Lapozó - WEB oldal és cikk ajánló

Iszonyatos munkaerő hiány van. Férjem Lidl boltvezető, egyszerűen nincs jelentkező interjúra…pedig a Lidl jól fizet. Szóval felvennének sok Mancikát, ha Mancika akarna dolgozni :frowning:

2 Likes

Ha jól emlékszem, mintha a bécsi metrón tervezték volna, hogy parfümillatú lesz a metró - nyáron talán. Mennyivel kellemesebb lenne így utazni!
Az is ciki, ha van a környezetünkben olyan, aki elvből és “zöldként” nem használ semmilyen dezodort, pedig izzad, amit rajta kívül mindenki más érez.

2 Likes

Az a 6-os vonalán van elvileg. Konkrétan az a metró megy végig a legrosszabb kerületeken és tényleg nagyon büdös van bent (mindig) az emberek igénytelensége miatt (igen, büdösebb, mint a 3-as otthon). Még nem találkoztam illatosított kocsival, de már üzemelnek elvileg. Tavaly betiltották a metrón étkezést, korábban a gyorséttermi kajától kezdve minden volt az üléseken… jobb volt állni. Most egy fokkal jobb.

3 Likes

Na ez meg a másik. Lehet, hogy valaki csak utazás közben tud reggelizni/ebédelni, de legalább ne hamburgert, stb. tömne magába.

1 Likes

Régen az emberek művelték a földeket, vidéken is akadt bőven munka. Gépiesítették, vidéken kevesebb lett a munka, a családok a városokba költöztek. A szüleim kis településről költöztek oda ahol most laknak. Egykor 1400 fő lakta, mindenki dolgozott valamit, most kb. 400 fős. Csak a legidősebbek maradtak ott. Gyerek alig lakik ott, iskola/óvoda bezárt. Még 20 év és 100 fős lesz.

2 Likes

2013-ban jelentkeztem én mindenhova, boltba is (van eladói képesítésem, igaz külföld miatt szereztem, vicces, hogy itt nem számít), vidéken mindenhol elutasítottak ami multi (Tesco kimaradt) volt (túl sok a jelentkező alapon), azóta eltelt pár év… kint jobban lehet keresni, erre sokan rájöttek. Vidéken akad ember a boltokba még. Budapesten drága az albérlet, ha már bolt… külföldön jobban megéri annak akinek nincs saját ingatlana.
Ismertem itt kint egy nőt, aki otthon könyvelő volt, kint 30 órában a Billában van. Azt mondta keres annyit amennyit akart és marad ideje a családjára.

Igen, sokan kimennek inkább. Aki még nem, annak sokszor irreális feltételei vannak vagy borzasztó munkaerőnek ígérkezik. Utóbbiból van jelentkező sajnos. Interjúról késnek, flegmák, szidják az előző helyüket minősíthetetlenül, huh nem semmi sztorik vannak. A munkáltatóknak is nehéz, hetente csak 20-30 CV jött hozzánk is már, abból 8-at volt érdemes behívni, 2 felelt meg, 1 fogadta el. Kb. ezek az arányok. Kereskedelem szektorban sokkal durvább. Egyszerűen nem jelentkeznek emberek. Volt hogy férjemék boltja 5-6 ember mínusszal futott, és hetekig nem kaptak értékelhető önéletrajzot. Vagy épp semmilyet. Ebből a szemszögből nézve szuper ötlet a gépesítés. A fizetésekről meg multinál nem a kormányunk tehet, az én munkahelyemen is USA kp határozza meg a fizumat.

Egyik videki varosban a hentespultos no meselte, hogy az Intersparban dolgozik, a kollegai kozul minden honapban egyet elvitt a mento. Szetdolgoztak magukat ott (nem tudom, hogy csak a henteses resznel vagy alapjaban ott mindenhol), ez volt 2 eve. A fizetese alacsony volt, de kozel van a hely a lakasukhoz. Lehet o is valtott azota… .
Ha az epitoipri munkasok kiharcoltak (legalabbis ha a vallakozo nem akar sajat maga lapatot ragadni), hogy most mar otthon is jo a fizetesuk, akkor eljott az ideje, hogy mas szektorokban is magasabb bereket kapjanak a munkasok. En nem sajnalom a multikat, az elso ahol sporolni kezdenek a munkasok lesznek.

