Lapozó - WEB oldal és cikk ajánló

Mi nálunk a játszótéri társaságban alakult egy kisebb csoport, aki nem fél elmondani a félelmeit, nehézségeit. Nagyon felszabadító, hogy nem csak a rózsaszín felhőkről kell beszélni a gyermekneveléssel és családi élettel kapcsolatban.

Én egyébként szorgalmaznám, hogy legyen ilyen segítő csoport az apáknak is. Nekik más szempontból nehéz ez az időszak, de gyakran legalább olyan nyomás alatt vannak.

@anon21269124 : Röviden mindenféle hosszabb fejtegetés nélkül, a legfelkészültebb, legtudatosabb gyermekvállalás mellett is jöhetnek olyan nehézségek, amire az ember nincs felkészülve.
Az elmúlt évekből említeném a covid miatti lezárásokat. Vagy azt, hogy az elmúlt évben az infláció és energiaköltségek emelkedése miatti nagyjából 50-100 ezer forinttal kevesebb van havonta az emberek pénztárcájában. Erre senki nem tudott felkészülni, felkészíteni. De erre úgy megoldást találni, hogy közben felelősséggel tartozol egy másik életért is, extrém nehéz lehet.

10 Likes

Nem arról van szó, hogy azért nem kezdek itt neked példákat írni, mert mit fogsz szólni hozzá.
Őszintén szólva tojok rá, hogy mit szólsz hozzá, pláne abban a tudatban, hogy kioktatsz egy olyan témában, amiről fogalmad sincs.
És ezt nem azért írom, mert a gyerekneveléshez csak az érthet, akinek van. Nem. De azt, hogy lelkileg mit élsz át, ahhoz kell az, hogy tapasztalatod legyen.
Mert a neheze nem a fizikai, vagy anyagi dolgok előteremtése, bár az sem elhanyagolható.

8 Likes

Idézek a cikkből és megkérdezem, hogy akkor most miért is vitatkozunk?
Szerintem Vivitrius is nagyjából ugyanezt mondta mint amit az Anyutentikus csoport adminja.
Az asszertív kommunikációra pedig szerintem pont nem neki lenne szüksége… Az asszertív kommunikációba tudtommal nem fér bele a támadó hangnem és a “tojok rá”. Kioktatás sem történt, csak leírta a véleményét, szerintem sokkal vállalhatóbb stílusban mint Kokapu.

"Hasonló útmutatást adna az Anyutentikus csoport adminja is, aki szerint a családalapítás előtt álló nőknek sosem szabadna abból kiindulniuk, hogy kislányként hány gyerekről álmodoztak, vagy hogy miket mondanak az emberek. Helyette mindenkinek azt kellene őszintén felmérnie, hogy reálisan hány gyereket lenne képes a mindennapokban biztonságban felnevelni és ellátni. „Azt tanácsolom, hogy nézzék meg figyelmesen a környezetükben élő anyákat, beszélgessenek velük, forduljanak feléjük, hogy lássák, miben élnek egy, kettő, vagy több gyerekkel, és lássanak minél több példát. Informálódjanak, tanuljanak a világ jelenlegi állapotáról, ahová szülni terveznek. Törjenek ki abból a hagyományos társadalmi elbeszélésrendszerből, amelyekben úgy mesélnek a hagyományos női szerepmodellekről, hogy nem veszik figyelembe a világ haladását.”

Kata szerint az is nagyon fontos lenne, hogy mielőtt meghozzák életük legfontosabb döntéseit, a nők önvizsgálatot tartsanak, próbáljanak meg tudatosabbak lenni, és felülvizsgálni a gyerekkorukban látott mintákat. „Menjetek előtte terápiára és ne azért szüljetek, mert a gyerekek cukik… Szerintem érdemes lenne a gyerekkorban tanult mintákkal, traumákkal, az otthon látott szülői viszonyokkal foglalkozni egy kicsit, mielőtt valaki párt választ, és annak aztán gyereket szül.”

