződni, de ennyi. Magán bőrgyógyászaton januárban voltam bőrnövedékeket eltávolíttatni, végignéztek. Ezeket elmondtam ott is, azt mondta a doki, hogyha nem volt a családban rákos megbetegedés, akkor nyugodt lélekkel kétévente ráérek mutogatni mindent. Én meg abban maradtam magammal, hogy elég nekem minden más bajommal 3 havonta orvoshoz mászkálni, nem ezen fogok tobzódni 2 évente sem.
Nálunk életet mentett a magán vizsgálat, ha tavaly nem viszem el anyukámat, akkor már nem élne. Mire sztk- ban első vizsgálatra lett volna időpont addigra ő már túl volt egy életmentő műtéten.
Sajnos az ő korosztálya ( 65+) nagyon makacs és a legtöbben nem szeretnek orvoshoz járni.
Én ha nem hatnak az ész érvek akkor kiabálni szoktam és fenyegetőzni , meg sírni. Általában valamelyik használni szokott és akkor sikerül elvinnem az épp aktuális vizsgálatra. Tudom, hogy ez gázul hangzik de ha a végeredményt nézem akkor mit bánom én, hogy értem el.
Tavaly óta azért jobb a helyzet, ahova kell, mint a kisangyal úgy megy.
A naptejet szorgalmasan keni, csak a kezébe kell adni, legalább ezzel nincs gondom.
Amúgy én is az anyám lánya vagyok , mert rühellek bármilyen vizsgálatra is elmenni, de mindig megyek mindenhova ahová kell.
Nekem 10 cm átmérőjű szőrös anyajegy volt a jobb felkaromon, amikor jöttek ki benne kisebbek,levették.
Ez még 2006 januárban volt.
Amikor a nővérke körbeinjekciózta,azt mondta,ne aggójak,a doktor nagyon ügyesen varr, hiszen plasztikai sebész. Doki bejön,ránéz : “Azt mondtam,ezt meg tudom csinálni?” (Előtte novemberben volt a konzultáció) Lényeg,hogy műtét után nem mertem sokáig rövidujjút felvenni,olyan a felkarom,mintha egy tejes zacskó lenne belevarrva. Még egy cérna is benne van.
Engem akkor lecsesztek,hogy ekkora anyajeggyel miért megyek szoliba. 2019ben volt a szemműtétem,aztóta évi 2-3 alkalommal megyek csak,védőszemüveg,alatta vattakorongok,csukott szem. Előtte simán kinyotottam a szemeimet. A napozást már nem bírom sokáig, illetve most már a bőr öregedése végett kerülöm is.
A rákra való hajlam egyébként szűrővizsgálattal megállapítható.
Anyumnak volt mellrákja 2004ben,tavaly pedig tüdőrákot állapítottak meg nála, köszöni szépen jól van,csak a térde fáj. Vasból a lány.
Egyébként durva,hogy mennyire szebb lett az arcbőre,mikor letette a cigit.
Én nem parázok semmilyen ráktól,évente mammográfia,már 35 éves koromtól, illetve méhnyakrák szűrés. Tüdőszűrést tervezek idén, utoljára 2021ben voltam.
Nekem egyébként több pozitív tapasztalatom van Budapesten az állami EÜ-ben,mint negatív.