2 Likes

Egyébként sajnos borzasztó sokan tényleg nem tudják értékelni a munkahelyet. Nap mint nap hallom ismerőstől hogy jaj őneki gyereke van ezért csak 4 órás munka felel meg, a másik mindent elutasít mert sehol nem kap annyit mint azt ő szeretné, meg délután 4-nél tovább kellene dolgozni (nincs gyereke),stb. Barátnőm pont ma mesélte, hogy 26 éves kis kolleginája táppénzre ment a hétre mert “túl fáradt”. Ismerősömet felhívta a beosztottja augusztusban hogy nem tud bemenni mert Szigeten volt és másnapos. Nekem mikor még dolgoztam, a nagyon fiatalok nem egyszer hazamentek mert előző nap bulika volt és nem tudtak koncentrálni. Ezek a sztorik nagyon gyakoriak manapság.

1 Likes

Én sem sajnálom a multikat, csak kötve a kezük. :frowning:

Jaj mármint úgy értem hogy az itthoni kirendeltségeknek. Magyarán nem a magyar vezetők döntenek pl. emelésről hanem az anyavállalat.

A 23 eves osztrak kollegam anno kijelentette, 1 hetig nem jon, mert fesztivalra megy (mar aznap amikor beleptem), termeszetesen minden fesztivalon ott volt (en nem). Egyszer eppen otthon voltam magyar foldon amikor csorgott a telom. Aznap este 8-ig kellett volna dolgoznia, de o azt hitte Ausztriaban vagyok es bemegyek helyette azonnal (6-kor telefonalt), mert “melege van”. 40 percre (vonattal) laktam a munkahelytol. Persze biztos utaztam volna 2x40 percet, hogy 6:40-kor hazamehessen 8 helyett… ezt komolyan is gondolta. A fonokom emberszamba nem vett az osztrak srac mellett (pedig meredek dolgai voltak), ezert is mondtam fel.
Otthon megeltem, hogy reggel 7-re mentem dolgozni, este 10:40-kor indultam haza, mert a fonokasszony szerencsetlenkedett meg 40 percet. Napokig beosztott egymas utan es nem 8 orakra.
En ott tartok, hogy eves allas legyen, teljes munkaido (itt kint a reszmunkaido a jellemzo) es csak hagyjanak dolgozni normalisan, lehetoleg ne 2-3 ember helyett. Annyira nagy elvarasnak nem tartom ezeket.
Megeltem, hogy egy kollega lelepett, de nem vettek fel a helyere senkit, gondoltak, majd a magyar elvegzi a munkajat. Volt, hogy a fonokom lepett le 5 hetre nyaralni, minden felelosseg az enyem volt es meg csak nem is telefonalt, hogy mi a helyzet… . Amikor hazajott majdnem megkerdeztem, nem volt WiFi a tengerparton… .

1 Likes

Az biztos hogy érdekes emberek vannak :unamused:
Volt egy kollégám, nálam fiatalabb fiú, napi 20 percet maradt csak tovább záráskor (könyvelő poziban mindenki tudja hogy a zárás mit is takar, nálam napokig 12 óra munkát) és amikor kértem hogy jó lenne kicsit tovább maradnia segíteni, közölte hogy nem mer mert a túlterheltségtől szívrohamot fog kapni… (full egészséges volt amúgy a srác). Hihetetlen emberek vannak. Vezető és beosztott között is vannak elképesztő emberkék :frowning:

2 Likes

www.kiszamolo.hu

Ezt a penzugyi oldalt szeretem. Vannak rajta okos dolgok meg teljesen feleslegesek (pl. mennyibe faj egy medence egy csaladnak vagy lakokocsit berelni) is.

1 Likes

Ez nem volt rossz cucc. Ha erős anyagból volt és tudta az ember lánya hogy érdemes használni, akkor a magy loboncot is összetartotta :grin:
A múlt hónapban vettem egy pár ilyet feketében, de az első alkalommal kettétört :joy:

2 Likes