2 Likes

@anon21269124 : Nem kell ahhoz szegregált borsodi faluban érni, hogy ne tudj a mentális és fizikai nehézségekre felkészülni. Sőt, szerintem éppen abban van a legnagyobb probléma, hogy a diplomás, atomizált családokban felnőtt nők előtt manapság egész egyszerűen nincs hús-vér példa. Meg persze a faszik előtt sem. Élünk egy jómódú, fogyasztói társadalomban, ahonnan csak a pozitívum ömlik rád, alias beetetés, meg ugye a társadalmi nyomás, de erre senki nem készít fel, mit is fog ez a valóságban jelenteni. Ilyen szempontból a cigó soron komoly előnyben vannak a nők, mert pontosan látják kiskorúk óta, mivel fog az élet járni.

Most, ami ezzel szemben a “modern világban” történik, az ennek a szöges ellentetje szerintem. - a következő fejtegetésem előtt szeretném leszögezni, hogy nem mind a saját példám, csak a nagy magyar átlag bizonyos körökben szerintem -

• Gyerekvállalás előtt egyik pasit sem lehet lecsekkolni, valóban kitartó és hű társad lesz-e a gyermekgondozásban. Még, ha tegyük fel, olyannak is néz ki, hála a tetves normáinknak, simán le fog lécelni egy rakás kötelesség elől pusztán csak arra hivatkozásul, hogy “ő a családfenntartó”/ “ő pénzt keres”/“neki erre nincs ideje”
  • A 90-es évek előtt senkit nem a fogyasztói társadalom nevelt, nem a saját igényeinek a kielégítése állt élete középpontjában. Most ezt értékítélet nélkül mondom, nem azért, hogy minősítsem. Ma ilyen világot élünk, láthatatlanul körbefon mindent a fogyasztás és az egyéni jóllét maximalizálása. Egy ilyen modern ember számára, legyen az nő vagy férfi rohadtul hideg zuhany tud lenni, mikor 0-24-es szolgává lépteti elő magát, mint kisgyerekes szülő.
  • Az átlagos magyar nő egy csicska. Még nem vagyunk azon a szinten, hogy kihúztuk volna magunkat a hajunknál fogva a mocsárból. És, ha megpróbálod, az általános reakció még az anyatársaidtól is, hogy “ja… hát úgy könnyű…” meg a szájhúzogatás. Pedig a babysitter, a testmozgás, az ápoltság, eljárni a férjeddel ide-oda mind-mind a normális élet része, és igen, a nap 24 óra, ha van pénzed takarítónőre vagy bármilyen segítségre, akkor azt meg kéne fizetni, nem apának gyűjteni új kocsira… (kedvenc példám, amitől falnak megyek! Hány óra takarítónőt meg babysittert lehetne venni az első 3 évben a kurva kocsi árából?! De nem, a tisztelt középosztálybeli álom nagyobb kocsira vagy házra gyűjt, ahelyett, hogy anyát kiemelné a vegetálásból… és ehhez még saját maga is lelkesen asszisztál, pofám leszakad!)
  • Ezer meg egy gond adódik, amire nem lehet felkészülni. Hogy csak a legbanálisabbat említsem: az alvás. A babák nagyon nagy része rossz alvó. A hosszútávú alvásmegvonás pedig igencsak nagy probléma. Nem véletlen, hogy bevett eszköze a kínzásnak rabok esetében. Depresszió, elhízás, öngyilkos gondolatok, pár hónap után bárkinél beüthetnek pusztán attól a ténytől, hogy zombi lett.
  • És az a legcinikusabb benne, hogy minél idősebben, tehát elvileg mentálisan és anyagilag felkészültebben vágsz bele, annál nagyobb lesz a kontraszt a korábbi jól felépített kis életeddel szemben.
14 Likes

Nagyon megható történet, örülök, hogy kapott még esélyt ez a kutyus. Amikor mi is örökbefogadtuk a kis nyugdíjas Lestit, nem tudtuk mennyi baja volt, de rendbejött, még ha állandó kezelésre is szorul. Ezerszer végigcsinálnák vele mindezt, olyan édes, kedves kis kincs.

9 Likes

Nem tudom elolvasni ezeket a cikkeket és nem tudok olyan filmet nézni amiben állatok egy kicsit is szenvednek mert ordítva bőgök ,akkor is ha jó a vége.
Nekem is volt egy örökbefogadott cicám, 17 évig élt velünk , sokat tanultam mellette az állatokról és magamról is.
Jó egészséget és sok dorombolást kívánok innen Lestikének :slight_smile:

8 Likes

Én is ugyanígy vagyok vele, de a happy end történeteket szeretem, olyankor úgy érzem, újra van hitem az ember(i)ségben.
Köszönjük szépen :heart_eyes_cat:
Hány évesen fogadtad örökbe Őt?

4 Likes

Úgy kettőre tippelt a néni aki adta, utca cica volt előtte és egy macskamentő néni fogadta be. Kapott oltást, féregtelenítő tabit és egy kis lakásban várta, hogy majd jobbra fordul a sorsa.
A Petőfi csarnokban volt kisállat kiállítás és vásár és kikönyörögtem, hogy menjünk el és hozzunk el egy cicát.
Kölyköt akartunk mert az még nevelhető , aztán ahogy róttuk a köröket egyre többször akadt meg a szemünk egy nagy fekete kandúron és mellette volt egy foltos kollegina is, összebújtak. Odamentünk , beszélgettünk, a néni szó nélkül odaadta a zárható kosarat is, hogy legyen mibe hazavinni, azt később anyu visszavitte neki. Adományt fogadott el, meg pár hét múlva vittünk neki tápot is, telefonon párszor beszéltünk, kérdezte, hogy van a cica.

6 Likes

De örülök, hogy ilyen jól alakult a sora neki :heart:
Igen a kicsikkel könnyebb bizonyos szempontból, olyan jó, hogy ilyen hosszú és csodás életet tudtatok neki biztosítani!

1 Likes

Melyik volt az fekete kandùr? :smiling_face_with_three_hearts: nekem is volt 2 fekete, az egyik házi a másik angóra, hatalmas nagyra megnőtt 7 kg volt . Kinti macsok voltak dajnos csak pár évig éltek. Elcsapta az autö őket :unamused:

1 Likes

Igen a feketét hoztuk el, Bagira névre hallgatott , később gyakran Dagirának hívtam, mert gurult a lelkem. :slight_smile:
Vele a békés öregkor végzett, unokatestvéreméknél a sziklakert alatt nyugszik, a legszebb Cango and Rinaldi csizmám vörös bársony masnis dobozát adtam oda neki.

4 Likes

Jaj de cuki lehetett , dagira :rofl::smiling_face_with_three_hearts:.

1 Likes

Index - Tudomány - Közel kétszázmillió forintot érő lebegő aranyat találtak egy bálna bélrendszerében

2 Likes

Nnna, hadd parázzunk még egy kicsit :flushed:

1 Likes

Igen, ha valamiről nem gondoltam volna, h baj lehet vele az az aloe vera

3 Likes

Kérdés, hogy csak belsőleg káros, vagy külsőleg is? Mert aloe verás ivóvizet említenek a cikkben.

Allergiás vagyok rá. Ha konkrétan a növényt kenem magamra, akkor is kiütéses leszek :frowning:

1 Likes

Ú ,én ittam 2-3x mikor megjelent olyan üdítőt amiben aloe kockák voltak.

Vajon minek nagyobb a kockázata, aloe verás üccsit inni vagy fogamzásgátlót szedni évekig? (Költői kérdés)
Mellesleg sok dolognak van DNS módosító hatása. Valahol olvastam, hogy a nagy dózisú C-vitamin is megváltoztathatja a DNS állományt. Meg aztán mindenki szervezetének máshol van a tűrésküszöbe, lásd Covid. Egészséges sportolók haltak bele és asztmások csinálták végig vígan. Nálam pl. maradandó károsodást okozott (belezavart a vérlemezkék termelődésébe). A fenébe is, nem parázhatunk mindentől! :woozy_face: :unamused: :grimacing:

6 Likes